» »

Smisel debatiranja oz. komentiranja spletnih objav ter kultura govora na spletu

Smisel debatiranja oz. komentiranja spletnih objav ter kultura govora na spletu

L1nK ::

Kakšno je vaše mnenje v zvezi s to tematiko? Jaz se vedno bolj nagibam k temu, da se je tem sferam bolje na daleč izogniti, ker je kultura dialoga med uporabniki pri nas na zelo nizkem nivoju, nikdar ne veš, s kom imaš opravka, namnožili so se troli, provokatorji, polno je sovražnosti, laži, zmerjanja in podobnih manevrov. V kakšni meri se vi udeležuejte takih debat in kako resno jih jemljete?

Primer: http://www.casnik.si/index.php/2015/01/...
https://www.facebook.com/link.zhizhekian
  • polepsal: Mavrik ()

Ciklamen ::

Anonimnost je velik problem, imo. Ne pravim da bi bilo treba anonimnost ukinit, ampak če je le možnost se takšnim temam/debatam na široko izognit.
- End of the Post ->

MasterTade ::

Saj je skoraj povsod enako, in to ne samo na slovenskih straneh. Drugače pa ja, ker je vse anonimno takoj pride do sporov

mene skrbi, da takšna mentaliteta prodira v 'resne' medije

RejZoR ::

Eno je kultura samega izražanja, drugo pa politična korektnost. Če je stvar anonimna ljudje vsaj izražajo iskrena mnenja pa čeprav kontroverzna oz na površju žaljiva. Če pa anonimnosti ni, pa vsi oz velika večina igra na noto politične korektnosti, da ne izpadejo kvazi prasci. Vsaj osebno imam raje prvo, da folk vsaj iskreno komentira neko stvar pa magari s parimi kletvicami vmes, kot pa da se vsi neki delajo fine.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

gusto ::

Nisem prebral članka, mogoče kasneje, bi se pa nekako strinjal, da je vse skupaj na zelo nizkem nivoju. Najbolj me motita sovražnost in negativnost. Nekako še razumem, da to zasledimo v kakšnih političnih temah, kjer med sabo obračunavajo različne strani, čeprav bi bili lepo, da bi tudi to prerasli. Ne razumem pa, da je toliko negativizma tudi v drugih temah, recimo športu, ki bi nas moral združevati. Sedaj so aktualni rokometaši. Toliko pljuvanja po njih, privoščljivih komentarjev, ki jim že v naprej želijo poraz. Narod popolnoma zafrustriran, pričakuje, da bomo tekoče premagovali velesile kot so Francija in Španija. Tudi dosežki drugih naših športnikov se radi zmanjšujejo, recimo Tina Maze, je tudi pogosto na tapeti. Večji športni dogodki naj bi združevali narod, ti naj bi ponosno navijali za svojo državo, na žalost pa sploh ni tako. Če se še tu ne moremo poenotiti, ne vem kako bi se lahko še pri kakšnih bolj delikatnih temah.

RejZoR ::

Eni pozabljate, da za komentarji stojijo živi ljudje in ne roboti. In ti živi ljudje različno podoživljajo in/oz izražajo čustva. Torej je nekako razumljivo, da ljudje v jeznem tonu izrazijo nestrinjanje z npr pokolom avtorjev stripov oz če izgubi njihova omiljena rokometna ekipa. Ni pa to pogoj niti obveza, ampak ko je folk v afektu se redkeje zadržijo kot če pišeš nek casual komentar na neko random temo. Ampak taka je človeška psiha. Bi človek pričakova, da je folku to nekako razumljivo. Recimo samo poglejte svojih par zadnjih komentarjev kako ste reagiral na različne tematike. Pa boste dobili odgovor.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

eric_cartman ::

Delno so krivi moderatorji, ki sploh dopustijo, da pogovori potekajo na tako nizkem nivoju..Naslednji pa so patetični ljudje, ki si tako k srcu vzamejo komentarje internetnih primitivcev.

Zadnjič sem slučajno zasledil tistega užaljenega slovenskega rokometaša, ki je v eter izustil, da sovraži pljuvanje čez rokometaše na forumih ipd. Samo ne razumem zakaj se ljudje sploh ozirajo na take komentarje..

Saj Slovenci smo že od nekdaj znani po tem, da naj tudi sosedu krava crkne, če je že "jaz" nimam.

