» »

Slovenija 14. najboljša država za biznis

Slovenija 14. najboljša država za biznis

Temo vidijo: vsi

ohnowhy ::

GGGGG je izjavil:

Teli pravijo, da v Ljubljani potrebuješ 2450€, če hočeš enak standard kot v Munchenu s 3600€.

Kolikšen % ljudi v Sloveniji (2,5x povprečne) in Nemčiji (1,8x povprečne) zasluži katero od teh številk?
In, zakaj ni več investicij v Sloveniji, če je tako ugodno v Sloveniji?
V čem dejansko je problem?

jype ::

fartman> V čem dejansko je problem?

Predvsem v tem, da vsi ves čas jamrajo, da je Slovenija "basket case".

jype je izjavil:

Ja, ampak neka lokomotiva evropskega razvoja vseeno nismo, ali smo?
In zakaj ne hodijo Nemci delat k nam in za nas?
Zakaj niso Nemci naši izvajalci in ne obratno?
Zakaj še Kitajcev vidiš malo pri nas?
Banka Slovenije v svojem poročilu Makroekonomskih gibanj in projekci pravi, da se iz Slovenije izseljujejo mladi in izobraženi. Torej se motijo?

PS: Če bi se kdo želel obregniti ob mojo slovenščino in slovnico, naj povem, da ne vlagam posebnega truda, ker mislim, da mi ni potrebno nikomur ničesar dokazovati. Če se kdo s tem ne strinja, se lahko lepo, po domače, j*be.

Daedalus ::

A mogoče ni? Sej samo pogledaš stanje JU, pa imaš vsega zadosti. Škoda časa, boljš itak nekam, kjer te država ne poskuša pohoditi, da nabere nekaj fičnikov za proračun.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

fartman> Ja, ampak neka lokomotiva evropskega razvoja vseeno nismo, ali smo?

Seveda nismo.

Daedalus> A mogoče ni?

Ni.

Daedalus> Sej samo pogledaš stanje JU, pa imaš vsega zadosti.

Nisi še videl zares slabe JU.

Daedalus> Škoda časa, boljš itak nekam, kjer te država ne poskuša pohoditi, da nabere nekaj fičnikov za proračun.

Ja, vsekakor.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: GTX970 ()

Jype, glej, razumem, da si (in iKst, pa še kdo) zaradi zasluženega ali privilegiranega položaja na neki višini, kjer se ne vidi vseh drobtinic.
Ampak jaz gledam na koncu samo rezultat, delne postavke vmes me ne zanimajo, mogoče so nekatere res super duper heavenly case, nekatere so pa basket case. In glede na to splošno situacijo, izgleda, da imajo basket pozicije prevelik vpliv. To lahko vidiš vsak dan. Mislim, da prav vsi želimo, da Slovenija postane vlečna sila EU oz. NWO, ampak večinska dejstva zaenkrat ne kažejo nič v tej smeri. Takšnih, kot sta ti in iKst, je pač premalo, to so svetle IZJEME, ki potrujejo, da temno PRAVILO povečini velja.

PS: Tudi za Daedalusa domnevam, da navaja dejansko stanje, ne pa sanjsko pozicijo čez X let, kar si tudi sam žele, da bi bil super situiranec. Gre za razliko v pespektivah, ne željah.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ohnowhy ()

Daedalus ::

Tole pove precej. Ne vidim Slovenije na lestvici. Vidim pa kr ene par držav, ki se jim tradicionalno pripisuje, kako bi rekel, ne bit tak Čeh status.

Primerjalno je Slovenija slabša za biznis od okolice. Realno, se to seveda pozna - okolica nas dohiteva ali prehiteva. Ko se bo trend obrnil, pa takoj podpišem, da je Slovenija dobra država za biznis.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

thramos ::

GGGGG je izjavil:

Po kakšnem scenariju je torej obremenitev dela v Sloveniji tako grozno višja kot v Nemčiji?

