» »

Hp compaq 6830s težave

Hp compaq 6830s težave

JH84 ::

Popravljam omenjeni laptop in mi počasi zmanjkuje idej. Dogajanje je sledeče:

Po prvem zagonu se računalnik ne boota v Windowse, in sicer se logo odvrti, sledi črn zaslon in v tej fazi se po 2h nič ne zgodi. Disk sicer na vsake toliko časa 'zamelje'.

V naslednji fazi pobrskam po BIOSU(HP okolje), kjer opazim velik lag/zamik miške (tudi na vsake 2 sekundi zmrzne za 0,5 sekunde, če lahko tako opišem) in nasploh zelo počasno delo znotraj biosa.

Zaženem laptop v varnem načinu, in po dolgem času (cca 0,5 ure) pridem v namizje, kjer opazim isto dogajanje kot prej v biosu. Zelo počasi odpira okna, zamik miške itd. Začuda pa lahko skopiram iz HDD laptopa 5 giga slik na USB brez napake v zglednem času (malo sem sumil da bi lahko bil Hdd blizu konca).

Ker še vedno ne vem ali je problem v strojni ali programski opremi (čeprav glede na dogajanje v biosu kaže na strojno), formatiram disk in naložim XPje preko Cdroma. Nalaganje sicer poteka brez errorjev, vendar ultra počasi, cca 6 ur (samo kopiranje datotek kot tudi instalacija potekata nenormalno počasno). Tudi sami win po fresh instalu delujejo zelo počasi in z velikim zamikom, praktično isti simptomi kot sem jih navedel prej. Nadalje sem poskusil:
- hdd test, ki ga imam znotraj biosa (nobenih errorjev, pregledovalo cca 1,5 ure)
- memory check znotraj biosa (že melje 2h in je na 24% že doolgo)

Sumil sem HDD zaradi same počasnosti, vendar sem lahko normalno kopiral datoteke z njega, tako da nisem prepričan. Prav tako ne spušča čudnih glasov.
Če ni kriv disk predvidevam da je problem v matični, vendar ne morem potrditi to 100%, saj nimam na voljo rezervnih delov da bi lahko šel po sistemu izločanja. Imate kakšne nasvete, kako se naj lotim diagnostike?

IQ42 ::

Če ti že v BIOSu šteka, je disk izključen kot krivec. Se ti mogoče pregreva procesor? Preveri heat pipe in sploh hlajenje.
I have learned from my mistakes
and I am sure I can repeat them exactly.

JH84 ::

Bom prečekiral malo temperaturo, vendar dosedanje izkušnje kažejo, da če se računalnik pregreva se ponavadi tudi resetira, tukaj pa se pri 6 urni instalaciji win nikoli ni, razen predvidenih seveda

kupim9 ::

Čipset

JH84 ::

Misliš pregrevanje chipseta?

solatko ::

Ravno včeraj sem rihtal enak tip HP-ja. Ima izredno malo rež za hlajenje in je na splošno precej topla zadeva.
Sedaj pa k problemu - dvojederni Intel po dafaultu izklaplja ob pregrevanju, najprej 1 jedro, nato še množilnik in ko ti pride na 6X je na nivoju enojedernega celerona izpred 10 let+.
Instaliraj Aido ali Everest in naredi test, vklopi še cpuid in opazuj, če ti procesor dela na polni obremenitvi z najvišjim množilnikom.
Če so temperature okoli 70-80 stopinj, ti že deluje na enem jedru.

V tem primeru te čaka menjava termalne paste, očiščenje prostora med hladilnikom in rebri za izpihovanje zraka, to pa pomeni, da moraš skoraj celotni prenosnik razstavit (na youtube imaš en ruski posnetek - zelo dober), vse očistit, zamenjat termalno pasto na CPU in grafični, kar ti bo vzelo 2-3 ure časa, če se kolikor toliko spoznaš na te zadeve.