Da o politični "levi" in "desni" sceni sploh ne govorim..Tam pa so komentarji taki, da se ti bruha ko jih bereš.

Zgodovina sprememb…

Manu ::

eric_cartman je izjavil:

Saj Slovenci smo že od nekdaj znani po tem, da naj tudi sosedu krava crkne, če je že "jaz" nimam.

To ni posebnost Slovencev. To počnejo tudi drugod. Malo se razglej po drugih forumih in komentarjih, pa boš videl, da so vsepovsod taki. Tudi v ZDA. Obsojanje je univerzalna stvar.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

dope1337 ::

Ce zelite spoznati, kaj je kakovostna debata preko spleta, se prikljucite kaksni novicarski skupini (newsgroup). Pravila bontona so striktna, sledenje tematiki je samounevno, "nazi modi", ipd.

Forum je dalec od kvalitetne debate.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

bambam20 ::

Manu je izjavil:

eric_cartman je izjavil:

To ni posebnost Slovencev. To počnejo tudi drugod. Malo se razglej po drugih forumih in komentarjih, pa boš videl, da so vsepovsod taki. Tudi v ZDA. Obsojanje je univerzalna stvar.

Posebnost Slovencev sicer negativna je ta, da nismo direktni in smo zahrbtni. Enostavno, se prevečkrat ne upamo povedat direkt resnice. Bolje za hrbtom ogovarjat soseda kot mu v obraz povedat kar mu gre. Tko je to pr nas. Noben se z nobenim ne bi skregal in vsi bi bili prijatelji. jebeš to.

Če sosedov pes non stop laja brez razloga ne bom zato kolega s tem sosedom in mu bom to tudi jasno povedal.

aha, se pravi, če direktno ne obrusiš nekoga in mu jih napoješ, si pa že kar zahrbten? včasih je bilo diplomatsko obnašanje vrednota, a danes ni več? je bolj zaželjen odprt, nasilen verbalen konflikt, kot pa umirjen dialog in izmenjava stališč? saj ni čudno, da se ljudje vedno bolj obnašajo kot opice

49106 ::

Kregati se, ker pes laja?

L1nK je izjavil:

aha, se pravi, če direktno ne obrusiš nekoga in mu jih napoješ, si pa že kar zahrbten? včasih je bilo diplomatsko obnašanje vrednota, a danes ni več? je bolj zaželjen odprt, nasilen verbalen konflikt, kot pa umirjen dialog in izmenjava stališč? saj ni čudno, da se ljudje vedno bolj obnašajo kot opice

Kdo je govoril o nasilnem verbalnem napadu. Gre se zato, da osebi osebno poveš če te kaj moti in ne da to govoriš okoli. Lohk pa koga tudi v kurac pošlješ, če ne sprejme umirjenega dialoga. Slovenci smo po naravi dvolični in noben se nobemu ne bi povedal v oči kar mu gre.

SimplyMiha ::

Pasivna agresija ni nič manj agresija.

49106 je izjavil:

Kregati se, ker pes laja?

Ker laja non stop. Lej. če teb paše, da pes laja na polno vsak dan men ne. pa ne bom se zaradi nesocializiranega psa preselil. Občasno, da pes laja ni problema. Če pa laja brez razloga na lepo mirno soboto pa ni normalno.

pa ne se zdaj v to vtikavat. gre se ,da določeni raje ne povedo kar jih muči in potem raje za hrbtom ogovarjajo in stokajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bambam20 ()

m0LN4r ::

rupsi31 ma prav.
Dvoličneži in zahrbtneži na vsakem vogalu, kar pa žal izveš šele pozneje od tretjih oseb. To ni samo na forumu.
Forum je pač forum, tu nimaš kaj. Saj se čez čas navadiš in že lahko po spominu prefiltriraš userje.

Meni se zdi pa da večini folka trpi smisel za humor, nima sarkazem detektorja, pa preveč posplošujejo in osebno gledajo na stvari.
Pravtako se preveč sekirajo.

Jaz bi na ST prepovedal uporabo "Ti si", v nešteto temah se že po 10 komentarjih pojavijo osebki, ki znajo samo s prstom kazat in na sebe mislit.
ti, ti, ti
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Mehmed ::

bambam20 je izjavil:

Posebnost Slovencev sicer negativna je ta, da nismo direktni in smo zahrbtni. Enostavno, se prevečkrat ne upamo povedat direkt resnice. Bolje za hrbtom ogovarjat soseda kot mu v obraz povedat kar mu gre.

