» »

Dvakrat preživel pod 220V

Dvakrat preživel pod 220V

«
1
2

budi ::

včeri sm si mav ogledvov napajalnik.not sta ble dve hladilni rebri.se dotaknem prve mav za foro,da bi vidu kok je vroča.poj pa še ta druge,bzzz.zgleda da je bla pod napetostjo.vzamem šrafncigr pa je tlivka kr fajn svetla.poj sm pa komp izklopu,pa se še enkrat dotaknem reber bzzz.sm pozabu kabel dat iz napajlnika.obojkrat sm se dotaknu z levo roko,kar je bl nevarn.
prov fajn sm čutu izmeničano napetost tistih 50Hz.taki fajni utripi po moj rok.a kdo ve kok procentov je da te ubije,če se dotakneš z levo roko stojiš pa na preprogi?

frenk ::

Če se sam z eno roko je ql, če se pa z obema gre pa tok skozi srce, kar pa je zelo nevarno.

sid_dabster ::

Zgleda de mas neki v bajti s stromom narobe (z ozemljitvijo). Vsa hladilna rebra bi morala bit na nuli(max 1-2V nad cisto nulo), tko mas pa direkt fazo na rebrih.

Kar pa se smrti zarad stroma tice, je pa tko: Ubije te lahk samo, ce se bos drzal kabla neki casa (integral U*Idt je el. energija, ki jo prejmes, in je vecja, ce je cas vecji). 220 V ni dost, de bi umrl od soka, :( lahko bi pa, ce bi se namenoma (ali pa tudi zaradi misicnega krca) dlje casa drzal za fazo. Torej pazi && obrni steker v uticnici okrog ;)

Zgodovina sprememb…

sid_dabster ::

popravek, integral UIdt je energija :D

budi ::

ja ampak sj sta oba una ušesa v štekarju nula,poj useen kuko je ubrnen.

sid_dabster ::

ja, oba sta nula, sam vprasanje, kam sta zvezana;
morata bit zvezana na hisno maso, al pa na nulo od napeljave (plava zica). Tega pa vcasih malomarni instalaterji ne nardijo, pol gre pa cela serija masin v stanovanju k vragu. Vzemi uticnico ven, pa poglej, kam sta uhlja zvezana :)

budi ::

ok,hvala bom to naredu.

baro2000 ::

Dovolj je že, če vzameš isti "šrafncigr" s tlivko, kot si ga uporabil prej ter pogledaš, če tlivka sveti na uhljih.

budi ::

zgleda da so inšalaterji prov zvezal
ker na uhljih je nula,sam zakva je poj na rebrih tok?

budi ::

o ne!!!zj sm pa še enkrat z šraufncigrjam prtisnu na rebra pa ponesreč še na ohišje k je najbrž -
rebra pa + in poj mi je varovalka pregorela.iskre so letele.no zj sm varovalko zamenov pa sm na bratovmu kompu.ampak napajlnik zj ne dela a to pomen da morm novga kupt????

DSmidgy ::

Si pa specialc :) Kva šraufaš če ni treba. Poglej če je varovalka u napajalcu in če je pregorela (ne vem ke ti je ta pregorela, o keri si govoru - v omrežju?). Pol pa poglej kaj je posmojen u napajalniku. Seveda ga zdej izklop prvo (iz napajanja), potem "prižgi rač.", da se napajalec izprazni.

Matek ::

Na ohišju je masa, plusa in minusa pri izmen. napetosti ni. Ja kratek stik si naredo, če maš srečo je šla sam varovalka, če ne je pa skurjen napajalc.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

pingec ::

ua:\

ko sm bi jst mejhen sm v vtičnico vtaknu žebel in sm še živ pa tud moj fotr ki je elektrotehnik in ga je streslo že neštetokrat -220v
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

MadMax ::

Ampak posledice so zelo očitne... ;)

Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

budi ::

kje pa dobim novo varovalko v napajalniku?ko pa zgleda varovalka v napajlniku?

tha_Kalis ::

mene je stresno 3x enkrat pr onih luckah na novoletni jelki, pol enkrat na kablu od brivskera avtomata in pa enkrat na enem stikalu, ki se delovalo zica na zico(jaz pa u temi tipam kje so te zice:8) ). fotra pa je tudi ze nestetokrat stroslo. pa 12v 3A tudi fajn trosi>:D . pa ce se z eno roko dotaknem tv-outa, z drugo pa videorekorderja, tudi neka stvar siba skozi mene. weird:(
ne odlasaj na jutri, kar lahko storis pojutrisnjem

budi ::

djte mi prosm povedat kje dobim to varovalko,pa kuko zgleda.prosm,hvala

|Luka| ::

