» »

Tožba v Španiji

Tožba v Španiji

...:TOMI:... ::

Lep pozdrav vsem, potreboval bi nekaj pravnih mnenj oziroma izkušenj.

Včeraj (oziroma danes zjutraj) se je zgodila kraja lastnine v Španiji, vredne okoli 1800 € (skupne škode je še več, cca. 100 € več), oba storilca so prijeli, priče so tudi sodelovale pri postopku na policiji, vendar sta storilca med begom odvrgla ukradeno robo, tako, da ni fizičnih dokazov.

Ker jima španska policija sedaj nič ne more, me zanima, če je možnost civilne tožbe, saj sta oba storilca znana, priče tudi obstajajo...

Ker nimam čisto nič izkušenj s tožbami, bi prosil za kratek opis postopka v Sloveniji in kako poteka to na mednarodni ravni. Pravniki, prosim vas, razložite mi to po domače, vendar strokovno, ker ne razumem pravniške latovščine.

Prosim tudi za ekonomski vidik in hitro oceno, če je to sploh smiselno iti v tožbo za "tako male zneske".

Za odgovore se vam zahvaljujem.
Tomi

St235 ::

...:TOMI:... je izjavil:

Lep pozdrav vsem, potreboval bi nekaj pravnih mnenj oziroma izkušenj.

Včeraj (oziroma danes zjutraj) se je zgodila kraja lastnine v Španiji, vredne okoli 1800 EUR (skupne škode je še več, cca. 100 EUR več), oba storilca so prijeli, priče so tudi sodelovale pri postopku na policiji, vendar sta storilca med begom odvrgla ukradeno robo, tako, da ni fizičnih dokazov.

Ker jima španska policija sedaj nič ne more, me zanima, če je možnost civilne tožbe, saj sta oba storilca znana, priče tudi obstajajo...

Ker nimam čisto nič izkušenj s tožbami, bi prosil za kratek opis postopka v Sloveniji in kako poteka to na mednarodni ravni. Pravniki, prosim vas, razložite mi to po domače, vendar strokovno, ker ne razumem pravniške latovščine.

Prosim tudi za ekonomski vidik in hitro oceno, če je to sploh smiselno iti v tožbo za "tako male zneske".

Za odgovore se vam zahvaljujem.


IMO v tožbo ni smiselno it. Kot jaz razumem si oškodovan za 100EUR (ukradeno, naj bi dobil nazaj, če prav razumem). Za tak znesek se v sloveniji ne splača zajebavat, kaj šele v tretji dražavi. Še posebej če boš moral na primer še dokumente pravajat in podobno.

Kot drugo in še bolj problematično, pa je dejstvo, da ni kazenske ovadbe. Če policija nima dokazov, da sta storilca storika KD, kako boš ti dokazal?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

joze67 ::

No, po pripovedovanju je škode za 1800+100€, karkoli že ta bonus je.

Ostaja dejstvo, da če kazensko pade v vodo, tudi civilno ne boš daleč prišel. Razen če je civilno standard dokazovanja dovolj nizek, da samo s pričami prideš skozi. Ne verjamem, da bo v primeru kraje to šlo tako skozi.

s6c-gEL ::

Storilca nista pustila nobenih bioloških sledi na kraju zločina & ukradeni robi ?

neon21 ::

Probaj se še pozanimat pri kakšni pravni svetovalnici. Mislim , da bi ti oni znali najbolj odgovorit na vprašanje. Navsezadnje so se prav za takšne primere tudi šolali.

Okapi ::

No, po pripovedovanju je škode za 1800+100€, karkoli že ta bonus je.
Ugibam - razbita šipa na avtu?

Se bojim, da se za dva jurja škode ne splača iti v civilno tožbo. Prvič je vprašanje, ali boš sploh uspel, če policija tatovoma ni mogla nič. Rekla bosta, da nista ukradla, da so priče slabo videle ... pač vse tisto, kar sta govorili na policiji.

Pa tudi če s tožbo uspeš, je veliko vprašanje, ali boš lahko denar (+ sodne stroške) izterjal, ker morda tatova nimata nič premoženja (oziroma bosta poskrbela, da nimata nič, kar bi jima lahko zarubili).

Skratka, IMHO škoda časa in živcev, žal.

