» »

spajkanje

spajkanje

goku :) ::

Danes sem malo spajkal (to sem počel prvič). Malo sem imel problemov ampak sem pogruntu kako se, da s tem lepo delati. Kaj pa vi kej delate s tem????

|_CoBrA_| ::

S spajkanjem?? Hmm. jaz večina spajkam kake konektorje, pa kake kablčke pa tako. Ravno težko ni, ne
AMD Athlon (BArton core) 2600+@11,5*185, Abit NF7-S, 2x 256MiB Samsung TCCC,
Gigabyte Maya Radeon 9000Pro 275/550@325/640, Maxtor 160GiB SATA,
Nec 3500, LiteOn DVD, Plextor 52/24/52A, all in Chieftec Midi Tower Black

c3R4R ::

@goku16:
kva si pa kej spajku oz. kva maš namen spajkat po kompjutru? a boš pine na procu povezu? a je drugač težko spajkat... a morš met sam ful občutka...:D
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

|_CoBrA_| ::

mogoče pa namesto jumperjev na CDROMU in na DISKU premosti kar s spajkanjem:D
Joke
AMD Athlon (BArton core) 2600+@11,5*185, Abit NF7-S, 2x 256MiB Samsung TCCC,
Gigabyte Maya Radeon 9000Pro 275/550@325/640, Maxtor 160GiB SATA,
Nec 3500, LiteOn DVD, Plextor 52/24/52A, all in Chieftec Midi Tower Black

goku :) ::

Ma nisem še tako korajžen da bi se lotil procesorja, da bi fušnu 2,4 bi bil jok a se ti ne zdi?? Spajku sem mal žice. zvezu semn ventiče a stikala in glej ga zlomka vse lepo dela. Jutri je nov dan in novi podvigi!

Blisk ::

Pr lotanju si pomagi s pasto.
Najprej namažeš z pasto, pa potem lotaš, gre full lažje, pa prevč ne smeš napacat cina gor, bolj mal.
Pa ko zlotaš opereš plato ali z razredćilom, ali z metanolom.

goku :) ::

ti se hecaš??? a to resno misliš( to s pranjem plate). Tisto s pasto pa, a to navadno termalno pasto ali je treba kakšno drugačno?

Ne zamert k o tem še ne vem veliko

Brane2 ::

On misli na pasto za spajkanje, vendar tega NE SMEŠ uporabljat ko lotaš občutljive stvari, kot je recimo plata. Skoči v štacuno in raje nabavi kolofonijo. Dela za odtenek slabše, je pa bistveno bolj neškodljiva sklopom in jo lahko po spajkanju kar gor pustiš. Spajkalne paste se tudi ne da kar tako oprati s tiskanine. Vedno ostane nekaj malega gor, kar s časom razšira bakrene vezi in vedno nekoliko prevaja...

Zzzzzzz ::

Na tem naslovu je en članek, ki ga je napisal Matjaž Vidmar na temo spajkanja. Pisan je z zornega kota radioamaterja, vendar mislim, da bo marsikomu v pomoč.

http://lea.hamradio.si/~s53m/phare/Meho spajkanje.pdf

Če ima kdo kak komentar na zgornji članek, naj ga kar pove... :\

Pasta za spajkanje... no way, razen če spajkam korita za odvodnjavanje meteorne vode s strehe... :D

Highlag ::

Spajkalno pasto bi morali prepovedat :D.

Cini, ki jih lahko danes kupiš imajo dovolj ustrezne paste, ki ne razjeda tiskanine že v sebi. Lahko brez težav pociniš žice .....

Dober spajkalnik in ustrezna konica precej pripomoreta k lažjemu delu.

Vesoljc ::

ne pozabt na pivo ali dva...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

slawc ::

Če bi se rad naučil rokovati s spajkalnikom in uporabiti pravo mero spajke, vzami majhne koščke (5cm dolžine recimo) trde bakrene žice (take kot je v hišnih napeljavah za elektriko) in skupaj sestavi kakšna geometrijska telesa (piramido, kocko itd.) Upam da si potrpežljiv :D


Pasta je povsem nepotrebna, ker so spajke zelo kvalitetne.
LP, Slawc

Blisk ::

