» »

Steam bo konkuriral Twitchu

Steam bo konkuriral Twitchu

Ars Technica - V zadnjih letih se je izakzalo, da mnogi navdušenci nad računalniškimi igrami te ne le igrajo, temveč pri delu opazujejo profesionalce, najboljše igralce na svetu. Najpopularnejši servis za spremljanje igranja drugih igralcev je nedvomno Twitch.tv, ki ne predvaja le velikih mednarodnih tekmovanj, temveč se je izkazal za popularnega tudi v bolj prostem času marsikaterega izmed svetovno znanih igralcev, ki lahko svetu predvajajo svoje trening seanse.

Možnost spremljanja drugih igralcev je postala tako popularna, da je podprta tudi na velikem deležu modernih konzol, večinoma prav prek Twitch.tv. A zdaj bodo dobili močnega konkurenta, saj je Valve napovedal Steam Broadcast, identično funkcionalnost, ki bo na voljo prek trgovine Steam. Zaenkrat je storitev sicer na voljo le v beta izdaji odjemalca za osebne računalnike, a bo v prihodnosti dostopna vsem uporabnikom Steama, ki so opravili vsaj en nakup v spletni trgovini. Igralci, ki delijo svojo sliko in zvok, bodo lahko v nastavitvah nastavili, da je njihovo igranje lahko na ogled komurkoli na svetu, seznam takšnih kanalov je na voljo na posebni strani, oz. zgolj svojim prijateljem. Obenem bo mogoče v nastavitvah nastaviti, da bo vsak zagon igre možno spremljati prek spleta, brez posebnega vklapljanja storitve Broadcast, a to ne pomeni, da bodo uporabniki po nepotrebnem na splet, na Valveove strežnike, pošiljali svojo sliko in zvok. To se bo namreč v vsakem primeru vključilo šele, ko bo uporabnik dobil prvega gledalca.

Po drugi strani bodo obstajale tudi strožje omejitve, saj bo obstajala možnost, da bodo gledalci kanal začeli spremljati šele po igralčevi potrditvi, da se lahko pridružijo kanalu. Ogled bo poleg prek odjemalca Steam možen tudi iz brskalnika, zaenkrat sta podprta Chrome in Safari, mogoče bo jasno nastavljati kakovost slike in zvoka, ki ga bo igralec pošiljal v svet, z gledalci bo lahko delil tudi namizje, ne le igre, ter komentar s pomočjo mikrofona, gledalci bodo lahko z igralcem komunicirali prek pogovornega okna, jasno pa so prisotne običajne omejitve o avtorskih vsebinah, razismu in še čem za igralce, ki delijo svojo sliko in zvok.

20 komentarjev

Roadkill ::

Malo testiramo, pa trenutno še ne deluje. Vsake toliko dobiš ene 15sec streama, potem pa jim zmanjka pare...

Ko pa dela, dela super.
Ü

RatedR ::

Oba dva sta super kar se tiče izvedbe, konkurenca bo pa vedno prisotna sam še vedno nekako Steam prevladuje kar se tiče denarja 8-)

ahac ::

Twitch plačuje streamerjem. Če Valve želi, da pridejo najbolj slavni streamerji na Steam jih bo moral dobro plačat.
Ampak od kje bo prišel denar? Twitch ima oglase, Steam ne. Že own3d.tv (nekdanji konkurent twitchu) je propadel, ker niso bili sposobni plačat streamerjev. Valve ima sicer veliko denarja, ampak ne bodo pa kar plačeval streamerjev, če jim to ne bo prineslo zaslužka.
Bomo torej tudi na Steamu gledal oglase? Če jih ne bo, potem bodo moral naredit nekaj drugega. Mogoče možnost plačevanja streamerju direktno preko Steama, ampak vprašanje je, če bo to dovolj...
Drugo vprašanje je: kdo bo preverjal, če je nekdo res streamal nedovoljene vsebine? Valve niti ne pregleduje iger, ki pridejo na Steam preko Greenlight, pa bi bilo tisto veliko bolj enostavno kot pregledovat streaming, niti ne moderirajo forumov, ampak pustijo game developerju, da tam dela kar hoče. Torej ostane "report" gumbek, ki ga bo sigurno kdo izkoriščal zato, da reporta nekoga, ker se ne strinja z nečem, kar je povedal. Tukaj je treba imet ljudi, ki to preverijo.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Gandalfar ::

