» »

Smart home komunikacija

Smart home komunikacija

diversee ::

Pozdravljeni,

Zanima me, kaksno funkcijo opravlja base station, na katerega se lahko preko wifi-ja poveze skoraj vsaka naprava, ki ima wifi in jih posledicno lahko upravljas preko app-a. Alo se ne bi mogle naprave povezati kar na domace wifi omrezje.

mujek ::

Boš moral malo več povedati za kaj konkretno te zanima (proizvajalec, model, brand,...).

Tipično naprave ne uporabljajo wifi za komunikacijo. Razlog za to je, wifi je energijsko požrešen. Je pa hiter.
Zato naprave uporabljajo enostavnejše protokole za komunikacijo. Recimo ZigBee, Z-Wave itd.
Torej, da povežeš tvojo napravo v wifi mrežo potrebuješ nek gateway - base station.

diversee ::

Trenutno razmišljam o Z-Wave. Mogoče veš za kak konkreten model, ki bi bil primeren za base station, na katerega bi se povezalo minimalno 5 naprav. base station pa bi bil povezan preko ethernet kabla. Mogoče veš tudi za kakšen model ethernet modula, ki bi bil učinkovito povezan z Z-Wave transceiverjam (skupaj base station)?

Hvala za odgovor

Niccodemi ::

Za od 5-60 naprav / z-wave modulov bo Veralite (oz. naslednik Veraedge) povsem dovolj. Poisci na Micasaverde spletni strani. S kaksnim namenom bi rad povezal ethernet modul na z-wave base station?

diversee ::

Z-wave base station bi zbiral podatke iz vseh naprav, za forwardiranje podatkov na "internet" oziroma cloud base app pa bi kot gateway uporabil ethernet kabel.

Niccodemi ::

Konkretno Veralite je povezan z mrezo in internetom preko ethernet prikljucka. Posiljanje podatkov se verjetno da urediti s plugin-i in aplikacijami (poglej micasaverde forum). Ce te zanima statistika / porocanje vrednosti senzorjev si poglej plugin Datamine (omogoca zbiranje podatkov na usb sticku in na NAS disku).

diversee ::

Zdaj sem si šele pogledal Veralite. Potreboval bi samo konkreten model Z-Wave modula, ki je primeren za uporabo v base stationu, ali pa če mogoče veš točno kateri Z-Wave modul je integriran v Veralite. Nekaj jih je tukaj: http://www.digikey.com/product-search/e...

Niccodemi ::

Za Veralite ne vem; v Veraedge je trenutno najnovejsi modul (serija 500).

http://z-wave.sigmadesigns.com/products

Ce ima tvoj base station usb vhod, si poglej se zwave stick (aeon labs).

diversee ::

Z-wave izgleda zelo dobro vendar je za hobby developerja precej draga zadeva (drag dev board). Se ti zdi da bi namesto Z-wave v base stationu, kot tudi v posameznih napravah lahko uporabil atmega rfr2 serijo, ki je iz opisa sodeč kompatibilen z zigbee napravami. Lahko mogoče pogledaš npr: http://www.digikey.com/product-detail/e... in daš malo feedbacka.

Hvala za odgovore

Niccodemi ::

Verjetno bi lahko uporabili drug cip, vendar je to odlocitev proizvajalca - problem je, ker je ta le eden, zato take cene; poleg tega tudi sam trg se ni tako velik. Na voljo so alternative, ena je na spodnjem linku:

mysensors.org

Tudi za to je trenutno se potrebno imeti base station, vendar pa lahko potem senzorje in stikala sestavis sam. Lahko potrdim, da je komunikacija robustnejsa od z-wave naprav.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HTCjevi VR naočniki Vive Cosmos prispejo v začetku oktobra

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
124033 (3021) Cico
»

RC avto brez daljinca > Daljinc???

Oddelek: Pomoč in nasveti
71021 (656) Stari maček
»

Innbox V60-U telefonija

Oddelek: Omrežja in internet
10880 (619) ...:TOMI:...
»

Wifi stikalo, wifi vtičnica

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
112738 (2529) SeMiNeSanja
»

T-2 iptv in wlan router

Oddelek: Omrežja in internet
84930 (4072) markobuzin

Več podobnih tem