» »

ADSL UPload / Download TEžave !

ADSL UPload / Download TEžave !

KoKoLiNo ::

Pozdravljeni !
1 x sm že pisal o tem problemu ampak nobenga pametnega odgovora nisem dobil.
Če je tu kakšen strokovnjak naj mi lepo prosim pove v čem je težava, ker mislim da to ni normalno delovanje ADSL-ja. Ko začnem pobirat datoteke z neta je vse kul s hitrostjo. Vleče normalno po 60k/s...90k/s itd...je kr zadovolna hitrost. Težava pa nastopi ko od mene nekdo pobira al pa če jaz pošiljam datoteko. Naprimer: nekdo od mene začne pobirat datoteko s hitrostjo 3k/s potem mo jdownload pade. Naprimer še preden je kdo pobiral od mene kakšno datoteko sem pobiral s hitrostjo 60k/s potem pa ko je ta začel pobirat od mene s 3k/s je moj DOWNLOAd hitrost iz 60k/s začela upadat..50k/s...30k/s ..20k/s itd... do ene 8k/s je prišlo. Potem.. prekinem UPLOAd....in hopla...hitrost mojega DOWNLOWDa...se spet zviša na normalno hitrost 60k/s ....
Torej upa mda ste razumeli problem in to kar sem opisal se ne bi smelo dogajat, ker ni normalno.
V čem je težava? A ma kdo kej pojma tle ? Pa ne mi pisat spet... da naj omejim UPLOAD in take... Mene zanima zakaj pride do tega !!!
  • premaknil: Predator ()

mescaline9 ::

Moja hipoteza: Med DL-janjem mora comp tud nekaj podatkov poslat. Ker pade UL s katerim pošilja te signale, posledično pade še DL. Recimo, če bo kdo od tebe vlekel in ti zapolnil ves UL, potem še internet ne bo normalno delal. Tko deluje s Kaazo. Čeprav tak velik padec kot pri tebi je mal pretiran.

aambro ::

Meni dela ADSL normalno - lahko nekdo vlece od mene z 32KB/s, jaz pa dol 128KB/s - preko FTPja. Ce pa downloadam preko Kazaaja, e-Mulea ipd, se pa dogajajo cudne stvari. Preden obdolzis ADSL, preveri, ce ti download pade tudi ob recimo ob obicajnem FTP prenasanju.

Fury ::

080 1000

to NI normalno dejanje.. res je da ti DL pade ce ms totalno zabit UL.. ampak ce mas samo par kilo ULja zabitga se na DLju ne sme poznat prevec... razn seveda ce uproablas kaksen glup program :)

KoKoLiNo ::

Se popolnoma strinjam s tem, da če ti zabašejo upload ti pade download..ampak tolko pa spet ne bi smelo. S programi sm že poskusu. Ne uproalbjam e-mule e-doknkey ne kazza... Samo FTP pa Mirc ... Povsod enako. Kje bi lahko bile možne napake ? 1 x sm klical pa so mi kr neki zablodli, da so stari kabli in da pol pride do neki preobremenitev... ma kr neki tipo na siol-u zablodu mimo...

Ma še kdo kšno idejo, kako bi lakho priše ldo rešitvE?

Fury ::

klic tja pa rec da sergeja hoces 8-) pol mu pa rec da bere slo-tech vsak dan pa nej hitr popravjo :)

Ce pa to ne vzge pa klic vsak dan pa tez k norc in slej ko prej se bo neki popravl.. ce seveda ni vzrok kje pr teb..

Tr0n ::

Vec stvari je moznih. Tudi pri kablih je lahko problem.

Iskratel Forum

majk2000 ::

http://helpdesk.siol.net/

Probi RASPPPoE namesto Siol klienta, in pa nastavi MTU kot velijo navodila na strani !