Saj je simple - Valve printa denar s svojimi F2P igrami, prav tako velik del ekosistema okoli njih. Ce kontroliras experience video contenta, ti to pomeni, da lahko furas svoj advertisting network noter in sluzis skozi vse tri strani (monetizacija ogledov, prodaja izdelkov, affiliate/transakcije)

ahac ::

OK, ampak to je streaming teh Valve iger. Tiste, ki streamajo samo Doto 2, recimo lahko Valve plača. Ampak veliko streamerjev igra različne igre (in niso vse na Steamu).
Če bi zdaj npr. streamal Dragon Age Inquisition (sklepam, da je to možno), od tega Valve nima nič oz. celo delal bi reklamo konkurenci.

edit:
Najbolj gledane igre na twitchu trenutno:
League of Legends - ni na Steamu, je daleč najbolj gledano in je direktna konkurenca Doti
Hearthstone - Blizzard/battle.net, ni na Steamu
Dota 2 - Valve/Steam
CS:GO - Valve/Steam
WoW - Blizzard/battle.net, ni na Steamu
Starcraft 2 - Blizzard/battle.net, ni na Steamu
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

Gandalfar ::

Sej bo Valve fural notri svoje reklame za svoje F2P igre.

BaToCarx ::

Tipičen primer:

1. Popup prijatelj igra igro xyz (nova, prvi dan)
2. Klik, ogled
3. Hmm zgleda fun
4. Buy

Že brez videa so tisti popupi bili spodbuda da klapa kupi, zdej pa sploh, ko vidiš igrat nekoga ki ti je blizu.

Vsaj tako mislim.

Mavrik ::

ahac: Saj ti malo pozabljaš da Steam dobi tam 30% - 70% od vsakega nakupa igre? Denar pri njih ni problem - vsak človek ki ostane v Steam ekosistemu jim je dobiček, vsak gledalec ki klikne "BUY GAME NOW" gumbek ob videu pa tudi.

Zakaj bi posiljeval ljudi z glupimi reklamami, ki jih nihče noče, če lahko isto zaslužiš tako da ljudem prodajaš igro. Še posebej ker mora vsak gledalec res DOLGO (ure in ure) gledati reklame da oglaševalcu zasluži tolk denarja kot ga Steam dobi od ene prodane kopije igre :)
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

ahac ::

Denar pri njih ni problem

Jah... ni problem v smislu, da jim ga ne manjka. Ampak to ne pomeni, da lahko z njim razmetavajo. Support je obupno počasen in očitno se jim ne zdi vredno zaposljit več ljudi, niti ne najamejo par ljudi, ki bi preigraval in preverjal kar pride na Steam preko greenlighta.

Še posebej ker mora vsak gledalec res DOLGO (ure in ure) gledati reklame da oglaševalcu zasluži tolk denarja kot ga Steam dobi od ene prodane kopije igre :)

To je res, ampak dvomim, da so pripravljeni takole oglaševat tudi igre, ki se jim na Steamu ne dobi.
Razen, če je preko tega možno streamat samo igre, ki so na Steamu... ampak v tem primeru je pa neprimerno za vse tiste, ki streamajo razne popularne igre.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

PrimozR ::

Hja, Steam ima vseeno precej popularnih iger. Bodo pač v teh, ki jih imajo, plačevali več od Twitcha. Ne vem no, mene uspeh Steama tudi na tem področju ne skrbi pretirano :)

ahac ::

Bodo pač v teh, ki jih imajo, plačevali več od Twitcha.

Bodo kot Kolosej zdaj... brez največjih uspešnic. :))

edit: V bistvu dvomim, da bodo sploh šli v to in bo Steam streaming bolj tako kot pravi BaToCarx: streamal boš prijateljem, ki jih zanima neka igra, ampak najbolj popularni streamerji bodo pa ostal na Twitchu.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

PrimozR ::

DOTA 2 ni uspešnica?

