» »

Hipnoza in hipnoterapija - še vedno tabu?

Hipnoza in hipnoterapija - še vedno tabu?

1 2
3
»

antonija ::

Ubistvu je tkole: Ce si videla avto (in registersko) potem bi se morala spomnit slike, iz katere potem preberes stevilko. Ampak ce se hoces to it za dokazovnaje policiji in sodiscu, potem moras verjetno najdet kaksnega sodnega hipnotizerja ali kaj podobnega da ti ne bojo birokrati tezili. Moralo bi pa delati...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

norcuron ::

Zadeva deluje, če so vprašanja pravilno postavljena in ni vodenja ali sugeriranja možnih odgovorov. Mam doma celo skripto ameriške policije v kateri so opisani protokoli katerim mora zadostiti sam postopek in kaj vse mora biti narejeno, da se tako pričanje lahko brez skrbi uporabi na sodišču, zagovarja pa to pričanje forenzik usposobljen za uporabo hipnoze in preiskovalnih metod, njihovo beleženje in pripravo za uporabo kot dokazni material. Ne spomnim se pa točno kje uporabljajo (katere izmed držav v US). če ni celo bil sprejet zvezni zakon.

Bom poiskal po predalih pa nametal sem, če koga zanima.
Great are mysteries of the mind ... or not?

r0b3rt ::

je komu kaj jasno, sicer vem, da nima zveze s to temo, vendar me res zanima, kje in kako se naučiti odpeti 3. oko.

NorK ::

morda je samo nakladanje, ampak nekaj o tem piše tule - http://www.mudrashram.com/thirdeye.html

me pa zanima koliko je hipnoza učinkovita pri lenebi oziroma pomanjkanju motivacije. človek bi nekaj rad naredil, ampak se mu ne da začeti s tem. se da s hipnozo vplivati na to in to, da v to med delom vloži kar največ?:D

Vajenc ::

Tumbl, tvoj podpis ti da odgovor.

antonija ::

@Kitoslav: Ko sem bil majhen je na meni najboljs delala brca v rit>:D S hipnozo se pa nikomur ni dalo ukvarjat na meni... (pa bi bila ziher bolj prijetna kot priganjanje).
Nacelno bi pa moralo delati. Verjetno bi bila dovolj ze kaksna sugestija ki bi ti dvignila moralo in voljo (do tega kar hoces narest).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

KWAN ::

A ima mogoče kdo kake naslove ali linke do slovenskih hiptnotizerjev, ki hipnozo uporabljajo za zdravljenje raznih odvisnosti itd...

Za vse odgovore se že v naprej zahvaljujem!

LP Jernej

C_maniak ::

mislim, da je blo ravno v tej temi rečeno, da je zelo težko odpravljat razne odvisnosti s hipnozo.

antonija ::

Za psihicne odvisnosti se ze da pomagat, samo vecina danasnjih dvisnosti ni psihicna. Pri fizicnih bi pa nacelno lahko kaj naredil, samo je vprasanje ce bi na koncu imel vec koristi ali vec skode... Hipnoza navsezadnje ni carovnija, ampak "le" orodje psihiatrov/psihologov (whatever).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

r0b3rt ::

Vajenec: Tumbl, tvoj podpis ti da odgovor.
?

Vajenc ::

Tumbl, hecal sem se (just do it - Third Eye). Drugače, pa sem prebral že dolgo nazaj eno prijetno knjigico od Lobsang Rampe - Tretje oko. Naj te opozorim, da je kjub veliko dejanskih faktov v tej knjigi, bistvo (glavna oseba in odpiranje očesa) povsem izmišljeno.

M@73Y ::

Pozdrav.
Hehe dons sm pa že 2 leti na forumu. (od 07.07.06)
Pred časi sem spraševal, če se da s hipnozo odpraviti psihološke motnje. event. jecljanje.
in v juniju sem poklical dr. Marjan-a Pajntar-ja iz Kranja in naslednji ponedeljek imam pri njem obisk. Prvi obisk bo posvet problemu, in poskus hipnoze, najprej pa bom videl kako se bo odločil.
Zanima me je bil že kdo hipnotiziran, na podlagi da bi odpravil razne motnje, ali se od česa odvadil..itd
Lp.
Matej
..jump into psytrance tunnel..

