Forum » Informacijska varnost » Osnovni paket za varno uporabo interneta
Osnovni paket za varno uporabo interneta
harmony ::
Pozdrav.
Za kolege, ki niso racunalnisko podkovani, bi rad predstavil kaj vse je potrebno imeti namesceno na racunalniku, da bodo kolikor tolikor zavarovani pred skodljivo kodo,spajveri, malveri...da bodo imeli racunalnik ociscen pred razno navlako, temp fajli, kukiji...
Moja neka osnova je taksna:
1_HTTPS Everywhere
2_AdBlocker
3_Ghostery
4_Facebook_AdBlock
5_CCleaner
6_Malwarebytes Anti-Malware
7_Antivirus
Ni misljeno po vrstnem redu kaj je pomembno ter kaj ne.
Cilj je poleg varnosti tudi resiti se reklamnega materiala po internetu, youtube, facebooku...etc
Mogoce bi dodal v seznam se firewall, ampak mislim, da bo zadostoval kar windows firewall, saj gre za navadne uporabnike, ki nebodo znali konfigurirati firewall.
Mnenja? Kaj dodati se? Odvzeti?
Za kolege, ki niso racunalnisko podkovani, bi rad predstavil kaj vse je potrebno imeti namesceno na racunalniku, da bodo kolikor tolikor zavarovani pred skodljivo kodo,spajveri, malveri...da bodo imeli racunalnik ociscen pred razno navlako, temp fajli, kukiji...
Moja neka osnova je taksna:
1_HTTPS Everywhere
2_AdBlocker
3_Ghostery
4_Facebook_AdBlock
5_CCleaner
6_Malwarebytes Anti-Malware
7_Antivirus
Ni misljeno po vrstnem redu kaj je pomembno ter kaj ne.
Cilj je poleg varnosti tudi resiti se reklamnega materiala po internetu, youtube, facebooku...etc
Mogoce bi dodal v seznam se firewall, ampak mislim, da bo zadostoval kar windows firewall, saj gre za navadne uporabnike, ki nebodo znali konfigurirati firewall.
Mnenja? Kaj dodati se? Odvzeti?
hojnikb ::
skonfigurirat sistem, razdelit partriciji na 2 dela (sistem, data) in deepfreeze. Ostalo opcijsko..
#brezpodpisa
Ribič ::
Eno so dodatki za brskalnik, drugo programi na računalniku, tretje pa operacijski sistem.
Pred leti sem nekemu družinskemu članu, ki še nikoli v življenju ni uporabljal interneta, na njegov novi prenosnik naložil Linux. Čez čas se je privadil, zanimivo je pa tudi bilo, ko je brskal po raznih straneh, pa so ga te opozarjale, da so na njegovem računalniku detektirale virus, ki se nahaja v c:\windows\system32. Mislim halooo? In to so take bedne finte na katere ljudje na žalost nasedajo. Rekel sem mu naj to ignorira, na Firefox pa sem mu naložil Adblock Plus in od takrat naprej je bil mir, nobenih virusov, nič.
Skratka odločiti se moraš. Ne bom trdil, da za linux ni virusev, jih je pa definitivno veliko manj. Na windowsih pa obvezno protivirusni, mogoče celo EMET, na brskalniku (lahko govorim le za Firefox) pa dodatki, kor so AdBlock Plus, NoScript, HTTPS Everywhere, Privacy Badger, Better Privacy, itd. Za malo bolj napredne pa še Request Policy, Ref Control, Cookie Monster, UAControl, itd,
lp
Pred leti sem nekemu družinskemu članu, ki še nikoli v življenju ni uporabljal interneta, na njegov novi prenosnik naložil Linux. Čez čas se je privadil, zanimivo je pa tudi bilo, ko je brskal po raznih straneh, pa so ga te opozarjale, da so na njegovem računalniku detektirale virus, ki se nahaja v c:\windows\system32. Mislim halooo? In to so take bedne finte na katere ljudje na žalost nasedajo. Rekel sem mu naj to ignorira, na Firefox pa sem mu naložil Adblock Plus in od takrat naprej je bil mir, nobenih virusov, nič.
Skratka odločiti se moraš. Ne bom trdil, da za linux ni virusev, jih je pa definitivno veliko manj. Na windowsih pa obvezno protivirusni, mogoče celo EMET, na brskalniku (lahko govorim le za Firefox) pa dodatki, kor so AdBlock Plus, NoScript, HTTPS Everywhere, Privacy Badger, Better Privacy, itd. Za malo bolj napredne pa še Request Policy, Ref Control, Cookie Monster, UAControl, itd,
lp
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ghostery - na slo-techu nimam slikOddelek: Omrežja in internet | 1588 (1050) | Bakunin |
» | Mozilla pripravila vtičnik za omejitev FacebookaOddelek: Novice / Zasebnost | 15289 (11403) | xmetallic |
» | cookies/pixel trackers itd. in reklame k se ti prikažejo... kje je zasebnost?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1009 (808) | shintaro |
» | Asus bo na mobilne naprave prednamestil AdBlockOddelek: Novice / Brskalniki | 6985 (5622) | Jst |
» | [Browsers] Privacy extensionsOddelek: Informacijska varnost | 1825 (1489) | Jst |