Mja, ni vedno tako enostavno ane. Recimo tukaj ne bos mogel idiotu reci idiot v obraz, odpade direktnost takoj.
Potem je pa se ta dilema; ce je nekdo idiot je to verjetno ze slisal dostikrat v zivljenju, obenem pa tudi ne bo nehu biti idiot, ker sem mu jaz rekel idiot. Se pravi povedat mu svoje je dostikrat cisto brezplodno, nobene koristi ni od tega. Ce se gres pogovarjat z nekom normalnim o tem kak idiot je nekdo tretji si pa takoj zahrbten.
Ja super ne, namest normalne debate bom imel eno neuporabno interakcijo, samo toliko, da se lahko tolcem po prsih kako sem neposreden. Ves da.

Pomešali ste nesramnost z iskrenostjo.
Prikrivanju resnice in podobnih zadev.
Trade Republic 38MVDVXM

3p ::

Svoje prispeva tudi software za diskusijo. Večinoma je predpotopen, narejen na avtopilotu. Z nekaj razmisleka, bi se dalo debato precej civilizirati.

Šmorn ::

Včasih se lotim pisanja kakega komentarja na kakšen članek, pa po napisanih romanih ugotovim, da itak nima smisla. In potem ne objavim zadeve.

Posebnost Slovencev sicer negativna je ta, da nismo direktni in smo zahrbtni. Enostavno, se prevečkrat ne upamo povedat direkt resnice. Bolje za hrbtom ogovarjat soseda kot mu v obraz povedat kar mu gre. Tko je to pr nas. Noben se z nobenim ne bi skregal in vsi bi bili prijatelji. jebeš to.

Se strinjam. Meni ni problem nikomur povedati tistega, kar mi leži na duši. Tudi šefu ne, čeprav si včasih mislim sam pri sebi, da je čudež, da sem še pri njih zaposlen.

P.S. zgleda, da imam danes dan komentiranje na forumih :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Šmorn ()

Manu ::

bambam20 je izjavil:

Slovenci smo po naravi dvolični in noben se nobemu ne bi povedal v oči kar mu gre.

Človek zna biti dvoličen. Samo zato, ker živiš v Sloveniji in se v tem okolju srečuješ z dvoličnimi ljudmi še ne pomeni, da takih drugod po svetu ni.

Nehajmo že enkrat poniževati sami sebe.

Dvoličnost je univerzalni psihološki pojav, ki se zaradi zgodovinskih in ostalih dejavnikov lahko kaže na različne načine, ampak je v korenini še vedno dvoličnost.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Mehmed ::

Jst nism dvolicen, sam imam pa enga soseda, ki je.
Joj komi cakam da se odseli, da se loh na glas pogovarjamo kaka pizda je.

Trololololol ::

MasterTade je izjavil:

Saj je skoraj povsod enako, in to ne samo na slovenskih straneh. Drugače pa ja, ker je vse anonimno takoj pride do sporov

Zelo malo forumov in strani dopušča anonimnost. Od slovenskih malo večjih mi ne pade na pamet niti en.

dr.Akula ::

Trololololol je izjavil:

MasterTade je izjavil:

Zelo malo forumov in strani dopušča anonimnost. Od slovenskih malo večjih mi ne pade na pamet niti en.

Aninimnost v smislu da ne uporabljaš svojega pravega imena, sklepam da je bilo to mišljeno.
ni podatka

Za med.over niti accounta ne rabiš, da komentiraš.
Trade Republic 38MVDVXM

Trololololol ::

Tudi brez računa nisi nujno anonimen.

Pretežno. Saj ne bo vsak brskal za IP in podobno, poleg tega za to rabiš nalog.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vožnja po zasebni poljski poti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14316442 (13118) Mehmed
»

Sosedov pes laja celo noc ko zmesan kaj narediti,vasi predlogi. (strani: 1 2 )

9134163 (18000) Invictus
»

Soseda me obtožuje... (strani: 1 2 )

9921836 (15326) Unknown_001
»

NSA kopijo prestreženih podatkov - tudi Američanov - posreduje Izraelu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5416041 (13025) T-h-o-r
»

Še en zakon o prepovedi anonimnih internetnih komentarjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7720008 (17435) digitalcek

Več podobnih tem