» »

Clippan sub?

Clippan sub?

techsloth ::

Imam DD 2515a 750w RMS sub v 110l škatli, 16cm port dolg 45 cm. Ojačevalec je DD m1b, poganja ga pa 1200w server napajalnik z 12.31V in 100A max toka(največni padec napetosti do zdaj je bil na 12.27v). Signal dobiva pa iz Yamaha recieverja na keterem imam doma zvočnike. Danes sem sub nekaj minut poganjal na 700w(26v-27v izmenična na multimetru) in je ratala kapica proti prahu rahlo topla in iz porta je prihajal zelo rahel vonj to vročem. Max napetost brez clipa ojačevalca pa je 33v. Gain je na 4v kolikor je izmerjen izhod na recieverju pri 100% glasnosti. Zdaj pa me zanima če bi bil lahko za to kriv clip ali je pač normalni da je rahlo topel. Clip ledica na remotu se ni prižgala ali kaj podobnega. Sub ni bil v uporabi veliko tako da je možno da se žge odvečno lepilo ali kaj? Ko sem pogledal navitje je imelo lepo oranžno barvo in sub igra normalno.

Lp
  • spremenilo: techsloth ()

Djz3l3 ::

To je vrjetno sub ki je stabilen na 1ohm? in ze dejstvo da zadeva spila na 1ohmu ki je tako blizu kratkega stika na taki moci, mislim da najmanjsi clip odnese tak woofer za salo.

Sam sm mel na Spl-u clip (zarad ojačevalca) in itak ga je odneslo, odneslo tok da je pristal pri žagarju na previtju... Mogoče je zadeva še res ne ulafana in bo od začetka smrdelo... Probavaj z manjšo glasnostjo in potem postopoma nadaljuj...

techsloth ::

Sem razmišljal malo ja...drugače mam muzike na telefonu in potem ga dam na 24 od 30 glasnosti pa potem na recieverju štelam. Možno je tudi da ima telefon clippan signal pri taki glasnosti in nizkih tonih in potem ojačuje že clippan signal. Bom danes probal dat na polovico tega in raje dvignil glasnost na recieverju malo višje da vidim če to dela vredu. Tile subi so drugače zelo vzdržljivi ker jih ljudje furajo tudi po 1000w seveda čistega signala.

Djz3l3 ::

Uh telefona pa res nebi uporabljal na takih stvareh, ker večina tistega zvoka je tako v p... vse skupaj prevec skompresirano, ojacano itd itd.. kupi si magar neko rabljeno audio postajo al neki v mal višjem rangu, poglej za kaksen tehnick al pa marantz...

Seveda so vzdržjivi, npr spla sm furu na 2500w rms, sam premore 1500W rms, in je vse super delal, potem sem zamenjal za nek cenejsi ojacevlaec ki mislim da je bil okoli 1000W rms in ga je odneslo... vse ostale komponente so ble iste avto radijo, kabli itd...

techsloth ::

v kratkem času bom itak kupil računalnik in bom potem gor priklopil tako da ni problem...muziko mam pa vse mpi in 256 kbps in je zvok zelo vredu in ni problemov. grem kar probat če še vedno clippa ko dam telefon na nižjo glasnost. drugače so največkrat poceni ojačevalci problem in ljudje pravijo kako ima 1000w ojačevalec in mu uniči 2kw sub, ubistvu ma pa ojačevalc zanič clippan signal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: techsloth ()

techsloth ::

sem ravnokar probal z nižjo glasnostjo na telefonu vendar je enak rezulatat...rahlo topel sub. mogoče bo bolje z kakšnik predvajalnikom alpa računalnikom pozneje

techsloth ::

Sem ravnokar gledal da je možno da moraš imeti vsaj 13v, sicer amp ne more dat zadosti čiste moči...kable imam 25mm2 im bi mogli prenest dosti moči da se poganja sub na ~700w. Lahko pa da je tudi škatla kriva, ker je ekskurzija od nizkih tonih kar velika.

b3D_950 ::

Z voltmetrom izmeri napajalno napetost, če se kaj seseda ob obremenitvah, ker tisti usmernik od serverja dvomim da je primer za audio opremo?, sploh pa za sub. Sicer pa je škatla zelo velika, verjetno bi potreboval nek HPF filter, da porežeš kar je pod 20Hz - da ti sub ne bo "opletal" pa svoje itd. Če hočeš karkoli videt pametnga na izhodu ojačevalca potrebuješ osciloskop, ker voltmeter je prepočasen.

