» »

Clean install Windowsov na prenosniku (SSD disk)

Clean install Windowsov na prenosniku (SSD disk)

WhiteSmith ::

Zdravo,

imam prenosnik ASUS R700V, ki sem ga kupil s prednaloženimi Windowsi 8 64 bit. Ker pa je HDD disk na katerem so Windowsi zelo počasen, sem se odločil, da kupim SSD disk za hitrejše delovanje Windowsov. Na začetku sem op. sistem s programom Samsung magician samo kloniral in od takrat naprej bootal z SSD diska. Stvar je delovala zelo dobro do pred kratkim. Odločil sem se na novo inštalirati op. sistem vendar na SSD disk. Problem pa nastane, ker nimam "CD-keya" za op. sistem, poenostavitev na tov. nastavitve pa ne pride v poštev, ker bi imel potem Windowse še vseeno na HDDju, za to pa nisem kupil SSD diska. Pisal sem že trgovini, kjer sem kupil prenosnik. Tam so mi dejali naj se obrnem na ASUS support. Tudi njim sem pisal in dobil skromen odgovor "bot from SSD is not supported". Op. sistem je zraven pri prenosniku, torej bi moral imeti CD-key oz. možnost na novo inštalirati op. sistem.

Hvala za vaše odgovore in LP

MStrix ::

V tem primeru bi moral imeti serijsko št. OS-a nekje na vidne mestu, fizično na računalniku (seveda, če ni bil priložen medij), tako da se z lahkoto obrneš nazaj na prodajalca in prosiš za key.

Siddh ::

Večina novih prenosnikov ima to porihtano tako, da je serijska koda windowsa zapisana v BIOS ali nekako tako. Vglavnem sem že nalagal na HP prenosnik Windows 8 in nikjer v namestitvi ni bilo potrebno vpisati serijske kode, vse je šlo samodejno.


WhiteSmith ::

Serijske številke ni nikjer na vidnem mestu. V BIOSu pa res še nisem pogledal. Prodajalec mi je odgovoril, da s tem nima nič in se moram obrniti na podporo, kjer pa tudi niso bili v kakšno pomoč...

MStrix ::

Če prodajalec nima pojma (škoda), se probaj obrnit na uradnega serviserja oz distributerja pri nas, saj če se boš obračal v tujino boš odgovor še nekaj časa čakal.

Mirk ::

Tvoj prenosnik ima ključ skrit v BIOSu. Ključ se avtomatsko vnese ko nameščaš Windows, vendar pa potrebuješ 8.0 OEM različico. Drugače pa lahko namestiš tudi RTM ali 8.1 z KMS ključem in po namestitvi menjaš s svojim ključem.
Ključ lahko tudi prebereš iz BIOSa z ustreznim programom (google it), vendar je vprašljivo če ti bo uspelo namestit z retail verzijo W8. 8.1 vsekakor ne bo šlo saj 8.0 ključi ne primejo ob namestitvi.

Kaj drugače ne moreš ustvarit OEM diska? Bi morala biti na trdem disku skrita particija s Windows ISO.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mirk ()

medenko ::

ASUS - SISTEM ENA.

solatko ::

Pokličeš na ASUS podporo in na podlagi servisne številke, ti bodo dostavili instalacijski medij, ki je praviloma zastonj. Ali pa boš dobil link za dolpoteg OEM sistema.
Delo krepa človeka

WhiteSmith ::

Hvala za odgovore. S programom sem že poizkušal prebrati serijsko iz BIOSov, ko pa poizkušam to serijsko ustaviti v program za namestitev op. sistema (Windows setup pobran z njihove spletne strani) pa mi napiše, da s to številko ne morem namestiti tega op. sistema. Prosil bi tudi @Mirk, če mi lahko podaš dodatno razlago o kraticah, ki si jih uporabil (OEM, RTM, KMS), saj se na te zadeve ne spoznam tako dobro.

klinker ::

Ob svezi namestitvi ti ta serijska ne bo delovala, zato zgooglaj za genericno serijsko za instalirat 8.1, s katero bos 8.1 lahko namestil, ko bos na netu pa winse aktiviraj z serijsko ki si jo prebral iz biosa.
Na netu se najdejo tudi vodici kako to izpeljat, sploh za Asus jih je ene par odlicnih.

Edit:

Evo ti serijske...
334NH-RXG76-64THK-C7CKG-D3VPT for Core/Home/OEM (Asus win8 version is this type)
XHQ8N-C3MCJ-RQXB6-WCHYG-C9WKB for Professional

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: klinker ()

neres ::

Če nimaš serijske nekje zapisane (nalepka na prenosniku...) jo lahko najdeš na že nameščenih Windowsih npr. s tem programom:
http://www.nirsoft.net/utils/product_cd...

Pri sami namestitvi pa, kot je rekel klinker, uporabiš generično kodo za 8.1 (ki jo kasneje nadomestiš s svojo).

Nekoliko štorasto vse skupaj, ampak tako pač je.

Mirk ::

OEM: Original equipment manufacturer @ Wikipedia
RTM: http://www.webopedia.com/TERM/R/RTM.html
KMS: Volume license key @ Wikipedia
http://technet.microsoft.com/en-us/libr... (tukaj imaš generične ključe)

Ti imaš OEM ključ Windowsov, ki praviloma ne deluje pri namestitvi retail verzije. Dodatno poslabša situacijo, da 8.0 ključi ne primejo pri sami namestivi 8.1, čeprav so po namestitvi povsem veljavni. Drugače pa je že tako bilo podanih nekaj predlogov kako in kaj.

WhiteSmith ::

V redu. Hvala za vse odgovore. Mislim, da sem dobil zadostne informacije za izvedbo. Hvala še enkrat vsem za predloge ter odgovore. V kolikor bom pri izvedbi še potreboval kakšne informacije pa se zopet obrnem na vas. LP.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[Windows 10] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4138 139 140 141 )

Oddelek: Operacijski sistemi
70291334506 (1150) mtosev
»

Prenos sistema iz HDD na SSD (stotič:)) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5716684 (10176) opeter
»

Ponovna namestitev win vista na star prenosnik z novim trdim diskom

Oddelek: Pomoč in nasveti
252289 (2016) Alexius Heristalski
»

Ali je ta licenca legalna?

Oddelek: Operacijski sistemi
266858 (4587) beni
»

Windows 8.1 ISO uradno na voljo

Oddelek: Operacijski sistemi
4910817 (8772) Qushaak

Več podobnih tem