» »

facebook je javni kraj ?

facebook je javni kraj ?

1 2
3
»

St235 ::

Tale del ne zdrži:
Pise, da moras dati soglasje. Kar das, ko obkljukas vidno vsem.


Po tej logiki je zaseben vsak kraj ki je v zasebni lati. Če vanj lahko dostopa širša javnost potem je to zato, ker ga lastnik ni fizično blokiral ergo se to lahko šteje za soglasje. Poglej primer zorja opisanega travnika. Imaš odprt prostor, kamor lahko kdorkoli pride. Interpretacija, da je prostor še vedno zaseben in imajo vsi soglasje da pridejo tja ne zdrži.

Definicija pravi Javni kraj je po zakonu vsak prostor, ki je brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopen vsakomur, zasebni prostor pa prostor v zasebni lasti, dostop vanj dovoljen le s soglasjem.

Torej če je nek kraj prosto dostopen vsakomur in jaz za to ne potrebujem izrecnega soglasja potem je IMO javen.

V primeru FBja je to odprt profil. Tja lahko namreč pride vsakdo brez, da bi moral pridobit izrecno soglasje. To da omogočiš komurkoli dostop naredi prosor javen. ČE pa bi moral za dostop do tvojega profila najprej pridobiti tvoje soglasje potem je pa druga zgodba.

Torej ne, ne znam si predstavljat da bi zdržala interpretaciaj da izjava: Vsem dovolim da pridejo na moj profil/travnik/hišo pomeni, da sem dal soglasje in s tem ohranil prostor kot zaseben. Soglasje je namreč specifičen dogovor med konkretnimi osebami in ne kaj splošnega.

Phantomeye je izjavil:

St235 je izjavil:

Aha torej, če grem čez mejo lahko delam kar hočem in za to ne morem odgovarjat v Sloveniji?


Torej te v ameriki lahko slovenski policisti lahko kaznujejo za motenje JRM-ja na podlagi slovenske zakonodaje? ker to sprašujem.


dokler si v Ameriki ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Mehmed ::

Poglej primer zorja opisanega travnika. Imaš odprt prostor, kamor lahko kdorkoli pride. Interpretacija, da je prostor še vedno zaseben in imajo vsi soglasje da pridejo tja ne zdrži.
Ciljam na zasebno last, ne zasebnost. Ce odstranim vrata iz svoje steklene hise bo moja zasebnost nekje na nuli. Ampak policija bi recimo se vedno rabila nalog, ker je moja bajta se kar moja last. Tudi za moj neograjen travnik.

St235 je izjavil:



Definicija pravi Javni kraj je po zakonu vsak prostor, ki je brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopen vsakomur, zasebni prostor pa prostor v zasebni lasti, dostop vanj dovoljen le s soglasjem.


Vse lepo in prav, samo zakaj bi sli pisat v zakon zasebna last, ce to ne igra nobene vloge? Po tvoji interpretaciji je lahko samo javno (dostopno) in zasebno (nedostopno). Sej ni nobene potrebe se spuscat v lastnino potem.
Ampak so se. Tako da ocitno neko vlogo le igra.
In ce lastnina igra vlogo potem med tema dvema clenoma samo en ustreza realnemu stanju (da je moj profil moja last). In tudi ce jaz dam moj profil na ogled vsem je se vedno moja last. Ne postane tuja. In dokler je moja last glej clen, ki se nanasa na stvari v moji lasti.

Ti si se mal prevec zapicil v dostopnost, kot da je lahko samo dostopno ergo javno, pa nedostopno ergo zasebno. Ampak lahko je tudi zasebno in dostopno po mojem okusu. Ce je po mojem okusu dovoliti vsem, je to moja stvar. Sicer v praksi lahko izgleda kot javni kraj, ni ga pa potrebe prestavljat tja, ce ta clen dopusca tudi to moznost in obenem ohranja zadevo v moji lasti.

Tisto glede soglasja je pa smesno. Jaz lahko brez cesarkoli konkretnega in specificnega, v bistvu brez da bi karkol naredil, transformiram zasebni prostor v javni kraj in je to moja legitimna odlocitev. Ce ga hocem ohraniti kot zasebni prostor pa dati na voljo ljudem po mojem okusu pa rabim malodane ena na ena pogodbe?
Sej tudi ce to drzi, toliko soglasij kot jih dajes na fb zlepa ne najdes. Za sleherno objavo ali podatek imas zraven moznosti komu je vidno. In ce ze vidno:vsem po neki logiki naredi moj profil javen kraj, bom pac izbral vidno:prijateljem prijateljev ali pa vsem v moji regiji. V praksi bo isti drek, ampak profil bo ostal zasebni prostor dostopen tocno doloceni skupini, ki sem ji dal soglasje. Problem resen.

Zeitgeist ::

luli je izjavil:

Zeitgeist je izjavil:

plus se nekaj...
svoboda izražanja ni absolutna, kot si jo nekateri razlagajo. svoboda izražanja sega samo tako daleč, dokler ne posega v druge pravice

Če še nimaš poklica razmisli, da bi šel med klovne. Tam rabijo točno takšne kot si ti.



v bistvu če gledam na moj poklic oz naziv imam nekaj malega znanja iz področja ustavnega prava in prava človekovih pravic. tako da sem mislil da lahko dodam vsaj neko mičkeno dodano vrednost na to debato.

s čim pa lahko ti argumentiraš svoje trditve?

Invictus ::

Zeitgeist je izjavil:


v bistvu če gledam na moj poklic oz naziv imam nekaj malega znanja iz področja ustavnega prava in prava človekovih pravic. tako da sem mislil da lahko dodam vsaj neko mičkeno dodano vrednost na to debato.

Sorči, si že overqualified za to debato ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Snemanje osebe in objava na internetu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5312003 (4227) simnov
»

Kateri VPN ponudnik vzet?

Oddelek: Omrežja in internet
417665 (4355) Badwolff
»

Kamere po avstrijskih gozdovih .. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11832912 (27119) FrizzleFry
»

Facebook Timeline na voljo za vse (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5917789 (12717) Bor H

Več podobnih tem