Forum » Na cesti » Je kaznivo prilagajanje kilometrov?
Je kaznivo prilagajanje kilometrov?
Temo vidijo: vsi
Ziga Dolhar ::
kohoutek111 je izjavil:
Jaz pa pravim, da gre pač za ponudbo in povpraševanje. Če je prodajalec dovolj spreten, ali je kupec dovolj naiven, pač se avto proda, lahko tudi s prevrtenimi kilometri. To zame ni nobena zloraba, tudi sam sem se že opekel- ampak kriv sem bil sam. Nihče me ni silil tistega avta kupiti. Sam sem se odločil. prodajalec me ni s pištolo prisilil k nakupu.
A ti to resno zagovarjaš goljufanje? Javno?
Brez skrbi, si je ustvaril svež account da je to napisal, tko da zihr stoji za svojimi besedami.
https://dolhar.si/
kohoutek111 ::
Nima veže svež račun, in ne, ne zagovarjam goljufanja. Hočem le povedati, da prelaganje krivde na preprodajalca ni opravičilo za neumnost kupca. Kupec je v močnejšem položaju, saj se na koncu sam odloči, ali bo kupil ali ne. Odloča se na podlagi podatkov prodajalca in svojega mnenja. Če slepo verjame preprodajalcu- kdo mu je kriv za naivnost?
In da javno zagovarjam stališče, da vrtenje kilometrov ni nujno kaznivo dejanje, to postane takrat, ko nastane kupcu škoda, ki je posledica tega vrtenja. Zgolj korist prodajalca še ni dobra podlaga. Po tej logiki bi morali zapreti poslovodjo trgovine, ker je jogurt prodal dražje kot kupil. Tu na tem forumu so tudi pravniki, ki bodo povedali, kateri pogoji morajo biti izpolnjeni za obstoj kaznivega dejanja ali pa za uspeh vložene tožbe.
In da javno zagovarjam stališče, da vrtenje kilometrov ni nujno kaznivo dejanje, to postane takrat, ko nastane kupcu škoda, ki je posledica tega vrtenja. Zgolj korist prodajalca še ni dobra podlaga. Po tej logiki bi morali zapreti poslovodjo trgovine, ker je jogurt prodal dražje kot kupil. Tu na tem forumu so tudi pravniki, ki bodo povedali, kateri pogoji morajo biti izpolnjeni za obstoj kaznivega dejanja ali pa za uspeh vložene tožbe.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: PaX_MaN ()
Daniel ::
Primerjava je napačna. Prodajalec je moral jogurtu spremeniti rok trajanja, ko mu je potekel. Saj ni važno, ali se kupec tega jogurta na koncu zastrupi, naj umre, kaj pa je naiven, če je jogurt v lepi embalaži...
Prosim, ne govori neumnosti, prevrtavanje kilometrov je goljufija in pika. To, da ni kaznivo je zgolj šlamparija države.
Prosim, ne govori neumnosti, prevrtavanje kilometrov je goljufija in pika. To, da ni kaznivo je zgolj šlamparija države.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
dzinks63 ::
To je pogled iz drugega zornega kota, tako kot si ga predstavljajo prodajalci, čimveč odgovornosti prenesti na kupca, sami pa si oprati roke in se distancirati od skoraj vsega , kar bi lahko bilo narobe z avtomobilom. Npr. primer garancije, kakršno nudijo avtohiše, na začetku se hvalijo na veliko, kot nudimo garancijo, ko pa se le to podrobno pogleda, je pa vse skupaj zavito v meglo in ne krije skoraj nič.
St235 ::
vse napisano je vredno popolnoma nič. Zakon pri rabljenih avtomobilih jasno predpisuje garancijo in takšen zmazek tega ne spremeni.
LJ4L ::
Sem prebiral temo od začetka pa res ne razumem kako lahko eni zagovarjajo goljufe v mehaničnih delavnicah. Če bodo njih veselo nategnil za kakšnih 1k - 5k eurov pa hitro v jok pa na drevo in zaklinjat vse mehanike tega sveta. Kam drvi zdrava kmečka pamet . . . verjetno v WC školjko.
LP from LJ
Daniel ::
No, so se pa pri tej garanciji izjemno potrudili in v garancijo vpisali vse dele, ki praktično preživijo vozilo dokler ne pride do odpada in izvzeli vse, kar se dejansko kvari. Domišlija prodajalcev res nima meja...
Arctander ::
No, so se pa pri tej garanciji izjemno potrudili in v garancijo vpisali vse dele, ki praktično preživijo vozilo dokler ne pride do odpada in izvzeli vse, kar se dejansko kvari. Domišlija prodajalcev res nima meja...
Sam sem dobil podoben garancijski list. Ko sva ga s prodajalcem skupaj preletela in je zraven navrgel, da "gre za običajno garancijo za rabljen avto, kjer niso krite okvare na delih, ki so podvrženi obrabi", sem samo smeje kimal, ker te njihove domislice veljajo toliko, kot če bi gor pisalo, da garancija velja samo, kadar je Mars v znamenju tehtnice.