Ah dejte fantje težit.
Že 10 let lotam, pa mi še 1 plate ni požrlo zarad paste.
Fora je v tem, da plato namažeš s pasto (pasto za lotanje), pa jo polotaš celo z elementi vred, pa potem izpereš z razredčilom, pa pasta ne bo potem nč več požirala vezja. Lotal sm, tud vezja, kjer so vezi tanjše od 1 mm, pa že par let dela ok.
Problem kolofonije, pa je ta, da, mal težje lotaš, ne prime se tok dober kot pr pasti, drugo pa, ko jo dol spravljaš z razredčilom, je dost bolj zajebano kot pri pasti.
Gor pa ne smeš pustit ne paste ne Kolofonije, zaradi kapacitivnosti spoja, ker ma pasta neko upornost in dela stik med povezavami, seveda ne tok, da bi prevajalo, ampak naredi ti neko dodatno kapacitivnost.
Pr vezjih z večjo frekvenco in pri audio vezjih, pa zna to delat probleme.
Torej kr lepo s pasto namazat, polotat vse kar je bakrenga, pa pol lepo izprat z razredčilom, ti garantiram, da bo vse OK.
Goku, tud jst nism marsikaj vedu, ko sm začel lotat u 6 razredu OŠ.
Pa so tud men zatežili da NE smeš lotat s pasto, pa pol ko polotaš ene 50 plat iz izkušenj vidiš, kaj je OK in kaj ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blisk ()

goku :) ::

A tako torej. Kakor vidim bom res raje še malo žice za štrom napeljavo spajku. Blisk; kje se dobijo tele tvoje paste. Pa tole z pranjem plate mi malo bolj razloži postopek.

Brane2 ::


Pa so tud men zatežili da NE smeš lotat s pasto, pa pol ko polotaš ene 50 plat iz izkušenj vidiš, kaj je OK in kaj ne.


To sem mislu tud jaz svojčas. "Kaj tok težijo zaradi te paste, saj koneckoncev jo lahko pa tudi z bencinom ali čim podobnim dol sperem..."

Pa ni tako. NI toliko fora v oksidaciji bakra kot v prevodnosti paste. Enkrat sem še v srednji šoli hotu dobit boljšo oceno za izdelano plato in sem jo namazal v celoti s pasto in pocinil, nato pa sem hotel stvar oprati. MIslim, da sem postopek pranja ponovil 20x (Vim+ krtača, bencin itd) a preostanki paste so še vedno prevajali toliko, da sem to lahko zmeril s solidnim ohmmetrom !
Pa sem očistil plato še brez elementov na njej, torej sem se lahko znašal nadnjo s krtačo itd. Če bi imel stvari že zalotane na plati, bi bilo še veliko slabše...

Za občutljive analogne stvari to vsekakor ni. Sploh ne vidim kje bi rabil pasto v vsakdanji rabi. Kolofonija dela 100%...

Blisk ::

BRANE2, probi kolk prevaja Kolofonija, pa boš vidu, ma tako kapacitivnost, kot bi mel dodaten kondenzator gor.
Pasto dobiš u katerikoli širomarski trgovini.
Zjedkaš plato, jo faj očistiš z NITRORAZREDČILOM in potem namažeš z pasto, polotaš celo tko na tanko, ko je plata cela polotana z elementi vred, pa vzameš čopič in pa Nitrorazredčilo (ga dobiš u vsaki štacuni z barvami) in potem z čopičem izpereš dol vso pasto in vso nesnago ki ostane gor na plati po lotanju, priporočam en tak bolj trd čopič.
Dela 100% OK, sej smo merili z osciloskopom, pa je bla plata ista kot tista brez paste.
Sam moraš res uporabit nitrorazredčilo, ti fajn spuče dol, mal morš pazit, ker spuče dol tud kako oznako iz kondenzatorja, drgač pa ni panike.

Brane2 ::

Kolofonija nima znatne kapacitivnosti, ti verjetno misliš na dielektrično konstanto epsilon.
Tudi če upoštevamo to, kolofonija nima negativnih takih efektov, ki bi jih ti lahko videl na kolikor toloko normalni plati. Pri težkem VFu pa je lahko druga stvar.

Poleg tega kolofonijo relativno enostavno očistiš že z navadnim alkoholom in se ti ni treba sekirati če kak drobec kje ostane, saj kolofonija ščiti pred korozijo.
Pri pasti pa sploh ni tako. Tukdi najmanjše mikroskopske količine prevajajo lahko povsem zadosti, da se ti to pozna pri kakem občutljivem analognem ojačevalniku recimo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

goku :) ::

Zvonko moram reči, da če vse tole veš pa že nekaj znas a ne. Hvala s tem člankom sem si že pomagal in še si bom. Vredno ga je pogledati.


(zvonko je napisu v enem od prejšnih postov link)

Blisk ::

BRANE2, po želji!
Prav iz tega razloga sm naredu 2 ojačevalnika za gramofon.
Sam veš, kako je to občutljivo na razne zadeve, pa edn je bil narejen s pasto, drugi s kolofonijo.
NI razlike v delovanju, merjeno z osciloskopom.
To sm pa naredu za to, ker mi je stari pr praksi u šoli trdil isto k ti.

|ZUTI| ::

Nej mi en od vas štromarjev pove, ker spajkalnik nej si kupim za spajkat po matični plošči. Sej veste kaj se dela (razni modi). Pač, rabim tanko konico in to je to. Kakšen ugoden izdelek? Kako/s čim pucate konice?

