» »

CRASH-i v študentskih skupinicah v skupno najetih stanovanjih

CRASH-i v študentskih skupinicah v skupno najetih stanovanjih

Temo vidijo: vsi

Go-ahead ::

Glede na to, da so danšni mladci čedalje bolj samo svoji in zelo agresivni pri uveljavljanju svojih pravic kjer koli že, me zanimajo vaše iskušnje iz študentskega lifa-a, še posebej uveljavljanje osnovnih življenskih standardov (čiščenje, kuhanje, pomivanje posode, skupnih blagajnah,....)v najetih stanovanjih s tremi ali več najemniki.

Mnogokrat namreč slišim, da take skupinice živijo v slabo očiščenih prostorih, polnih pločevink, čikov,... zaradi nezmožnosti razdeljevanja nalog in delitve odgovornosti po posameznikih.

Skratka, vsi bi se imeli kot doma, kjer je mamica poskrbela za vse, vendar ker mamice ni, se po stanovanjih valjajo pločevinke.

Kako ste vi reševali take težave, ste spisali hišni red?

solatko ::

Nekaj pametnih oseb lahko existira v skupini, dva trmasta svojeglavca težko. Potrebno je najt sostanovalce, ki skupaj svinjajo in tudi skupaj pospravljajo ali pa, da od enega mami pride 2-3x na teden pospravit svinjarijo. Lahko tudi žena stanodajalca, če boste to plačali posebej.
Delo krepa človeka

VaeVictis ::

Ne vem, edina pametna možnost je da se napiše neki hišni red in da vsakdo en teden recimo čisti stanovanje.

Recimo Tine, Lojze, Franc, Micka in Tina živijo v stanovanju.

Tine 1. teden, Lojze 2. teden, Franc 3. teden, ...

Ali pa recimo Tine 1. teden čisti, Lojze 1. teden pomiva, 2. teden Lojze čisti in Franc pomiva, ...

Pa recimo vsake 3 mesece se še eno generalko naredi pa ste zmagal!

ps: Lahko pa zberete denar za čistilko pa je!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: VaeVictis ()

first_line ::

Po mojih izkušnjat tisti ki čez vikend hodijo domov sesat k mamici ne znajo brati s hišnega reda.
Sam imam srečo da rad pucam in sem od drugih pričakoval minimalno. Seveda pa komot mesečno zarčunavaš € za čistila. Sem vsak mesec kupil novo 20€ metlo, cepci itak nimajo blage veze koliko stane in kako hitro se znuca :D

Heisenberg ::

GO-ahead: takoj na začetku, daj vedeti da ne nameravaš živeti v svinjaku! Če bo ostalim to vseeno pa sam pospravljaj, a jim daj vedeti, da nič ni zastonj! Naj ti plačajo ali se odložijo na drugačen način (brezplačna hrana, ali drugi stroški...)

Drugače so pa moje izkušnje take, da so ženske veliko večji svinjaki kot tipi!

VaeVictis je izjavil:

Ne vem, edina pametna možnost je da se napiše neki hišni red in da vsakdo en teden recimo čisti stanovanje.

Ali pa recimo Tine 1. teden čisti, Lojze 1. teden pomiva, 2. teden Lojze čisti in Franc pomiva, ...

Se popolnoma strinjam. Ali ima kdo kakšen vzorec?

Go-ahead je izjavil:

VaeVictis je izjavil:

Se popolnoma strinjam. Ali ima kdo kakšen vzorec?

VZOREC ? Resno ? Saj ni tako težko...

če ste štirje deliš dela tako, da vsak dobi približno enako težko delo...

ali pa deliš po sobah...recimo en kuhinja, drug wc itd... in potem rotirate tedensko

pa tudi skupni fond morate imeti za čistila in pripomočke

pa še to- če pospravljate SPROTI in vsak za SABO je pospravljanja zelo malo, potem ostane samo še generalka!

Zgodovina sprememb…

Matek ::

Vzpostavitev nekega režima čiščenja je vsekakor osnovna stvar, ampak narediti seznam je najenostavneje, dejansko se ga držati pa dosti težje.

Iz osebnih izkušenj bi rekel, da niti slučajno ne gre za nezmožnost razdeljevanja nalog in delitve odgovornosti, ampak zgolj na nenavajenost posameznikov na določena opravila. Študentsko stanovanje je za večino prva izkušnja samostojnega življenja in če si 20 let živel nekje, kjer so se določene stvari zgodile "čudežno" (beri - nekdo jih ne naredil namesto tebe), te seveda ujamejo nepripravljenega. Fantje imajo načeloma več težav s tem, ker vendarle živimo v seksistični družbi, kjer hišna opravila pogosteje opravljajo ženske in se fante skozi vzgojo redkeje uči teh istih opravil.

