» »

Starejši PC - XP ali 8.1

Starejši PC - XP ali 8.1

He-Man ::

Pozdravljeni!

Imam starejši namizni računalnik sledečih karakteristik:

Procesor: AMD Athlon 64 X2 4600+ 2.4GHz
Matična: ASUS M2N-E SLI
Spomin: 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM
Grafična: nVidia GeForce 6600 (256 MB)

Odločil sem se dodati še 2 GB RAM-a (skupaj bo torej 3 GB) in zamenjati grafično kartico z Inno3D GeForce 9500 (512 MB).

Rad bi iz računalnika iztisnil maksimalen performance (za igre, surfanje, gledanje filmov itd.), z varnostjo se ne obremenjujem, ker imam to drugače urejeno.

Kaj mi torej predlagate, Windows XP (32-bit) ali Windows 8.1 (64-bit) - te dve možnosti imam na voljo. Tretja varianta je še Windows 7 (32 ali 64 bitna verzija), ampak tega mislim, da mi ne boste svetovali.

Torej, zavedam se, da je Windows 8.1 dosti varnejši od XP, ampak to pri tem računalniku ne igra absolutno nobene vloge. Zanima me le, iz vaših praktičnih izkušenj, ali bo 8-ka ali XP iztisnila več performansa iz njega (s 3 GB RAM-a in GeForce 9500 GT).

Za maksimalni izkoristek bom v Device Managerju (ali v BIOS-u, če se da) izklopil FireWire, LPT, COM porte in mogoče še kakšno zadevo, ki je ne rabim - tudi to bo malenkost pohitrilo računalnik, ne?

Hvala za vaša mnenja!

hojnikb ::

win8.1
#brezpodpisa

Še kdo drug takega mnenja? Tudi glede na napisano v prvem postu (da iščem performans, ne varnost)?

za performance bo treba upgrejdat komp. Winsi tukaj nebodo delal čudežov.

Naviješ grafo in proc, pa je to to. Namestiš še win8.1, da si up to date.
Kej druga pa čarat nemorš, ker bo v igrah med različnimi OSi mogoče % ali 2 max razlike
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

zanhor2 ::

jaz ti priporočam da naviješ malo proc pa daš gor win 8.1....boš ziher mel boljši performance kot na zastarelih xp-jih
i7 860 | GTX 650 |8GB RAM | 1,5 TB HDD | 120gb SSD | Win8.1 Pro 64-bit

menjalnik ::

Windows 7 32 bit ali windows 8 32 bit, moj glas gre sedmici:)

BorutK-73 ::

Na AAA igre pa lahko pozabiš na tej starini, še World of Tanks na minimum bi štekal.
Namesti pa Win 8.1, bolje kot sedmico.

bobby ::

moj glas 7mici 32 bitni,.. indeksiranje na off, pa system restore na off
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Indexiranje in sys restore imam na off prav na vseh Windowsih, itak. :)

Jaz razmišljam o XP, mogoče 8, vi predlagate 8 ali 7... Ne morem se odločit. :P

Spajky ::

WinXP-lite verzijo, pa še zOptimizirat po instalaciji: http://www.litepc.com/ in
http://www.theorica.net/
Ramdisk softw.: http://www.dataram.com/

predvsem je pomembno pobit/izključit nepotrebne servise, ki tečejo v ozadju in znajo mlet po disku.
Vse kar se da prestavit v RamDisk (tudi min.swap etc.). Najdi kak vodič na netu ...

Ko boš čaral z optimizacijo, si naredi čimvečkrat vmes varnostno kopijo sistema na drugi disk, RW medije etc., magari vsako uro, če kaj zezneš, se hitro vrneš nazaj! >:D ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Torej na DvD-RW lahko dam 2x bekap sistema npr., zaRARano pa 5x .. peče se na najmanjši možni brzini za sigurno! če ga pa formatiraš z IN_CD kot disk, pa deluje kot disk particija ...

Kdo še danes uporablja optične medije, če pa je diskovje tak pocen.

Poči lepo win8.1 in basta. Še nwm kolk tweakanja nebo nič pomagal v igrah. Grafika je zanič in tudi z golim sistemom bo počasna.
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

Kdo še danes uporablja optične medije, če pa je diskovje tak pocen...
Jest metuzalem :)) ... tudi FD občasno :)) ... evo koliko Placa v ramu rabijo moji skleščeni XP-ji, glih za info :D ...
 WinXP-lite booted ...

WinXP-lite booted ...

Sami ::

Win 7 Ultimate 32bit ali Win 8.1 32bit.
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

Spajky je izjavil:

hojnikb je izjavil:

Jest metuzalem :)) ... tudi FD občasno :)) ... evo koliko Placa v ramu rabijo moji skleščeni XP-ji, glih za info :D ...
 WinXP-lite booted ...

