» »

Montessori vzgoja

Montessori vzgoja

Temo vidijo: vsi
1
2
»

chironex ::

Mipe je izjavil:

Žal se zgodovina in statistika ne strinjata z vama.

Lol. Še kar pameten, greš stavit, da je imela najboljšo izobrazbo, kar jo lahko kupi denar? Paris hilton @ Wikipedia

chironex je izjavil:

Lol. Narod je moralno na psu, ker je vecina Slovenije sestavljene iz plitko mislečih, kot si se izkazal sam. Glavni problem je, da denar še ne naredi dobre vzgoje. Sploh ne pri takih alternativnih skrpucalih kot so Montessori in Waldorfska "šola", ki so bolj namenjene temu, da se lahko mame z žarečim obrazom pohvalijo pred kolegicami in imajo občutek, da so dobre mame, saj so za otroka naredile "vse".

In to jih tako zadovoljuje, da jih npr. takile stavki niti ne ganejo: "A 2005 study and associated review concluded that Montessori education results in comparable (but not higher) academic achievement to traditional approaches. The review also concluded that studies have found no detectable differences in personality as a result of attending Montessori schools."

(po domače povedano, isti k*)

Da ne bo kdo spregledal,... ampak absolutno, če to, da daš otroka v drag vrtec, pripomore k zadovoljevanju vašega egota in ženinega samospoštovanja, potem go-for-it. Še vedno ceneje kot kakšna psihiatrična obravnava po homeopatski metodologiji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: chironex ()

ginekk ::

Kdor meče denar zdajle naprej, naj pove dejstva prosim.

Koliko stane "navaden" vrtec? (polna, nesubvencionirana cena, pri takih ki padejo v najvišji razred)
Koliko stane Montessori?

Pithlit ::

ginekk je izjavil:

Kdor meče denar zdajle naprej, naj pove dejstva prosim.

Koliko stane "navaden" vrtec? (polna, nesubvencionirana cena, pri takih ki padejo v najvišji razred)
Koliko stane Montessori?

Koliko stane "navadna" OŠ/srednja/fax?
Koliko stane montessori?

Se mi je zdelo...

Sicer pa... vrtci v LJ (leta 2012) - od 350 do 485 EUR
Montessori (leta 2012) - od 600 do 620 EUR
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

imagodei ::

ginekk je izjavil:

Ne vem od kod ta zaključek, še vedno otrok več časa preživi s staršema kot v šoli.

Bejž no? Če ima otrok še kakšno glasbeno šolo in/ali športno dejavnost, pa če se gre po nalogi še malo igrat s prijatelji; če starši delajo izmensko, če imajo popoldne delo v okolici hiše, ali pa če imajo morda 1-2x tedensko kakšno rekreacijo ob večerih, se kaj hitro zgodi, da so z otrokom (v budnem stanju) le nekaj uric. V vrtcu je otrok lahko tudi 9 ali celo 10 ur, v višjih razredih šole pa tudi preživi znatno veliko časa.
- Hoc est qui sumus -

Okapi je izjavil:

Ko ti otrok že 30-ič v zadnji uri steguje prste v vtičnico
To je lep primer zgrešene/prestrašene vzgoje otrok. V mojih časih ni bilo nobenega otroka, starejšega od 7-8 let, ki ne bi vtaknil prstov v vtičnico. Vtakneš enkrat in veš, zakaj so ti starši rekli, da ne smeš.;)

Tole je lep primer balkanske brezbrižnosti in neodgovornosti, ki se je v drugih oblikah razpasla tudi na cesti (če malo popijem še bolj previdno vozim) in v politiki/gospodarstvu.

Za otroka je lahko usoden že tok 10mA, če steče prek srca, vsekakor pa tok 50mA. Zato ponekod v EU že zahtevajo obvezno vgradnjo FID stikala s 30mA diferenčnega toka. Ogromno napeljav po Sloveniji je pa še na klasične talilne varovalke, kjer otrok v primerni situaciji postane navadno ohmsko breme in preko njega steče parkrat več toka.

Brezbrižno zamahovat z roko, češ koliko otrokom pa se je to že primerilo, je podobno neumno, kot ugotavljat, da se vsak večer za volan usede nekaj (deset) tisoč pijanih Slovencev, domov pa jih varno pripelje 99,99% ter zato govorit, da je protialkoholna gonja v prometu bedarija.
- Hoc est qui sumus -

Okapi ::

Že spet nekaj bluziš in primerjaš hruške in durian.;((
V mojih časih ni bilo praktično nikogar, ki ne bi poskusil, kako te strese elektrika, če daš prste ali žebelj v vtičnico. In to nima prav nobene veze s prometom, kjer se nesreče ne dogajajo namenoma.

