Forum » Pomoč in nasveti » Kopiranje diska na SSD kako problem - nove particije drugačne velikosti, napake
Kopiranje diska na SSD kako problem - nove particije drugačne velikosti, napake
tebodi ::
Če komu pride prav, naj na kratko povzamem, kaj je potrebno vedeti ko se lotiš kopiranja win 7 sistema na nov disk (npr. na ssd):
Windowsi od 7 naprej imajo (praktično obvezno)
-sistemsko particijo (predvsem zaradi možnosti enkripcije celega diska, ni vidna v win), in
-boot particijo, kjer se nahajajo windowsi (C:).
Verjetno težko vprašanje:
1. Pred kopiranjem sistema na ssd disk sem imel sist. particijo veliko 200 mb, ki pa jo je program za kopiranje (kompletnega) diska prekopiral na 16 gb(!), druge particije pa tudi niso istih velikosti.
KAKO in čemu, ali pač nek bug?
2. Preden sem poskusil to sist. part. zmanjšati, sem jo dal pod "hide", kar je rezultiralo v unbootable sistemu. En partition manager, ki naj bi rešil zadevo (restore win), pa je lepo "izbrisal" skoraj vse particije. Ročno jih je v starejšem part. managerju (na kompilacijskem boot cd-dvdju) uspelo obnoviti (skupaj s prejšnjimi labeli).
JE tovrstno kopiranje in obnova zanesljiva?
Folder compare ni našel pomembnih razlik, je pa npr. našel polno sistemskih .dll-jev različnih - v čem je point tega?
Zdaj vse deluje, se pa sprašujem, ali se lahko kasneje pokaže, da kaj "manjka"...
Mimogrede, sedaj zmanjšana sist. part. nazaj na 200 mb tudi ne kaže problemov.
Hvala za napotke.
Windowsi od 7 naprej imajo (praktično obvezno)
-sistemsko particijo (predvsem zaradi možnosti enkripcije celega diska, ni vidna v win), in
-boot particijo, kjer se nahajajo windowsi (C:).
Verjetno težko vprašanje:
1. Pred kopiranjem sistema na ssd disk sem imel sist. particijo veliko 200 mb, ki pa jo je program za kopiranje (kompletnega) diska prekopiral na 16 gb(!), druge particije pa tudi niso istih velikosti.
KAKO in čemu, ali pač nek bug?
2. Preden sem poskusil to sist. part. zmanjšati, sem jo dal pod "hide", kar je rezultiralo v unbootable sistemu. En partition manager, ki naj bi rešil zadevo (restore win), pa je lepo "izbrisal" skoraj vse particije. Ročno jih je v starejšem part. managerju (na kompilacijskem boot cd-dvdju) uspelo obnoviti (skupaj s prejšnjimi labeli).
JE tovrstno kopiranje in obnova zanesljiva?
Folder compare ni našel pomembnih razlik, je pa npr. našel polno sistemskih .dll-jev različnih - v čem je point tega?
Zdaj vse deluje, se pa sprašujem, ali se lahko kasneje pokaže, da kaj "manjka"...
Mimogrede, sedaj zmanjšana sist. part. nazaj na 200 mb tudi ne kaže problemov.
Hvala za napotke.
s6c-gEL ::
Sam uporabljam zastonjski Partition Wizard Home Edition boot cd, skopira na isto velikost particij (ali večje).
Malajlo ::
Meni je Samsung Magician, priložen k SSD disku, pa tudi downloadable, do sedaj lepo opravil svoje delo. Od večjih diskov na manjše in obratno.
Particij pa res ne delam že nekih 15 let. Je preveč dela s premetavanjem fajlov, ko začne zmanjkovati prostora.
Particij pa res ne delam že nekih 15 let. Je preveč dela s premetavanjem fajlov, ko začne zmanjkovati prostora.
Mislim da nihče ne želi imeti več particij kot je potrebno.
Za backup sistema npr. ali za dobro enkripcijo se jim ne gre izogniti.
Za backup sistema npr. ali za dobro enkripcijo se jim ne gre izogniti.
Malajlo ::
backupa nikoli ne delam na isti disk. Particija ne crkne, crkne disk in vseh 20 particij hkrati.
Zakaj pa število particij pogojuje kvaliteto enkripcije?
Sam uporabljam zastonjski Partition Wizard Home Edition boot cd, skopira na isto velikost particij (ali večje).
Tako je tudi meni delalo do tega primera.
Tokrat sem sicer šel na nekaj manjšo velikost diska, podatkov pa je bilo manj. Vendar aplikacija enostavno ni naredila kot bi upravičeno pričakoval.
backupa nikoli ne delam na isti disk. Particija ne crkne, crkne disk in vseh 20 particij hkrati.
Truecrypt?
Če ne bi želel enkriptirati sistemske particije?
Nisem se še odločil za truecrypt, ampak kolikor razumem, je dovolj dobro, če enkriptiraš (samo) particijo, kjer imaš občutljive podatke.
Ne, seveda ne backup na isti disk, ampak meni bolj ustreza narediti backup sistemske particije pod drugačnim režimom kot npr. portable aplikacij ali dokumentov.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nov disk in stare particijeOddelek: Pomoč in nasveti | 1428 (1201) | denisbegood |
» | SSD vgrajen, kaj pa zdaj? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Strojna oprema | 22190 (14899) | MrStein |
» | koliko particij priporočate imeti? (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 12400 (7881) | carota |
» | Prosim za pomoč pri instalaciji WindowsovOddelek: Pomoč in nasveti | 2915 (2455) | mitja12345 |
» | Samsung SSD 830series 256GB ?!Oddelek: Pomoč in nasveti | 2338 (1954) | Heisenberg |