Cash ::

No, naj povem, da se je mati mojega frenda šla pred meseci hipnotizirat k nekomu na Hrvaško (Rijeka, če se ne motim) in sicer zaradi kajenja. No in od takrat ne kadi več, pa je prej mnogokrat poskušala, vendar ji ni uspelo.
Imam pa jaz težave in sicer s tem, da si že od otroštva grizem nohte, sem pa star 27 let in si jih nikakor ne morem nehati gristi, zelo pa si želim, da bi si jih nehal. Sem že probal z unim lakom, ki ima zanič okus, vendar ni pomagalo, sem vseeno grizel, tudi če je bilo bednega okusa. Ima kdo kako idejo, kako bi prenehal s tem?

kriko1 ::

Pejdi na hrvaško se hipnotizirat? In kasneje povej če deluje...

Volk| ::

Jaz pa bi se rad naučil hipnoze...
Kje bi se to dalo naučit?
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

denisbegood ::

Tudi moj oče je šel na Rijeko k tistemu Hipnotizerju, takoj ko je bila seansa končana (in plačana) si je zunaj enega prižgal. Zaključek, bolj si labilen bolj verjameš v to in res ti deluje.

lymph ::

Tudi moj oče je šel na Rijeko k tistemu Hipnotizerju, takoj ko je bila seansa končana (in plačana) si je zunaj enega prižgal. Zaključek, bolj si labilen bolj verjameš v to in res ti deluje.


Tvoj zakljucek je na zalost napacen. Hipnoza nima namrec nic z labilnostjo osebe. V anglescini imajo to loceno z besedama gullibility in pa suggestibility.

Sugestibilnost ni enaka labilnosti tudi v slovenscini.
"Belief is immune to counter example."

denisbegood ::

Imaš prav, se strinjam. Torej sugestibilen ne labilen.

lymph ::

Je pa tudi dejstvo, da smo vsi zelo zelo sugestibilni. Sugestibilnost je namreč sposobnost učenja.

Torej, ko prideš res do jedra hipnoze, se stvar hitro zreducira preprosto na odločitev pri vsakem posamezniku. Ali bo sprejel sugestijo ali pa je ne bo. Ni nič globljega hipnoza.
"Belief is immune to counter example."

nevone ::

Ja, sugestija je nekaj, kar nekateri ljudje zelo zavračajo. Takšnih ni moč hipnotizirati. Zato je vsako posploševanje, da hipnoza ne učinkuje, povsem napačno.

Spomnim se, ko sem bila še zelo mlada in so v vas prišli ... ne vem kako so se že imenovali ... ampak so priredili neko predstavo, na kateri so tudi hipnotizirali ljudi iz občinstva. No takrat sem si mislila, mene že ne bo nihče hipnotiziral. Da bi nekomu pustila, da prevzame nadzor nad menoj se mi je zdelo povsem nesprejemljivo.
No kasneje v življenju sem si že tudi želela, da bi me bilo mogoče hipnotizirati, ampak je bila tista odločitev, ki sem jo takrat sprejela še vedno premočna. Zdej počasi popušča in moram priznati, da se počutim bolje.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

SmeskoSnezak ::

Vem, da malce stara tema, a da nem lih nove odpiral. Imam eno vprašanje. Če poslušam pred spanjem oz. ko hočem zaspat kakšne kasete z "ti si... " varianto(ne vem kak bi temu reko, hipnoza?) , a to učinkuje? Se da takole "sprogramirati" človeka?
@ Pusti soncu v srce... @

Okapi ::

Ne.

O.

nastyboy ::

Stanje v hipnozi ni enako stanju v spanju. Poleg tega bi pa bilo bolje da bi poslušal stavke tipa :"Jaz sem..." Sam sebe v mislih namreč nagovarjaš s takšnimi stavki. Zanimivo da tudi reklama za Špar to izkorišča:" Špar dobro zame" ... in ne "Špar dobro zate."
LP

ShowDown ::

Dobra tema! Škoda da sem jo našel komaj danes. Se v današnjih časih hipnoza sploh uporablja efektivno v medicini? V mislih imam slovensko medicino. Iz tega kar sem prebral bi hipnoza lahko pomagala marsikje. Če sem prav videl tudi kot anestetik?

SmeskoSnezak ::

nastyboy, torej če poslušam nekaj, kar bi sam sebi govoril, bi torej šlo? To glede "ti" ali "jaz" je očitno pomembno. V bistvu je vprašanje postavljeno itak Hypnoticu, ki se dejansko spozna na te stvari, kolko sn prebral to temo tu skozi. Lahk pa tudi ostali poskušate odgovorit, in to Okapi pač ne zna! Argumentiraj, al pa bodi tiho.
@ Pusti soncu v srce... @

Okapi ::

Hipnoza je nateg in v resnici tako, kot si jo ljudje po navadi predstavljajo, sploh ni možna. Gre samo za nekakšno podzavestno privolitev hipnotiziranega, da se podredi hipnotizerju. Preberi si kakšen strokoven (ampak ne hipnotizerski, medicinski) članek o tem.
Za začetek pa si poglej tole:
http://www.milkandcookies.com/link/6814...

