» »

Čuden zagon in počasen BIOS

Čuden zagon in počasen BIOS

«
1
2

Amadeuss ::

Torej problem je sledeč: pri prvem zagonu računalnika se sistem nenavadno dolgo zaganja...oziroma dolgo časa traja da pride do screena kjer pokaže logo bo BIOSA...se pravi 50 sekund. Kar je za moje pojme precej. Ampak ok, to bi še prenesel, naslednji problem se pojavi, da je potem računalnik ob zagonu čudno počasen. S programom Performance test sem potem ugotovil, da vse komponente delujejo normalo, le grafična deluje nenormalno počasi. Ko za tem sistem ponovno zaženem vse deluje normalno in tudi sistem se v celoti postavi v nekaj sekundah. Vedno. Tudi grafična potem deluje normalno, sem jo testiral tudi v grafično zahtevnih igrah in ni težav. Mi gre pa na živce, da moram po zagonu potem vsakič še ponovno zagnati računalnik, če želim, da vse deluje normalno.

Sistem je sledeč:

Windows 8.1
Matična plošča Gigabyte H97M-D3H
Procesor: Intel i5 4590
Pomnilnik: Corsair Vengance 8GB
Grafična: Asus Radeon R9 280X
SSD: Cruical MX100 256 GB
Disk: Toshiba 2 GB
Napajalnik: beQuiet! 630W
DVD pogon

Ima kdo kakšno idejo kaj bi bilo lahko narobe? 8-O
  • spremenil: Amadeuss ()

Amadeuss ::

Torej nihče nimam vsaj kakšne teorije? 8-O

mare87 ::

Verjetno nek MB konflikt, probaj grafično presadit v drug PCIe slot, če obstaja novejši bios za matično ali grafično ga flashaj.

filip007 ::

Mogoče se CPU pregreva, sem gledal en YouTube video je pa imel enako plato skoraj pa se je Core i7 pregreval za brezveze.

Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filip007 ()

Amadeuss ::

Hm...proc se sigurno ne pregreva, ker je težava samo na začetku ob prvem zagonu, potem ko ga še enkrat restartam deluje vse normalno...

Bios sem flashal na najnovejšo verzijo a ni bilo nobene razlike :8) Grafične pa ne znam flashati :| edino lahko bi jo mogoče probal dati v drug slot, problem je samo ker imam samo en PCIEX16 slot, drugi je PCIEX4.

Drugače pa hvala obema za komentar, če ima še kdo kakšno pripombo/zamisel je več kot dobrodošel:)

TOP ::

mare87 je izjavil:

Verjetno nek MB konflikt, probaj grafično presadit v drug PCIe slot, če obstaja novejši bios za matično ali grafično ga flashaj.

Jao pa dobro,kaj ti sploh bereš,kakšne lumparije klatiš.Poglej v bios tvoj SSD kaj je nastavljeno IDE ali AHCI.

Xserces ::

Če bi bil ssd nastavljen narobe bi pomoje tut hot boot rabu dlje in ne sam cold.
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

mare87 ::

TOP je izjavil:

mare87 je izjavil:

Verjetno nek MB konflikt, probaj grafično presadit v drug PCIe slot, če obstaja novejši bios za matično ali grafično ga flashaj.

Jao pa dobro,kaj ti sploh bereš,kakšne lumparije klatiš.Poglej v bios tvoj SSD kaj je nastavljeno IDE ali AHCI.


Malo dihaj, dobro berem, za razliko od večine. Raje predlagaj kaj uporabnega.


Op: lahko sprobaš tudi brez hddja v sata portu, kak clear cmos, težko rečt kaj je narobe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mare87 ()

BorutK-73 ::

Si pred inštalacijo windowsev izklopil HDD-je? Poglej kje je "boot" mapa.

Duhec ::

Če imaš ob vklopu kompa priklopljen kak usb zunanji disk, ki je še v svojem spanju, je lahko sistem (ko ob prvem zagonu voha in zbudi vse porte) malce počasnejši, ob naslednjem restartu pa je ta usb naprava že pokonci in se kojci predstavi sistemu, zato ga ne bremza.
Poizkusi brez grafične Radeon R9 280X, torej samo z integrirano, če je boot kaj hitrejši. Če še ni zinštalirana je najprej poinštaliraj kar zahteva vsaj en restart, če ne dva. Če ni bolje, te ne heca grafika Radeon R9 280X.
http://blackbird.si/

Amadeuss ::

Takole je z zadevo: SSD je nastavljen na AHCI, to sem najprej preveril :)

Drugače pa pred inštalacijo Windowsov nisem izklopil HDD-ja, a to bi moral ali kako? 8-O Saj Winse sem inštaliral na SDD in ne na HDD...

