» »

Puding iz sojinega/riževega mleka

Puding iz sojinega/riževega mleka

RejZoR ::

Je kdo že probal naredit kaj takega, navaden puding prah iz vrečke + sojino/riževo mleko. Iz firbca se mi je porodila ta ideja, ampak glede na to da je bežna podobnost sojinega/riževega mleka zgolj po okusu in izgledu me zanima kako bi se sploh naredilo glede na to da vsebnost snovi ni enaka.

Torej, je kdo že probal?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nevone ::

Jaz sem že kuhala, samo po moje se ne more primerjat z navadnim mlekom. Ampak to so pač okusi.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

RejZoR ::

Torej se da? A si imela kakšne probleme z zgoščevanjem, ko se ohlajal al je bil strukturno podoben kot oni iz pravega mleka?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nevone ::

A si imela kakšne probleme z zgoščevanjem, ko se ohlajal al je bil strukturno podoben kot oni iz pravega mleka?


Ja, zgostil se mi ni. Je pa res, da sem to delala samo enkrat in možno, da sem tudi dala preveč mleka.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

thramos ::

Brez kazeina se ne zgosti. Pa kar nastane iz riža/soje načeloma ni mleko.

nevone ::

Čeprav, mene ni motilo to, da se ni zgostil. Sam okus mi ni bil všeč.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

RejZoR ::

thramos je izjavil:

Brez kazeina se ne zgosti. Pa kar nastane iz riža/soje načeloma ni mleko.


Mislim da nam je vsem tle jasno da je naziv "mleko" samo prispodoba...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nevone ::

Po moje, je tako, da če ti je soja všeč, ti bo tudi puding. Ali se strdi ali ne v resnici ni tako bistveno, če pa enkrat probaš skuhat, se boš pa še o tem prepričal. Ker jaz nisem prepričana, da se meni ni strdil zgolj zaradi napačne recepture. Probaj pa poročaj.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

pomidor ::

Jaz ga redno kuham iz riževega/sojinega mleka in je po navodilih (običajno 1 vrečka, pol litra mleka) vedno ratal. Je pa res, da okus ni tak, kot pri običajnem mleku in je tudi različen po tipu rastlinkega mleka.

lp.

RejZoR ::

Ma mal probavam alternative, tko čist iz firbca. Idejo imam, da bi mleko nadomestil s temi rastlinskimi nadomestki, sladkor (oz vsaj del slednjega) pa bi nadomestil s stevio, kar že avtomatično pomeni, da bo okus drugačen.

Kadar sem delal vanilijevega sem dal not pina colado in je bil svetovni okus, tko da razmišljam, da bi bila slednja dobro sredstvo za masking drugačnega okusa.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nevone ::

Nabor okusov je vedno pametno razširjati, tako da, go for it.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

anketar ::

RejZoR je izjavil:

Ma mal probavam alternative, tko čist iz firbca. Idejo imam, da bi mleko nadomestil s temi rastlinskimi nadomestki, sladkor (oz vsaj del slednjega) pa bi nadomestil s stevio, kar že avtomatično pomeni, da bo okus drugačen.


čist brezveze menjaš, kar ni pokvarjen ini preplačuješ nadomestke, kakšni rastlinski nadomestki pa stevie itd., zmanjšaš količino sladkorja pa mleka pa je problem rešen, ne pa da preplačaš nadomestek po 2x in več višji ceni

sej človeško telo ni krhko, prenese vsakdanje stupe (sam ne v velkih količinah)

ZaphodBB ::

Ne vem koliko paše v kontekst - ampak puding z rabarbaro rata prav fino (voda, rabarbara, puding vanilija) in tudi zelo lepo želira.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

GGGGG ::

Jaz sem ga parkrat delal z rastlinskega mleka (sojino, mandljevo, ovseno). Zgosti se zaradi škroba, tako, da ni problem v tem. Okus je drugačen, ampak ne nujno slabši. Jaz sem se povsem odvadil mleka, tako, da mi je zdaj čudno, če jem puding iz mleka ali pijem čaj s kravjim mlekom.