Če se ne, je bolje nesti na servis, kjer pa je kvaliteta dela vprašljiva - po navadi spihajo s kompresorjem in samo, če je nujno, poskrbijo tudi za zamenjavo termalne paste.
Delo krepa človeka

JH84 ::

Hvala za odgovor.

Imam kar nekaj izkušenj s stacionarci, z laptopi pa zelo malo, vsaj kar se strojne plati tiče. Trenutno se še vedno ubadam z diagnozo rama (bootal sem memtest), kasneje probam še menjavo palčk, nato pa menjavo termalnih past kot si predlagal.

Bom poročal.

kupim9 ::

Lahko je samo pregrevanje anega od čipov, ampak ta serija ponavadi rabi menjavo čipa ki je "verjetno"šel po gobe.

Plate v tej seriji so v bistvu narejene po OBSOLETE ideji, se pravi drži mesec dlje kot garancija.

tony1 ::

Se samo meni zdi, ali HP zadnja leta svoj nižji rang prenosnikov namerno dela zanič (npr. reža za hlajenje CPU ventilatorja je 10 cm stran od tam, kjer bi morala biti, nov ProBook ima samo 1 anteno za WLAN)?

solatko ::

HP pri prenosnikih - neželjena firma, začelo se jim je dogajat tudi pri printerjih.
So pač malo spali na lovorikah.

Najprej preizkusi, kar sem ti napisal - Aida ali Everest - obremeni in opazuj cpuid. Če ne fura na 100%, ni drugega krivca, kot hlajenje.
Delo krepa človeka

JH84 ::

Kako dolgo pa po čiščenju in nanosu nove termalne paste drži laptop do ponovne pojave problema?

90% sem prepričan da se pregreva grafični čip, ker za vsako ko odprem okno v win ali ga prestavim, se monitor 'refresha' in traja 3-4 sekunde da pride črta od gornjega roba k spodnjem. Sicer barve nato normalno prikazuje. Deluje pa vse obupno počasi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JH84 ()

IQ42 ::

Če ti že v BIOSu šteka, to sigurno ni grafični čip.
Kar sprijazni se, procesor, bridge... beri: mamaplata.:'(
I have learned from my mistakes
and I am sure I can repeat them exactly.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: IQ42 ()

JH84 ::

No, stvar je takšna. Everest pokaže temperaturo:
Core: 17
Core1: 55
Core2:54
Gpu :57

To pri delovanju procesorja 100%. To so sicer kolikor je meni znano povsem normalne temperature, vendar sumim da ne prikazuje pravilno (poškodovan senzor?), ker je ralika med Core in Core 1,2 tako velika.

Še bolj zanimivo je to, da je procesor praktično ves čas obremenjen na 100%, tudi po sveži instalaciji xp-jev, takoj po bootu. Število procesov pa 21 in nič nenavadnega ni v task managerju. Je pa malo problem delati diagnostiko, ker traja 10 minut samo da mi odpre Everest.

Odprl sem cel laptop in ven vzel plato, ventilatorji delajo, kondenzatorji niso napihnjeni. Jutri bom zamenjal termalno pasto, vendar nimam veliko upanja. Ni mi pa jasno tisto zgoraj glede temperatur in to, da je procesor iz meni neznanega razloga ves čas na polno obremenjen.

solatko ::

Kaj ti pokaže CPUID, na kakšni frekvenci deluje in kakšen množilnik, pri polni obremenitvi.
Poglej v bios, da nimaš nastavljeno na eno jedro - multicore off.
Delo krepa človeka

Brias ::

meni je tak problem delal disk ...

smart status diska je bil 100%, dalo se je tudi winse naloziti ...

ko sem disk dal ven iz prenosnika na delovno mizo in klasicen PC, priklipil kot sekundarni, sel v winse in v sentinelu zagranl reinitialise HDD surface ,,, mi je timer kazal, da bo za to operacijo porabil 100+ ur (ponavadi, odvisno od velikosta diska od 1-2 uri) in read rate je bil 1MB/sec ( ponavadi 20 - 60mb/sec ) ...

zamenjal disk, in laptop je delal kot nov ...

predlog:

ce je sata disk, vzami ga ven, priklopi na PC in na PCu odklopi svoj disk, probaj naloziti winse, iti v bios ... in bos takoj videl ce se enako obnasa na tvojem PCu kot na laptopu ...

shadeX ::

Sam disk nima veze če mu že v Biosu laga miš..