WinXP-lite booted ...

slabo maš to okleščene winse. Meni so nlitenai winsi na ancient kišti porabl manj kot 60MB ob zagonu :)
#brezpodpisa

Tudi meni, dokler nisem doinštaliral meni potrebne stvari in še nisem IE6 odinštaliral, ker rabim za testirat še neke zadeve :)

Hahahahha, z kaj točno bi danes človek rabu IE6 :))
#brezpodpisa

s6c-gEL ::

Spajky je izjavil:

hojnikb je izjavil:

WinXP-lite booted ...

WinXP-lite booted ...

Windows FLP xp sp3, poraba 68 MB.

Zagnani servisi:

vse ostalo default nastavitve...

Za razne ekstremiste obstaja TinyXP-Rev09/TinyXP-Rev10, kjer je gor tiny, micro verzija xp.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: s6c-gEL ()

hojnikb je izjavil:

Naviješ grafo in proc, pa je to to. Namestiš še win8.1, da si up to date.

Bom poizkusil z Windows 8.1 32-bit, če ne bo delalo (gonilniki za to plato so samo za XP in Visto) bom dal XP nazaj gor.

Koliko lahko navijem procesor brez da menjujem hladilnik in ventilator? Nimam izkušenj s tem, če bi ga navil bi ga malo.

odvisno od primerka... Kej veliko ne
#brezpodpisa

Olórin ::

tega se ti ne splača navijat. ne boš dosti pridobil, boš pa procesorju skrajšal življensko dobo, čeprav si lahko srečen da sploh še dela.

Daj gor win8.1, če si lahko privoščiš dodaj ssd in bo delalo dobro.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Olórin ()

boš pa procesorju skrajšal življensko dobo, čeprav si lahko srečen da sploh še dela.

Ja iz 30 na 20 let :))
#brezpodpisa

vseeno dosti ne bo pridobil.

in neveš koliko zna navijat. Se bo malo preveč igral z voltažo in se bo samo pokadilo.

Zgodovina sprememb…

Ti proci že imajo themal shutdown, tako da se nebo nič pokadilo.
#brezpodpisa

matične tudi ja.

ram tudi ja.

No, razen če je OP izkušen navijalec in bo znal pravilno naviti, kar malce dvomim, saj drugače ne bi spraševal po forumu.

Zgodovina sprememb…

Sj pa res ni taka umetnost. Dvigneš FSB, če je ne stabilen, dvigneš napetost. To počneš toliko časa, dokler nisi zadovoljen z rezultatom oz. je stvar prevroča za dan hladilnik.
In razn če imaš kako uber navijalsko plato, ti povprečna plata sploh nebo pustil dvignit napetosti na tak nivo, da bi skurl proc.
#brezpodpisa

meni so vse plate dovolile dvigovat napetost po lastni želji, pa nikoli nisem lastil navijalskih plat, so se mi zdele totalna bedasta potrata denarja.

Sam po lastni želji pa nisi mogu dvignat napetosti v višave, ampak le za nekaj stopničk mogoče.
#brezpodpisa

ne, je dovolilo vse. seveda nisem nikoli potem dejansko resetiral sistema, nisem želel skuriti procesorja ;) sem pa iz firbca nastavil in stisnil shrani in je pustilo.

why? nevem.

ali je to dobro? ne, moralo bi prikazati samo voltažo, ki jo CPU lahko uporabi.

amapk to je že velik offtopic. point je, da naj OP ne navija preveč, saj ne bo dosti pridobil. počasi bo delalo tako ali drugače, razen če doda še ssd.

Zgodovina sprememb…

ne, je dovolilo vse. seveda nisem nikoli potem dejansko resetiral sistema, nisem želel skuriti procesorja ;) sem pa iz firbca nastavil in stisnil shrani in je pustilo.

Spet bluziš. Nobena el cheapo plata ti nebo dovolila dvignat napetost na tak nivo, da bi lahko zadevo instantno skuro. Ever. Pa tudi sicer če pretiravaš z navijanjem, ga skuro neboš -- themal shutdown.
Veliko bluzenja in nepreverjenih faktov torej..

Karkoli že: @He-Man lahko se pogiraš z navijanjem (imaš dovolj tuturialov za to) ali pa tudi ne. V vsakem primeru se pa izogni starin tipa WinXp.
#brezpodpisa

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

windows 7 in starejši prenosnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
271507 (1135) hojnikb
»

Windows xp - uporaba v službi

Oddelek: Operacijski sistemi
424902 (3942) konspirator