O.

Okapi je izjavil:

V mojih časih ni bilo praktično nikogar, ki ne bi poskusil, kako te strese elektrika, če daš prste ali žebelj v vtičnico. In to nima prav nobene veze s prometom, kjer se nesreče ne dogajajo namenoma.

Točno cel tvoj sestavek ima vezo s prometom, če že hočeš nadaljevat v tej smeri. Ker se vam k sreči ni zgodilo nič tragičnega, je očitno to početje relativno varno tudi za otroke dandanašnji? Točno tako funkcionira neodgovorni šofer: saj sem že 1000x telefoniral med vožnjo, kaj pa se mi lahko pripeti!?

Dejstvo je, da na to, ali te tok iz vtičnice ubije ali ne, vpliva ogromno nekih faktorjev. Od tega, ali si prešvican ali nisi, do tega, po kateri poti po tvojem telesu pravzaprav steče tok, do tega, ali bos stojiš na vlažnih tleh kopalnice ali pa si v gumijastih japankah na (lesenem) parketu. Nenazadnje je tudi odvisno, a imaš bajto postavljeno na ilovici ali pa na kamnitih tleh.

Ti pa tukaj (upam da v pijanosti) malodane svetuješ staršem, naj pustijo otrokom vtikat žeblje v vtičnice, kot da si lahko 100% siguren, da ne obstaja konfiguracija, ko bo otroku tok stekel čez srce in povzročil fibrilacijo, zaradi česar bo podlegel kljub takojšnji pomoči staršev.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

Buggy ::

sorry Okapi, ampak s tem primerom, ki sem na zalost mislil da je zgolj figurativen brcas mocno v prazno. Imagodei ima se kako prav.

na vlažnih tleh kopalnice
V kopalnici sploh ne smeš imeti vtičnice 230V. Kot rečeno, eni pač mislite, da boste z zavijanjem otrok v vato naredili kakšno korist.Ne boste.

Okapi je izjavil:

O.

No no, saj ni treba ravno prst v vtičnico. Z hčerko sva to lepo uredila z električnim vžigalnikom. Za vtis je bilo dovolj :)

Okapi je izjavil:

V kopalnici sploh ne smeš imeti vtičnice 230V. Kot rečeno, eni pač mislite, da boste z zavijanjem otrok v vato naredili kakšno korist.Ne boste.

Fen boš pa na hrčka priklopil, ane? Pa brivnik (recimo) tudi. Pa uni ki imajo pralni stroj v kopalnici imajo tud kolo zraven da lahko dinamo furaj ob 5h zjutraj...

To da se otrokom prepreči smrtno nevarno početje (kar vtikanje prstov v vtičnice vsekakor je) bi moralo biti nekaj normalnega. Ampak očitno nekateri mislijo da je kul če mulca ubije elektrika... si bo za celo življenje zapomnil!

Invictus ::

Pithlit je izjavil:

Ampak očitno nekateri mislijo da je kul če mulca ubije elektrika... si bo za celo življenje zapomnil!

Saj si zapomni, sam mu ne koristi ker je mrtev ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

dexterboy ::

imagodei je izjavil:

Montessori ali Waldorfske šole/vrtci so po mojem osebnem mnenju nesmiselna modna muha. S partnerko imava otroka v običajnem vrtcu, kjer ima zelo sposobne in prizadevne vzgojiteljice. Napredek pri cca leto in pol staremu otroku je bil viden iz tedna v teden, pri čemer je usvajal stvari, ki jih doma nismo počeli.

Tako kot so že drugi povedali, tudi v običajnih vrtcih otroci pospravljajo za sabo, učijo jih samostojnosti in odgovornosti. Odsotnost plastičnih igrač in podobne oslarije so pa - well, oslarije. Pretvarjajmo se, da živimo v 19. stoletju, ker to bo otroku res pomagalo k razvoju v zdravo osebnost v 21. stoletju.

