» »

Adsl vprašanja

Adsl vprašanja

Dredd ::

Zanima me če so kakšne razlike med različnimi klienti za povezavo na SIOL Adsl (PPPoE)? Imam WinXP pro in uporabljam pač tisto kar je v Winse že integrirano (broadband connection). A ima ta kakšne prednosti, ali jih imata recimo tista zadeva od Siola ali npr. RASPPPoE? Kakšne so vaše izkušnje?

Zanima me tudi če je pri ADSL povezavi (npr. 1 Mb/s) lahko od uporabnikovih nastavitev odvisno, da se nekatere strani počasneje odpirajo.

In zakaj pri siolu tako radi omenjajo, da vnesi cifre za DNS strežnike? Sam ne opazim nobene razlike če jih vnesem ali pa če jih ne.

Hvala, LP

Tr0n ::

Vsekakor se izogibaj SiOL klienta Ethernet, ce imas XPje. Najboljsa izbira je RASPPPOE, ker je zelo dobro napisan, optimiziran in na splosno deluje najbolje. Sicer pac probas vse in primerjas.

"Zanima me tudi če je pri ADSL povezavi (npr. 1 Mb/s) lahko od uporabnikovih nastavitev odvisno, da se nekatere strani počasneje odpirajo."

Hmm, ne vem tocno, kaj mislis. Vse strani se ti ne bodo nikoli isto hitro odpirale, ker se nahajajo na razlicnih lokacijah.

"In zakaj pri siolu tako radi omenjajo, da vnesi cifre za DNS strežnike? Sam ne opazim nobene razlike če jih vnesem ali pa če jih ne."

Ne vem, ce kaj veliko pridobis pri vpisu DNS streznika. Gre pac za streznike, ki shranjujejo clovesko berljiva imena domen (www.siol.net, www.slo-tech.com,...) namesto IP naslova. Skodit ne more, ce se uporablja kar DNS streznik tvojega ISPja, saj se tako hitreje dobi IP naslov glede na vpisan DNS.

frenk ::

zarad dns-a vrjetn težijo ker ga morš met ročno vpisanga pod pogojem da maš statičn ip

TylerDurden ::

edina razlika med rasppppoe in winxp vgarjenim klijentom je ta, da se ti bo z raspppoe podaljšal čas potreben da se gor konekta. Zdaj ti takoj preveri gelso, tam traja pa to do ene 10 sekund. Poleg tega siol skoz spreminja nek service al kaj in potem morš na novo povezavo delat.
Let\'s make some soap ...

Tr0n ::

Razlik je seveda vec.

FAQ 3. Windows XP/.NET comes with builtin PPPoE support, why use RASPPPOE instead? @ http://www.raspppoe.com/

Hux ::

TylerDurden to sploh nedrzi plus edina razlika je da je optimiziran MTU.
Predno se sistem nalozi se ze RAS autoconnecta.
Pol ce gres v command promt in napises ping -t www.pornokekec.si ti bo kazalo nizje pinge kot z WinXP clientom vendar to nima veze ker ko so res pingi vazni recimo pri online igranju so povsem identicni z obema clientoma. MTU se ponovem torej tudi da na WinXP clientu dati na normalno vrednost ampak je morda bol tecno ker treba v registry pisat.
Ce se komu da naret hiter Registry key oz trigger z pravimi nastavitvami nej naredi pa posta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

Dredd ::

Ok. Se pravi z nalaganjem RASa očitno ne pridobim nič, ali pač?
Nimam pa pojma kaj je MTU in kakšen je rezultat optimiziranega le-tega pri RASu v praksi!!?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dredd ()

BaRtMaN ::

Ne rabiš RASPPPoEja, gotovo ne bi opazil razklike.
Don't worry, be happy! oz. Don't fix it if it ain't broken!

Dredd ::

Ti dam čist prou, ampak obenem me pa še vedno zanima tist iz prejšnjega posta :\
Kaj čem, če me je mati narava firbca nardila:D

Tr0n ::

Kot receno, prednost RASPPPoE klienta ni samo v MTU nastavitvi, ampak se marsikje drugje. Kaj, pa naj vsak za sebe pogrunta :).

