Forum » Strojna oprema » Pokvarjena matična ali procesor?
Pokvarjena matična ali procesor?
jabba ::
Med brskanjem po internetu mi je nenadoma zamrznila slika na monitorju. Po cca. treh sekundah se je računalnik ugasnil. Od tu naprej pa .....??? Namreč računalnik se non-stop zaganja ciklično 3. sekunde in nič se ne zgodi.
Matična plošča: Z77 Extreme 4
Procesor: Intel i7-3770 3.4 GHz
Da malce skrajšam, napaka je indentična kot je opisano na tem linku: http://forum.asrock.com/forum_posts.asp...
Probal sem vse, kar je napisano na tej povezavi. Preveril tudi "pine" na matični.
Matična plošča: Z77 Extreme 4
Procesor: Intel i7-3770 3.4 GHz
Da malce skrajšam, napaka je indentična kot je opisano na tem linku: http://forum.asrock.com/forum_posts.asp...
Probal sem vse, kar je napisano na tej povezavi. Preveril tudi "pine" na matični.
Rock`N` Roll
Kurzweil ::
1. Će imaš možnost probaj drug napajalnik
2. poglej na plati, če je kakšen kondenzator napihnjen
3. probaj resetirat BIOS
Če ne bo nič od tega, gremo dalje, seveda poročaj...
2. poglej na plati, če je kakšen kondenzator napihnjen
3. probaj resetirat BIOS
Če ne bo nič od tega, gremo dalje, seveda poročaj...
Probal drugi napajalnik, pregledal vse kondenzatorje .
V BIOS ne morem priti, ker se sploh ne zažene...?
Sumim na grafično na matični.
V BIOS ne morem priti, ker se sploh ne zažene...?
Sumim na grafično na matični.
Rock`N` Roll
gddr85 ::
dej baterijo ven za kako minuto pa potem spet notr in probaj prižgat
btw integrirana grafična je na cpuju, ne na matični..
btw integrirana grafična je na cpuju, ne na matični..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gddr85 ()
BIOS mislim reset, jumper/baterija...
Če imaš integrirano grafično, probaj tisto.
Sicer pa probaj tudi vse nepotrebno izštekat.
Za hec probaj tudi vsak modul RAMa posebej, čeprav je možnost da je to razlog mala
Če imaš integrirano grafično, probaj tisto.
Sicer pa probaj tudi vse nepotrebno izštekat.
Za hec probaj tudi vsak modul RAMa posebej, čeprav je možnost da je to razlog mala
Imam samo integrirano grafično, to je problem...?
Probal vsak ram posebaj, pa tudi vse izštekat.
Probal vsak ram posebaj, pa tudi vse izštekat.
Rock`N` Roll
Pravi da je že probal drugega...
Praviš, da se ob zagonu ne zgodi nič? nič slike? tudi ventilatorji mirujejo?
Praviš, da se ob zagonu ne zgodi nič? nič slike? tudi ventilatorji mirujejo?
Ventilatorji se zaženejo za cca. 1-2 sekundi. Na displayu na matični se za sekundo pokaže št. 10 in nato za sekundo št. 15 pa še to le, če sprva vklopim napajalnik, namreč po ponovnih zagonih s tipko "power" se na displayu ne pokaže nič.
Rock`N` Roll
gddr85 ::
možno, da je matična vzrok, če praviš, da je z drugim psujem enako, razen če ti je čudežno crknil cpu ;)
Ja procesor res tako redko crkne, da že skoraj dvomim, da je procesor.
V glavnem, tiste številke na plati ti seveda povedo kaj je narobe. Številka 10 je vredu naprimer, za ostale številke pa poglej v manual. Za tole plato, ki jo imaš Z77 Extreme4 berem, da je folk dal vse PCI kartice ven in še enkrat prižgal, poglej če ti potem izpiše iste error kode oz. debug kode, oz. kot mislim, da se imenujejo Q-kode.
V glavnem, tiste številke na plati ti seveda povedo kaj je narobe. Številka 10 je vredu naprimer, za ostale številke pa poglej v manual. Za tole plato, ki jo imaš Z77 Extreme4 berem, da je folk dal vse PCI kartice ven in še enkrat prižgal, poglej če ti potem izpiše iste error kode oz. debug kode, oz. kot mislim, da se imenujejo Q-kode.
To so napake iz manualov.
0x10 PEI Core is started
0x15 Pre-memory North Bridge initialization is started
Sem že tudi probal izklopit vse.
0x10 PEI Core is started
0x15 Pre-memory North Bridge initialization is started
Sem že tudi probal izklopit vse.
Rock`N` Roll
V bistvu probaj vzet ven procesor in prižgi, nekatere plate se prižgejo, nekatere ne, če pa bo rezultat isti, pa je verjetnost da je procesor prevej velika. Seveda lahko mimogrede še spihaš socket.