Zzzzzzz ::

Ni treba kupavat kake extra hudga spajkalnika, tako kot si povedal, važna je le tanka konica, te se pa itak lahko kupi v prosti prodaji.

Mislm, da dobiš za enih par 5, 6 k sit že kr spodoben električni spajkalnik (s termičnim stikalom), malce poglej po štacunah. Tistih za 2k, ki so naprodaj v Conradu pa sam ne bi kupoval, ker kakor slišim niso preveč kvalitetni.

Sam sem pred kratkim nabavil Ersin plinski spajkalnik (ERSA Independent 75) in sem zelo zadovoljen z njim, še posebej, ker nisem omejen z dolžino kabla in ker ga lahko odnesem kakmorkoli hočem. Je pa cena temu primerna (od 14k sit naprej).

Konice se kokr jst vem, puca z vlažno gobico, ker imajo gor zaščitni sloj. Če pa zaščitnega sloja nimajo, pol jih pa lohk tudi pucaš s smirkovim papirjem, vendar bo konica s cajtom manjša...

|ZUTI| ::

Ql ql, mam zdej doma un svjetski spajkalnik (pištola) ki ni uporaben za nič drugega kot spajkat žice in večje zadeve. KOnica je pa že taka da... Dej še kakšno trgovino povej, če si iz lj al ke bliz. V lj bi bla lahk Metalka, pa HTE...

Zzzzzzz ::

Mhm, nism iz LJ... :\
Ampak jo kokr tolk poznam, tku da ni problema. Probej v IC-ju, HTE, morda ima kaj tudi Merkur, poglej kaj po večjih tehničnih trgovinah. TO je vse kar ti znam svetovat.

Drgač pa: Imam izkušnje s takimi "svjetskimi" spajkalniki... :D

Blisk ::

Glede spajkalnika, je dober, da je temperaturno nastavljiv in da ma res tanko špico.
Ampak fora pr lotanju je sam to, da ne držiš dolgo špice na elementu ki ga lotaš, da ga ne pregreješ.
Da je to res le par sekund.
Drgač se pa tud menda Weller dobi za ene 14 čukov

Brane2 ::

O spajkalnikih je bilo na ST že na veliko govora, tko da probaj najt kaj je blo rečenega na to temo. Sem bil ziher, da je blo nekaj na tem forumu, a glej ga zlomka nič ne najdem...

V glavnem, naj bo kakovostna predvsem konica. Priporočam kako Erso ali Weller. Imam Wellerja, tako namizni električni spajkalnik kot tudi majhni prenosni plinski Pyropen a če bi sedaj kupoval, bi kupil Erso, tako namizni lotkolm kot plinca. Govori se tudi o Paceu, samo z njim nimam izkušenj...

Trgovine ? As usual- HTE, IC itd. Wellerja pri nas zastopa Avtzotehna, zato bi mogoče kazalo poklicati še kaj tja. Erso prodaja Belmet, za Pacea ne vem točno...

Zzzzzzz ::

Brane:
Zanima me par stvari o moji (novi :D) Ersi:
-> A se da dobit konico tanjšo od milimetra?
-> A se da kje dobit temperaturne vrednosti konice pri regulaciji? Vem, da je območje nekje med 200 in 500 stopinjami, vendar a je tisti regulator linearen?

Pa še eno vprašanje ki je bolj splošno:
-> Katera je najboljša/priporočena temperatura spajkanja (navadne enoslojne tiskanine)?

THX in advance...

Brane2 ::

Pri plinskh lotkolmih boš verjetno težko našel tolk tanko konico. Nisem 100%, smao domnevam. SO namenjeni bolj terenskemu delu, ne pa najbolj zahtevnim laboratorijskim stvarem. Morajo biti tudi trpežni, kar tanke konice ravno niso.
Poglej kaj na Ersin site, mogoče pa imajo kaj...

Kar se regulacije tiče, se nikoli nisem sekiral s tem. Vedno ima stvar tako nastavljeno, da je solidno vroča. Na namizni zadevi jo imam vedno do fulla, saj se tako cin veliko lepša razlije in tudi manj segrejem spoj, ker ga veliko hitreje zalotam.