PaJo ::

Zal bom trdil kontra, namrec RASPPoE ne daje nobenih prednosti, jaz ze skoz uporabljam vgrajenega PPPoE klienta od winxp in deluje vse ok. Pa tudi dva dni nazaj sem bral clanek v CT-ju, kjer so stvar orng pretestirali in ugotovili da ni nobene razlike, nasli so se samo en tretji klient, kateri zna le bolje uvelavljat prioritete paketkov in ti recimo pri njem ostane dokaj ok ping, pa ceprav od vzadaj laufa kaksen dl ali ul. Samo zal ni zastonj:( Ce ne druga fantje pa linux router instalirat in nastavit lepa pravila, pa lahko zraven dl-janja in ul-janja cisto komot igrate igre:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

Tr0n ::

No, jaz bi se skliceval na uradno stran RASPPPoE, kjer so nastete prednosti tega protokola.

Fully exploits the maximum possible PPPoE MTU (1492)
Supports Internet Connection Sharing and NAT seamlessly
Allows tuning the TCP RWIN without registry changes*
Offers PPPoE server (Access Concentrator) capability

Seamless integration into the operating system. This protocol makes Ethernet network adapters appear as "modems", allowing PPPoE to be easily used within the standard Dial-Up Networking framework.

Compatibility: This protocol supports Internet Connection Sharing (including on-demand dialing), power management (Standby and Hibernate) as well as multiprocessor systems.

Completeness: This protocol can not only act as a PPPoE Host (client), but also as an Access Concentrator (server), fully implementing RFC 2516.

Compactness: The complete protocol is less than 250 KB. Yet no concessions were made in the implementation.

Pa se bi se kaj naslo.

PaJo: Za kateri "tretji" klient gre?

Hux ::

Pajo in ta tretji client kot ga omenjas je nedvomno RASPPPoe te. Ker so tu pingi neprimerljivo nizji. Ce grem pingat recimo siol bo okol 19 najnizje z WinXP z RA pa 12. Drugace pa kero je ta tretji client?

PaJo ::

Ne, ta tretji klient je imenovan cFos in sem sel preverit na njihovo stran in so celo naredili pdf-je od testa iz revije, kjer sem jaz stvar bral, za tiste ki razumete nemsko evo vam link. Zdaj se lahko tudi sami prepicate, ta revija, ki pa je stvar testirala pa je zagotovo dovolj kompetenta in so tudi podatki verodostojni.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

V-i-p ::

Jah, jaz bom rekel da je raspppoe boljši kot vgrajeni v xpje. Zakaj? Imam 2mb adsl in na začetku sem parkrat testiral z raznimi speed testi svojo povezavo, tudi na začetku ko sem imel 1mb linijo. No, z vgrajenim klientom v xpje sem vedno dobival take rezultate: na 1mbit liniji mi je speed test kazal od 900 do 960, nikoli nisem dosegel 1mb, četudi sem imel popolnoma prazno linijo. Na 2mb pa 1.8mbit do 1.9mbit, spet nikoli 2mbit. Z raspppoe pa, logično, vedno lepo pokaže točno 2mbit...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

PaJo ::

No ce mislis da je ta RASPPPoE res tolko bolji pa mi povej kaksen DL-je dosegas, recimo da si izberes en zelo hiter ftp pri nas, recimo kaj na arnesu, kolko je tvoj popvrecen prenos?? Recimo meni v WinXP stvar v poprecju laufa okoli 235kb/s, mislim da ti ne bos dobil kaj vec, torej ni razlike, no pa ce mas kaj znanja nemscine preberi tisti clanek zgoraj v pdf obliki, pa bos videl da ni razlik:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

Tr0n ::

Povprecen download je v RASPPPoE tudi cca. 235-236, je pa zato ping nizji. Povprecje med 13 in 15ms do siola.

V-i-p ::

Pajo, se strinjam, da download sigurno ne bo kaj boljši. Tudi jaz na 2mbit iz hitrega ftpja dosegam povprečen download okoli 235kb/s, samo je res, da z vgrajenim klientov v xpje nikoli nisem na speed testu prišel točno do 1mbit ali kasneje do 2mbit. Vedno je bilo nekaj manj, pa če sem se še tako trudil, ponoči, podnevi, vse izključeno, itd... Z raspppoe pa vedno lepo pokaže 2mbit, tudi ob 12h popoldne če testiram in zato pač pravim, da zame je raspppoe boljši...:\
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Dredd ::

Sam namreč ne špilam po netu ampak sem predvsem dolvlekun(tm). Torej predvidevam da mi manjši ping ne pomaga kej dost. Downloadam (1 mb Adsl) recimo iz siolove strani tam z 118-120 kB/s z XP klientom. Če pa mi bo zarad pinga še strani hitrej odpiral, pol pa zakaj ne RASPPPoE.