Ni pa ob vklopu priklopljen noben zunanji disk, imam sicer priklopljen Logitechov priključek za Wireless miško in tipovnico pa sem imel na sumu to, ampak tudi če ga pred zagonom izklopim je enako :|

Ne vem, ko prvič zaženem sistem in potem poženem teste vse kompomente delujejo normalno in dosežejo pričakovano hitrost v sitetičnih testih. Izjema je grafična, ki ob prvem zagonu doseže le okoli 10-15 %. Ko ponovno zaženem računalnik tudi grafika deluje normalno in na testih doseže 100 %.

wini ::

Kaj pa če daš grafično ven in priklopiš monitor na grafiko na matični plošči?
Boš videl če se sistem enako dolgo zaganja ... da izključiš možnost da je z grafično kaj narobe

BorutK-73 ::

Amadeuss je izjavil:

Drugače pa pred inštalacijo Windowsov nisem izklopil HDD-ja, a to bi moral ali kako? 8-O Saj Winse sem inštaliral na SDD in ne na HDD...

Ne dolgo nazaj smo v drugi temi (se ne spomnem točno kateri) pomagali nekom ki je imel podoben problem (dolgi boot čas). Z novo inštalacijo na SSD brez HDD-jev v računalniku ima sedaj prave hitrosti.

Xserces ::

aha in potem naj bo na npr. 120 gb sistemu brez diskov. Jaki znalci
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

Amadeuss ::

Evo družba, uspelo je identificirati povzročitelja;)

Namreč, sedaj sem dal ven grafično kartico in opravil zagon na integrirani Intelovi grafični, zadeva se zažene v trenutku :)

Torej vprašanje je sedaj sledeče: zakaj grafična upočasnjuje zagon in pa nadalje, zakaj ob prvem zagonu deluje nekje z 10-15 % moči, ko pa računalnik restartam pa nenadoma deluje normalno?8-O

GTX970 ::

Imaš F5 bios ?
2 reviziji plošče obstajata !

Amadeuss ::

Bios je F5, revizija pa 1.0 ;)

GTX970 ::

Je kartica v PCIEX16 slotu ?

Amadeuss ::

Seveda :)

wini ::

Jst bi rekel da je grafična zrela za reklamacijo ...

Amadeuss ::

Na prvi pogled zdaj res kaže tako ja... Bi pa rad vseeno še kakšno mnenje oziroma rešitev, ker če jo odnesem na servis bo to takoj trajalo par dni ali v nekoliko slabšem primeru nekaj tednov:|

BorutK-73 ::

Xserces je izjavil:

aha in potem naj bo na npr. 120 gb sistemu brez diskov. Jaki znalci

Po končnani inštalaciji se diski seveda priklopijo nazaj. doh

solatko ::

Še nikoli nisem odklapljal diskov pri instalaciji. Ne vem kaj počnete, vendar se meni še niti enkrat ni zgodilo, da bi sistem poslal kak fail na drugi disk.
Imam testni računalnik, na katerem so 4-je različni sistemi in vsi so bili instalirani drug za drugim.
Sistem enostavno izbiram z F12.
Vsak sistem je na svojem disku.
Iz računalnika lahko kadarkoli vzamem, katerikoli disk in preostali sistemi zaženejo, po izboru na F12.
Če bi bili faili pomešani, kak sistem nebi zagnalo, brez da so v mašini vsi diski.
Delo krepa človeka

Amadeuss ::

Glede diskov se tudi meni zdi čudno, da bi jih moral odklapljati pri inštalaciji. Pač jaz sem inštaliral sistem in nisem nič odklapljal pa deluje normalno, glede na to, da smo ugotovili da ni problem v diskih pač pa v grafični.

Še vedno mi pa ni jasno, kaj bi bilo lahko narobe z grafično, da bi zaradi nje prišlo do takih zapletov in da pri drugem zagonu potem deluje normalno8-O

crniangeo ::

jaz bi za foro probal z drugim napajalnikom, just in case :)
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

Amadeuss ::

Kaj bi mel pa napajalnik veze tukaj? Sej če bi bil napajalnik prešvoh potem grafična pod obremenitvijo ne bi delovala normalno...ali pač?