@budi:
Preden karkoli šariš po napajalcu izstekaj strom!!!

predvidevam da mas napajalc se odprt. No zdej pa poglej na vezju samem ponavadi je ena taka steklena cevka not pa ena tanka zicka. To je tvoja varovalka. Poglej ce je zicka prekinjena (ce je je varovalka fuć), ce pa ni in vseen ne dela se pa bojim da si kej druzga skuru.

LP Lix

gumby ::

mene je enkrat ruknila visoka napetost v TV-ju (približno 15-20 kV) - ko sem nekaj popravljal, sem se dotaknil tistega, česar se ne bi smel - in je počilo. po nekaj trenutkih sem ugotovil, da ležim na hodniku in gledam v strop. prej sem pa sedel na stolcu v sobi... ne priporočam, skratka:D

Kaboom ::

hmm, no ja... jaz sem pa štromar (to pove vse) >:D
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Azrael ::

Z nevarnostjo el. toka je tako:
Najbolj nevaren je izmenični tok frekvence 40-60 Hz. Tu velja da je spodnja meja ko že občutimo tok pod 2 mA, 20 mA povzroča hude bolečine, vse kar je več kot 50 mA in traja več koz 0.1s pa je že smrtno nevarno (odvisno od poti toka skozi telo, najbolj nevarna je pot skozi srce. Nad 100 mA pa pomeni gotovo smrt. Ker je upornost človeka okoli 1000 - 100000 ohmov (odvisno od tipa kože in koliko je koža vlažna), to pomeni da so smrtnonevarne vse napetosti nad 50 V. Zato se ne igrajčkaje z napajalniki in monitorji, če nimate pojma!
Nekolilo manj je nevaren enosmerni tok, vendar ga je zaradi krča, ki sledi, izredno težko izpustiti. Drugače pa s frekvenco nevarnost toka pada in pri MHz frekvencah ni več problem zdržati tudi 2-5 A.
To velja predvsem za nizke napetosti do 1000 V, Visoke napetosti nad 1000 V pa večinoma ne stečejo skozi telo ampak po koži in povzročajo opekline kože in opekline notranjih organov, kar je ravno tako lahko usodno - učinki se pokažejo lahko šele čez nekaj ur.

Upam, da vas nisem preveč prestrašil, ampak tako je z elektriko, ki je edina k****, ki se ne pusti šlatat.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

frenk ::

t.g:kje prauš da je tistih 15-20kV? Jest bi se mau zadeu>:D

OmegaBlue ::

He he mene je 220 stresl že ene 5 krat in to fejst. Najhujši premer je bil tak da sm zgubu zavest, zlo neprijetno ne probat :D
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Binji ::

Mni se je tudi to zgodilo ja ko sm slatou nezasciten kontakt. Me je najprej vrglo v zrak potem pa zlozilo po tleh ker se mi je stemnilo. Ko sm prsu vn se je fotr sam rezat zacel-vidu kako mam blede ustnice pa to
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Jackal ::

Točno tako kot je povedal Azrael.
Tudi mene je že večkrat "ruknilo" 230V. Je pa res najbolj nevarno če steče tok skozi srce... Nam so na faksu rekli... in tudi profesorji se tega držijo :D , da ta pravi štromarji in elekrtotehniki imajo zato vedno eno roko v žepu >:D >:D >:D .
Walking the way is something completely different than imagining the way.

Marjan ::

Pri mojem napajalniku so tud rebra pod napetostjo (preizkušeno 2x :\).

Samo mislim, da je problem v napajalcu, pač nekvalitetni so tako vezani...?!

tejo ::

Roko mamo v žepu tud kadar nč ne popravljamo :D Mene ruka sam tv out, pa 1x sem se pomotoma dotikal ohišja kište pa radiatorja :\

MadMax ::

Eh, glede kvalitete napajalnikov:
A so res nekvalitetni zato, ker imajo rebra pod napetostjo?
Se je kdo sploh ze vprasal, zakaj je tako?

Napajalniki niso narejeni za idiote (beri: za to, da vsak šari po priklopljenem odprtem PSUju).