Saj si izračunal. Če bi upošteval še vse anomalije (socialne kapice ipd.) bi bila še višja. Sicer se nekaj skompenzira z v povprečju nižjimi plačami, ampak kot sem ti napisal že parkrat pri zahtevnih delovnih mestih tolikšnih razlik ni. Prav tako sem ti že napisal, da podatke o povprečnih plačah črpaš iz (zaradi specifičnih davčnih okoliščin) najverjetneje precej izkrivljenih statistik (podatke o stroških bivanja pa iz mestnih središč). In, kot sem ti tudi že napisal, ker cena za opravljeno delo ne vključuje samo neposrednega izplačila, ampak posredno tudi učinkovitost zaposlenih in rigidnost trga delovne sile, razlike praktično izvodenijo.

GGGGG je izjavil:

Nisem bral cele diplomske, ampak pomoje je ustanavljanje in vodenje podjetji vseeno nekaj drugega kot investiranje.

Prav, povej potem kaj smatraš za investicije in me utišaj podatki, po katerih Slovenija v primerjavi zahodnimi sosedi in primerljivimi državami uspeva, lovi gospodarsko rast ipd.

PaX_MaN ::

Daedalus je izjavil:

Tole pove precej. Ne vidim Slovenije na lestvici. Vidim pa kr ene par držav, ki se jim tradicionalno pripisuje, kako bi rekel, ne bit tak Čeh status.

Primerjalno je Slovenija slabša za biznis od okolice. Realno, se to seveda pozna - okolica nas dohiteva ali prehiteva. Ko se bo trend obrnil, pa takoj podpišem, da je Slovenija dobra država za biznis.

16. smo.

matijadmin ::

GGGGG je izjavil:

ampak žal praksa tvojih nebloz ne podpira...

Niso moje nebuloze ampak od Forbsa. Jih pa moje izkušnje podpirajo. Prav tako izkušnje številnih kolegov, znancev, strank...

Ti faktorji nimajo veze s tvojim poslom (se strinjam, povedo svoje o tem, da ni tako hudo kot jamra nesposobni zasebni sektor). Tvoja subjektivna s. p. izkušnja tudi ni merodajna. S. P.-jem, ki jim olajšave pridejo prav ni tako veliko.

GGGGG ::

Saj si izračunal.

Iz mojih izračunov sem videl le, da je Slovenija v večini scenarijev bistveno cenejša. Pri povprečni plači recimo kar za 3x cenejša. Le pri najvišjih plačah se tehtnica prevesi na stran Nemčije. Razlika je vsega skupaj 10%.

Podatke sem zgooglal. Domnevam, da so dovolj natančni za potrebe te primerjave.

In, kot sem ti tudi že napisal, ker cena za opravljeno delo ne vključuje samo neposrednega izplačila, ampak posredno tudi učinkovitost zaposlenih in rigidnost trga delovne sile, razlike praktično izvodenijo.

Imaš kakšno primerjavo učinkovitosti zaposlenih in primer rigidnosti, ki ga v tujini ni?

Prav, povej potem kaj smatraš za investicije in me utišaj podatki, po katerih Slovenija v primerjavi zahodnimi sosedi in primerljivimi državami uspeva, lovi gospodarsko rast ipd.

Glej 1. post v tej temi.

ZaphodBB ::

A lahko razumeš, da je pri nas cena nižja - ampak je nižja tudi vrednost?

Pri nas se ogromno časa izgublja na slabi organizaciji in neumnostih. Če recimo rabiš nekoga za izdelavo netrivialnih kalupov za brizganje palstike in potrebuješ visoko kvalitetne izdelke, je precej bolje iskat partnerje v Nemčiji čeprav so triktrat dražji - ampak so vsaj sposobni izgotovit ustrezen izdelek.

Pri nas te pa prepričujejo majstri, da je kupček dreka pred teboj točno tisto kar si naročil in predvsem potreboval.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Pri nas se ogromno časa izgublja na slabi organizaciji in neumnostih. Če recimo rabiš nekoga za izdelavo netrivialnih kalupov za brizganje palstike in potrebuješ visoko kvalitetne izdelke, je precej bolje iskat partnerje v Nemčiji čeprav so triktrat dražji - ampak so vsaj sposobni izgotovit ustrezen izdelek.

http://www.plastika-skaza.si/en/

We build long-term partnerships. For many years, trust us leading companies such as:
Ikea
Toshiba
Landis Gyr
Gorenje
and many others.