Resno, ne vidim prednosti v tem, da se pretvarjamo, da plastika ne obstaja. Ker je tako bolj naravno in zdravo? Ja, pa jade. Dvoletnemu otroku daj v roke smartphone, pa bo po parih dneh sam znal naštimat Youtube in izbrat pesmico iz seznama prikazanih. Verjetno zato, ker je to ful naravno in ker je jamski človek imel Smartphone v žepu svoje jakne iz mamutovega krzna?

Kapo dol po zgornjim tekstom.
Midva imava najina naraščaja oba v navadnem vrtcu. Starejša je zaključila in gre v šolo, mali ostaja še tri leta. In to, da samo pospravljajo, da ima vzgojiteljica vsak dan drugega pomočnika, ki mora priti bolj zgodaj v vrtec, ker ji pomaga pri obedih, ja tudi to je v "državnih" vrtcih. In največ je odvisno od vzgojiteljice in pomočnice.
Kot predstavnik staršev ne vidim težav v vrtcu ampak v ... žal, starših.
Vsi so pametni z xy faksi, na koncu pa pogrnejo pri največjem izpitu v življenju.
Dovolj je, če greste v jesenskem terminu na kakšno predavanje o šoli za starše, so brezplačne.
Veliko se zve in še več nauči :)
Ne, čaki, stoj... saj ne rabimo tega. Fse je na fejsbuku. O, pa kera sem jest mona :))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Fen boš pa na hrčka priklopil, ane?
Ja, to je največja farsa pri vsem skupaj. Se bojijo, da bo otrok prste v vtičnico vtaknil, pridigajo o varnosti, potem pa si s fenom sušijo lase v kopalnici, kar je pa res smrtno nevarno. Je že veliko ljudi (in otrok) zaradi tega umrlo.

sensei ::

Montessori je torej namenjen staršem ki se jim ne da ukvarjat z otroki in to raje prepustijo šoli?

Prvak v posploševanju? Mogoče pa tja vpišejo otroke vsi tisti, ki jim klasični vrtci niso toliko všeč, iz mnogo razlogov. Al bi morali bit vsem všeč javni klasični vrtci oziroma bi starši potrebovali posebno opravičilo, da nekaj naredijo drugače kot vsi ostali?

Okapi je izjavil:

pridigajo o varnosti, potem pa si s fenom sušijo lase v kopalnici, kar je pa res smrtno nevarno.

Boš ti malo razložil tole zakaj. Ker meni ni jasno. A ga vtikajo v polno banjo al kako?

En bolj pameten, kot drug. Vsak od vas ima svoj pogled na življenje.
In? Forum je pa zato, da si te poglede izmenjujemo (in mogoče koga kaj pametnega naučimo>:D ). Dejstvo je, da lahko na hitro zguglaš kup primerov, ko je nekoga ubila elektrika, ker je v kopalnici uporabljal fen, nisem pa uspel zguglati nobenega primera, da bi koga ubila elektrika, ker je vtaknil prst v vtičnico.

In ne, ni treba, da ti fen pade v kad polno vode. Dovolj je, da imaš mokra tla (v kopalnici pogost pojav), si bos (v kopalnici pogost pojav), imaš poceni made in china fen (dandanes povsod pogost pojav) in nekaj smole.

O.

sensei je izjavil:

Mogoče pa tja vpišejo otroke vsi tisti, ki jim klasični vrtci niso toliko všeč, iz mnogo razlogov. Al bi morali bit vsem všeč javni klasični vrtci oziroma bi starši potrebovali posebno opravičilo, da nekaj naredijo drugače kot vsi ostali?

Problem ni to da je folku Montessori všeč. Problem je da folk trdi da je Montessori superioren. Še vedno čakamo na argumente zakaj je temu tako.

Okapi je izjavil:

in nekaj smole.

To je bistvo tvojega razpredanja. Z nekaj smole te bo čez 5 minut strela ubila.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

sensei ::

Problem je da folk trdi da je Montessori superioren.

Z vidika otroka je verjetno vseeno, ker hej, jebi ga, ampak gre se samo za VRTEC. Če mu omogočijo varno bivanje tam, so naredili največ kar lahko.

Če gre pa za učenje, je itak najbolj važno to koliko je učencev, se pravi ne glede na to ali je montessori ali kuracsori, če gre za sprejemanje znanja bo efektivnejše v vrtcu kjer je manj otrok.