O.

BALAST ::

A kar na podlagi oddaje Bullshit, si dobil zadostno informacijo da je to nateg?

Po mojem mnenju imajo mnoge alternativne medicine dvomljiv učinek, če ne celo placebo efekt. Ampak hipnoza ima razvito metodo, da lahko pri posamezniku reši psihične težave primarnih in sekundarnih strahov ali celo prikliče bolj žive spomine z zelo velikim uspehom. Poznam nekoga, ki se odvadil od drog s to metodo v enem mesecu.

Seveda je vmešano več znanosti v to metodo, kot so psihologija, filozofija, medicina itn. Res ti ni treba sprva verjet, kot tudi niso verjeli v srednjem veku da je zemlja okrogla. In tudi po televizije je raba hipnoze velikokrat pretirana, saj se je moraš lotiti resnično na zelo izoliran način na 2 para oči, da ne pride do motenj v okolici in boljšo osredotočenost na ukaze ter večjo relaksacijo.

Prvo relaksacija potem reševanje problemov, če pa si naspidiran pri tem je pa tudi zelo malo možnosti da ti hipnotizer prodre v podzavest.

Rippy ::

A ima mogoče kdo kake naslove ali linke do slovenskih hiptnotizerjev, ki hipnozo uporabljajo za zdravljenje raznih odvisnosti itd...

Za vse odgovore se že v naprej zahvaljujem!

LP Jernej



Mind-control ne obstaja s hopnozo :). Ni mogoče prepričat osebo, ki je pod hipnozo, da bo nekaj naredila česar noče izven nje. Če si tega ne želiš je skoraj nemogoče, da boš to storil.

Mislim, da (torej nisem 100% prepričan) je to podobna situacija, kot s sanjami in spanju. Če imaš slabe sanje pač nekaj, kar ti ni všeč se boš tega zavedal in če je zelo hudo (mora) se zbudiš ves prepoten itd.

V primeru, da imaš prijetne sanje recimo o dobri hrani (vzamemo naprimer določen okus sladoleda) obstaja velika možnost, da si potem to želiš več, kot ponavadi. Greš v trgovino in kupiš ta sladoled tudi če ti ni pretirano vroče in niti nimaš tako velike želje po sladkem.

Drugače mislim, da bi bilo zanimivo novo temo odpret o tem; kdo je že kaj kupil "zaradi" sanj in kaj :).

SmeskoSnezak ::

Rippy in Okapi, preberita si prosim celotno temo, preden napišeta še kak odgovor. Bo šlo? Jaz sprašujem Hypnotica, ki dejansko nekaj ve o tem. Samo ta tema je stara, je Hypnotic sploh še gor na st-ju?
@ Pusti soncu v srce... @

innerspace ::

imagodei ::

Uh, sem šele zdaj videl, da ste obudili tole temo.

Stvari niso niti približno tako zelo preproste.

Hipnoza je ena izmed metod za doseganje spremenjenega stanja zavesti, ki mu običajno rečemo tudi trans. Trans je zelo širok in elastičen termin in ga različne stroke imenujejo različno, tako da se tukaj ne bi spuščal v vse možne interpretacije; hipnotizerji in hipnoterapevti trans definirajo ponavadi v nekako takole: stanje globoke zamaknjenosti oz. osredotočenosti, v katerem je kritično razmišljanje uspavano. IOW to pomeni, da človek precej bolj nekritično sprejema tisto, kar mu serviramo. V transu je človek bolj dovzeten za sugestije.

Hipnoza je torej samo orodje za dosego nekega stanja. To stanje je človeku lastno in ne gre za nobeno čarovnijo. Vsakdo se vsak dan večkrat znajde v takšnem stanju. V mili obliki to poznamo kot nekakšno zamaknjenost, ko se zavemo, da smo bili zadnjih 20 minut predavanja popolnoma odsotni in se ne spomnimo, kaj je povedal predavatelj. V trans stanje zapademo, kadar se res globoko vživimo v film: ko čutimo resničnost filma in zunanji svet zbledi. Če gremo v kino, kjer je dobro ozvočenje in je scenarij filma verjeten, smo tisto uro in pol globoko fascinirani in osredotočeni na dogajanje na platnu. Moški sicer ne bodo priznali, dekleta pa morda potočijo celo kakšno solzico... Kako bizarno, če pa govorimo o izmišljotinah, ane? Ali pa - ste že kdaj vozili avto in se nenadoma zavedli, da se sploh ne spominjate zadnjih 10, 20, 50 km? In niti ne veste, kam so odtavale vaše misli? Pa kljub temu niste spali, zapeljali iz ceste ipd. Ko je avto pred vami zavrl, ste avtomatično odreagirali.