RejZoR ::

Ma jezst razen jogurtov mleka itaq ne jem. Pa me zanima kako bi bilo, če bi za tiste parkrat namesto mleka uporabit te nadomestke. Konec me ne bo zaradi mal višje cene glede na redkost uporabe, za okuse pa sem tud fleksibilen. Glede na to da smo iz jedilnika v celoti črtali kislo smetano in jo brez težav nadomestili z 1,5 oz največ 3,2 jogurtom. Okus je drugačen ja, ne pa nujno slabši. Tko da ja, bom probal tole.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Heavy ::

Sam sem ga delal iz riževega mleka z okusom kokosa, sledil normalnemu postopku priprave pa se je dokaj normalno strdil. Zaradi kokosa pa sladkorja niti ni potrebe dodajati.

Kupujem tole: http://ecoideas.ca/isola-bio-vegan-milk...

Phantomeye ::

anketar je izjavil:

RejZoR je izjavil:

Ma mal probavam alternative, tko čist iz firbca. Idejo imam, da bi mleko nadomestil s temi rastlinskimi nadomestki, sladkor (oz vsaj del slednjega) pa bi nadomestil s stevio, kar že avtomatično pomeni, da bo okus drugačen.


čist brezveze menjaš, kar ni pokvarjen ini preplačuješ nadomestke, kakšni rastlinski nadomestki pa stevie itd., zmanjšaš količino sladkorja pa mleka pa je problem rešen, ne pa da preplačaš nadomestek po 2x in več višji ceni

sej človeško telo ni krhko, prenese vsakdanje stupe (sam ne v velkih količinah)



Sej se menda da dobit stevio zelo poceni, samo ne v obliki nadomestkov, ker imajo ti 'nadomestki' zeloo malo stevie not.

RejZoR ::

Odvisno katere vzameš. Kruger Sugarel vsebuje samo ekstrakt stevie in filler, ki skrbi, da je v obliki tabletke. Natreen pa ima not neki malega stevie, večji delež (97%) pa je bil maltodextrin. Kar pa je nekako bedarija glede na to da ima glikemični indeks tud tja do 105... Point sladil je, da imajo indeks 0 oz tam okoli.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

thramos ::

Da se nadomestilo za sladkor prodaja (zelo drag) maltodekstrin z dodatkom stevie je preprosto nateg.

nevone ::

To je res, da ni treba prisegat na vsako modno muho. Pač delaš v mejah možnega.

Malo sladkorja ne škodi nikomur, in ga ni potrebno povsem črtat iz jedilnika. Pač včasih uporabiš sladkor, včasih pa kakšno drugo sladilo, če si mnenja, da je bolj zdravo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

GGGGG ::

Malo off topic, ampak po omejevanju sladkorja ni ravno ene hude potrebe.

nevone ::

Malo off topic, ampak po omejevanju sladkorja ni ravno ene hude potrebe.


Vsekakor ni dobro pretiravati.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

RejZoR ::

Glede na to da je sladkor čist v vsaki stvari škodit ne more, če ga mal omejiš.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Okapi ::

RejZoR je izjavil:

Odvisno katere vzameš. Kruger Sugarel vsebuje samo ekstrakt stevie in filler, ki skrbi, da je v obliki tabletke. Natreen pa ima not neki malega stevie, večji delež (97%) pa je bil maltodextrin. Kar pa je nekako bedarija glede na to da ima glikemični indeks tud tja do 105... Point sladil je, da imajo indeks 0 oz tam okoli.
Ni nobena bedarija, ker natreena uporabiš vsaj 10x manj kot sladkorja.

RejZoR ::

Še vedno to ne spremeni dejstva, da uporabljaš snov, ki niti slučajno ni tisto za kar se oglašuje. Zakaj pa je lahko Krugerjev nadomestek 97% stevia ekstrakta in ostalo nekaj malega fillerja in nek konzervans/antioksidant. Oz marsikateri drug nadomestek.