IQ42 ::

No, če do jutri ne uspeš rešiti problema, ti lahko pošljem spodnj del 6830s.
Kontaktiraj me na ZS.
I have learned from my mistakes
and I am sure I can repeat them exactly.

s6c-gEL ::

Sumil sem HDD zaradi same počasnosti, vendar sem lahko normalno kopiral datoteke z njega, tako da nisem prepričan. Prav tako ne spušča čudnih glasov.
Crystal Disk Info, poženi hdtach/HD Tune Pro bench, ki pokaže hitrosti po celem disku.

Kako naj bi izgledala krivulja pri ok hdd
Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: s6c-gEL ()

JH84 ::



To sem slikal z digitalcem.

Multiplier je 6x
Hitrost core0 kaže okoli 1 ghz

s6c-gEL ::

Potem se pregreva in speedstep zmanjša multiplikator (pri full speed je 13 * 167).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: s6c-gEL ()

JH84 ::

Ok, torej ta speedstep zmanjša množilnik zaradi varnosti, da se procesor ne poškoduje oz pregreje? Oprostite mi, ampak everest kaže 55 stopinj, torej so senzorji poškodovani? In kako vem, da se pregreva samo procesor, da se ne pregreva tudi GPU?

No, solatko je napovedal to že v prvem postu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JH84 ()

Brias ::

speedstep zmansuje pri idlu, ne samo pri pregrevanju, ....


bench naredi SS in prilimaj ...

nima veze linearnost ce bo linernost z 2mb/sec prenosa :)

JH84 ::

No, pa da povem še naprej. Evo naredil sem HD_tune test, slika je spodaj:



Tole so warnings, s tem da manjka še višje rumena oznaka, broken sectors, predvidevam tam na začetku grafa ko na hitro pade in naraste.



No, bolj zanimivo pa je to. Bootalo je spet normalno ultra počasi, potem pa kar naekrat ko sem instaliral HD tune, mi začne miška delovati normalno brez laga, okna se odpirajo, v glavnem vse dela ok. Hitro poženem CPU_Z in naredim SS:



No množilnik je bil odlenjen na 13 in hitrost jedra je bila 2Ghz, računalnik je delal normalno. To je bilo cca 3 minute, nato je računalnik spet začel štekati, in hitrost je dra je padla na 1Ghz, množilnik na x6.

Zdaj pa k vprašanjem, ker si mnogo stvari ne znam razlagati:

1) Ali je disk potrebno zamenjati?
2) Če se speedstep vključuje glede na temperaturo jeder, zakaj je potem bil zdaj prvič izključen? Računalnik sem do zdaj prižgal in ugasnil že vsaj 30x (in ga pustil delovati), pa se je tokrat prvič zgodilo, da se je množilnik odklenil. Pa še to med delovanjem računalnika, ne takoj pri zagonu.
3)Ali je mogoče ta speedstep kje v biosu izključiti? In zakaj je množilnik zaklenjen na 6x že ob samem štartu računalnika, ko je še 'relativno hladen'? Ali ni bolj logično, da bi bil na začetku odklnjen in bi se zaklenil po nekaj minutnem delovanju, torej ko bi se komponente zagrele?
4)Zakaj je bios pri HP-ju 'drugačen', torej imajo nek svoj layout in grafiko in pol funkcij manjka, ali je mogoč dostop do 'normalnega' biosa, kot je pri drugih računalnikih (kjer je med drugim mogoče dostop do Power options, Fan speed itd)?