Pravzaprav ljudje sploh ne vedo, kako zlahka vstopimo v trans stanje. Hipnoza je zgolj eden izmed načinov, standardiziran pristop do tega stanja. (Širše rečeno hipnoterapija izrablja trans in povečano sugestibilnost za odpravljanje cele vrste težav psihološkega izvora). Trans je lahko zelo globok ali pa zelo rahel, vsekakor pa v (hipnotičnem) transu ne postanemo zombiji, ki slepo ubogajo vsak ukaz. Elementom hipnoze, NLP-ja in drugih "mind control" tehnik pa smo itak izpostavljeni vsak dan: marketing, reklame, ipd.

Še to: vsakogar se da hipnotizirat, če to želi. Če se "ne pusti" hipnotizirat, se človeka jasno ne da spraviti v trans na prijazen način. Hipnoza je po definiciji sporazumen proces, rahla metoda.

V primernem okolju, v izolaciji in z zadosti časa se da "hipnotizirati" tudi tiste, ki si tega ne želijo. Kot rečeno, hipnoza je zgolj eden izmed načinov doseganja transa. Obstajajo tudi zelo grobe metode (pranje možganov, odtegnitev spanja...) - ampak to je že druga zgodba.
- Hoc est qui sumus -

SmeskoSnezak ::

Samo tole mi nič ne pomaga pri iskanju odgovora na moje vprašanje. Saj sem jaz obudo temo zarad tega. :)
@ Pusti soncu v srce... @

imagodei ::

Smesko> "Vem, da malce stara tema, a da nem lih nove odpiral. Imam eno vprašanje. Če poslušam pred spanjem oz. ko hočem zaspat kakšne kasete z "ti si... " varianto(ne vem kak bi temu reko, hipnoza?) , a to učinkuje? Se da takole "sprogramirati" človeka?"

V hipnozi se dejansko da "sprogramirat" marsikaj. Dokazano je, da se v hipnozi npr. mnogo hitreje naučitš tujega jezika. V stanju hipnoze se hitreje ustvarjajo trajne povezave med nevroni in skupinami nevronov.

Ni pa hipnoza enako kot spanje. Običajno hipnotični trans enačimo s t.i. theta stanjem (gre za EEG valovanje), spanje pa z delta stanjem. Nekatere teorije sicer pravijo, da je hipnoza sorodna z REM spanjem in dejansko je med REM spanjem človeka možno prestaviti v hipnozo.

Ampak to, da si boš pred spanjem predvajal posnetke v smislu "Vsak dan v vsakem pogledu postajam boljši in boljši", to pa ne bo šlo.

Pravzaprav takole: sugestije vedno pomagajo, ampak če je vklopljena naša zavest, ki kritično analizira zunanjost, sugestije potrebujejo ogromno časa in ogromno dela. Nekateri New-Age avtorji in poljudni psihologi npr. priporočajo, da se vsak dan postaviš pred ogledalo, se gledaš v oči in si ponavljaš fraze kot so "Rad se imam, cenim se" ipd. To definitivno pomaga. Ampak res na zelo dolgi rok (govorimo o mesecih in letih redne vadbe), ker če je tvoja zavest pač prepričana, da si nesposobna neroda (ker si to poslušal 20 let od svojih staršev, učiteljev, sorodnikov), se bo sugestija "Sposoben sem vsega!" pač zelo zelo težko vsidrala v tvojo podzavest.

V hipnozi zaobideš kritični del zavesti, ker je uspavan in vplivaš direktno na podzavest. Seveda velikokrat ravno tako ne gre z nalaganjem pozitivnih sugestij, ampak je treba najprej počistiti negativne sugestije, kar pa lahko počne le usposobljen hipnoterapevt.

Sicer pa na netu obstaja precej splošnih hipnotičnih posnetkov, na katerih avtorji podajajo sugestije za zmanjšanje telesne teže, za pridobivanje samozavesti, opustitev kajenja... Malo razišči.
- Hoc est qui sumus -

innerspace ::

Če poslušam pred spanjem oz. ko hočem zaspat kakšne kasete z "ti si... " varianto(ne vem kak bi temu reko, hipnoza?) , a to učinkuje? Se da takole "sprogramirati" človeka?