Anyway, jutri (danes) bom probal skuhat zadevo, da vidim kako se bo obneslo. Vse sem že nabavil, vzel sem še sojin nadomestek za enkrat drugič, pa bom vidu kako bo. Definitivno sporočim kako bo šlo in kakšen je okus.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Okapi ::

Kakšen % sladila je notri je precej vseeno. Važno je, koliko kalorij je v količini, s katero nadomestiš kocko sladkorja v kavi, koliko stane in ali ima dober okus.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

RejZoR ::

Stevia nima popolnoma nobene energijske vrednosti. Eritritol in maltodekstrin pa to pač nista.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Okapi ::

O,1 kalorija v natreenu se ti ne bo nikjer nič poznala. Če je zaradi dodatkov okus boljši, ali sladilo cenejše, je to čisto OK kompromis.

GGGGG ::

Btw, jaz imam stevio na vrtu. Sicer ne uporabljam, ampak lepo uspeva.

nevone ::

Kako pa stevio sploh uporabiš, če jo doma vzgajaš?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Scorpia ::

Jaz sem naredil navaden puding + riževo mleko, normalno se je zgostilo.
////

nevone ::

Kako pa stevio sploh uporabiš, če jo doma vzgajaš?


Tole je en video kako se doma naredi sladilo.

V glavnem liste (samo liste brez stebla) posušiš in zmelješ v prah. Zelo enostavno.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

SkIDiver ::

Puding se ti bo zgostil tudi z navadno vodo iz pipe. Ravno tako se bo zgostil, če ga boš zakuhal v kompot, sok, .... u name it.

RejZoR ::

Ok, sitrep. :)

1 liter riževega "mleka"
100g vanilijevega pudinga (2x50g vrečki)
15g sladkorja (3x vrečke kot jih dajejo v lokalih)
3x Kruger Stevia tabletke (vsaka je nadomestek za 4g navadnega sladkorja)
2-3 ml Pina Colada likerja

Naprej je vbistvu vse isto kot če bi delal navaden puding. Kakor sem probal ostanek v posodi in metlici je bil okus zelo zanimiv in sploh ne tako daleč od tistega iz mleka. Pa sladkorja je tolk kot sem dal več kot dovolj, ker je že riževa zadeva bolj sladka in Pina Colada dodatno doda nekaj sladkobe in rahlo zamaskira rižev priokus. Bom počakal, da se čist strdi in ohladi ampak zaenkrat izgleda zelo pozitivno. Naslednjič pa mogoče iz sojinega...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nevone ::

100g vanilijevega pudinga (2x50g vrečki)


Kateri puding si pa dal?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

RejZoR ::

Nek Royal, ki ga proizvaja Dr. Oetker.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nevone ::

Nek Royal, ki ga proizvaja Dr. Oetker.


Tudi pudingi so si med seboj lahko kar različni. Tako, da se ti mogoče splača experimentirat tudi kaj na tem področju.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Okapi ::

Sem ravno hotel napisati - iz sladila naredi doktorat, potem pa "nek Royal". Med različnimi pudingi so ogromne razlike, od zelo dobrih do pretežno zanič in vse vmes. In ponudba v Mercatorju ali Šparu še zdaleč ni popolna, je treba iti vsaj še v Leclerc pogledati.

O.

RejZoR ::

Sej ne da sem napisal, da je od Dr. Oetker. Kaj ti ni jasno? Sploh pa sem imel prah za puding že doma, kaj naj bi zdej še ekstra neki kupoval?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nevone ::

Sem ravno hotel napisati - iz sladila naredi doktorat, potem pa "nek Royal". Med različnimi pudingi so ogromne razlike, od zelo dobrih do pretežno zanič in vse vmes. In ponudba v Mercatorju ali Šparu še zdaleč ni popolna, je treba iti vsaj še v Leclerc pogledati.