Itak pa, če bi šlo karkoli narobe, ne bi uveljavljal garancije, temveč skrito stvarno napako, za kar prodajalec odgovarja 6 mesecev po prodaji. V primeru avtohiše (ki je strokovnjak na svojem področju in oglašuje, da je avto pred prodajo pregledan) se šteje, da je prodajalec za napako vedel (oziroma je zanjo moral vedeti). Zato mi je šlo tudi na smeh, ko imajo na prodajni pogodbi napisano, da je vozilo kupljeno po sistemu videno-kupljeno. Zraven tega, da takšno določilo ne bi šlo skozi tudi po tistem členu OZ, ki govori o vnaprej pripravljenih pogodbah in izkoriščanju položaja močnejše pogosbene stranke.
kohoutek111 ::
No, saj to vse, zgoraj napisano, sem hotel povedati, samo nekateri pač ne razumejo.
Za tako garancijo in pisno garantirane km je škoda papirja... .
Prevrtenih km itak ni mogoče dokazati brez velikih stroškov, sem sam šel čez to, sodni izvedenec je lahko samo ugotovil da
"je možno, da ima vozilo prevoženih več km kot jih je prikazanih na števcu, vendar sama obraba delov, večjih od pričakovanih za to starost, vrsto vozila in prevožene kilometre ni nujno samo posledica večjega števila prevoženih km od dejansko navedenih ob prodaji vozila". Lahko je pač avto bil podvržen vožnji v ekstremnih pogojih, česar pa uvoznik ne more vedeti.
Torej - potrebno je še kaj dokazati, možnost je premalo. Mimogrede, avto je imel Motive Service garancijo, kjer je krito vse, kar se ne bo pokvarilo in nepokrito vse, kar se običajno res pokvari.
Za tako garancijo in pisno garantirane km je škoda papirja... .
Prevrtenih km itak ni mogoče dokazati brez velikih stroškov, sem sam šel čez to, sodni izvedenec je lahko samo ugotovil da
"je možno, da ima vozilo prevoženih več km kot jih je prikazanih na števcu, vendar sama obraba delov, večjih od pričakovanih za to starost, vrsto vozila in prevožene kilometre ni nujno samo posledica večjega števila prevoženih km od dejansko navedenih ob prodaji vozila". Lahko je pač avto bil podvržen vožnji v ekstremnih pogojih, česar pa uvoznik ne more vedeti.
Torej - potrebno je še kaj dokazati, možnost je premalo. Mimogrede, avto je imel Motive Service garancijo, kjer je krito vse, kar se ne bo pokvarilo in nepokrito vse, kar se običajno res pokvari.
The Player ::
kohoutek111 je izjavil:
Hočem le povedati, da prelaganje krivde na preprodajalca ni opravičilo za neumnost kupca. Kupec je v močnejšem položaju, saj se na koncu sam odloči, ali bo kupil ali ne. Odloča se na podlagi podatkov prodajalca in svojega mnenja. Če slepo verjame preprodajalcu- kdo mu je kriv za naivnost?
Vsi govorite, da je potrošnik sam kriv za svoja dejanja, noben pa ne pomisl, da niso vsi profiji pri prepoznavanju šrota in imajo druge prioritete kot to, da gledajo kdo jih bo nategnu.
Lah bi dal kdo kak namig, da se ti revčki nebi nategnil
šernk ::
Jah namig je plačaj 40€ za priklop računalnika ali pa nekomu ki ga poznaš in ima računalnik plačaj 10€.
druge tu skoraj ni, ker večinoma pač samo spreminjajo kilometre na armaturni.
kaj pa stanje kilometrov v ECU? število zapisov ECUja? Je to vse štimalo ali ne?
druge tu skoraj ni, ker večinoma pač samo spreminjajo kilometre na armaturni.
"je možno, da ima vozilo prevoženih več km kot jih je prikazanih na števcu, vendar sama obraba delov, večjih od pričakovanih za to starost, vrsto vozila in prevožene kilometre ni nujno samo posledica večjega števila prevoženih km od dejansko navedenih ob prodaji vozila"
kaj pa stanje kilometrov v ECU? število zapisov ECUja? Je to vse štimalo ali ne?
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
Mehmed ::
kohoutek111 je izjavil:
In da javno zagovarjam stališče, da vrtenje kilometrov ni nujno kaznivo dejanje, to postane takrat, ko nastane kupcu škoda, ki je posledica tega vrtenja. Zgolj korist prodajalca še ni dobra podlaga.
(1) Kdor, zato da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, spravi koga z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z zaporom do treh let.
Tko da ja, samo vrtenje ni problem. Ce imas OCD pa nucas okrogle cifre na stevcu ga kr vrti vsak dan.
Cim ga pa prodajas s prevrtenimi ciframi kot pravimi je pa goljufija.
WarpedGone ::
Najbol simpl princip bi bil, da avto ki ga nekje kupuješ pelješ na ocenitev pred prodajo neki drugi avtohiši.
Tam ga bojo prešnofal in našl karsedamnogo izgovorov za čimnižjo odkupno ceno.
Nekateri izgovori ne bodo potegnjeni iz riti, med drugim tudi servisna zgodovina ne.
Tam ga bojo prešnofal in našl karsedamnogo izgovorov za čimnižjo odkupno ceno.
Nekateri izgovori ne bodo potegnjeni iz riti, med drugim tudi servisna zgodovina ne.
Zbogom in hvala za vse ribe
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Realni kilometri so tu kaj? (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 17582 (8149) | Arzen28 |
» | Avtohiša, ki vrti kilometre rabljenim vozilom (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Na cesti | 89572 (58658) | hojnikb |
» | Prevrteni km na avtu (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 11273 (7282) | Kron |
» | goljufije z prikazom prevoženih kilometrov (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 41646 (37044) | imagodei |