Če imaš kakšen bolj razširjen socket, prosi kolega, soseda ali lokalnega geeka, če ti za 15 min posodi procesor da probaš.
DeeJay ::
Men je par let nazaj kak mesec pred potekom garancije crknla extreme 6 na podoben način. Sem pa tja sem pršu še v bios za ene 15 sekund, pol se je pa zadeva ugasnila in začela ciklat.
Poslal sem jo direkt na Asrock, ker je vmes propadu hoh.de (getgoods.de), kjer sem ploščo kupil. Čez približno en mesec sem dobil od njih novo ploščo.
Poslal sem jo direkt na Asrock, ker je vmes propadu hoh.de (getgoods.de), kjer sem ploščo kupil. Čez približno en mesec sem dobil od njih novo ploščo.
MIHAc27 ::
Če še nisi probal, vtakni notri kako dodatno grafično kartico (ne rabi biti zmogljiva, samo da je). Gotovo si lahko kje kako sposodiš. To je po moje zadnje, kar bi še lahko pomagalo, preden se menja osnovno ploščo.
Aja pa RAM-i. Če imaš dve ploščice probaj enkrat z eno, drugič z drugo.
Aja pa RAM-i. Če imaš dve ploščice probaj enkrat z eno, drugič z drugo.
solatko ::
Če se ti vžiga in ugaša, je lahko tudi stikalo za vklop na ohišju - power ali restart tipka zataknjena in ti stalno ugaša in prižiga. Iztakni žičke, s katerimi je priklopljen zunanji del ohišja in z izvijačem naredi na hitro stik na power pinih ali če imaš na matični stikalo za vklop, uporabi tega.
Včasih pomaga, da iztakneš baterijo in narediš kratek stik na kontaktih, seveda moraš prej vso napeljavo iz napajalnika izklopit - 24+4+4 pine, ni dovolj da samo ugasneš napajalnik.
Če ne bo nič bolje, narediš postopek testiranja - matična ven, daš na antistatično podlago, priklopiš en RAM, CPU, napajanje in monitor. Zadevo poženeš in moraš prit v bios.
Če ne prideš je 99%-no crknila matična.
Včasih pomaga, da iztakneš baterijo in narediš kratek stik na kontaktih, seveda moraš prej vso napeljavo iz napajalnika izklopit - 24+4+4 pine, ni dovolj da samo ugasneš napajalnik.
Če ne bo nič bolje, narediš postopek testiranja - matična ven, daš na antistatično podlago, priklopiš en RAM, CPU, napajanje in monitor. Zadevo poženeš in moraš prit v bios.
Če ne prideš je 99%-no crknila matična.
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
- spremenil: solatko ()
Telbanc ::
Jaq tole z stikalom je še kako aktualno, se je meni zgodilo prejšnji teden. Plata se prižigala in nato takoj ugasnila. Ne vedno, noro.
Tko da pol ko sem ugotovil, da me stikalo sabotira, sem preklel kitajce.....mal smešno, ampak tud stikalo se lah zatakne.
Tko da pol ko sem ugotovil, da me stikalo sabotira, sem preklel kitajce.....mal smešno, ampak tud stikalo se lah zatakne.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Slonic-tonic - To niti ni tako redka napaka. Power stikala so precej trpežna, glede na to, kolikokrat so v uporabi, so pa problem plastični nastavki, ki pa znajo pri cenenih ohišjih, zelo kmalu zatikat.
Delo krepa človeka
Pa hedy ohišja niso nič boljša s tistimi velikimi power gumbi, spodaj je enako mikro stikalo, kot na najdražjih in ga te knofi skoraj zdrobijo.
Pa tudi na akasa ohišjih, sem jih že menjal.
Pa tudi na akasa ohišjih, sem jih že menjal.
Delo krepa človeka
hojnikb ::
isto logic ohišja. noter je vse tako krhko, da če kabl samo malo grdo pogledaš, se še odtrga :)
#brezpodpisa
Telbanc ::
ena lcpower ohišja so prav notorious, da jim switch za on/off tkole heca
Šlo je za server ohišje.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nakup gaming računalnika (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 9067 (4079) | Gox89 |
» | Računalnik se ne prižgeOddelek: Pomoč in nasveti | 17828 (13951) | G_mAn |
» | Računalnik crknu. (Psu, Motherboard,?)Oddelek: Pomoč in nasveti | 2851 (2379) | Seljak |
» | Računalnik noče vžgatiOddelek: Strojna oprema | 4983 (4266) | speedtouch |
» | i7 workstation sestav za cca 1k€Oddelek: Kaj kupiti | 3175 (2260) | l0g1t3ch |