» »

Turingov test še vedno ostaja nedosegljiv

1
2
»

Irbis ::

Po nekaterih teorijah naj bi zavest delovala predvsem na kvantnem nivoju in so nevroni in sinapse le osnova.
http://icarus.dzs.si/biomreze/bio_11.htm
To potem lahko zakomplicara replikacijo možganov.

7982884e ::

te "teorije" imajo toliko resnice kot vsa ostala psevdoznanost ki je dobila krila s popularizacijo kvantne mehanike

Okapi ::

Predvsem to niso teorije, ampak kvečjemu hipoteze. In ja, vse so bolj ali mnanj na ravni Sokalovega znanstvenega članka "Transgressing the Boundaries: Towards a Transformative Hermeneutics of Quantum Gravity".

Sokal affair @ Wikipedia

Pač postmodernistična megla v slogu everything goes. Oziroma "Nč ne štekam. Ampak ziher je kul."

Irbis ::

Ja, mene niso ravno prepričali. Pravzaprav se zaplete že pri tem, kako sploh opisati, kaj je zavest. In če si vzameš za izhodišče, da se zavesti sploh ne da opisati in o njej nič racionalnega povedati, potem seveda potrebuješ nekaj čim bolj ezoteričnega, da pojasniš, od kje zavest sploh pride.
In se nočeš sprijazniti s tem, da je en kup čudno povezanih nevronov pač vse, kar je.
Kar pa seveda ne pomeni, da bo preprosto narediti UI, tudi če je "le" nevronska mreža. Je pa tudi vprašanje, ali si sploh želimo, da bi bila UI taka, kot je človeška. In torej verjetno tudi z vsemi človeškimi omejitvami, da bi lahko res efektivno delovala le nekaj ur na dan, pol časa bi prespala, na koncu bi pa hotela še na dopust.
Ali pa da ne bomo stvari razvili v taki smeri, da bodo računalniki v upravnih odborih in na drugih vodstvenih funkcijah, ljudem bodo pa ostala ročna dela. Zakaj bi neka visoko razvita UI, po možnosti inteligetnejša od ljudi, stregla v lokalu ali pulila plevel po njivi (to bi bila sicer zelo uporabna zaposlitev za robote, ki bi lahko zelo zmanjšala uporabo herbicidov - najbrž nočemo, da bi se tak robot zavedal samega sebe, upamo lahko le, da to ni pogoj, da dobimo toliko inteligence, kolikor je je za tako delo potrebno)?

alexa-lol ::

Efekte kvantnih pojavov menda opazujejo tudi pri malo večjih predmetih tko da naši možgani niso nujno preveliki za kakšne efekte.
http://physicsworld.com/cws/article/new...

Sicer pa ta z zavestjo je tko... maš ljudi, ki so bli v komi po nekaj mesecev in se nato zbudili. Efektivno so še vedno ljudje, inteligentni in se zavedajo sebe ampak če vprašaš svojce tega človeka ne poznajo. Človeka definira še kaj več kot to da zna matriko v 1s zračunat oz. da odgovarja na vprašanja in te prepriča da je človek.

7982884e ::

jah te kvantne motnje so kvečjemu samo motnje, ne pa tudi sestavni del samega delovanja. pač nič takega kot so nekateri bluzili, ko so govorili, da možganov ne moremo simulirat zato, ker so kvantni računalnik.

alexa-lol ::

7982884e je izjavil:

jah te kvantne motnje so kvečjemu samo motnje, ne pa tudi sestavni del samega delovanja. pač nič takega kot so nekateri bluzili, ko so govorili, da možganov ne moremo simulirat zato, ker so kvantni računalnik.



Mogoče pa ravno te motnje pripomorejo v večji kaotičnosti sistema in s tem k "zavesti" ali "inteligenci".

Poleg tega vsi nevroni niso enaki, k reakcijam veliko pripomorejo nevrotransmiterji.. ko smo že pri njih, menda pa na tistem nivoju nastopajo kvantni pojavi. https://www.princeton.edu/chemistry/mac...

V končni fazi je vse skupaj skupek atomov in na atomski ravni kvantni pojavi nastopajo. Lahko npr. simuliramo nevron z neko funkcijo in jih povežemo v matriko. S tem dobimo neko kaotično vedenje ki je verjetno popolnoma drugačno kaotičnemu vedenju ki nastaja zaradi interakcije atomov. In potem smo že po 1000 interakcijah nevronov popolnoma drugje kot v "naravnih" možganih.

Verjetno zna ta intelignca odgovoriti na vprašanje: "Kdo je Steve Ballmer" z "Developers, developers, developers.." (npr. Cortana) ampak to še ne pomeni da se zaveda sama sebe, tako kot se matrika ne zaveda sama sebe.

7982884e ::

jaz lahko tudi za nekoga, ki nisem jaz, rečem da se ne zaveda samega sebe, da se samo obnaša kot robot in samo trdi, da se zaveda
oz. po kakršnikoli definiciji zavedanja samega sebe, ki bo dala pozitiven odgovor za človeka, bo dala pozitiven odgovor tudi za nek teoretičen AI

alexa-lol ::

ja.. ampak za sebe veš da se sebe zavedaš. Na podlagi ekstremnih podobnosti to sklepaš tudi za druge podobne osebke.

Košček silicija ti pa sploh ni podoben. In samo zato ker ti da pravilen odgovor še ne pomeni da dejansko misli. Gre samo zato da matrika ob nekem inputu da nek output.

Poleg tega delovanja možganov ne razumeš, za nek kos silicija ti je pa popolnoma jasno kako deluje in kakšne osnove so.

Potem lahko sklepaš tako:
Vem da niti enačba 1 + 1 niti n enčab ni inteligentnih.

Predpostavka: Recimo da je AI inteligenten.
AI je ekvivalenten množici enačb.

Po eni strani imaš trditev da množica enačb je inteligenta, po drugi pa da ni... kar je protislovje in pomeni da predpostavka ni pravilna, torej AI ni inteligentna (v človeškem smislu)... lahko pa hitro računa, če je to inteligenca ali zavest pa ne vem.

AI je v osnovi deterministična, možgani v osnovi niso deterministični ker delovanje temelji na interakciji atomov, kjer se poznajo kvantni učinki. Te učinki so morda determinstični, morda pa ne. Te učinke lahko zelo dobro opišemo/modeliramo to pa ne pomeni da zadeva tako dejansko deluje, imamo samo model ki delovanje opiše dovolj natančno za naše potrebe.

Zgodovina sprememb…

Personanonim ::

"The map is not the territory"
"The internet - like a training camp for never amounting to anything."

oglaf.com
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik premagal človeka v goju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6119504 (16387) antonija
»

V Google prihaja Ray Kurzweil (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6613267 (10325) Jst
»

Angleški premier se opravičuje Alanu Turingu (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
21115483 (12432) OmegaBlue
»

Google in Turing

Oddelek: Znanost in tehnologija
81353 (1178) nicnevem
»

Alan Turing: izumitelj programske opreme

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
92747 (2747) Tody

Več podobnih tem