Ti bom podal moj primer...
V nekem obdobju sem hodil spat s tocno dolocenim glasbenim albumom v ozadju. Ni mi dal miru, saj je glasba zame takrat bila prevec kompleksna za jo pogruntat, pa sem si jo med spanjem vrtel. To se je skoraj vsak vecer ponavljalo najvec 2 tedna.
Od takrat dalje imam celotno strukturo vseh pesmi in vseh bobnarskih detajlov nekje v podzavesti in prakticno poznam album "v nulo". Lahko bi ga celo 70% odigral skoraj brez vadit, 30% pa je prehuda tehnika za moje ude zdaj.
Tako da bi povzel tole.
Kar bos poslusal, se ti bo(glede na to kaj poslusas) "nalozilo" nekam v podzavest, pa bos ob primernem vzgibu to lahko priklical in uporabil.
Ampak je stvar treninga. Po mojem.

imagodei ::

Rippy> "Mind-control ne obstaja s hopnozo :). Ni mogoče prepričat osebo, ki je pod hipnozo, da bo nekaj naredila česar noče izven nje. Če si tega ne želiš je skoraj nemogoče, da boš to storil."

Odvisno, kaj misliš pod terminom "hipnoza". Metode, ki jih v določenih primerih uporabljajo vojska in tajne službe so točno to - mind control. Če te izkušen psiholog dobi v roke za en teden in si popolnoma izoliran od okolice, verjemi, da te lahko tako obdela, da boš z radostjo zaklal lastno mamo. Kakšni bodo efekti na tvojo psiho po dejanju je sicer veliko vprašanje, ampak da pa se to doseči. Z vsakim.

S hipnozo v kliničnem okolju ali pa z odrsko hipnozo seveda ne.

Priporočam ogled sledečih dveh zadev:
klik 1 V parih minutah se da doseči tole,
klik 2 V parih tednih, brez izolacije pa tole (ostale štiri dele oddaje poklikajte sami na desni strani)
- Hoc est qui sumus -

Okapi ::

Dokazano je, da se v hipnozi npr. mnogo hitreje naučitš tujega jezika.
No, ta dokaz bi pa rad videl.

Razni parapsihologi so že marsikaj "dokazali", v resnici pa še prav nič.

O.

SmeskoSnezak ::

Imagodei, bi mi pomago pri eni stvari, pa da kasneje sam dalje iščem? Rečmo, da za pridobivanje samozavesti, ker v tejle knjigi, ki jo berem je tega full malo. :))
@ Pusti soncu v srce... @

imagodei ::

Okapi> "No, ta dokaz bi pa rad videl."

Veš, da sem nekaj gledal, pa zaenkrat na *.edu straneh nisem našel nič uporabnega v podporo tej tezi... :|
- Hoc est qui sumus -

Arto ::


klik 1 V parih minutah se da doseči tole,


Eh pomoje nima to veze preveč s tem kaj govori. Najbrž je imel v gruči 5 ljudi, s katerimi je bil zmenjen, naj dvignejo roko, za ostale je pa poskrbel čredni nagon.

imagodei ::

arto,

IMO (in to je, vsaj semi educated opinion) pa to definitivno ni čredni nagon. Ta človek je pač mojster unconscious influence in persuasion tehnik, hipnoze, NLP-ja... To počne za preživetje. Ne gre za to, da bi jaz želel verjet, pa da sem biased. Tip obvlada.

Klik - Zaključek njegove predstave v živo (Something Wicked This Way Comes), kjer tudi razloži, kako je ljudi preko cele predstave počasi obdeloval...
Pa če koga zanima cela predstava: kljikot (ostalo sami poklikajte)
- Hoc est qui sumus -

Timmah ::

All those who believe in Telekenesis raise my hand.
donde esta francesca

imagodei ::

Huh?
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

SmeskoSnezak...

hm - tole sem pa kar malo spregledal zadnjič. A je še aktualno in kaj bi rabil? Lahko tudi na ZS.
- Hoc est qui sumus -
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Primeri Reinkarnacij, regresija, hologramska zavest? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8212868 (10231) Aston_11
»

Hipnoza in Nevrolingvistično programiranje

Oddelek: Loža
4510250 (5158) globalna80
»

Telekineza & telepatija (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6810781 (6129) miska_hiska
»

iščem strokovnjaka za 'vrnitev v preteklost'

Oddelek: Loža
133716 (3034) C_maniak
»

Potovanje duš, reinkarnacija,....

Oddelek: Problemi človeštva
329390 (8818) freserovski

Več podobnih tem