» »

Particije - najboljša postavitev

Particije - najboljša postavitev

Pegaz ::

Zdravo,

na 640 GB disk bom namestil Ubuntu, katerega bom uporabljal primarno, ter Windows XP (za igre (možnost je tudi Vista v prihodnosti)).

Razmišljam, da bi vzel 100GB za Ubuntu, 100GB za XP, ostalih 440GB pa za glasbo ter filme, katere se bo bralo iz obeh OS-jev.

Zamislil sem si, da bi najprej inštaliral XP, ker v nasprotnem primeru XP pobriše grub (se ga pa da inštalirat nazaj).

Particij kot takih še nisem nastavljal, le linux particije (/, /home, /swap, kar seveda nameravam narediti tudi sedaj). Kakšne particije naj naredim (pri inštaliranju XP-jev), da bosta oba OS brala 440GB particijo in po možnosti tudi drug drugega?

Ph4nt0m ::

Sam na tvojem mestu ne bi dodelil toliko diska samo za OS. Kar se tiče Ubuntuta, sploh ne potrebuje ne vem koliko prostora za OS. Sam sem mu namenil 15GB. Ta prostor je namenjen le Ubuntuju z vsemi programi, nadgradnjami... Torej sam bi na tvojem mestu za Ubuntu dal maximalno okrog 20GB. SWAP boš najbrž priredil RAMom. Kar se tiče Windows OS je pa priporočljivo nekaj več prostora kot za Ubuntu, sploh če boš kdaj XP formatiral in dal gor Visto. Tudi tukaj pa sam ne bi za OS dal več kot 60GB, kar je več kot dovolj za sistem in vse programe, ki jih boš v prihodnje potreboval. Potem pa tudi imaš možnost, da daš tretjo particijo v NTFS format in tako dostopaš do te particije tako iz Linuxa kot iz Windowsow. Sicer se tud za win dobijo programčki, ki omogočajo branje ext particij, vendar sam tega ne bi delal.
Imaš pa seveda še možnost da za Ubuntu narediš /home direktorij kot svojo particijo, ampak v ext(3) formatu do nje ne boš mogel dostopati iz Win (brez dodatkov).
Sicer pa sam najbolje veš koliko programov in katere nameravaš namestit in temu tudi prilagodi particijo za OS, predvsem pri Win.
www.kartusatoner.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ph4nt0m ()

Pegaz ::

Hvala za odgovor.

A bi bilo dobro imeti igre za XP in linux inštalirane tudi na tretji particiji? Če da, potem res ne potrebujem toliko prostora za OS, če pa ne, je pa verjetno bolje imeti malo več prostora.

Tretjo particijo bom dal v NTFS, kot si rekel, Ubuntu na ext3, XP pa predvidevam na FAT32. Particije se verjetno da delat in urejat, ko prvič inštaliram Windows XP?

Ph4nt0m ::

Igre za XP lahko inštaliraš na tretjo particijo in če boš že imel dual boot, ti bi svetoval da le XP uporabljaš za igranje. Sicer se da igrat tud na Ubuntu, ampak se lahko pojavi kak problem, predvsem pa bi vrjetno potreboval malo dlje časa preden bi vse skupaj namestil. Torej v tem primeru predlagam, da za igranje iger uporabljaš predvsem XP. Tudi sformatiral boš disk v NTFS in ne FAT32.
Če se že lotevaš razdeljevanja diska, je najbolje da najprej res namestiš XP in ko boš začel z namestitvijo določiš le prostor namenjen win particiji. Vse ostalo lahko kasneje razdeliš ob namestitvi Ubuntuja. Predvidevam, da ti bo z grafičnim vmesnikom lažje kot pa da to delaš pri namestitvi XP, prav tako pa niti ne boš imel na voljo takšnega (SWAP, /home...) razdeljevanja diska, ko boš nameščal XP.
www.kartusatoner.si

BaRtMaN ::

Ena pripomba: bolj pametno je imeti na največji particiji datotečni sistem, ki je hitrejši v primarnem operacijskem sistemu.

V Linuxu se do datotečnega sistema ext3 dostopa preko kernela, v Windows pa preko ext2ifs. Če boš imel pa na večji particiji datotečnegi sistem NTFS, bo zgodba ravno obratna - v Windows imaš nativno podporo, v Linuxu pa je že dolgo najpogostejša metoda preko FUSE z modulom ntfs-3g, ki je počasnejši od dostopa preko kernela.

Ph4nt0m ::

Katerikoli datotečni sistem bo imel na particiji za podatke, v vsakem primeru ne bo to primarni sistem za enega izmed OSov. Glede na moje izkušnje z hitrostjo delovanja NTFS particije v Linuxu pa se mi vseeno zdi boljša rešitev, če ima tertjo particijo v le tem datotečnem sistemu. Če bo le redko bootal win pa se strinjam z ext3 kot tretjo particijo. Ampak kolikor sem dobil občutek vseeno ne bo linux tako prevladoval za uporabo.
Tud sam sem začel z uporabo linuxa dual boot Kubuntu, XP, ampak sem kaj hitro sformatiral celoten disk v 3 particije. /root in /home kot ext3 ter dodatna SWAP particija. Odvisno od posameznika kaj mu najbolj odgovarja :)
www.kartusatoner.si

Pegaz ::

No, nisem ravno freshman v linuxu in se nisem včeraj odločil "Od zdaj naprej bom pa uporabljal linux!", tako da nisi dobil ravno prave predstave. ;) Prednosti linuxa meni osebno prevladajo pred slabostmi, XPje bom uporabljal le za igre (občasno).