Še to, a DNSe in nastavitve v XPjih kej vplivajo kam jih vnašaš (dve možnosti: Local area network in v samo povezavo)? Sam se osredotočam na povezavo. Tut od Xpjev firewall lahko dvojno vklopiš????? Verjetno ne, ampak mal se mi čudn zdi...

Tr0n ::

V-i-p: kje testiras speed?

Tr0n ::

Hmm, tale cFos zgleda hudo. Gremo testirat :).

Tr0n ::

Yup, cFos client seka :).

Finta je pri prioriti paketov. ACK paketi se sendajo prej, zato je odzivni cas pri polni obremenjenosti boljsi. Zraven tega pa ponuja se neke vrste mini firewall, time sync pa se kewl zgleda (skin podpora).



Pa se:

- The technique underneath: MTU autodetection, IP fragmentation, MSS clamping, MRU negotiation, MTU adjustment
- Echo Requests to detect aborted connections
- Automatic DSL modem detection
- Smart Inactivity Timeouts
- cFos has special code for super-fast internet login

Vrvy ::

Jst bi pa sam neki vprašu. Eno leto že uporabljam RASPPPoE, pred cca. enim tednom pa se mi noče veš connectat. Meče ven takšen error:

"TCP/IP reported error 733. Your computer and the remote computer could not agree on PPP control protocols."

Pol sem pa naložu siolov softver in se je povezal (mal s težavo, ampak vendarle). Na siol helpdesku so rekl naj pač uporabljam njihov softver.

kakšna ideja?

Tr0n ::

Si namescal service pack za sistem ali kaj podobnega?

Hux ::

Vrvy: recreiraj povezavo cisto nanovo. Ziher so ti server menjali in RAS nezazna tega pa se se vedno sprobava na starega connectat. Meni je so telebani 3x v dveh dneh server menjali tak da sem delal smao nove povezave winXP client se je pa vedno normalno povezal.

Hux ::

Da vidim tega cofkota. Na papirju zgleda dobro samo kolk da ni realno se ze od tu vidi. WinXP client nemrec pri 0 downloadu kaze 19ping minimum Ras pa 11.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

Hux ::

jap lepo deluje. Pri polno zasedenem uploadu se vedno uspesno downloada z preko 430kB/s

Dredd ::

Pol maš kr 4 megabite a? 430 je pa že lepa cifra.

iration ::

in kolk maš pinga s cfos-om?
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Hux ::

Hm.. 450kB/s gre tocno (476 kB/s 100%). Naredo sem pa tak Upload na siol ftp streznik polni. Pol pa download 30MB z siol streznika tudi.
Ko se zacne download pade upload na 40kB/s download pa na 450kB/s.
Fora je da zaj RAS enake deluje kot ta novi client. Zaj pa nevem al je ta cleint spremenil kompletno vse al so to se posledice od tweakanja.

Hux ::

Ping isto kot RAS.

oz pri zgornjem testu je

Ping statistics for 193.189.160.170:
Packets: Sent = 16, Received = 16, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 136ms, Maximum = 316ms, Average = 227ms

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

Tr0n ::

Jaz pri polnem downloadu (2048) dosegam cca. 80-90ms do SiOLa, ker je proti prejsnem 200-300 luxus in pol :).

Sergio ::

polni download, 30 ms do siola. neverjetno ;)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Vrvy ::

okej... sem reinstaliral windowse (so bli potrebni tega) in mi še vedno noče povezat prek RASPPPoE. Pa sem šel še ta cFos probat, pa je rezultat isti - Error 733.

Server mi niso spreminjal nič (BSN-8), instaliral nisem nobenega service packa. Sem pa priklopil nov CDRW. Sem ga potem tudi nazaj odinstaliral, ampak brez efekta. Mislim, nič mi ni več jasno.

lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SPet ADSL?

Oddelek: Omrežja in internet
161445 (882) neki123
»

Novopecenec ADSL

Oddelek: Omrežja in internet
172166 (1482) BaRtMaN
»

cFos pppoe driver

Oddelek: Omrežja in internet
111128 (963) BaRtMaN
»

Program za ADSL

Oddelek: Omrežja in internet
241861 (1256) mamut
»

SIOL ADSL

Oddelek: Omrežja in internet
222403 (1762) sash

Več podobnih tem