» »

VDSL, simetričnost, full duplex,...

VDSL, simetričnost, full duplex,...

.:WiCKED:. ::

Tole je lahko nadaljevanje podteme, ki smo jo načeli v temi T-2..

Torej:

- je možno naenkrat downloadati in uploadati z polno hitrostjo, če imamo simetrično (1024/1024) VDSL linijo?
- je možno naenkrat downloadati in uploadati z polno hitrostjo, če imamo asimetrično (1024/256) VDSL linijo [čeprav imamo VDSL in ne ADSL]?

LP!
.:It's nice to be important, but it's more important to be nice!:.

kar98k ::

jaz menim da v obeh primerih ni mozno z polno hitrostjo uploadati ko downloadamo
treba je zmanjsat upload na 80% in potem lahko dl do konca

JerKoJ ::

Je bilo že povedano da poln upload in dl hkrati ni možen. Ker ...

Problem ni tok simetričnost/asimetričnost linije kot protokol tcp, ki je odgovoren za večino prometa ip omežij (internet).

Tcp deluje po principu paketov s potrjevanjem, se pravi za vsak tcp paket, ki ga posljemo dobimo potrditev, šele nato pošljemo naslednjega (ali pa naslednjo skupino - oknsko potrjevanje). Torej če jest nekaj dl s serverja mi bo ta poslov par paketov nato pa počakal da mu pošnjem potrditev v kolikor je ne bo dobil ne bo več pošiljal. Problem nastane, ko tudi sam delujem kot server (npr: razširnjam linux iso kubuntu... prek p2p omrezja) in sem polno zaseden, se pravi moj upload je popolnoma zaseden. Takrat bom sam po parih prejetih paketih s serverja želel poslat potrditev, vendar se bo paket postavil v vrsto za upload in prišel na vrsto šele nekaj ms (ali s) kasneje, server ne bo dobil moje potrditve in bo nehal posiljati, posledicno mi pade dl. Lahko se zgodi tudi da je moja upload vrsta predolga in bo potrditveni paket padel vn iz vrste (paket lost).

Rešitvi sta načeloma 2. Prva preprosta je, da omejimo max. upload na nekje 80% zmogljivosti, na ta način bo potrditveni paket večino časa pravočasno prišel nazaj do serverja, da se dl ne bo ustavil. Druga je uporaba QoS, ki zagotavlja, da imajo potrditveni paketi prednost pred ostalimi in tako ne začnejo čakanja na koncu vrste ampak se vrinejo vmes. Dosti pomaga tudi imeti čimveč uploada, vendar bo ta tudi prej ali slej zafilan.

kar98k ::

no vidte da sm prou mel, sploh ni treba bit genij LOGIKA!!!
lahko imata 5gb/s uploada se vedno ga lahko "zamorite"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kar98k ()

DSmidgy ::

VDSL je asimetričen.
Simetričnost pomeni, da sta max. hitrosti uploada in downloada enaki.

Duplex bom razloživ z vodovodarstvom. Imamo A in B osebo.

Pri dupleksu imamo dve cevi. V prvi gre vodni tok od A do B, pri drugi pa od B do A.

Pri halfduplexu pa imamo samo eno cev in preklapljamo smet toka. Recimo tok teče od A do B, nato vodo vstavimo in obrnemo tok od B do A.

Zej pa na IP, TCP, UDP.

TCP, UDP delata preko IPja.
UDP je narejen tako: A pošlje paket do B in ga nič ne zanima, če so prispeli v redu ali so pokvarjeni.
Pri TCP pa: A pošlje paket B (upload) in nato čaka, da mu B pove, ali je prispel pokvarjen (download).

Tako da, če ti recimo zafilaš upload z UDPjem, zraven pa downloadaš datoteko s TCPjem, potem se zna zgoditi, da povratni TCP paketi (upload) ne morejo priti do uporabnika B, tako da se ti download ustavi.

Tako da simetričnost nima veze z zabasano linijo.

dolegar ::

V obeh primerih lahko downloadalš s polno hitrostjo. Point je le v tem, da če hočeš zdownloadat en fajl moraš imeti na voljo tudi toliko uploada, da poteka komunikacija med računalnikoma (tvoj računalnik pošilja oddaljenemu računalniku podatke o prenesenih paketnih...). To pomeni, da za 128k download potrebuješ le nekaj k uploada (za povratne informacije). zato tudi ne potrebuješ simetričnih linij (razen, če bi želel imeti server).

Pri severjih imaš obojesmerni promet (upload - da uploadaš fajle na server (ni mišljeno lokalno) in download - uporabniki pridejo na obisk in zdownloadajo komad tvojga banda). V tem primeru, če nimaš simetrične linije je problem, ker bi download iz tvojega računalnika le ~32KBps... (256kbps)

Ful duplex pomeni samo, da download/upload (komunikacija) poteka istočasno.

lp

.:WiCKED:. ::

Ok, tnx za replye!
.:It's nice to be important, but it's more important to be nice!:.