In btw, otrok bo spoznal in dojel kako se uporablja smartphone pa tudi, če mu skušaš to preprečit. Ne vem, kakšni starši ste nekateri, ampak očitno niste pogruntal, da tehnologije ni potrebno posebej kazati otrokom, da bi dojeli zakaj se gre? To bi bilo potrebno zgolj, če bi se otrok rodil z že razvitimi možgani.

jype ::

Pithlit> Problem je da folk trdi da je Montessori superioren. Še vedno čakamo na argumente zakaj je temu tako.

V splošnem predvsem zato, ker otroku pusti prosto pot pri napredovanju in ga ne tlači v kalupe.

jype je izjavil:

Pithlit> Problem je da folk trdi da je Montessori superioren. Še vedno čakamo na argumente zakaj je temu tako.

V splošnem predvsem zato, ker otroku pusti prosto pot pri napredovanju in ga ne tlači v kalupe.

Enako kot homeopatska vodica.

"A 2005 study and associated review concluded that Montessori education results in comparable (but not higher) academic achievement to traditional approaches. The review
also concluded that studies have found no detectable differences in personality as a result of attending Montessori schools."

Je pa seveda zoprno ne trditi, da je superioren na tak ali drugacen nacin po tem, ko zmeces nekaj tisoč evrov vanj, bi bilo treba priznati zmoto, kar je pa ravno profilu ljudi, ki si tak vrtec privoscijo nekaj najtežjega (sploh ko se kaksno leto bahajo kamorkoli pridejo).

Zgodovina sprememb…

jype je izjavil:

V splošnem predvsem zato

Posploševat je precej težko... v splošnem otroku v javnem vrtecu nič ne fali. Montessori pač ne more bit apriori boljši, samo zato ker je montessori. In obratno, javni vrtec ni apriori slabši samo zato ker je pač javni. Se pa montessori zagovorniki točno tako obnašajo... njihov vrtec/šola je de facto nekaj več.

Med ginekk-ovo izkušnjo (montessori vrtec in šola) pa med mojo (javni vrtec in šola) jaz ne vidim nekih groznih razlik. Razen v ceni. Zato me pa zanima kaj naredi montessori boljši P/P. Kar sem do sedaj uspela izvedet... ni šans da je razlika v ceni upravičena. Pač, OK, dobila sem občutek da se moramo starši z naraščajem v javnih institucijah malo bolj aktivno vključevat v dogajanje.

Zakaj iz 2014? Montessori temelji na principih osnovanih 100 let nazaj. In se po definiciji ne spreminja prav dosti iz leta v leto (če bi se, pol ne bi bil več montessori). In ja, pred 100 leti verjamem da je bil kar po defaultu superioren. Dandanes pa... heh.

Pithlit je izjavil:

Dandanes pa...

... je postal statusen simbol, kjer v bistvu ni pomemben ne otrok, ne vrtec ampak to, da se starsi lahko hvalijo. In slovenci na taksne zadeve prav po kmečko nasedamo, kot kmet na čigumi. Res samo čakam, da bo nekdo podjeten odprl butiq s strašno dragimi oblekami, ki jih neumni ne vidijo. Že vidim ko bo celoten snobovski del srednjega sloja hodil nag naokrog in nič jih ne bo prepričalo v to: oni bodo obleke sveto videli in verjetno cele mesece zabili na debatah o barvah.

Ali pa pač nek vrtec z alternativno vzgojo, pomembno je da je drag, vzgoja vas niti ne zanima, je nepomemben faktor, to da je opravljena študija, ki dokazuje, da ni nič posebnega je tudi nepomembno, verjetno večina niti ne ve, da je Montessori ŽENSKA.

Zgodovina sprememb…

V takih alternativnih vrtcih in šolah je še precej večja verjetnost kot v klasičnih (pa že tam je velika), da otrok naleti na, kot temu pravi Mazzini, "učiteljice v posebnem ovoju narkotiziranosti, ki se imenuje nova duhovnost". In potem se ne samo igrajo z lesenimi igračami in glino, ampak mimogrede izvedo še, da je homeopatija boljša od zdravil, da je cepljenje škodljivo, da so kristali in magneti zdravilni, da je tisto na nebu nevaren kemtrejl, da je evolucija "samo" teorija ...

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

To ne spremeni dejstva, da je bila pedagogika osnovana na znanstvenem udejstvovanju in da je velik del te pedagogike zdaj čisto navaden mainstream (kar je prav).