Mavrik ::

Jep... če kaj DL-jaš in naektrat uploadaš preko kaza pa čeprav ne s polno hitrsotjo vse skupaj pade... meni še potem niti internet ne deluja normalno.

tomi_m ::

Moja teorija ;)
Glede na to, da za hipotetičnih 8Mbit/s downloada porabiš približno 1Mbit/s uploada (Kontrolne zadeve)... potem lahko rečemo da vsak "Satan", ki od tebe vleče npr. 5kbyte/s ti dejansko prepreči uporabo 8*5kbyte/s = 40kbyte/s ...
Pa naj nekdo reče, da se motim

DSmidgy ::

Motiš se.
40KB/s - kontrolnih bitov na 5KB/s downloada ?
Kontrolnih bitou je prbl. 10% prenosa.

tomi_m ::

Ne... ti nea razumeš...
1) Imaš linijo 1Mbit/s uploada in 100kbit/s downloada (Hypo)
2) Brez problema ti "Satan" iz tvojega PCja vleče tistih 100kbit/s
3) Ker ti "Satan" zaseda upstream imaš ti "veoma" majhen downstream, čeprav je teoretično še prostih 990Mbit/s (razmerje 10:1 sem povzel po tebi, za lažje razumevanje, čeprav je 8:1 natančneje)
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tomi_m ()

tomi_m ::

Aha.... "Satan" = Osebek ki od tebe pretaka datotečnice

DSmidgy ::

To zastopm. Ker ne moreš pošiljat "requestov" za downloadanje paketov, in kontrolnik bitov, ki povejo če so paketi bili uspešno downloadani. Samo pri njem je pa 5MB/s uploada, downloadapa 8KB/s. Čeprav je pomojem pri ADSLju maximum uploada 12KB/s. Tako da je še prosto.
Ne vem kaj ti točno hočeš povedat - drugače sta UL in DL frekvenčno ločena. DL ne poteka pri istih frekvencah kot UL - če se ne motim. Tako da teoretično lahko ti zapolneš tako UL in DL. Samo je možno da se potem DL zmanjša ker UL povzroča motnje na liniji - pomoje, lahko da je to v njegovem primeru. Pomoje bi se mu zadeva uredila z menjavo kabla, če ni pr DSLAM-u kaj narobe naštimano.

Tr0n ::

Kolko razumem, je ADSL full duplex, torej sta upload in download liniji nekako loceni. Seveda ti mora tudi mrezna podpirati full duplex.

Popravte me, ce se motim.

Fury ::

seveda je loceno.. tko kot pr kablu tut.. razlicne frekvence so..

PaJo ::

Hm... mogoce je v etoriji loceno, ampak z navadnimi nastavitvami ti puni ul zabase dl, kateri vec ne gre max-imačlno, konkreten primer je pri meni doma, ko punu ul-jam z 45k mi dl pade na slabih 100k, drugace pa komot na 235k, seveda pri dobrem hitrem sourcu. No stvar se da resit s kakim linux routerckom in klasifikacijo paketkov, ampak to se pride. V osnovi pa sta ul in dl pri adsl-ju zelo odvisna, na zalost;(
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

DSmidgy ::

A pol sta odvisna samo zaradi slabege softwera al je zarad mešanja signalov na liniji - medsebojnega upliva? Ne vem kako misliš s to klasifikacjo. Propustnost je 8Mbit/s in s tem je linija zapolnjena - tudi fizično - zato more biti pa krajša razdalja (8Mbit/s ne dela do 8km od centrale ampak samo 1km ali 2 .. ne vem točno). In ko je fizično linija zapolnjena ne vem kaj lahko še software naredi - razen kompresije. Samo če pa pošiljaš že skompresirane podatke potem pa tudi to odpade.

Glede full duplex mrežne. Ne igra vloge. ADSL gre od DSLAMa na ADSL modem (pomoje da vmes še preko ISDN razcepnika). Tudi navadna mreža potem zmore prebavit 8Mbit/s +768Kbit/s.

Fury ::

hehe... hardwersko sta locena.. sej tuki zdej ta primer k pajo prav to itak NE mors premagat... lahko tako ce nardis z sortiranjem paketkov samo potem mas pac uno stvar k ULjas pocasnej UL

pac za 200k/s DL rabs cca. 2-3k UL in to je iz mojih iskusenj...