GTX970 ::

Eno podjetje ne more rešiti celotne države.

LeQuack ::

Ena lestvica:

Quack !

GTX970 ::

Najdeš kako o dodani vrednosti na zaposlenega ?

GGGGG je izjavil:

Iz mojih izračunov sem videl le, da je Slovenija v večini scenarijev bistveno cenejša. Pri povprečni plači recimo kar za 3x cenejša. Le pri najvišjih plačah se tehtnica prevesi na stran Nemčije. Razlika je vsega skupaj 10%.

Podatke sem zgooglal. Domnevam, da so dovolj natančni za potrebe te primerjave.

Izračunal si, da so plače (razen najnižjih) v Sloveniji bistveno bolj obremenjene. To poizkušaš kompenzirati z bistveno višjimi stroški bivanja, kjer za primerjavo vzameš prestolnico Bavarske, ene od najbogatejših dežel na svetu. Pa je to samo eden od kiksov, kje streljaš v prazno. Za vse ostale kikse sem ti napisal že nekajkraj zakaj so tvoji podatki zavajujoči in razmišljanje napačno.

GGGGG je izjavil:

Imaš kakšno primerjavo učinkovitosti zaposlenih in primer rigidnosti, ki ga v tujini ni?

Ne seri. Resno, na pladnju naj ti iščem podatke, katerih googlanje ti vzame 5 min?

Slovenski trg delovne sile je v primerjavi z drugimi državami EU še vedno relativno tog in nefleksibilen (Kanjuo - Mrčela in Ignjatovič 2004)

GGGGG je izjavil:

Glej 1. post v tej temi.

Me zajebavaš? V tvojem postu je "Odpiranje podjetja", v mojem pa "ustanavljanje in vodenje podjetja"?

V Forbesovi tabeli prav tako ne najdem nobenih podatkov o tem, kako je Slovenija uspešnejša v številu in količini investicij, gospodarski rastim ... Ja, zajebavaš.

GTX970 je izjavil:

Eno podjetje ne more rešiti celotne države.

Saj imamo še cel kup takih. ZaphodBB je omenil plastiko, pa sem mu dal pač dober primer iz te industrije. Njihovi partnerji so očitno videli nekaj na njih, da se niso odločili za nemške mojstre.

Ikea
Toshiba
Landis Gyr
Gorenje
and many others.

Nobeno od teh podjetij ne izstopa po kakovosti plastičnih komponent. Sori stari.

Saj imamo še cel kup takih. ZaphodBB je omenil plastiko, pa sem mu dal pač dober primer iz te industrije. Njihovi partnerji so očitno videli nekaj na njih, da se niso odločili za nemške mojstre.

Kvaliteta in tolerance definitivno niso bile bistven faktor.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()

ZaphodBB je izjavil:

Pri nas te pa prepričujejo majstri, da je kupček dreka pred teboj točno tisto kar si naročil in predvsem potreboval.

Hm, potem popolnoma vsi plastični izdelki s Kitajske brez izjem razpadejo ko se jih prvič dotakneš?

Hm, potem popolnoma vsi plastični izdelki s Kitajske brez izjem razpadejo ko se jih prvič dotakneš?

Dafuq?

iKst citira> We build long-term partnerships. For many years, trust us leading companies such as:

Hja, pisec tekstov je pa prav... Slovenski, no. Bi napisal češki, pa ne bi bilo fer do Čehov. Sem posredoval kolegici, ki lektorira angleščino za takšne šalabajzerje.

PaX_MaN> Hm, potem popolnoma vsi plastični izdelki s Kitajske brez izjem razpadejo ko se jih prvič dotakneš?

Ali jih izpostaviš direktni sončni svetlobi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Izračunal si, da so plače (razen najnižjih) v Sloveniji bistveno bolj obremenjene.

Govorimo o ceni dela, ja? Če v Sloveniji odpiram podjetje, me zanima, koliko bom plačal za določen profil človeka, ne koliko Franci plača davka. Meni je vseeno, če so davki maljavžnt %. Važno je, da za isti profil človeka v Sloveniji plačam 30 jurjev, v Nemčiji pa 60 jurjev.