Da ne pozna nagrad in kazni v klasični obliki je recimo pomembna točka, ki zelo zmanjša psihološke pritiske na otroke, staršem pa pomaga, da otrok ne obremenjujejo preveč.

Jasno, da se vsaka alternativa trenutno drago prodaja, preslabo kontrolira in pogosto tudi marketinško olepša, ampak Montessori pač ni bullshit, tako kot niso bullshit ionosferske raziskave, imaš pa na tisoče ljudi, ki verjamejo, da je HAARP nekaj drugega, kot je v resnici.

Okapi> In potem se ne samo igrajo z lesenimi igračami in glino, ampak mimogrede izvedo še, da je homeopatija boljša od zdravil, da je cepljenje škodljivo, da so kristali in magneti zdravilni, da je tisto na nebu nevaren kemtrejl, da je evolucija "samo" teorija

Žal to ni omejeno na zasebne vrtce. Sem podal link, ki zelo jasno razloži to problematiko, pa ga je nek zahojeni moderator pobrisal:

http://www.rand.org/education/projects/...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Žal to ni omejeno na zasebne vrtce.
Zato sem (naknadno, morda si bil prehiter) dodal - "večja verjetnost kot v klasičnih (pa že tam je velika)."

O.

Če je Montessori zasnovan na moderni pedagogiki, to samo pozdravljam. Ne vem pa, zakaj je treba potem v takšne ustanove tlačiti še ekskluzivno rabo naravnih materialov (beri: lesene igrače in bombažne pralne plenice) in ustvarjanje klime, ki po malem spominja na kulte. Ne gre samo za elitizem, pač pa imajo ti vrtci in šole vsaj na zunaj kar malo mističnega pridiha.
- Hoc est qui sumus -

Predvsem je pa velika napaka, ko mnogi kar v en koš mečejo "montessorija" in "waldorfa". Maria Montessori je bila znanstvena pedagoginja - sicer res pred 100+ leti, ampak vseeno. Rudolf Steiner (njegov pedagoški sistem se imenuje po prvem sponzorju, tobačnem podjetju Waldorf-Astoria) je bil pa antropozof in ezoterik (v bistvu predhodnik new agea).

Ne vem pa, zakaj je treba potem v takšne ustanove tlačiti še ekskluzivno rabo naravnih materialov (beri: lesene igrače in bombažne pralne plenice) in ustvarjanje klime, ki po malem spominja na kulte. Ne gre samo za elitizem, pač pa imajo ti vrtci in šole vsaj na zunaj kar malo mističnega pridiha.
To se pogosto zgodi s stvarmi, ki ostanejo izven glavnega toka. Kot rečeno - zamisel bolj kot povprečne pedagoge privablja tiste v "posebnem ovoju narkotiziranosti", ki potem s seboj pripeljejo še razne druge stvari. Sem recimo precej prepričan, da je med zaposlenimi v teh vrtcih precej večji odstotek vegetarijank kot med tistimi v klasičnih vrtcih.

O.

imagodei> Ne vem pa, zakaj je treba potem v takšne ustanove tlačiti še ekskluzivno rabo naravnih materialov

Tega jaz nisem nikjer zasledil. To je bolj waldorfska finta, kjer pedagogika temelji na neki čudni fuziji krščanske filozofije in kmetijskih nasvetov.

jype je izjavil:

Da ne pozna nagrad in kazni v klasični obliki je recimo pomembna točka, ki zelo zmanjša psihološke pritiske na otroke, staršem pa pomaga, da otrok ne obremenjujejo preveč.

No zakaj se mi zdi taksen nacin vzgoje popolnoma zgresen: ves svet je orientiran na nagrad/kazen V KLASIČNI obliki, kakor je tudi poln psiholoških pritiskov pa ne samo na otroke ampak na vsakega posameznika v druzbi. To da otroka zavatkaš v vzgojni sistem, ki tega nima ne more biti nič dobrega ker bo slej ko prej doživel šok, ko bo videl, da svet ni tak. Zato mi otrok niti na pamet ni padlo dati v neke "specializirane ustanove", razen tega pa se mi je zelodec obrnil, ko sem videl kakšni starši tja vodijo svoje otroke in mojih otrok pač nočem imeti v slabi družbi. Ne glede na to koliko denarja imajo.

Zgodovina sprememb…

D3m ::

Torej si v pomanjkanju. In kot tak si zelo občutljiv na drugačne ljudi od tebe.
|HP EliteBook|R5 6650U|

mojca ::

Ko že omenjate ceno: koliko pa stane vrtec Montessori? Si v takem vrtcu načeloma upravičen do sofinanciranja?