Potemtakem je vsaka naprava, ki deluje na 220V nekvalitetna?

Saj bi se smejal, ampak mi je po drugi strani hudo, da sploh kdo dobi takšno idejo...


Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Blisk ::

Fantje, zato pa piše na napajalniku POZOR NEVARNOST, odpirajo lahko samo pooblaščene osebe.
Prev se igrate s temi stvarmi, bo kakšenga res skurlo.
Rebra hladilnika ne bi smela biti pod napetostj, kvečjemu nizko, 12V ali 5 V, nikakor pa ne 220V, očitno neki ni dober izolirano.
Če si naredu kuršlus, lahk da si kak element skuru v napajalniku, najprej poglej, če ni kak element črn, pa napajalnik dol odklop iz komponent, pa ge šele potem prklopi in zmer izhode napajalnika, če so OK, potem dela, če ne pa nov napajalnik.
Ker če ti je napajalnik rpebl iz 220V na 12V stran, potem boš še kej skuru.

Parallax ::

Mene je enkrat 230 skoz obe roki, pa ni blo nc fajn, sm se tresu se 10 minut.

budi ::

moj napajalc je sam še za na odpad.use je črn tm k sta vezana kontakta iz štekarja na plato.to pojasni tudi pregorela varovalka v stanvanu.no zj mam že novga 250watnga.

SkIDiver ::

Jz sm pa pr 5 letih bakreno žico prepognu pa lepo prjel z obema rokama pa utaknu v vtičnico 220V. ma je počlo ko prasica men ni pa nč blo sam streslo me je ko prasca:D . Druga je bla ko sm v garaži stopu na precvikan podalšek, ki je bil vključen. Bos tacal po garaži in UHA. Spet streslo, ko prasca. Tretja je pa bla bližnje srečanje z avto eletriko. Fotr je meru vžig in sem mogu še jz probat valda tud kako to gre in sem prjel za kabl k je pa prebijal in me je treslo ko prasca, da tud spustit nism mogu hudiča pa sm sam z eno roko držu. Treslo je pa ene 6 sekund dokler nism spulu vn kabla, da je avto crknu. Sreč je bil vžig slabo nastavlen pa ni mogu delat sam na 3 celindre.

P.S: pa drugič se ne sprav štromat, če ne veš kje pa kako useka.

Drugače je pa elektrika edina kurba k se ne da šlatat!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

gumby ::

frenk: to je na eni debelejši žici, ki gre iz kaskade na ekran TV-ja (ne moreš zamešati, je samo ena). ampak ne šlataj tega, ker res ni prijetno - za zadevanje obstajajo boljše variante;)

Slavček ::

Ko se že glih teče tema o nevarnosti na 220V. Kakšna pa je nevarnost na ameriškem omrežju, ki ima 120V napetosti? Ali je tam možnost, da preživiš kaj takšnega kaj večja ali imajo večji tok in je enako kot na 220V?

gumby ::

ni neke razlike- važen je tok, ne pa napetost. tok nekaj mA skozi telo lako povzroči smrt. tok nekaj A pa lahko (dobesedno) raztrga telo. z tem se ni za hecat!!!

stromar ::

Pri verjetno vseh napajalcih so hladilna rebra pod napetostjo. Če sta noter dve hladilni rebri, je eno ponavadi pod 12V, drugo pa nad 320V enosmerne (oz. 230V + 2/5 *230). To pa zato ker ni treba dat izolatorjev na tranzistorje (ceneje) in za boljše hlajenje, saj če daš izolator se poveča temperaturna upornost.

Če stojiš na tepihu ti ne more bit nič, edino če je tepih moker. Problem je že se z enim drugim delom telesa dotikaš ozemljene površine.

Ko se že glih teče tema o nevarnosti na 220V. Kakšna pa je nevarnost na ameriškem omrežju, ki ima 120V napetosti?


dosti manjša.....