Verjetno mu gre za to, da bi se bolj zdravo prehranjeval. Zato pač poudarek na sladilih in mleku, sam puding pa tu nima take vloge.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Okapi ::

RejZoR je izjavil:

Sej ne da sem napisal, da je od Dr. Oetker. Kaj ti ni jasno? Sploh pa sem imel prah za puding že doma, kaj naj bi zdej še ekstra neki kupoval?
Ne zdaj, ampak če hočeš jesti dober puding, moraš preizkusit vse, kar je mogoče dobiti, ker so rezultati in okusi zelo različni. Enako velja za ponaredke mleka, tudi tu so ogromne razlike med različnimi sojinimi in riževimi in kokosovimi in še kakšnimi napitki.

O.

RejZoR ::

Pa dobr no, tole je bilo (če še nisi opazil) bolj kot ne proof of concept, tolk da vidim kako izpade. Sicer se nikol ne držim navodil ampak tle pa sem rabil nek baseline, da vidim kako je. Zdej vem, da se isto lepo naredi in vem kaj in kako čarat naprej.

In ja, iz sladil sem naredil celo znanost. Na to kar sem delal bi moral dat po navodilih 10! žlic sladkorja. Dal pa sem vbistvu 3 in še 3 tabletke stevie. Kar naj bi po učinkovitosti bilo 6 žlic, pa se mi še vedno zdi preklemano sladko. Tko da bi pomoje komot lahko odstranil 2 žlici sladkorja, pa bi bil čist ok.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Penderecki ::

Bio puding (vrečko dobiš v bolje založeni štacuni) delam s kozjim mlekom, kot s kokosovim mlekom. Drugega mleka pri nas ni v rabi. Sladkam s kokosovim sladkorjem.
Nekateri pudingi so lahko malo klinični po okusu, zato je smotrno probat več opcij, kot ti je nekdo zg. predlagal, ali pa jih nadgradiš z aromami, kot si že sam poskusil.

Čokoladnega sem delal s kozjim mlekom, ki sem mu dodal še dodatno criollo raw kakav + kokosov sladkor. Včasih dodam še malo ruma. K čokoladnemu okusu lepo sede. S kokosovim sladkorjem pa ravno ne šparam.
Če imaš še zamrznjen kostanjev pire v obliki ostružkov, še to posipaj gor, pa si zmagal.

Vanilijo delam s kokosovim mlekom (od firme koko mi najbolj sede). Se čist normalno skuha. Če imam doma še naravno vanilijo, jo dodam zraven.
V starih cajtih je mama spodaj dala jagode, ali kak dober malinov sirup (fajn je če je domač).
To so taki osnovni namigi.
Seveda se pa da izdelat tudi presni puding, sam to je že druga zgodba.

bajsibajsi ::

Nisem (se) prebral celotne teme; zgolj par zacetnih postov. Puding lahko naredis s sojinim mlekom in se bo zgostil. Sam sem ga naredil ze mnogokrat, pa tudi z mandljevim in kokosovim mlekom. Celo s homemade sojinim mlekom sem ga delal in se je (vedno) zgostil - enkrat bolj, drugic spet manj. Puding s sojinim mlekom lahko delas sam oz. brez kupljenega pudinga v vrecki. Npr. dodas koruzni skrob, nesladkan kakav, rjavi sladkor, scepec vanilije, malo soli, itd... Na netu imas ogromno receptov.

RejZoR ::

S kokosovim mlekom zna bit zanimivo. Ga še nisem pil ampak sklepam, da bi potem zadeva imela priokus po kokosu ne?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadomestki sladkorji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6011135 (4157) Slopek
»

Stevia sladilo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5313673 (3702) mojsterleo
»

kako se izogniti sladkorju? in ali so nadomestki OK?

Oddelek: Loža
374426 (3421) greatdrakon
»

Coca Cola - sprememba okusa? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16625480 (19147) RejZoR

Več podobnih tem