DSmidgy ::

Frekvenčno sta ločena (UL in DL). Tko kot maš na radiju frekvence so tud tam. Neki podobnega je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

Tr0n ::

Torej je kakovost prenosa odvisna od vec dejavnikov (oddaljenost, kakovost kabla, ali gre po zemlji ali po zraku etc...). Nekaj podobnega so razlagali inzenirji na Iskratel forumu.

bosstjann ::

dl in up sta fizično ločena omejujei jih (slab) protokol tcp/ip

z protokolom xy pa bi lahko dosegel poven ul in dl hkrati

DSmidgy ::

boštjan: Hitrosti so take zaradi telefonske žice - so ble samo za telefonijo delane. Nista fizično ločena - oba sta na istem kablu - na različnih frekvencah. Sej lahko bojo pa izboljšal ADSL modeme. Tako da bo glede na količino uploada/downloada rezerviral ustrezno količino downloada/uploada.
Če bi uporabljal XY protokol in bi koristil polne hitrosti kako bi pa potem napake odkrival. Teh je dost zaradi slabe linije, motenj. Ko bi sprejemal z 8Mnit/s bi bilo veliko podatkov napačnih zaradi nekontroliranja kakovosti, ki ga IP omogoča.

bosstjann ::

ok sem se mal narobe izrazu dl in ul sta ferkvenčno ločena (adsl)

povnega dl pri povnem ul ne dosegamo zato ker nemoremo dovol hitro pošiljat potrditev/zahtevkov za pakete(nekaj lahko optimiziramo z velikostjo paketov) kaj drugega pa ne

xy protokol pa res ne obstaja iz že zgoraj navedenih vzrokov (modem je fizično zmožen sprejemat in pošiljat s povno paro vendar mu (jezik)/(protokol) tega ne dovoljuje )

(((to je tako kot če se dva zgovajata lahko oba hkrati govorita in SE TUDI OBA SLIŠITA(ker govorita v drugem ferkvenčnem pasu) "vendar nihče od njiju ne ve ali je drug njega slišal" ))) problem je v potrditvi sprejema oz zahtevi novega paketa

Zgodovina sprememb…

SasoS ::

DL in UL sta POPOLNOMA ločena. NIČ se ne motita med sabo. Pri TV kablu maš 50+ signalov po enmu kablu pa se ne motijo med sabo, kajne? Temu se reče frekvenčna modulacija signala...Slabost je v TCP/IP protokolu. Če bi recimo imel cel promet preko UDP (ki ne rabi potrditev) bi komot zafilal celo linijo (Up in Down), ali pa si nardiš QoS server na linuxu kar tudi špila zelo lepo :D. Še to...med mrežno in modemom je vsaj 10 ali pa celo 100Mbit prenosa, zatorej ni nujno da je mrežna tudi full-duplex...

bosstjann ::

samo sprejev ni nujno da bi toliko (UDP)

DSmidgy ::

A si siguren da se nič ne motita. A ne more eden kot šum uplivati na drugega. Pomoje lahko - samo koliko pa upliva je pa uprašanje. Če pa upliva je pa odvisno od kabla. Samo za TV je koaksialen kabel. Tu je pa parica - recimo kapacitivnost med vodnikoma, elektromagnetno sevanje kjer en kabel upliva na drugega. Kar vzemi UTP mrežni kabel in ga "razpleti" in poglej če še dela... Isto je s parico, če je slaba so večje motnje. Parica naj bi odstranila medsebojni upliv ravnih vodnikov - samo ga ne čisto.

Če bi recimo imel cel promet preko UDP (ki ne rabi potrditev) bi komot zafilal celo linijo (Up in Down), ali pa si nardiš QoS server na linuxu kar tudi špila zelo lepo.

UDP potrditev res ne rabi. Samo če so motnje na liniji bi ADSL modem slabe (po CRC kodi) pakete pač zavrgel. To gleda ADSL - ima svoj protokol, ki preverja pakete. In če prihaja do napak se hitrost zmanjša - na tistih frekvencah, kjer prihaja do motenj. Tako da ni važno kakšen protokol uporabljaš na rač., ADSL geda kakovost prenosa in glede na to tudi spreminja hitrost prenosa.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

speedtest.si

Oddelek: Omrežja in internet
1513615 (12003) Pesimist
»

Testiranje povezave-čimbolj objektivno

Oddelek: Pomoč in nasveti
93350 (3145) Pinzl
»

VDSL, simetričnost, full duplex,...

Oddelek: Omrežja in internet
113131 (2491) Hux
»

Širokopasovni dostop do interneta (tehnična plat ponudbe) (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
526466 (4933) darkolord
»

Mobilna konkurenca ADSL/KABEL ponudnikom?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
142560 (2560) alien-w

Več podobnih tem