» »

Temperatura spajkanja

Temperatura spajkanja

mojca ::

Zanima me, katera temperatura spajkanja je najbolj primerna za lotanje cca. 1-2 mm2 debelih žic na konektorje. In kako izbrati primerno konico za delo (na trenutno konico se cin ne prijemlje več dobro po vsej površini).

darkolord ::

S spajko s svincem spajkam nekje na cca. 300 stopinj, čeprav gre tudi precej manj (evtektična zlitina kositra in svinca v razmerju 63/37 se stali pri 183 stopinjah).

Za konico je težko reči, ker ne vemo, kakšen spajkalnik imaš. Za kable se mi oblika konice ne zdi tako važna (sam imam tako za praktično vse), se mi pa glede na to, da omenjaš, da se cin ne prijemlje na konico, zdi, da imaš napačno tehniko spajkanja.

Spajke se ne stali na konici in jo potem "prenese" na žico, ampak žico (se)greješ z ene strani, z druge pa dodajaš spajko.

Spajkanje žice na konektor gre nekako takole:
- namažeš žico s fluksom
- pociniš žico (segreješ z ene strani in z druge dodaš malo spajke, da se vpije v žico)
- namažeš pin na konektorju s fluksom
- pociniš pin na konektorju (segreješ z ene strani in z dodaš malo spajke, da se površina pocini)
- segreješ pin in žico in ju spojiš
- segreješ cel spoj, tako da spajka lepo steče in se prime

Primer:

Daleč najbolj pomembno je, da dovolj segreješ pin in žico, tako da se spajka nanju dejansko prime in ne drži samo z obliko. Če sta pin ali žica prehladna, bo sicer na prvi pogled držalo, ampak nastane t.i. hladni spoj, kjer v bistvu spoj drži samo s svojo obliko, pri mehanskih in/ali temperaturnih obremenitvah pa tak spoj popusti in ratajo problemi.

hladen spoj

hladen spoj

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

Highlag ::

Temperatura je precej odvisna od tipa cina, ki ga uporabljaš. (Svinčena / Brez svinca...)

Bolj od temperature pa je verjetno pomembno, da uporabljaš ustrezno konico. Če je predrobna ne uspeš toplote prenesti s spajkalnika na žico. Seveda mora imeti spajkalnik tudi ustrezno moč, da dovolj hitro nadomesti izgubljeno toploto.

Če se cin ne prime konice spajkalnika jo lahko poizkusiš očistiti. Dobi se aktivator za konice - Weller, ki pri malo oksidiranih konicah pomaga.
Lahko poizkusiš tudi mehansko očistiti konico. Sam uporabim kar olfa nož. S tem sicer poškoduješ nikljani del konice, a za domačo uporabo to še vedno pride v upoštev, drugače moraš konico zamenjati.

1mm2 je še relativno drobna žica. Darklord je sicer napisal da uporabi fluks, a sem prepričan, da ima spajka 1mm dovolj fluksa tudi za po spajkanje takšne žice, tako da dodajanje fluksa ni nujno potrebno. (razen če imaš kakšno že precej oksidirano žico)
Problem pa lahko dela pretanka cin žica.

Sam se s spajkalnikom dotaknem spajke, da ga omočim, potem k spajkalniku prislonim žico in prislonim na žico še cin. Cin se stopi in fluks cina omoči žico. Nakar cin zalje žico.
Never trust a computer you can't throw out a window

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slab kontakt na RF ojačevalcu

Oddelek: Pomoč in nasveti
494873 (4473) Mitch
»

Kakšen SPAJKALNIK ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
313810 (3271) MadMax
»

Spajkalnik ali spajkalna postaja (strani: 1 2 )

5413946 (12195) VolkD
»

Kako se sploh lota na ploščico?!?

112128 (1837) BBB
»

spajkanje

436266 (5662) frenk

Več podobnih tem