» »

linux, dodajanje logicne particije v obstojeco razvrstitev

linux, dodajanje logicne particije v obstojeco razvrstitev

jlpktnst ::

Zadeva je taka, da imam 5GB particijo na /home mountano, zdej je pa prostora zmanjkalo, pa bom eno 20GB fat particijo vzel pa jo dal linuxu. Imam nekaj moznih postopkov, zanima me pa kateri je boljsi (delujoc):
1.) zbrisem fat particijo. Spremenim velikost ext particije iz 5 na 25 gig (vsaj mislim da gre...),
2.) spremenim fat particijo v ext paricijo in jo mountam kot /home (ceprav se mi trenutno dozdeva da to sploh ne gre:),
3.) prav tako ga spremenim v ext, vendar mountam v nek imenik pod home (kaj se zgodi ce ga naprimer mountam pod /home/nekdo, pa je ta imenik ze zapoljen z necim?).
Ce je se katerakoli dobra pot naj jo kdo opise, prosim.

Na zalost ne vem kam naj uvrstim taksne vrste temo. Je to programska oprema (meni se tako zdi)?

LP in hvala

Gh0st ::

Ja FAT particij je bila (predvidevam) uporabljana. Se pravi je gor napisan FAT datotečni sistem. Da se izogneš glavobolu, particijo zbrišeš, ustvariš novo, jo formatiraš kot ext2 ali ext3 (kakorkoli že imaš) in jo montiraš. Problem bo edino, ker jo sistem ne bo znal uporabljati kot še en /home (ker nimaš RAID-a). Tako da je najbolj ziher, da particijo montiraš kot /home/pub/... se pravi je gor imenik /home/pub in potem imaš pod tem imenikom dodatni prostor za uporabnike. Zdej je vse odvisno, ali si ti "originalni" /home mapiral v kakšni Sambi, ali pa si ti edini (local) uporabnik. V tem primeru se temu lahko izogneš.

No sintaxo za montiranje poznaš (hope so), delo s particijami pa lahko opraviš z fdiskom. Lahko pa namestiš še Disk Druid. Odvisno kateri distro imaš.
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

SasoS ::

Fat particije ti niti ni treba zbrisat sploh...v fdisku spremeniš partition type na 83, in pa poženeš mke2fs /dev/hdxX. Razen če je particija primarna pa rabiš prostor za drugo primarno (zaradi omejitve 4 primarnih particij), potem jo s kakim partition magicom dodaj v ext particijo. Ko imaš formatirano dodaj v /etc/fstab in to je to...Particijo lahko mountaš kamorkoli hočeš (recimo /home/svoj_username, ostalim pač pustiš uno polno :D), seveda pa moraš (če hočeš obdražti fajle ki so že notr) poprej direktorij sprazniti, mountat, nato pa fajle prekopirat na novo particijo...

jlpktnst ::

A prav razumem (to me je zanimalo, pa nisem znal povedati;(), da če mountam neko particijo v imenik, ki že ima podatke podatke uniči?
Pa dodatno vprašanje glede fdisk in mke2fs načina: Kaj se zgodi s podatki?

za delo z diskom uporabljam cfdisk (interaktivni, text), je to dober program? Pri frisku me določene reči motijo...

LP in hvala za pomoč

SasoS ::

ne...podatki se ne uničijo, samo ni jih več v tistem direktoriju...so nedostopni. Filesystem je zasnovan s pointerji, ko ti particijo mountaš se pointer premakne nanjo...ta star direktorij pa nekako obvisi v zraku (ne prideš več do njega). Seveda ko stvar umountaš prideš spet nazaj not ane. Tako da če podatke rabiš jih moraš prenesti drugam.

kaj se zgodi s podatki? kje...na particiji ki jo formatiraš? Isto kot če bi napisal format c: :D

jlpktnst ::

Ah, saj mi je postalo jasno, danes ko sem še enkrat vse prebral. Problem je bil, ker sem vzel zbrisati particijo kot da je to enako spremeniti tip particije:).
Pa hvala se enkrat!
LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Particije - najboljša postavitev

Oddelek: Operacijski sistemi
121718 (1572) Pegaz
»

formatiranje Linux particije - invalid blocks count

Oddelek: Operacijski sistemi
51056 (973) Bug
»

Linux mi je zaklenil particijo!

Oddelek: Operacijski sistemi
342105 (1668) Lincolin
»

Linux particije in podatki za shranjevanje

Oddelek: Operacijski sistemi
131961 (1793) dr.J
»

Problem s particijami.

Oddelek: Pomoč in nasveti
101317 (1188) vojkoz

Več podobnih tem