Probaj se še pozanimat pri kakšni pravni svetovalnici.
Če bi kakšen odvetnik pristal na možnost, da v primeru neuspeha sam krije vse stroške, v primeru uspeha pa dobi recimo 50% odškodnine (+ sodne stroške), se seveda tožba splača, ker ne tvegaš nič, dobiš pa lahko vsaj jurja nazaj. Ampak rahlo dvomim, da boš kje uspel najti koga, ki bi pristal na to - poskusiti pa ni greh.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

...:TOMI:... ::

Hvala za hitre odzive, skupne škode je cca. 1900 € in ne,ukradene robe ni bilo nazaj, med begom sta jo odvrgla neznano kam in najbrž nato prišla iskat... ali pa je kdo drug pograbil priložnost.

Se pravi, nič ne bo s tožbo, se mi je zdelo, da bo nekaj takega, vendar sem se hotel prepričati o mojih domnevah.

Sedaj bo treba to grenko jabolko požreti in iti dalje, druge možnosti očitno ni.


Da razjasnim okoliščine, ne ni bilo razbite šipe, ukradeni so bili 3 telefoni, vredni po cca. 600 €, pa še cca. 100 € je dodatnih stroškov. Blokada ene sim kartice je 20 €, deblokada je 7 € in izdaja nove SIM kartice je 12 €. Lopovi so ukradli iz torbice, tek za njima in ulov je bil uspešen, vendar sta telefone nekam odvrgla med begom. Vsega človek tudi ne more videti med tekom. Naj pa povem, da nisem bil jaz oškodovan, pač pa moj brat in prijatelja. Sedaj sem za njih urejal postopke pri operaterjih za blokado kartic, jaz sem doma, oni v Španiji.
Tomi

St235 ::

Bistveno vprašanje tukaj je kot že napisano. Zakaj policija ni nadaljevala z kazenskim pregonom? Če ni dovolj dokazov za to, potem je malo verjetno, da je v civilni tožbi možno kakrkoli naredit.

samo po drugi strani imam občutek, da se je to zgodilo pred kratkim. Kako to, da je policija že zaključila postopek?

...:TOMI:... ::

To se je zgodilo danes zjutraj. Na hitro mi je bilo rečeno, v smislu, da je policija dvignila roke, ker ni bilo najdene robe, kljub pričam.

Lahko se je do sedaj že kaj spremenilo, nisem v kontaktu z njimi, ker nimajo telefonov, interneta... Odvisen sem od njihovega klica, jaz jih ne morem poklicati.

Sledi... Ne vem, kako bi lahko policija pregledala nahrtnik? Najbrž ni možno vzeti prstnih odtisov? DNK analiza pa je najbrž predraga? Ne razumem se v te zadeve, vse kar vem je, ko sem gledal CSI, vendar tam ni nič realnega.
Tomi

St235 ::

Kontaktirajo naj konzulat. Če ne drugega bodo lahko vsaj na policiji preverili kaka je situacija. Ker vseeno je malo čudno, da bi policija v pol ure kar zaključila zadevo.

Drugače pa upoštevaj tudi to, da se civilni postopki lahko vlečejo tudi leto in več, potrebna so pričanja (kar pomeni dodatne stroške z eti v španijo) itd itd itd... pri čemer brez kazenske ovadbe rpaktično ni možnosti za uspeh.

...:TOMI:... ::

Jutri upam, da bom izvedel več informacij. Javim.
Tomi

alexa-lol ::

Pred časom sem nekje bral o nekem investicijskem zavarovanju pri katerem imaš lahko zavarovane tudi osebne predmete in v takem primeru verjetno lahko koristiš.

Ne bo ti povrnilo te škode je pa preventiva pred ponovnim neljubim dogodkom v prihodnosti.

...:TOMI:... ::

Ja, saj ravno gledam polico, agent je nedavno nekaj omenjal, da je nekaj za potovanje vključeno tudi v zavarovanju nepremičnine. Ni asistenca, omenjal je neko zavarovanje odgovornosti, potovalno zavarovanje itd. Se mi zdelo čudno, kako je to vključno v nepremičninsko zavarovanje. Moram ga vprašat kaj je na tem.

Ja, definitivno je šola za naprej.

Poslal sem mail na veleposlaništvo, bomo videli kaj bo oz tega. Jutri bom še poklical v Madrid.
Tomi

St235 ::

ja, včasih imajo nezgdna/življenska/nepremičninska zavarovanja to vključeno. Vprašanje je sicer kaj pokrivajo, telefone malce dvomim. Pokrivajo pa ponavadi kakšne stroške z menjavo dokumentov in podobno.

Arctander ::

Sta storilca sploh Španca? Takšne kraje so značilne za sezonske delavce iz tujine.

...:TOMI:... ::

Dolžan sem pojasnila.

Ne, storilca nista španca, sta črnca, ne vem točno iz katere države.

Res je, zavarovanje ne krije telefona, vsaj moje ne.