Btw, 10% razlike ni "bistveno bolj obremenjeno".

To poizkušaš kompenzirati z bistveno višjimi stroški bivanja, kjer za primerjavo vzameš prestolnico Bavarske, ene od najbogatejših dežel na svetu.

http://www.numbeo.com/cost-of-living/co...

Evo primerjava za celotno nemčijo in celotno slovenijo, pa se igraj s številkami.

Pa je to samo eden od kiksov, kje streljaš v prazno. Za vse ostale kikse sem ti napisal že nekajkraj zakaj so tvoji podatki zavajujoči in razmišljanje napačno.

?

Ne seri. Resno, na pladnju naj ti iščem podatke, katerih googlanje ti vzame 5 min?

Prosim. Se spodobi.

Me zajebavaš? V tvojem postu je "Odpiranje podjetja", v mojem pa "ustanavljanje in vodenje podjetja"?

V Forbesovi tabeli prav tako ne najdem nobenih podatkov o tem, kako je Slovenija uspešnejša v številu in količini investicij, gospodarski rastim ... Ja, zajebavaš.

Ti stalno govoriš o tujih investicijah, ki se sicer lahko delno prekrivajo z vsebino članka, v določen delu gre pa za nekaj čisto drugega.

Kitajska je dober primer. Investiranje v hitro rastoči trg je precej smiselno, če to pomeni npr. kupovanje vrednostnih papirjev in podobne vrste investicij. Odpiranje in vodenje podjetja na Kitajskem je pa vse prej kot enostavno in prijetno opravilo.

ZaphodBB je izjavil:

Dafuq?

nizka cena = nizka kvaliteta, si reku
za kitajsko pa vemo ceno

Nobeno od teh podjetij ne izstopa po kakovosti plastičnih komponent. Sori stari.

Tiste stole od ikeje sem videl, pa se mi zdijo čist kvalitetni.

gruntfürmich ::

ok ajde, sam delam v firmi ki ji predstavlja strošek delavca max 10% vseh stroškov.

zdaj vi se očitno navdušujete nad panogami, kjer je strošek dela prevladujoč, če toliko obračate številke. ampak tu pa se proizvodnja zopet seli na kitajsko, srbijo, slovaško, poljsko...

skratka ne vem ali sem slep ali narobe gledam ko vse firme letijo ven iz slovenije, tega podalpskega podjetniškega raja...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

darkolord ::

primer rigidnosti, ki ga v tujini ni
Ena stvar, ki je v tujini ni, je tako močna zaščita delavcev. Npr. to, da je pogodba o zaposlitvi po defaultu zmeraj sklenjena za nedoločen čas (za določen čas le izjemoma, sicer se avtomatsko pretvori v pogodbo za nedoločen čas). Delodajalec tudi rabi utemeljen razlog za odpoved pogodbe (in tudi če ga ima, se stvari lahko hitrost zakomplicrajo, seveda vedno le v škodo delodajalca), delavec pa ne.

Predvsem zaradi tega je potem cel trg delovne sile rigiden, ker delodajalci nimajo nekih enostavnih možnosti, da bi delovno silo uporabljali za čas, ko jo dejansko rabijo. Zdaj velja nekako tako, da nekoga zaposliš, če si pripravljen na to, da ga boš vzdrževal do penzije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

GGGGG je izjavil:

Govorimo o ceni dela, ja? Če v Sloveniji odpiram podjetje, me zanima, koliko bom plačal za določen profil človeka, ne koliko Franci plača davka. Meni je vseeno, če so davki maljavžnt %. Važno je, da za isti profil človeka v Sloveniji plačam 30 jurjev, v Nemčiji pa 60 jurjev.

Btw, 10% razlike ni "bistveno bolj obremenjeno".

Res je, ampak če se izražaš nenatančno pride do težav pri komunikaciji. Tvoje teorije o ceni dela pa so na zelo trhlih nogah - zakaj, obrazloženo že nekajkrat, pa vztrajno ignoriraš.