SasoS ::

Vse linije razen navadnega analognega in isdn modema so full duplex saj so upstream kanali na drugih frekvencah kot downstream. Prav tako tip povezave (ADSL, VDSL, kabel) ne vpliva popolnoma nič saj se ADSL ne razlikuje v ničemer od ostalih...oznako 'Asymmetric' ima izključno zaradi maximalne prepustnosti 8/0.7, noben ISPju ne brani da ne trži simetričnih paketov (recimo 512/512). Kabel (max. 52/10) in VDSL (~50/20) so prav tako v osnovi asimetrične linije.
Kar se tiče TCPja...sam protokol ima načine da izboljšuje prenos preko zabasanih povezav (congestion control) ampak stvar v realnosti špila samo na simetrično omejenih povezavah (kjer je dan (ne teoretično maksimalen) bandwidth enak v obe smeri). Naj si bo ADSL ali VDSL, bo 1 ftp prenos dol in 1 ftp prenos gor hkrati na simetrični povezavi tekel s polno hitrostjo (in celo ping bo normalen, mogoče malenkost povečan, sigurno pa ne nekaj 100+ms). Druga stvar so P2P povezave ki res do amena zabašejo linijo. Če torrent odpre 15.000 povezav po 0.5KB je to dokaj podobno DOS napadu...takrat res ni milosti za tvojo linijo.
Ne zdaj izkušenj iz ADSL-a (kjer nikoli ni blo simetričnih paketov) prenašat sem, če je kdo kdaj imel simetričen kabel ve da je 100% tako kot sem napisal :D

Hux ::

Uploadat in downloadat maximalno pri TCPIP. Ni pogoja.
Enostavno razlozeno:
Ko downloadas recimo z 480kB/s moras tudi odgovor posiljat z cirka 8-9kB/s Tak da tukaj ti ze od 512kbps upload kr lepo odsteje.

Ce ti resno rabis 100% istocasni download in upload rabis 2 liniji oz 1 linijo kjer ma dva frekvenca passa locena za upload in download in ta pasa morata oba biti sposobna upload in downloadat in ne samo v eno smer. Oz rabis eno linijo z 4 locenimi pasami. Tadruga dva sta lahko cisto majhna napram osnovnima.

V Najbolsem primeru z pravilni prioriteto paketov lahko dosezes priblizni maximum vendar ne totalni. VDSL in ADSL niti kabl enostavno tega nimajo. Posledicno ko se upload zafila tudi download padne sej ni sposoben posiljati ACK paketov vec. V najbolsem primeru si lahko pomagas z raznimi QoS programi oz ruteri z taksnimi lasnostmi ampak tudi tukaj nebos nikoli dosego istocasnega totalnega maximuma. Le bolsi download in bolse pinge pod obremenitvijo uploada na katerega lahko ti edino kot uporabnik vplivas.

Ce pa p2p uporabljas pa je seveda hujse pri popolni obremenitvi. Tam tudu prioritiziranje ne pomaga in prihaja do visokih pingov in izgub paketov.

Vem da je T2-info odgovoril da lahko istocasno maximalno uploadas in downloadas ampak to vseeno ni mozno.

Download pri maximalnem uploadu:
Completed 9950449
Total Time 00:00:24
Average Speed 404.88 KB/s
Minimum = 143ms, Maximum = 227ms, Average = 186ms


Download pri maximalnem uploadu z prioritizacijo Ack paketkom. Je tudi maximalni mogocni download.
Completed 9950449
Total Time 00:00:20
Average Speed 485.86 KB/s
Minimum = 105ms, Maximum = 158ms, Average = 136ms


Upload z prioriteta ACk paketkom pri maximiranem downloadu. (glej zgoraj za download in ping)
(00:03:40 - 9717.235 KB - 44.169 KBytes/s)

Normalen upload brez prioritizacije. (glej zgoraj za upload in ping)
(00:03:22 - 9717.235 KB - 48.105 KBytes/s)

Totalen maximalen upload kadar ni download zafilan je 62kB/s na tej liniji z pingi okoli 33ms ce uporabljas program za prioriteto ack paketo ne glede ali imas 2000 povezav v p2p ali eno pri ftp.
Tak da nekaj uploada na vsak nacin zgubis. Zdaj pa poglej sam ce se splaca prioritizirat ali ne sej izgubil sem samo 4kB/s dobil pa sem 80kB/s vec downloada in nekaj bolse pinge.

Oz 200+ pri 1 povezavi in 400+ pri p2p ce ne uporabljas prioritizacije ackjev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()

korenje_ver2 ::

full duplex je mozen, saj dela download in upload na svojih frekvencah.

1. kar se pa tice tcp protokola. ta rabi povratne informacije, za omogocanje prenosa, zato je prenos tcp paketov odvisen tudi od uploada.
2. izkoristiti se da ves bandwidth v obe smeri, teoreticno.
3. tcp ni merilo za ugotavljanje full duplex delovanja.

Zgodovina sprememb…

SasoS ::

pri simetrični povezavi so omejeni tudi ackji v drugo smer (od tistega ki uploadaš k tebi)...ker sta oba bandwidtha enaka se prenosa stabilizirata ravno pri maksimumu :D. Če imaš asimetrično povezavo pridejo ackji nazaj do tebe precej hitreje kot tisti ki jih ti pošiljaš, zato pride do zmanjšanja downloada.

Hux ::

Tudi pri simetricnem 4MBitu bodo se vedno Ackji 9kB/s in ne potujejo nic hitreje. Fizikalni zakoni pac.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hux ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prestop na T2 / Downlaod

Oddelek: Omrežja in internet
131933 (1602) krho
»

Amis: pri max uploadu mi download pade

Oddelek: Omrežja in internet
71032 (873) Pesimist
»

Visok ping

Oddelek: Omrežja in internet
172355 (1911) BlazP

T-2 (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Omrežja in internet
81286995 (44715) T-2 Info
»

4096/768 * kbit/s adsl

Oddelek: Omrežja in internet
101379 (1005) Hux

Več podobnih tem