Aja, Steam je nedavno naredil take javne profile, kjer popularni uporabniki lahko postajo reviewe, misli, priporočajo igre, itd. Tako da ne verjamem, da bo tole namenjeno samo prijateljem, prej nasprotno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

ahac ::

DOTA 2 ni uspešnica?

Ni edina uspešnica.
Gor sem dal seznam top 6 iger na Twitchu (na tisti dan). 2 sta na Steamu, 4 niso.
Jaz govorim o streamerjih, ki igrajo različne igre. Kdo od teh bo šel na streaming service, kjer ne more streamat iger od EA in Blizzarda?

No, bomo vidl kaj bo Valve še naredil, ko tole pride iz bete ven.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Gandalfar ::

> Kdo od teh bo šel na streaming service, kjer ne more streamat iger od EA in Blizzarda?

Pomojem bo lahko streamal. Saj ze zdaj lahko dodas 3rd party igre v Steam interface.

BaToCarx ::

Se je kdo igral s tem?

 desktop stream

desktop stream

PrimozR ::

ahac kdor ne igra EA/Blizzard iger? Nekateri so pač profiči in se osredotočijo na le eno igro.

Gandalfar je izjavil:

> Kdo od teh bo šel na streaming service, kjer ne more streamat iger od EA in Blizzarda?

Pomojem bo lahko streamal. Saj ze zdaj lahko dodas 3rd party igre v Steam interface.

AFAIk če igra ni podprta potem le kliče EXE, to je pa to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

ahac ::

Nekateri so pač profiči in se osredotočijo na le eno igro.

Ja,... torej bo samo za tiste, ki igrajo ekskluzivno samo Doto in CS pa še to samo, če bo Valve plačeval več denarja kot Twitch.

Če se pa da streamat non-Steam igre, potem je pa vprašanje, če bo Valve plačeval denar folku, da streama npr. League of Legends ali Heroes of the Storm (+ če bodo gledalci sploh želel te igre gledat na Steamu).

Jaz sicer mislim, da Twitch rabi resno konkurenco, ampak se mi zdi, da to ne bo to.
Ampak tudi, če bo uporabno samo za manjše streame je to čisto kul. Ni treba, da konkurirat Twitchu pri št. gledalcev na stream, da je uporabno.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

VaeVictis ::

Ali lahko naredijo, da v pogoje Valve naslovov napišejo, da je avtorsko delo oz. nekaj v tem smislu in da je dovoljeno streamanje samo na Steam "Twitchu"?

Gandalfar ::

Zakaj bi hoteli omejit zastonj oglaševanje njihovih iger od katerih služijo na vsakem koraku?

HighBane ::

Se mi zdi, da Steam ne bo rabil oglasov, itak valve že veliko služi. Streamerji bodo uživali (pokazali) razne nove igre gledalcem, ki jih bo veliko seveda lahko prek priročnega linka kupili na Steam. Če bo podpora donacijam, bodo še tukaj malo vzeli zase.
Kar se tiče neprimernih vsebin, tak kanal ne bo na vrhu seznama, če primerjam s twitchom in sigurno bodo to nekako kontrolirali. Za kontrolo kanala rabiš 30s. Za kontrolo iger pa sigurno veliko več. Streamerji pa bodo promovirali lastne spoznorje.
Twitch mi dela brez problem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon želi postati tudi mobilni operater

Oddelek: Novice / Rezultati
114908 (3590) vostok_1
»

Twitch in PC

Oddelek: Pomoč in nasveti
61133 (732) SloBiscuit
»

YouTube Gaming bo konkruriral Twitchu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
2210295 (7450) bajsibajsi
»

Samsungovi pametni televizorji ga lomijo z vsiljevanjem reklam (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6621766 (18448) čuhalev
»

Je to možno?

Oddelek: Pomoč in nasveti
61107 (696) Gandalfar

Več podobnih tem