Predvsem pa nimam kje dobit še enega napajalnika, da bi testiral zadevo...:8)

solatko ::

Problem so slabi gonilniki, poizkušaj z večimi in obdrži delujočega. Pomagaj si s forumom za tvojo grafiko na AMD strani.
Delo krepa človeka

dominuspro ::

Najbrž bo kaj okoli nastavitev grafe v biosu. Primarna naj bo nastavljena Pci-e, Pci-e naj bo 3.0...
Lahko tudi integrirano izklopiš, če je ne rabiš.

Prečitaj si navodila od osnovne plošče in se ukvarjaj z nastavitvami grafe in pci-e 16x vodila.

Amadeuss ::

Hmm malo sem skepticen glede krivde gonilnikov. Ker ce imam vklopljeno samo integrirano grafo je zagon instanten, z R 280x pa rabi sistem 50 sekund, da pride do tega, da prikaze logo BIOSa...v tej fazi ne vem ce se ze nalagajo gonilniki...

Drugace sem pa tudi ze izklopil integrirano v BIOSu,ampak ni bilo nic boljse... Kai dosti nastavitev za vodilo pci-e pa v BIOSu ne najdem... :-/

hojnikb ::

solatko je izjavil:

Problem so slabi gonilniki, poizkušaj z večimi in obdrži delujočega. Pomagaj si s forumom za tvojo grafiko na AMD strani.

Kak hudiča bi lahko bili driverji krivi za počasn POST sistema ? 8-O

A ljudje sploh berete v čem je problem, al kr mal tko v 3 dni pišete ....

Amadeuss je izjavil:

Hmm malo sem skepticen glede krivde gonilnikov. Ker ce imam vklopljeno samo integrirano grafo je zagon instanten, z R 280x pa rabi sistem 50 sekund, da pride do tega, da prikaze logo BIOSa...v tej fazi ne vem ce se ze nalagajo gonilniki...

Drugace sem pa tudi ze izklopil integrirano v BIOSu,ampak ni bilo nic boljse... Kai dosti nastavitev za vodilo pci-e pa v BIOSu ne najdem... :-/

Najprej naredi tole, če že nisi:
-fleš mobo biosa na najnovejšo verzijo
-reset nastavitev
-fleš najnovejšega biosa od grafe (če sploh obstaja)
-nastavi pci-e na 3.0, prva grafika naj bo pci-e

Če nič od tega ne pomaga, potem maš napol defekt grafo in jo lepo menjaj.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

D3m ::

Pišejo v tri dni, ker so prazniki pred vrati. Fučka se jim.
|HP EliteBook|R5 6650U|

dominuspro ::

hojnikb je izjavil:


Najprej naredi tole, če že nisi:
-fleš mobo biosa na najnovejšo verzijo
-reset nastavitev
-fleš najnovejšega biosa od grafe (če sploh obstaja)
-nastavi pci-e na 3.0, prva grafika naj bo pci-e

Če nič od tega ne pomaga, potem maš napol defekt grafo in jo lepo menjaj.


Ni nujno grafa defektna... Lahko je tudi osnovna plošča oziroma nesrečna kombinacija.

dominuspro ::

http://www.techsupportforum.com/forums/...
Ta je imel isti problem na enem od dveh identičnih sistemov... rešil ga je tako, da je nastavil
PCI-E configuration in BIOS to Gen2, instead of Auto/Gen3

AapocalypseE ::

Mogoče ti bo kaj pomagalo, če ti opišem moj problem, ki sem ga imel.

Ko sem menjal z68 matično ploščo za z77, torej z68 je podpirala samo 2.0 x16 oz. gen2, z77 pa podpira 3.0 x16 oz. gen3, mi ni bootalo sploh če sem imel nastavljen gen3 v biosu, samo z gen2 je delalo brez problema.

Dolgo sem se ukvarjal kje bi lahko bil problem in sem ugotovil, da je problem v grafični kartici.

Dal sem dol ati winflash in reflashal bios na grafični in je začelo delovat normalno na gen3 oz. 3.0 x16

Svetujem ti, da narediš isto kot sem jaz.

Program najdeš tukaj:

http://www.techpowerup.com/downloads/23...

Poglej si še na internetu kako se flasha kartica s tem programom. Zelo enostavno je.

Najprej pa shrani trenutni bios z gpu-z programom in istega potem reflashaj na grafično kartico.

BorutK-73 ::

Ali pa pusti na Gen2 (itak ni razlike napram 3) da ne bo zaflashal grafično.

wini ::

Verjetno nisi zgrešil ampak vseeno samo za info. Grafično si vtaknil v kateri slot?
Prvi najvišji ali drugi?
Prvi je namreč 16x drugi pa 4x hitrost

1 x PCI Express x16 slot, running at x16 (PCIEX16)
* For optimum performance, if only one PCI Express graphics card is to be installed, be sure to install it in the PCIEX16 slot.
(The PCIEX16 slot conforms to PCI Express 3.0 standard.)
1 x PCI Express x16 slot, running at x4 (PCIEX4)
(The PCIEX4 slot conforms to PCI Express 2.0 standard.)