Kolk je Fs tega suba in resonanca škatle?

techsloth ::

Kot piše v original postu ima tale napajalnik za server 100A na 12V liniji. Izmerjena napetost brez obremenitve je 12.31V vendar nikoli ni padla pod 12.27V kar je bilo pri 800W porabe wooferja. HPF imam na 22Hz, LPF pa na 120Hz. Drugače pa merim na izhodu z analognim voltmetrom(dela brezhibno in točno) Fs wooferja še nisem našel resonanca škatle pa je okoli 30Hz. Napajanje je težko problem ker je amp zmožen dajati 1200w na 11.9V ( http://www.louderbass.com/DigitalDesign... ).

Lp

mihec87 ::

kake bass boost itd funkcije?

techsloth ::

Pesmi so navadne, brez boostov in tega, nekaj jih je upočasnjenih vendar to ni ravno problem. Bass boosta nimam ne na recieverju ali ojačevalcu.

b3D_950 ::

Fs wooferja še nisem našel resonanca škatle pa je okoli 30Hz


Fs zvočnika je 25Hz tako bi moral bit ok. Edino kar moraš pazit da ne daš previsok vhodni signal, ker lahko overdrive-aš vhodno stopnjo.

ali je pač normalni da je rahlo topel


Zvočniki imajo običajno zelo majhen izkoristek cca 1-20%, ostala energija gre več ali manj v toploto.

techsloth ::

vhodni signal to misliš tam ko se gain nastavi? reciever oddaja okoli 2v gain pa je na 3v tako da bi to moralo biti vredu. Zanima me ker rata woofer po 5 minutah na 600w topel, medtem ko ga furajo po 1000w čisto normalno.

techsloth ::

Sem pa pozorno gledal kako se obnaša ko igram nišje tone in sem opazil da se pri nižjih frekvencah in visokih močeh zelo malo premika~15mm tako da je možno da ga ne hladi dovolj.

b3D_950 ::

Mislm, da ima v resonanci (v tvojem primeru naj bi blo 30Hz) in nad njo membrana najmanjši hod oz. dosežeš največjo glasnost. Če greš pod resonanco zgubiš na SPLu, membrana dela večji hod -> slabša kontrola -> poškodba zvočnika itd...Sploh če ni box pravilno narejen.

Imaš to nov zvočnik ali je rabljen/previt?
Sicer dokler dela se ne obremenjuj s tem.

http://www.eminence.com/2011/06/sealed-...
http://www.acoustics.salford.ac.uk/acou...

techsloth ::

Resonanco sem zračunal zdaj in je 32 hz, vendar je verjetno problem v portu. Površina porta je 200cm2 medtem ko je površina porta v načrtu za 15" škatle na dd 400cm2. Woofer se zato verjento segreva ker pri 30-40Hz skoraj nima premika in se ne more hladiti. Ravnokar sem probal zamašit port da je woofer dosegel ~6cm premika pri 700w in se ni segreval. Zdaj moram samo še škatlo naredit pravo. Hvala vseeno vsem za pomoč, sem se že bal sa sem kupil krš robo. In ja zvočnik ter ojačevalec sem kupil rabljena saj nimam namena dajat 700eur za novo. Oboje pa je bilo brezhibno(sem naredil freeair test do xmax) nobenih čudnih vonjev, navitje wooferja lepo oranžno...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelava zvočnikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
10013480 (1617) gorilla
»

Dobra masa avto ojačevalca

Oddelek: Zvok in slika
496948 (5474) Scorpia
»

DIY woofer!

Oddelek: Zvok in slika
172006 (1434) N4m31355
»

woofer (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
565432 (4952) cojss
»

Kateri avto ojacevalec kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
82322 (2201) DrSergioDJ

Več podobnih tem