Prosim. Se spodobi.

Haha.

v določen delu gre pa za nekaj čisto drugega.

Obrazloži torej za kaj drugega in podpri z številkami, ki kažejo na to, da v praksi Slovenija v tem briljira.

thramos je izjavil:

Obrazloži torej za kaj drugega in podpri z številkami, ki kažejo na to, da v praksi Slovenija v tem briljira.

https://slo-tech.com/forum/t630336/p464...

Tiste stole od ikeje sem videl, pa se mi zdijo čist kvalitetni.

Če so zate plastični stoli merilo zahtevnosti in kvalitete, potem se nimava kaj dosti več za pogovarjat.

nizka cena = nizka kvaliteta, si reku
za kitajsko pa vemo ceno

Obljubijo ti švabsko kvaliteto, računajo ti kot slovenci, dostavijo pa kvaliteto slabšo od kitajske...

GGGGG je izjavil:

Govorimo o ceni dela, ja? Če v Sloveniji odpiram podjetje, me zanima, koliko bom plačal za določen profil človeka, ne koliko Franci plača davka. Meni je vseeno, če so davki maljavžnt %.

Stroški dela so sicer eno, in slovenski pač niso najnižji v EU ali sploh na svetu. Nekdo mora naročiti proizvodnjo, ki se globalno seli, in izdelano prodati. Če opravljaš storitve in imaš posebna znanja, kot vidva z Juretom, je drugače, ampak to ne velja za vso nacijo. Kolikor pa razumem vajino situacijo, sta oba vitalno vezana na internet. Ampak sta očitno v manjšini, realnost okoli vaju vama tako sama dopoveduje, ne potrebujeta foruma za to.

Mene je sicer še najbolj to presenetilo na tistem tvojem siteu:
Local Purchasing Power in Germany is 76.50% higher than in Slovenia

Zgodovina sprememb…

ohnowhy je izjavil:

Ampak sta očitno v manjšini, realnost okoli vaju vama tako sama dopoveduje, ne potrebujeta foruma za to.

Ko si v balončku svoje okolice, pa naj bo to krog uspešnih poslovnežev ali pa mladih prekercov za 500 € na mesec, zlahka pozabiš kaj je realno stanje.

Ena stvar, ki je v tujini ni, je tako močna zaščita delavcev. Npr. to, da je pogodba o zaposlitvi po defaultu zmeraj sklenjena za nedoločen čas (za določen čas le izjemoma, sicer se avtomatsko pretvori v pogodbo za nedoločen čas). Delodajalec tudi rabi utemeljen razlog za odpoved pogodbe (in tudi če ga ima, se stvari lahko hitrost zakomplicrajo, seveda vedno le v škodo delodajalca), delavec pa ne.

To je po eni strani res. V USA lahko odpustiš delavca na licu mesta. Po drugi strani pa lahko ta isti delavec s tožbo pokoplje manjše podjetje. Samo kot primer.

Res je, ampak če se izražaš nenatančno pride do težav pri komunikaciji. Tvoje teorije o ceni dela pa so na zelo trhlih nogah - zakaj, obrazloženo že nekajkrat, pa vztrajno ignoriraš.

Te teorije niso moje. jype je prilepil en precej lep graf. Lahko pokomentiraš, zakaj se Eurostat tako zelo moti?

Referenčni post: https://slo-tech.com/forum/t630336/p464...

Če so zate plastični stoli merilo zahtevnosti in kvalitete, potem se nimava kaj dosti več za pogovarjat.

Za plastične stole so kar OK. Sicer pa ne vem kaj točno bi rad povedal. Dal sem ti primer platičarjev, ki ne nategujejo, ne komplicirajo ampak vlivajo precej vrst plastičnih izdelkov za pol evrope.

Dopuščam možnost, da v Sloveniji nimamo podjetja, ki bi zadostil tvojim zelo specifičnim kriterijem. Tako kot npr. nemci in američani nimajo podjetje, ki bi zadostilo zelo specifičnim kriterijem pri izdelavi merilne tehnike, pa morajo te stvari kupovati v Sloveniji.