Veleposlaništvo pravi, da so jim v preteklosti že večkrat zavrnili kakršnekoli informacije iz policije, sklicevali so se na varstvo osebnih podatkov.

Policija je zaključila zadevo, ker je brez veze preiskovati črnce, ker ne bodo nič rešili. Tako, kot pri nas zbiralci barvnih kovin. Vedo, da so problemi z njimi, vendar je status quo.
Tomi

Kaboom ::

pred časom sem videl dokumentarec na National Geographic: Scam City - Barcelona. Kjer je kar jasno prikazan problem takšnih kraj v Španiji. Predvsem v starosti tatov, proti otrokom policija ne more nič in jih kar odložijo za prvim vogalom in pošljejo naprej...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Daedalus ::

Sedaj bo treba to grenko jabolko požreti in iti dalje, druge možnosti očitno ni.


Takole kot sidenote - kakšno turistično zavarovanje ti krije tudi krajo/izgubo prtljage. Odvisno od premije, cifre pa so tam nekje od vrednosti 1k - 2k. Premija je pa ponavadi tam do 20€ za dva tedna.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

TekO ::

Je bilo to v Barceloni?

Tu sem videl že veliko primerov kraj. Najbolj podoben tvojemu, je primer ko so prijateljici ukradli telefon za cca 600€ in se je storilec enako znebil telefona (ponavadi delujejo v team-u in ga nato pobere partner). Ker je bila vrednost telefona nad 400€ (njene besede, to so ji dejali na policijski postaji) so šli na policijsko postajo, kjer so storilca pridržali, kljub temu da telefona niso našli. Kako dolgo ne vem, je bilo pa vsaj čez noč. Ne vem zakaj v tvojem oz. bratovem primeru ni bilo tako.

Aja, v njenem primeru je storilec ukradel telefon iz roke in začel bežati, če to naredi kaj razlike.. ne vem kako je bilo v tvojem primeru.
Ideas are bulletproof.

SeMiNeSanja ::

Barcelona je baje znana po žeparjih (sem bil 3x tam, pa mi niso nič ukradli). Tudi jaz sem mnenja, da je bila kraja timsko delo, da je tat ukradeni telefon takoj predal naprej pajdašu, ki je mirno odkorakal s prizorišča, medtem ko ste se vi podili za tatom.

Policija ima baje takih in podobnih prijav na desetine dnevno. V bistvu ste lahko srečni, da so vam ukradli samo telefone, ne pa tudi dokumente in kreditne kartice.

Tožba pa kot je že bilo zgoraj povedano, nima smisla a) nimaš dokazov b) vse skupaj bi stalo preveč.
Vsaka šola pač nekaj stane. Naslednjič se pred potjo zavarovati proti kraji/izgubi predmetov in nositi torbe zaprte pred seboj, po možnosti ves čas z roko na njej. Nahrbtniki in podobno v takšnih rizičnih okoljih odpadejo za prenašanje vrednih predmetov in dokumentov (razen če imaš takega, ki ima poseben žep, do katerega prideš izključno tako, da odložiš nahrbtnik).

St235 ::

Nahrbtniki in podobno v takšnih rizičnih okoljih odpadejo za prenašanje vrednih predmetov in dokumentov (razen če imaš takega, ki ima poseben žep, do katerega prideš izključno tako, da odložiš nahrbtnik).

kar ti popolnoma nič ne pomaga, če ti ukradejo nahrbtnik.

SeMiNeSanja ::

St235 je izjavil:

Nahrbtniki in podobno v takšnih rizičnih okoljih odpadejo za prenašanje vrednih predmetov in dokumentov (razen če imaš takega, ki ima poseben žep, do katerega prideš izključno tako, da odložiš nahrbtnik).

kar ti popolnoma nič ne pomaga, če ti ukradejo nahrbtnik.

Če te ugrabijo tudi ne....

Ampak teoretično ti nahrbtnik teško ukradejo, dokler ga imaš na hrbtu. Ko ga enkrat odložiš, pa zanj velja popolnoma isto, kot za katerokoli drugo torbo.

...:TOMI:... ::

Bilo je v Valenciji.
Tomi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prometna nesreča in (ne)priznavanje krivde (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13416357 (12216) BRBR
»

Kraja, identifikacija storilca in odškodnina

Oddelek: Loža
335464 (4374) St235
»

nateg na bolhi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10420805 (15698) St235
»

Nakupovalni voziček podrgnil avto

Oddelek: Na cesti
385366 (3493) p|X|
»

Kraja iz poštnega nabiralnika - kaj narest? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14112899 (8751) poweroff

Več podobnih tem