Rad bi se pa vsem zahvalil za pomoč, ste mi dali dobre predloge.

kupim9 ::

lahko ga bios kaj biksa, lahko narediš reflash, ampak se lahko zgodi tudi da obstane.

Kot poznam te matične ima velika večina problem z ATI čipom največkrat SB ni pa nujno, pač ta model se tako zelo greje da ni okvara ni vedno na istem mestu.

Lahko je SB, NB ali celo cpu socket, vse je možno

je pa enih 8 ali celo več različnih verzij (revizij) iste plošče za ta model tako za AMD kot Intel procesorje, podobno kot pri DV seriji ena plata 100 revizij in vse so crap.

Probi malo podložit hladilnik za CPU in grafiko ki je v enem kosu, pač daš spodaj en copper sheet, ter testiraš, če bo kaj boljš pusti in ne čaraj več dokler še dela.

resnično pa je ta 6700 serija problematična, če si mel srečo je crknil pred iztekom garancije, ampak najraje ene dva meseca po preteku, tako da nisi mel kej.

Duhec ::

Disku je tudi prevroče, zato napake.
Malo poglej, če te heca tudi napajalni kabel, komp takrat preklopi na baterijo in zniža hitrost.
http://blackbird.si/

JH84 ::

V bistvu je comp skos priklopljen na napajalni kabelj, ker človek nima več baterije. Kolikor sem bral po forumih, je vzrok za čudno delovanje laptopa tudi napajalnik...drugega nimam, je kakšna možnost testiranja na drug način?

Brias ::

disk zgleda bogi ....

vseeno bi probal, kot sem napisal zgoraj ...

kupim9 ::

Ja če maš bench power supply pol ni zime, če nimaš si sposod napajalnik.

JH84 ::

Ja nimam nastavljivega napajalnika niti si nimam tega od HP-ja od koder sposodit.

Disk sem že menjal, sem dal od svojega Acerja noter...laptop se pregreva, to je zdaj jasno. Jutri dam na novo termalno pasto, nato pa pustim, 3 dni zajebancije imam dovolj.

solatko ::

Predvsem stestiraj telo hladilnika. Če piha pri strani hladno, so cevke hladilnega telesa ali stisnjene ali počene (tekočina ne prevaja toplote iz procesorja ali grafične do ventilatorja).
Ko se ventilator zavrti na polno, mora biti zrak, ki piha iz rež, precej vroč, če ni je lahko kriva termalna pasta ali zanič hladilno telo.

Vsekakor ti množilnik ob polni obremenitvi ne sme pasti.

Odpri, odmakni hladilnik, očisti prostor med hladilnikom in rebri (se naredi nakaj mm debel trak iz svinjarije), zamenjaj hladilno pasto, poglej v kakšnem stanju je termalni trak na grafiki in ga po potrebi tudi zamenjaj.
Spihaj celoten računalnik, saj se prah nabira tudi na drugih delih (vsi vogali, vse dvakrat prekrite površine), dejansko je najbolje računalnik popolnoma razstavit, vse očistit in ga zložiti nazaj.
Pazi na priklope (dobro je pred vsakim odklopom stvar poslikat, da nimaš pri sestavi problemov).
Konektorji so različni, nekatere se enostavno potegne ven, pri enih moraš pazljivo odmaknit plastični zatič, nekateri pa se del konektorja dvigne in kabel lepo potegneš ven.

Ko boš dajal nazaj, pazi da ne poškoduješ začetkov kablov (mora it na lahko in naravnost, če zamakneš je lahko štala).