GGGGG je izjavil:

Te teorije niso moje. jype je prilepil en precej lep graf. Lahko pokomentiraš, zakaj se Eurostat tako zelo moti?

Hehe, o čem pa trobim večino teme? :D

O tem, da se Eurostat grdo moti, nisi pa še povedal zakaj oz. za koliko. Omenjaš produktivnost, ampak bi bilo lepo, če daš kakšne konkretne številke, da lahko dejansko primerjamo.

Če opravljaš storitve in imaš posebna znanja, kot vidva z Juretom, je drugače,

Nimam nobenih posebnih znanj. Srednjo šolo sem bil luftar, faksa nisem končal. Vsega kar znam, sem se naučil iz nekaj knjig in parih predavanj. Baje sicer nisem najbolj neumen, ampak je v Sloveniji precej pametnejših, bolj organiziranih in bolj delavnih ljudi.

GGGGG je izjavil:

O tem, da se Eurostat grdo moti, nisi pa še povedal zakaj oz. za koliko. Omenjaš produktivnost, ampak bi bilo lepo, če daš kakšne konkretne številke, da lahko dejansko primerjamo.

Sem, sem. Za koliko pa je brez natančnejših podatkov nemogoče ocenit. Vsekakor veliko. Produktivnost? 23 let za Evropo. Prvi zadetek z magičnega iskalnika. :D

GGGGG je izjavil:

Nimam nobenih posebnih znanj. Srednjo šolo sem bil luftar, faksa nisem končal. Vsega kar znam, sem se naučil iz nekaj knjig in parih predavanj. Baje sicer nisem najbolj neumen, ampak je v Sloveniji precej pametnejših, bolj organiziranih in bolj delavnih ljudi.

Čestitam, odlično. Vidiš, to je tvoja prava dodana vrednost, si iznajdljiv in si uspel navkljub temu, da nisi izbral konvencionalne poti. Izobrazba ni garant uspeha, gre bolj za varnost zaposlitve in globalno zaposljivost. Sicer na ene tebe uspešnega, je mogoče 25 neuspešnih. Ti si v svojem, hehe, z uspehom izkrivljenem svetu; kot pravim, vsi upamo, da bo Slovenija napredovala, nekaj se morda skromno svetlika gospodarska rast. Ampak za uspeh je potrebno dvigniti rit, in, izgleda, tega večina nacije še ni sposobna. Sem prepričan, da se v celoti razumemo in bi v resnici spili kakšnega Guinessa ali dva. Morda kdaj bomo, zakaj pa ne. Ljudje pa jamrajo, ker je to velika sprememba v življenju, ki tudi ne uspe vsakemu. Potrebno pa je zadeve primerno prikazati in razložiti, ne pa, hmm, biti nekako vzvišen, ker je tebi premik že uspel.

PS: Nekatere pa spremembe motijo, ker jim odvzamejo obstoječe privilegije.

Zgodovina sprememb…

Glavna reč, ki jo je treba v šoli naučit mulce, je da s tem, da je 25 neuspešnih na vsakega uspešnega dobro razmerje. To namreč pomeni, da moraš v povprečju samo trinajstkrat zaporedoma poizkusit, pa ti že uspe.

Zgodovina sprememb…

jype je izjavil:

Glavna reč, ki jo je treba v šoli naučit mulce, je da s tem, da je 25 neuspešnih na vsakega uspešnega dobro razmerje. To namreč pomeni, da moraš v povprečju samo trinajstkrat zaporedoma poizkusit, pa ti že uspe.

No, recimo, ja, ljudi in otroke je potrebno naučit podjetništva, kar pa je bilo v nedavni preteklosti zelo nezaželeno. Ampak tudi srednja generacija mora preživeti, zato morda res preveč časa posveča očitkom preteklosti, kot pa ustvarjanju za prihodnost. Ker pa to ni čisto enostavno in ne nosi rezultatov takoj, je tu ta nesrečnost in apatičnost. V času interneta tudi ni potrebno vsakemu preko oceana. Lep primer sta iKst in jype, ki pa bi lahko malo izboljšala svoj PR :)

Zgodovina sprememb…

fartman> ki pa bi lahko malo izboljšala svoj PR :)

A še s tem se bomo ukvarjal, al kaj?

fartman> Ampak tudi srednja generacija mora preživeti, zato morda res preveč časa posveča očitkom preteklosti, kot pa ustvarjanju za prihodnost.