Mavrik ::

mojca je izjavil:

Ko že omenjate ceno: koliko pa stane vrtec Montessori? Si v takem vrtcu načeloma upravičen do sofinanciranja?

Poglej sporočilo od Philit malo višje po tej temi.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

chironex> No zakaj se mi zdi taksen nacin vzgoje popolnoma zgresen

Ker ga ne razumeš, kot ga mnogi drugi ne.

Otroci, ki se šolajo v ustanovah, kjer prakticirajo montessori pedagogiko, imajo znatno manj težav v življenju, ker jih montessori sistem ne sili v naravnost idiotske obremenitve, ampak tega seveda danes ne moremo pripisat montessori pedagogiki, ker obstajajo veliko pomembnejši dejavniki od tega, kaj se napiše na tablo pred šolo. Učitelj oziroma vzgojitelj je tisti, ki lahko naredi vso razliko, hkrati pa so alternativni vrtci in šole pri nas pogosto del verskih organizacij, kjer se potem sponzorji ušunjajo zraven in učijo še reči, ki nimajo zveze z ničemer, pa tudi populacija otrok, katerih starši si lahko privoščijo takšno ujčkanje, je zelo slabo reprezentativna in tako ni mogoče trivialno primerjati uspehov.

jype je izjavil:

chironex> No zakaj se mi zdi taksen nacin vzgoje popolnoma zgresen

Ker ga ne razumeš, kot ga mnogi drugi ne.

Otroci, ki se šolajo v ustanovah, kjer prakticirajo montessori pedagogiko, imajo znatno manj težav v življenju, ker jih montessori sistem ne sili v naravnost idiotske obremenitve, ampak tega seveda danes ne moremo pripisat montessori pedagogiki, ker obstajajo veliko pomembnejši dejavniki od tega, kaj se napiše na tablo pred šolo. Učitelj oziroma vzgojitelj je tisti, ki lahko naredi vso razliko, hkrati pa so alternativni vrtci in šole pri nas pogosto del verskih organizacij, kjer se potem sponzorji ušunjajo zraven in učijo še reči, ki nimajo zveze z ničemer, pa tudi populacija otrok, katerih starši si lahko privoščijo takšno ujčkanje, je zelo slabo reprezentativna in tako ni mogoče trivialno primerjati uspehov.

Torej bi se teoreticno to moralo poznati na znanju ali uspehu. Pa se ocitno ne. (http://www.pearweb.org/teaching/pdfs/Sc.... Po drugi strani, najdes zelo dobre vzgojitelje tudi izven zasebnih šol in ogromno je vredno ali se mu da posvetiti otrokom ali ne. Mislim, da so te "specializirane ustanove" navaden nateg, kjer pa je Montessori vsaj neškodljiva (razen za žep), kar za šole, ki majhnim črvom privzgajajoj verski fundamentalizem, ne bi mogel trditi in bi jih bilo treba obtožiti zlorabe otrok, pa je žal neka baraba nekoč določila, da so verske organizacije družbi koristne. Kar seveda ne drži.

Zgodovina sprememb…

D3m je izjavil:

Ne sklepaj po sebi. Eni smo pač dovolj čudni, da še nismo postali nevretenčarji. Imaš pa prav, cenim sposobnost in znanje... in zaničujem ljudi, ki so s preprodajo in nategovanjem množic prišli do denarja (teh je mnogo vec in da te kar prehitim - to po moji definiciji ni ne znanje in ne sposobnost, je samo pokvarjenost). In srednji-wanna-be-zgornji-sloj (tisti, ki jih je srečal ve o kom govorim) preprosto ne prenesem.

Zgodovina sprememb…

chironex> Torej bi se teoreticno to moralo poznati na znanju ali uspehu.

Ne. Napisal sem nekaj drugega. Preberi.

chironex> Po drugi strani, najdes zelo dobre vzgojitelje tudi izven zasebnih šol in ogromno je vredno ali se mu da posvetiti otrokom ali ne.