Mislim da je smrtno nevarni tok skozi človeka nad 60 mA(vsaj zdi se mi), napetost pa nad 60V

Enosmerno napetost lahko izpustiš, izmenično pa zelo težko (moje izkušnje:D )

by the way: napetost že kar nekaj let ni več 220V, ampak je 230V

OmegaBlue ::

am.. stromar a ni glih obratno, izmenično lahko spistiš, enosmerno pa bolj težko ker te drži?
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Primate X ::

:D mene štrom trese skor vsako prakso:D , pa sm še zmer tuki:)). kar se pa tiče tistih podatkov, da je lohk smrtna napetost 50V je pa tko-> tist je mišlen izmenična napetost u najslabšem množnem primeru, da bi biu čist mokr, na mokri podlagi, pa še občutljiv na elektriko (k nismo vsi enako odporni).

omega blue:
izmenična napetost je bistveno bolj nevarna kot enosmerna!!! to ti lohk trdim iz izkušenj, in u šol so nam to u glavu vbijal (no u bistvu nam še vbijajo:D :D )
to kero napetost pa lažje izpustiš pa neb vedu, k u bistvu enosmerne napetosti večje od 60V še nism držu. no pa tud nebi probavu, zato k če te krč zagrabi ubistvu pr nobeni višji napetosti ne morš spustit. zato se sproba napetost s prstom, k te ne more krč zagrabt:D >:D, al pa uzamemo kkšn faznprifar (oziroma šraufncigar z lučko kot je biu prej gor omenjen:D :D :D )

bosstjann ::

po slo FAZNI PREIZKUŠEVALEC

Binji ::

bosstjann: ja sam problem je pol ku noben ne vej na kaj mislis:D
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

bosstjann ::

sej vem da pretiravam sam jest bom juter slovo prašan(isto kot na maturi)

tako da probavam kako mi gre v praksi pa ne zamert

lp

Boštjan

Primate X ::

ej bosstjann
sj kul da se učiš slovo pa se trudiš lepo pisat, sam tiste besede jest, prašan, probavam, juter.... no to morš še mal povadit.
:D :D :D :D
(joke)

bf4ed ::

>:D Mene je tudi že dostikrat streslo 230V. Nekje 7 krat.:D

zvery1 ::

To ni res, da je v ameriki na 110V isto tveganje v evropi.Kot je nekdo že napisal ima telo določeno upornost ki je razločn aod človeka do človeka,ampak neka upornost vsekakor obstaja.Kot vsi vemo je: I=U/R tako da je pri istem človeku v ameriki teče točno 1X manši tok.Kar pa lahko pomeni preživetje...
AMD X6 1090T, 16GB DDR3, GF 750Ti, Gigabyte 890XA-UD3,
1 x SSD, 4 x HDD, running Ubuntu 14.04 x64

gumby ::

zvery1: u=i*r že drži. štos je v tem, da upornost v tem primeru varira v območju nekaj kohm do nekaj Mohm - torej je tok skozi telo bistveno bolj odvisen od upornosti, kot pa od napetosti...

Brane2 ::

Folk, zakaj ne bi poiskali par dejstev o tem recimo z Googlom, namesto da natepavate v temo ? :\

Čisto tako iz glave na pamet (preveri !):

DC Štrom je pri nizkih napetostih nevaren na daljši rok, ker povzroča kemične spremembe v telesu (elektroliza) in povečuje možnost rakavih sprememb, tudi pri napetostih pod 50V, ki bi jih drugače brez problema preživeli.

AC štrom je pri podobnih napetostih nevaren prevsem zaradi možnosti, da zmoti delovenje srčne mišice. Takrat pride do nenadzorovanega utripanja srca, pretok krvi se ustavi in game over. Baje, da je najbolj nevarno ravno frekvenčno področje okrog 50 Hz. Zakaj so potem izbrali ravno to frekvenco ? Ne vem, pravijo da gre za splet okoliščin in tehnoloških zahtev.

Torej pri nižjih napetostih predstavlja glavno tveganje krč srčne mišice. Ali boš v dani nesreči umrl ali preživel je odvisno od veliko faktorjev. Najbolj pomemben je verjetno ravnio glavna pot toka skozi telo. Seveda si v nevarnosti predvsem če gre tok skozi srčni predel, vendar ne vedno. NI nujno, da te tu lahko ubije večja napetost. Pomembna je oblika impulza in trenutek. Če se stvar zgodi v točno določenem delu srčnega utripa, "you're gone".

Pri višjih napetostih te ubijejo predvsem opekline, tako kože kot notranje poškodbe tkiv.

Človek nima stalne, predvsem pa ne linearne upornosti. Efektivna upornost pada z napetostjo. Tako je pri 220 V tok skozi človeško malenkosten in čeprav je lahko smrtonosen, ni zadosten da bi te recimo spekel.Čeprav te "zruka ko prasca" pa porabljena moč verjetno ni niti 10W. Čisto drugače je pri samo 10x višji napetosti, kjer te lahko scvre v trenutku.