Glej da boš priklopil vse kable, da ne boš brez zvoka, wi-fi-ja, grafike..., saj boš moral ponovno razdirat.
Delo krepa človeka

JH84 ::

Hej,

sem že v soboto samo iz firbca popolnoma razstavil laptop in ga dal skupaj, vendar nisem snemal hladilnika na CPU...se pa prav zdajle lotevam tega...

Poročam kako bo...

JH84 ::

No evo, da poročam:

Prvo presenečenje ko sem odpiral laptop je bilo to, da niti ni bil zafilan s prahom, res minimalno. No naslednje presenečenje je bilo to, da na čipih sploh ni bila termalna pasta, ampak takšni 'gumijasti' padi.

No vse sem zamenjal, sčistil prah, na novo termalno, vendar problem je isti.Hladilnik že prej ni bil nič zabit, rebra so bila čista, pa sem še vseeno malo spihal. Prav tako piha dokaj vrič zrak ven. Edino kar še lahko naredim je, da podložim CPu in GPU čip z bakreno ploščico 1 mm (na forumu sem bral da naj bi CPU podložil z 0,5 GPU pa z 0,75).

Jutri dobim še eno osnovno ploščo, ki mi jo je en uporabnik tukaj zrihtal...tisto še zamenjam, potem se pa predam. Bom še poročal kako bo s tisto plato.

Je pa jasno da se pregreva GPU čip, ampak kako to rešijo profesionalni servisi? Odlotajo in zamenjajo čip?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JH84 ()

feryz ::

Jp, za 150+ evrov.

Brias ::

JH84 je izjavil:

No evo, da poročam:

Prvo presenečenje ko sem odpiral laptop je bilo to, da niti ni bil zafilan s prahom, res minimalno. No naslednje presenečenje je bilo to, da na čipih sploh ni bila termalna pasta, ampak takšni 'gumijasti' padi.

No vse sem zamenjal, sčistil prah, na novo termalno, vendar problem je isti.Hladilnik že prej ni bil nič zabit, rebra so bila čista, pa sem še vseeno malo spihal. Prav tako piha dokaj vrič zrak ven. Edino kar še lahko naredim je, da podložim CPu in GPU čip z bakreno ploščico 1 mm (na forumu sem bral da naj bi CPU podložil z 0,5 GPU pa z 0,75).

Jutri dobim še eno osnovno ploščo, ki mi jo je en uporabnik tukaj zrihtal...tisto še zamenjam, potem se pa predam. Bom še poročal kako bo s tisto plato.

Je pa jasno da se pregreva GPU čip, ampak kako to rešijo profesionalni servisi? Odlotajo in zamenjajo čip?



http://www.bgaelektronika.si/index.php/...

Cene storitev
Cene so okvirne glede na opisane napake. Do 45 eur +ddv stranko predhodno ne obveščamo o stroških popravila. Če so stroški popravila večji od 45 eur + ddv pred popravilom najprej obvestimo stranko.

Napaka Popravilo Cena
Ni slike Reball grafike 54€
Računalnik se resetira Reball chipseta 54€
Računalnik se ne vključi Menjava grafike ali chipseta 75€

fosil ::

Termalni padi sčasoma tudi zgubijo svoje lastnosti in jih lahko zamenjaš.
Dobiš jih na primer tukaj
Tako je!

userf480 ::

Zdravo, ista težava prenosnik na 100% takoj po zagonu, zamenjal napajalnik zdej dela ko urca!!
lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pregrevanje prenosnika

Oddelek: Strojna oprema
341721 (1194) mulc007
»

Pregrevanje laptopa

Oddelek: Pomoč in nasveti
404623 (3392) solatko
»

Pregrevanje HP laptopa po nadgradnji na W10

Oddelek: Strojna oprema
232834 (2270) Mitja358
»

PC mega-počasen kljub številnim nadgradnjam

Oddelek: Pomoč in nasveti
284964 (4097) solatko
»

Prenosnik dela počasi

Oddelek: Pomoč in nasveti
454504 (3772) solatko

Več podobnih tem