Amadeuss ::

Huh pol dneva nisem bil online, potem pa pridem gor in vidim polno koristnih komentarjev, no vsaj meni se zdijo koristni in konstruktivni :) Hvala družba, bom sprobal v nedeljo ali ponedeljek pa poročam kako se je izteklo ;)

Prej pa še nekaj komentarjev oz. odgovorov:

*grafična je 100 % v PCIe ×16 slotu, če ne drugega pieš zraven slota kater je kater :)
*flashanje grafične bi bil nekako zadnji ukrep, ker tega še nisem počel pa me malo skrbi, da bi ga kaj polomil :|
*poskusil bom s temle: PCI-E configuration in BIOS to Gen2, instead of Auto/Gen3, samo da najdem kje za vraga je to v BIOSu :D
*če bi bli driverji bi se težave pojavile, ko bi se naložil sistem in ne že prej, logično :)

Še eno opažanje: sam BIOS je precej bolj odziven (kod da bi recimo deloval z višjim FPS-za primerjavo), če je monitor priključen na integrirano grafiko, kot če je priključen na grafično 8-O Najbrž ni naključje.. :)

BorutK-73 ::

Amadeuss je izjavil:

Še eno opažanje: sam BIOS je precej bolj odziven (kod da bi recimo deloval z višjim FPS-za primerjavo), če je monitor priključen na integrirano grafiko, kot če je priključen na grafično 8-O Najbrž ni naključje.. :)

To je pa res čudno. Bo nekaj narobe v zvezi z grafično.
A si že napisal kašen napajalnik imaš?

Amadeuss ::

Aha, kompleten sistem je opisan v prem sporocilu :) beQuiet 630 W drugac:)

solatko ::

hojnikb - Ne enkrat se je pokazalo, da je gonilnik zaviral celoten boot postopek. Odstraniš gonilnik in zaženeš brez, pa se zadeva postavi takoj, samo resolucija je VGA, instaliraš gonilnik in se ti zopet ne boota takoj, tudi bios-a ne pokaže takoj, temveč ti stoji začetna slika z ukazi za nastavitev bios-a.
Tako, da ne lupaj na pamet.

Sicer pa se probleme težko rešuje na forumu, če nimaš zadeve pred seboj.

Zagon preverja tudi kompatabilnost HW-ja in, če nimaš vredu gonilnikov, traja postopek veliko dalj časa, praviloma pa sistem ne zažene, če je zanič grafična ali kak drug del, lahko tudi samo pokvarjen USB ključek.

Kadar integrirana grafika dela normalno, je to znak, da je z bios-om vse v redu in je problem drugje, lahko tudi na gonilnikih periferije.

Vsekakor je pri OP problem v grafiki, lahko v nastavitvah, gonilniku ali nedelovanju kartice. Vse ostalo je kristalna kugla, če zadeve nimaš v rokah.

OP-ju predlagam, da zbriše vse gonilnike grafike in zažene sistem, počaka, da OS naloži potrebno, potem pa resetira in bo takoj videl ali je problem v HW ali v SW.
Delo krepa človeka

dxx ::

solatko je izjavil:

hojnikb - Ne enkrat se je pokazalo, da je gonilnik zaviral celoten boot postopek. Odstraniš gonilnik in zaženeš brez, pa se zadeva postavi takoj, samo resolucija je VGA, instaliraš gonilnik in se ti zopet ne boota takoj, tudi bios-a ne pokaže takoj, temveč ti stoji začetna slika z ukazi za nastavitev bios-a.
Tako, da ne lupaj na pamet.

Tole pa so res "klobase". Če pravi, da ima težave pri POST-u sistema, definitivno nima gonilnik nič pri tem- kvečjemu BIOS.

solatko ::

Ti sploh veš, kaj dela bios?
Delo krepa človeka

dxx ::

solatko je izjavil:

Ti sploh veš, kaj dela bios?

Jaz dobro vem. Kot pa spremljam temo, pa ugotavljam, da večina ne pozna postopka zagona sistema.

OP-ju svetujem, kar je že hojnikb prej svetoval, Update BIOS-a, tako na grafični kot na matični.