Čemu parafraziraš moj odstavek? Si ga sploh prebral? Seveda ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

D3m ::

chironex je izjavil:

D3m je izjavil:

Ne sklepaj po sebi. Eni smo pač dovolj čudni, da še nismo postali nevretenčarji. Imaš pa prav, cenim sposobnost in znanje... in zaničujem ljudi, ki so s preprodajo in nategovanjem množic prišli do denarja (teh je mnogo vec in da te kar prehitim - to po moji definiciji ni ne znanje in ne sposobnost, je samo pokvarjenost). In srednji-wanna-be-zgornji-sloj (tisti, ki jih je srečal ve o kom govorim) preprosto ne prenesem.

Tebe nategujejo že sedaj. Ne delaj se moralnega policaja, ker to nisi ampak, kot sem rekel obsoduješ ljudi po svojem prepričanju in življenski izkušnji, kar si tudi sam priznal.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Malajlo ::

Kolikor poznam delo vzgojiteljic in pedagoginj pri vseh treh mulcih, ki jih imam (priznanih ;)), je glavna fora Montessorijeve samo v tem, da je bila na začetku 20. stoletja pred časom kar se tiče dela z mulci. Nič takega, kar ni postala običajna praksa zadnjih 30-40 let. Kvečjemu je že "malo za luno".
Kvalitetno delo pa v največji meri onemogočajo prav starši. (sem na svetu staršev predlagal, da je pregledovanje uši pogojeno s previjanjem in brisanjem riti - zadnje se mi zdi precej večji poseg v zasebnost, če se že gremo neko prepucavanje)

driver_x ::

Po izkušnjah pri mojih otrocih je najpomembnejše, kakšnega vzgojitelja imajo. Tukaj se ne gre za to, da nekateri vzgojitelji ne bi marali otrok, ampak predvsem to, koliko energije vlagajo v svoje delo (lahko delajo vse po liniji najmanjšega odpora, a še vedno v skladu s pravili in predpisi), kako znajo identificirati zanimanja in sposobnosti otrok ter jih pri tem spodbujati in usmerjati ter kako pri otrocih spodbujajo kreativnost. To pa so predvsem osebnostne lastnosti vzgjielja in ne napisa na vrtcu. Če bom še kdaj vpisoval otroka v vrtec si bom prizadeval edino to, da ne bo v starostno mešani skupini.

ulemek ::

imagodei je izjavil:

Če je Montessori zasnovan na moderni pedagogiki, to samo pozdravljam. Ne vem pa, zakaj je treba potem v takšne ustanove tlačiti še ekskluzivno rabo naravnih materialov (beri: lesene igrače in bombažne pralne plenice) in ustvarjanje klime, ki po malem spominja na kulte. Ne gre samo za elitizem, pač pa imajo ti vrtci in šole vsaj na zunaj kar malo mističnega pridiha.

Montessori ni zasnovan na moderni pedagogiki. To je bolj propaganda kot ne. Marsi kaj v tej pedagogiki je sicer fajn, prijemi kot taki, je pa marsi kaj tudi narobe in povsem odveč - bodisi, ker ne deluje bodisi, ker gre za picajzlanje, kjer je najmanj potrebno.

Študija iz l. 2005, pa tudi statistika v različnih državah potrjuje, da otroci s takšno vzgojo/izobraževanjem dosegajo povsem primerljive rezultate, ki jih dosegajo tradicionalne ustanove, nikakor pa ne boljših.

Še veliko huje je z Walfdorsko šolo, kjer pedagogika sloni pod pretvezo humanističnega izvora na univerzalni religioznosti in celo misticizmu.

Denar pa tako ali tako ni merilo za kakovost, kaj šele zagotovilo!

Sami se raje posvečajte svojim otrokom, če ste se odločili zanje, ker starši niste nadomestljivi. Sam bi prav tu največ postoril za njihovo psihosocialni in motorični razvoj! Če bi imel veliko denarja in bi se odločal za zasebni vrtce, bi se odločil za povsem tradicionalnega in z veliko otroki ter dobro reputacijo. Sicer za povsem običajnega.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ulemek ()
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vpis v vrtec (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6012543 (10697) Daliborg
»

Kako ob službi imeti čas za otroke? (strani: 1 2 )

6314795 (11560) darthvader
»

Slikanje otrok, soglasje da ali ne? (strani: 1 2 )

5517107 (14897) sisemen
»

Varčevanje in visoko šolstvo (strani: 1 2 )

6814995 (13389) Mr.B
»

Ne pošiljanje otroka v osnovno šolo?

Oddelek: Šola
153702 (3192) kekz

Več podobnih tem