Jaz sem se že sprijaznil, da je to moj strošek (in z umetnim nižanjem svojega življenskega standarda tako da si ne privoščim reči, ki jih v resnici ne potrebujem, skrbim tudi za to, da stroškov vzdrževanja v socializmu zgrajene generacije ne bom prenesel na naše zanamce).

Če se pa po temeljiti raziskavi izkaže, da ima država ogromno denarja, samo nehat mora z zažiganjem njega ogrevat vladne prostore, potem bom pa kupil teslo in povsod nepravilno parkiral, da ljudje ne bodo več dvomili v moje materialno stanje.

jernejl ::

Referenčni post: https://slo-tech.com/forum/t630336/p464...

V Nemčiji so plače (v povprečju) višje, ampak tudi BDP per capita je približno dvakrat tolikšen kot pri nas.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

mn ::

ZaphodBB je izjavil:

Zakaj potem nemška avtomobilska industrija išče partnerje v Sloveniji? Partnerje kot recimo Iskra ISD - Plast d.o.o.. Saj se strinjam, da marsikaj v Sloveniji ni OK, ampak ne razumem zakaj je potrebno pavšalno popljuvati vse po vrsti brez nekih tehtnih argumentov.

mn> Zakaj potem nemška avtomobilska industrija išče partnerje v Sloveniji?

Ker imamo kolektivno v resnici ogromno znanja.

jype je izjavil:

Ja, kot (pod)izvajalci, ne pa kot podjetniki.

mn ::

ohnowhy je izjavil:

jype je izjavil:

Ja, kot (pod)izvajalci, ne pa kot podjetniki.

Saj je tudi podizvajalec podjetnik!

fartman> Ja, kot (pod)izvajalci, ne pa kot podjetniki.

Ja, v trženjskih in upravljalskih znanjih (z izjemo zastarelih oblik samoupravljanja) močno zaostajamo (verjetno si to želel povedat).

mn je izjavil:

Saj je tudi podizvajalec podjetnik!

Da, seveda, ampak poglej tole spodaj :)

jype je izjavil:

Ja, v trženjskih in upravljalskih znanjih (z izjemo zastarelih oblik samoupravljanja) močno zaostajamo (verjetno si to želel povedat).

Da, to sem želel povedati, v tvojem PR je opazen pomemben premik :)

No, če bi rekel "da imamo še veliko potenciala v ... znanjih" ali pa "... znanja so nam izziv, ki ga že premagujemo", bi bilo pa že kičasto :)

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi ::

jype je izjavil:

fartman> V čem dejansko je problem?

Cudno ce pa forbes in statistike pravijo da smo med top 14.

PrihajaNodi> Cudno ce pa forbes in statistike pravijo da smo med top 14.

V resnici je meni vseeno, kako kdo meri naš uspeh, ker imam svoje vatle in ker jaz ne obupujem (še) nad državo.

Tudi ne bom jamral, če se mi bo zdelo, da se moram preseliti in se bom pač preselil. Itak je videti, da bo pri nas gradbena branža še nekaj časa padala, kar pomeni da se partnerkini izgledi za udobno služenje najbrž ne bodo popravili, če se ne preselimo kam drugam. Recimo v Palestino, kjer se ves čas gradi in podira.

PrihajaNodi ::

jype je izjavil:

Ampak problem je da si lahko ze v drugem poskusu klosar.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Sava Kranj ponuja za delavce 800 evrov bruto (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12323945 (20672) BigWhale
»

DOHODNINA 2017, inženirji potegnili kratko... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10530679 (24660) St235
»

Stroski delodajalca za tehnike Slo vs Aut (strani: 1 2 3 )

12533723 (30698) Matko
»

Spisek: Kaj je dobrega v tej državi. (strani: 1 2 3 )

10019212 (15140) technolog

Več podobnih tem