» »

Gmail se skrivnostno vrača na Kitajsko

Gmail se skrivnostno vrača na Kitajsko

Financial Times - Po štiridnevnem popolnem mrku Gmaila na Kitajskem je storitev tako skrivnostno, kot je prenehala delovati, spet začela funkcionirati. Dostop je še vedno omejen v enaki meri kot pred popolno blokado, a je vsaj osnovna funkcionalnost omogočena. Kitajska trdi, da je razlog verjetno na Googlovi strani.

Kot je v modernem svetu hiperpovezanem svetu že v navadi, se je novica sprva razširila na družabnih omrežjih, kasneje pa tudi v klasičnih medijih. Skrivnostno in brez pojasnila je povezava do Gmailovih strežnikov prek protokola POP3/IMAP ter SMTP spet mogoča, uporabniki pa so prejeli tudi vso zaostalo pošto, čeprav nekateri še poročajo o manjših zamudah pri dostavi.

Na Googlovem servisu Preglednost informacij lahko vidimo, da se je promet do Gmaila s kitajskih IP-naslovov začel vračati, a še vedno ne dosega preteklih ravni. Financial Times prav tako piše, da se je očitno na Kitajskem dostop do Gmaila sprostil, čeprav uradnih izjav kitajske vlade ni in jih niti ni pričakovati.

Časnik Global Times China, ki je v državni lasti, povzema besede tiskovnega predstavnika kitajskega zunanjega ministrstva, da o kakršnikoli blokadi ne vedo ničesar. Poudarjajo, da je Google v preteklosti večkrat zašel v konflikte s Kitajsko, ker ni želel spoštovati kitajske zakonodaje. Seveda gre za cenzuro, proti kateri se je Google na Kitajskem precej neuspešno boril, zato so leta 2010 prenesli svoj sedež in strežnike s celine v Hongkong.

Zato v časniku ponavljajo, da je bila napaka na kitajski strani, na Googlovi strani ali pri obeh. To sicer ni nič novega (pravzaprav tretje možnosti ni), a pomenljivo je že dejstvo, da je uradni kitajski medij dopustil možnost, da je bila napaka na kitajski strani.

O resničnem razlogu lahko špekuliramo, omenjate pa se dve možnosti. Bodisi je Kitajska svoj veliki požarni zid krepila iz varnostnih razlogov in so šli malo predaleč oziroma so ugotovili, da blokada Gmaila ne bo prinesla želenih rezultatov, bodisi pa so želeli s tem poudariti domnevno nezanesljivost Googlovih storitev in kitajske uporabnike zvleči na domače alternative. Komunikacije prek Gmaila namreč še vedno poteka mimo kitajskih strežnikov, čeprav prestrezanje sporočil za njihovo obveščevalno službo - sodeč po zmogljivostih ameriške in britanske - ni težek zalogaj.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google prekinil sodelovanje s Huaweijem (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Android
26972951 (58519) 7982884e
»

Kitajska popolnoma blokirala Gmail

Oddelek: Novice / NWO
166509 (4851) flagellum
»

Doslej največja blokada Googlovih storitev na Kitajskem

Oddelek: Novice / NWO
266213 (4954) bluefish
»

Doslej največja blokada Googlovih storitev na Kitajskem

Oddelek: Novice / NWO
278331 (6833) SkipEU
»

Google Kitajce opozarja na cenzuro

Oddelek: Novice / NWO
177306 (5598) kitaj

Več podobnih tem