Zato:

- ne se hecat s štromom, sploh pa ne brezveze. Ni "imunih" na to. 50V kot meja varnosti je določena povsem arbitražno. Nikjer ni fizikalne omejitve, da te ne bi moglo ubiti že manj.
-Če ste kdaj malomarni, VEDNO pomislite na možne posledice vsakega početja. Ni nujno da te ubije štrom. Lahko te udar prisili v sunkovit zamah in recimo oslepiš nekoga zraven sebe ali sebe. Lahko padeš z recimo lojtre ipd.

- Kadarkoli imaš opravka s čemerkoli električnim, se vedno postavi v položaj najmanjše škode, tudi če bi te zrukalo. Če že prčkaš po odprtih električnih stvareh, počni to tako, da tudi v primeru udara tok ne more steči skozi telo, kvečjemu skozi prste na ENI roki.
Te stvari naj ti preidejo v podzavest, na njih vztrajaj dokler jih ne boš izvajal avtomatično. Kot recimo da se NIKOLI ne boš naslanjal z ritjo na radiator, ko boš pod mizo premikal računalnik, da usta NISO dobro orodje za držanje daljših kosov žice, tudi če je njihov drugi konec na tleh ali če si ziher da v njih ni štroma itd.

Med teboj in možno nesrečo naj bosta vedno vsaj dve varovali- dve stvari, ki lahko odpovesta, pa boš še vedno na varnem.

Nekako megleno se spomnim, ko sem pred mnogo leti enkrat vstopil v dnevno sobo, prižgal luč, nato pa je žarnica crknila. Ker sem bil v stanovanju sam, sem pač flipnil switch nazaj, poiskal novo žarnico, faznbreifer in stol. A glej ga zlomka, dol sem dobil samo stekleni balon, navoj je ostal v grlu lestenca. Prepričal sem se, da štroma ni in se s kleščami spravil nad preostanke žarnice. Tako sem ze zatopil v to, da se sploh nisem dal motiti ob zvoku odklepanja vhodnih vrat, ko je prišel brat domov. Saj sem ga slišal, a sploh nisem razmišljal o tem, da se že temni in da bo hotel prižgati luč v dnevni.

Genijalec kot je, me je VIDEL na stolu da prčkam nekaj po lustru a je vseeno "prižgal luč" da se bo bolje videlo. :\
Nekaj mi je razneslo tik pred nosom, odletel sem dol s stola in kake pol ure nisem videl kaj dosti. Zanimivo, kako živo si človek zapomni take stvari. Ko zavrtiš replay v spominu se ti zdi, da si se usral natanko nanosekundo preden je zares počilo.

V glavnem, ne bit nemarni. Ni potrebna bolna obsedenost z nevarnostjo, zadosti je malo kmečke pameti, zdravega razmišljanja in faktorja varnosti. To velja za vseh tistih 1000x ko me je usekalo ko prasca. Ne spomnim se da kdaj ne bi blo po težki neumnosti.









Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

bf4ed ::

Brane2 točno tak!!!:)

matjaz000 ::

Brane,
zelo poučno. Posebej si naj preberejo vsi začetniki.

lp, Matjaz

Primate X ::

pa ne samo začetniki, ker ti imajo (imamo:D ) vsaj malo straha pred elektriko in že zato malce bolj pazimo! Ponavadi na varnost rahlo pozabijo tudi starejši bolj izkušeni štromarji!

no tole definitivno koristi vsakomur, tudi tistim, ki občasno zamenjajo žarnico! mogoče bi moral tale post dati kam na bolj vidno mesto (naprimer na začetno stran kot novico) da bi vsakemu obiskovalcu strani padel v oči!

Blisk ::

HE HE HE, pol pa se bo kdo čudil, ko bo pisalo u NOVICAH, umrl pri uporabi PCja.
:)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je že koga stresla elektrika? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
13417952 (5027) energetik
»

Sam svoj mojster (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1089927 (7344) Unknown_001
»

Zakaj ozemljiti hišo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
289841 (9217) telexdell
»

Jakost, ki te ubije

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3110811 (7446) Pyr0Beast
»

Elektro šoker...

Oddelek: Strojna oprema
296454 (5575) AngelOfDeath

Več podobnih tem