Na Ubuntuju se da igrat nekatere igre, ki me zanimajo (npr. ET, Battle of Wesnoth), ampak to niti ni toliko pomembno za prostornino OS particije, ker ne vzamejo veliko prostora.

Torej, zdaj sta me postavila pred odločitev, kako sformatirati tretjo particijo. Mislil sem, da linux zna brati/pisati na NTFS isto hitro, kot ext3. Je razlika med native branjem in branjem z zunanjega OS (win->ext3, linux->ntfs) velika oz. opazna za smrtnika? Če je razlika 10 sekund na vsako minuto, je zame to potem skoraj nepomembno.

Ph4nt0m ::

No, nisem ravno freshman v linuxu in se nisem včeraj odločil "Od zdaj naprej bom pa uporabljal linux!", tako da nisi dobil ravno prave predstave. ;)


Se opravičujem :)

Drugače pa sam neke bistvene razlike branja NTFS iz linuxa nisem opazil in je delovanje čisto zadovoljivo. Zamisli si kak "pokvarjen" OS, ki že šteka... No branje NTFS iz linuxa je definitivno dosti hitrejše :) V bistvu neke ekstremno opazne razlike, če do NTFS dostopaš iz win ali linuxa, ni. Vsaj jaz nisem imel nobenih težav. Ne vem pa kako kaj deluje obratno, torej branje ext sistema iz win.
www.kartusatoner.si

BaRtMaN ::

Branje ext2/3 iz windows je enostavno s programom, linkanim v moji prejšnji objavi. Se mi je že zgodilo, da se je ob poskusu dostopa zgodil BSOD, ampak sem imel namščeno eno precej staro verzijo.

Jaz isto uporabljam XP-je samo še za občasno igro in odkar sem nadgradil ext2ifs nimam z dostopom do ext3 particij nikakršnih problemov.

Se pa zgodi ena (neprijetna) zadevica: Windows ustvarijo v korenskem imeniku koš, tako da te ob naslednjem zagonu Linuxa tam čaka mapa Recycled.

Mavrik ::

Po mojih izkušnjah je tako, da je ntfs-3g precej hitrejši in bolj zanesljiv od vseh windowsovih ext implementacij. Priporočam da maš zadnjo particijo formatirano na NTFS.
The truth is rarely pure and never simple.

Pegaz ::

Aha, torej da, da imam kakšnih 30GB za Ubuntu in vse programje, ki bo laufalo na njem, 100GB za win v ntfs za igre (to je okoli 20 novejših iger -- kar je precej veliko, ampak za rezervo :)) ter 510GB ext3 prostora za glasbo ter filme (več kot 100 dvd-quality filmov). Bi bila to trenutno "najboljša postavitev za trenutno situacijo"?

Še eno vprašanje, a naj bo tretja particija pod /home ali čisto samostojna?

@Mavrik -- V mojem primeru se mi namreč zdi, da je boljša izbira ext3. Morda veš približno, kakšno je razmerje med razliko hitrosti branja iz win v ntfs:ext3 ter branja iz linux v ext3:ntfs?

BaRtMaN ::

Če boš tretjo particijo uporabljal za /home/ ali /home/user/, jo moraš tako ali tako formatirati s kakšnim datotečnim sistemom, ki ga podpira Linux kernel. Na NTFS-ju iz Linuxa namreč ne moreš uporabljati vgrajenih varnostnih mehanizmov (file permissions, file ownership).

To pravzaprav zelo prav pride pri kakšnem reševanju podatkov, saj se v Linuxu lepo ignorirajo pravice, nastavljene v Windows. [:-)]

Če boš pa to particijo uporabljal kot kaj tretjega, npr. /home/user/media pa lahko uporabiš tudi NTFS.

Na FAT pa, prosim, kar pozabi. Naj gre že na smetišče tehnologije, kamor sodi. Na žalost ga pa še vedno uporabljajo vsi izdelovalci USB ključkov, ker je enostaven za implementacijo.

Pegaz ::

Namesto XP-jev sem se odločil za Visto (enkrat treba sprobat).

Hvala za pomoč.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[ubuntu] koliko prostora namenim linux particijam?

Oddelek: Operacijski sistemi
61172 (1052) nicjasno
»

Linux po instaliranju ne morem formatirat

Oddelek: Operacijski sistemi
342432 (2033) CCfly
»

winxp in linux izmenjava datotek

Oddelek: Operacijski sistemi
71417 (1318) grozni
»

Linux mi je zaklenil particijo!

Oddelek: Operacijski sistemi
342094 (1657) Lincolin
»

Linux particije in podatki za shranjevanje

Oddelek: Operacijski sistemi
131953 (1785) dr.J

Več podobnih tem