Ker so plinci precej močni, vedno imej tisto nastavitev nekje okrog minimuma, drugače boš pregreval špico in po nepotrebnem kuril plin.
Kako gre moč glede na zasuk ? Ne bi vedel, se nikoli nisem sekiral s tem...

frenk ::

Torej je pri spajkalniku najbol pomembna konica. Torej kje se dobi NAJcenjši spajkalnik(cca. 5k sit). Gledal sem že v merkurju vendar imajo sam Iskrine z debelimi konicami pa še te so nesnemljive:'(. Zanima me tud če so konice standardne al ma usaka firma drgačne.:\

P.S.: Spajkalnik rabm za matično plato:D

Brane2 ::

Konice načeloma niso standardne, čeprav je Iskra svojčas "kradla" od Wellerja in je nekatere svoje modele zasnovala tako, da so lahko delali zWellerjevimi konicami. Kljub vsemu priporočam kakovosten, čeprav mogoče najcenejši lotkolm iz dobre družine (Weller, Pace, Ersa itd), to te bo pa verjetno stalo več kot 10 kSIT. Za vse ostalo se mi zdi škoda časa in denarja...

frenk ::

Kaj pa tole?:\ A bi se dal poj na ta spajkalnik dat še tole konico 0,4mm, oz. al se mi bl splača kupt ta igličn spajkalnik, al kerga druzga da bo ta konica gor pasala(če že ne bo pasala na unga).

P.S.:Spajkat mislm enkrat na let, mogoče dvakrat:8) pa še to sam za fina dela ker mam doma enga velzga.:8)

frenk ::

Al je tist igličn brez veze? Kva pa kombinacija zanič spajkalnika in dobre igle?:\

Zzzzzzz ::

Zanič spajkalnik uniči dobro iglo... :8)

frenk ::

To mi pa ne gre v glavo. Morda podrobnejša razložitev? Kva pa iglični spajkalnik? A kdo pozna to?:\

Zzzzzzz ::

Slab spajkalnik lahko npr. pregreva konico in le-ta se sčasoma zaradi pregrevanja lahko uniči.

Iglični spajkalnik? Mhm, imaš kakšno slikco tega čuda?

frenk ::

JA:D V bistvu je mikro spajkalnik sam piše v oklepaju spajkalna igla. Pravjo tud da je za najfinejša dela.:\

Zzzzzzz ::

Mhm, kaj pa vem. Nimam izkušenj s takim spajkalnikom. Doma imam plinskega (ersa independent 75) in je zakon.

Probej, pa boš vidu, kaj bo. Pa potem deli izkušnje z drugimi.

Še to: Mislm, da ga je treba prklopt na 12V napetosti (ne v zid na 220 :\)

frenk ::

Ja na 12V. Ah sj je pocen bom šu vrjetn kr u pondelk nabaut.:D

frenk ::

Morm rečt da je ta spajkalnik zlo uredu in sm testno že mau čipe spajkou in mi kr gre. Prklopu sm ga pa na ta star napajalnik, ki sm ga mislu prodat sam se ne splača. Za 1390sit je zadeva več kot dobra:D...v četrtek pa še na plato>:D

frenk ::

Zanima me še kako drugi spajkate tele čipe(ubistvu na čipe)...jest dam mau paste na nožico, jo posmodim, mau na žico, posmodim, dam gor cin(na nožico in žico) in hitro prispajkam. Zanima me še koliko časa lahko gor držim iglo(da nam pregreu čipa)...spajkalnik je 8Watt-ni. Sm slišou tud da so paste mau iz mode...kuko to delate profiji?:\

goku :) ::

Pozdravlejni! Lahko povem da sem pred kratkim torej v petek prejel pošilko (po 20 dneh odkar sem naročil) in notri je bil SPAJKALNIK!!!! Stvarca je zakon je 40Win se segreje v manj kot 1 min. Jst imam eno tako žico k jo das samo zraven in fertik. Fantje zdele še nimam pojma ampak boste videli če pol leta bom morjster. hahahahahahahahahahahahahahahaha

FireSpit ::

goku16 ali imaš kakšo sliko mogoče od spajkalnika ali pa vsaj povej tip, pa kje si ga kupil pa za kolko.
Burn, bleed all the lives of life,
ascend to The sky.

goku :) ::

Slike nimam samo lahko ti pa povem model:ERSA 30s - UNIVERSALLOTKOLBEN, res lušna zadevica.

Blisk ::

ČIPE je treba lotat čim manj časa.
Jst namažem plato s pasto, nabijem čip not, prtisnem lotkoln ob plato in nogo čipa in zraven cin in se v sekundi lepo razlije.

frenk ::

Blisk: ja mi je učeri uspel:D...jest sm tko naredu, da sm dou cin na spajkalnik in ga naštimou da je mau stran visu, poj sm dou pa žičko zravn pina in tist cin iz spajkalnika gor nanesu...hvala


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spajkalnik, watti in temperatura (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5118077 (17001) [D]emon
»

spajkalnik

Oddelek: Kaj kupiti
244873 (4138) Filozof
»

Kakšen SPAJKALNIK ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
313683 (3144) MadMax
»

Spajkalnik ali spajkalna postaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5413548 (11797) VolkD
»

Spajkalnik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
254672 (4156) SkIDiver

Več podobnih tem