GTX970 ::

Saj ima zadnjega na mb.



solatko
No comment raje, gtfo s takimi "nasveti".
POST ima z vga driverji toliko kot ima ti pojma z IT.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GTX970 ()

hojnikb ::

hojnikb - Ne enkrat se je pokazalo, da je gonilnik zaviral celoten boot postopek. Odstraniš gonilnik in zaženeš brez, pa se zadeva postavi takoj, samo resolucija je VGA, instaliraš gonilnik in se ti zopet ne boota takoj, tudi bios-a ne pokaže takoj, temveč ti stoji začetna slika z ukazi za nastavitev bios-a.
Tako, da ne lupaj na pamet.

solatko je izjavil:

Ti sploh veš, kaj dela bios?

Seveda ve(mo). Ti pa moreš resno osvežit znanje POSTa, bootstrapanja, bootanja in podobno. Ker to so različni procesi v zagonu računalnikov in na nekatere lahko vplivajo slabi driverji, na druge pa absolutno ne.

solatko
No comment raje, gtfo s takimi "nasveti".
POST ima z vga driverji toliko kot ima ti pojma z IT.

Cut him some slack, nekatere že matra mal emšo :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

dxx ::

hojnikb je izjavil:

solatko je danes ob 08:57:27 izjavil:
Ti sploh veš, kaj dela bios?

Seveda ve(mo). Ti pa moreš resno osvežit znanje POSTa, bootstrapanja, bootanja in podobno. Ker to so različni procesi v zagonu računalnikov in na nekatere lahko vplivajo slabi driverji, na druge pa absolutno ne.

Točno tako, in PIKA.

Amadeuss ::

Hm...preden se pravim updejtat BIOS na grafični (če spremeba PCI v Gen2 iz "auto" ne bo prinesla izboljšav)...kako zelo verjetno je, da bo šlo kaj narobe? :P Ne bi ravno rad grafične na koncu metal v smeti :)

Res je tudi da so nasveti nekaterih malo "mimo", ampak ok, cenim že to, da poskušajo pomagat, tako da vseeno hvala. Imam pa tudi sam na srečo dovolj izkušenj in znanja, da vem, da v določeni fazi zagona gonilniki še ne igrajo vloge. Definitivno pa nimajo nič s tem, da mi recimo že sam BIOS deluje počasneje oz. z nekakšnim "lagom" na R9 280X, v primerjavi z integrirano grafično.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Amadeuss ()

m0LN4r ::

Najprej na matčni, če še nisi. Pa naredi reset cmos.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

solatko ::

Poglej malo logično - ko zaženeš mašino na integrirani grafi, se vse zvrsti dokaj hitro, ko pa priklopiš na r9 ti zastane tudi odpiranje bios-a. Gonilnik kot tak, sicer v bios-u nima funkcije, pri testiranju HW-ja, ki ga opravi zagon, ga pa na žalost ima in tu je problem.
Če imaš vredu grafiko (da ni HW napake), ti bo bios ravno tako hitro zalaufal, če ne boš imel nobenega gonilnika, potem pa ti bo OS zahteval namestitev ali pa namestil sam.
Če je kaj zanič pri HW ali bios-u grafike, bi se to moralo videt na drugi mašini, zato je najbolje, če lahko grafiko stestiraš drugje, da se ne boš zastonj mučil na svojem stroju.
Če je v okvari, pa ti sliko vseeno daje in je problem samo v dolgem zagonu, tako ali tako, ne boš mogel odkriti napake.
Kako zgleda s kakšno drugo grafo, si že poizkusil?
Delo krepa človeka

Amadeuss ::

Hja saj to bi bilo najboljše, če bi lahko kje drugje stestiral grafo. Ampak na nobeni mašni do katere imam dostop nimam dovolj močne napajalnika... Prav tako pa nimam na zalogi nobene grafične, da bi lahko sprobal zadevo, drugače bi to že naredil :)

Glede gonilnikov sem še vedno skeptičen, ampak v tem primeru nimam kej zafrkniti, poleg tega s tem ni veliko dela, tko da bom probal:)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Crossfire

Oddelek: Pomoč in nasveti
353553 (2059) xrotek
»

PCI-E 3.0 x16

Oddelek: Pomoč in nasveti
13853 (703) zee
»

Problem z grafično kartico GTX780

Oddelek: Pomoč in nasveti
191786 (1525) smolkovicd
»

Okvara pci-e reže?

Oddelek: Strojna oprema
272075 (1680) amacar
»

Težave z grafično kartico

Oddelek: Pomoč in nasveti
203929 (3647) zack069

Več podobnih tem