Problem nastane predvsem, ko pride do razlik med higienskimi standardi udeležencev. Če skupaj živi skupina ljudi, v kateri nesnaga ne moti nikogar, ne bo prihajalo do sporov oz. bo do njih prišlo zgolj ob obisku nekoga zunanjega z višjimi standardi. Če pa nekateri sostanovalci želijo čistejše razmere od drugih, pride do težav. To morda zveni očitno, ampak je za to temo zelo pomembno. Iz uvodnega posta namreč ni moč razbrati, ali Go-ahead sprašuje iz penzionistične pozicije nekoga zunanjega, ki bi rad malo vzgajal študente, ali nekoga, ki živi v stanovanju in ima težave s sostanovalci.

Za drugo opcijo sta rešitvi dve. Iz pozicije nekoga, ki ga moti nesnaga, imaš izbiro skozi boleč proces teženja in nalaganja dela privaditi manj vestne na čiščenje. Treba je najti prave vzvode in pritisniti nanje, jih pripraviti do dela in sčasoma do ponotranjenja višjega higienskega standarda. Seveda pa je to odvisno od tega, koliko ti sostanovalci pomenijo in kako zelo si želiš živeti z njimi. Vzgoja dvajsetletnikov/dvajsetletnic pač ni lahka naloga, še manj pa dolžnost naključnega sostanovalca. Marsikdaj je enostavnejša rešitev, da se pač preseliš nekam, kjer boš lahko živel v čistejšem okolju. Konec koncev je v času študija to precej enostavno in marsikdaj tudi prijetno (spoznavanje novih ljudi in okolij).

Bi pa odsvetoval zbiranje denarja za čistilko oz. iskanje sorodnikov, ki bi čistili namesto stanovalcev/stanovalk. Slej ko prej v življenju pristaneš v nekih okoliščinah, kjer je čiščenje za sabo neizogibno in pričakovano (bivanje v hostlu, skupno življenje s partnerjem, ...) in si se pač prisiljen privaditi nanj (oz ga preložiš na nekoga drugega in s tem obremeniš sočloveka, kar je zame nesprejemljivo). Če se čiščenju izogneš zdaj, boš prišel v konflikt enkrat kasneje, mogoče bo takrat več na kocki.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matek ()

Glede moje vloge, sem ta dogovarjanja že dal skozi brez večjih nesoglasij. Konkretno pa imam nehvaležno vlogo nekakšnega iskalca rešitve za skupinico 4h ne najbolj usklajenih študentov, ki si mislijo, da jim moram rešitev najti jaz.

V mojih študentskih časih so bile stvari enostavnejše:
- vsak je počistil za sabo,
- enkrat mesečno smo izvedli generalno čiščenje,
- enkrat tedensko se je izvedlo redno čiščenje.

Za ostale stvari smo se sproti dogovarjali.

Danes pa nastajo problemi, ker bi nekdo rad imel takoj pomito posodo, drugi bi jo pa rad pomil naslednji dan.

Invictus ::

Za stanodajalca je najbolje da v ceno vključi še čistilko 1x na teden.

Dolgoročno najboljša rešitev za preprečevanje zaleg ... in lenih študentov ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

FTad ::

Da opišem, kakšna je politika v našem stanovanju:
- 5 cimrov in 1 cimra (6 enoposteljnih sob)

Dogovorjeno je, da vsaka soba (kdorkoli je pač v njej) zadolžen za čiščenje kopalnic, kuhinje, hodnika in stopnišča. Že takoj tukaj se pojavi razlika, kako se nekdo loti čiščenja. Enemu cimru je dovolj, da straniščno školjko obriše samo s toaletnim papirjem in je po njegovo že čista, medtem ko jaz in ostali vzamemo čistilo in dejansko ustrezno očistimo školjko in ostale stvari v kopalnici.

Dejstvo je, da če želiš nekomu nekaj dopovedat ali ga prosit, da popravi slabo navado glede pospravljanje ipd, da mu stopiš na živce. Težko je najti način, kako mu dopovedat, da naj to popravi. Tipična reakcija take osebe je, da ti po tvoji prošnji takoj vrže pod nos, kaj pa njega/njo moti pri tvoji snažnosti in potem se lahko kregaš v nedogled glede tega. Meni enostavno ni jasno, zakaj ne mores odgovoriti na prošnjo (če je bila povedana na konkreten in spoštljiv način), da boš v prihodnje bolj pozoren.

Situacija je pa na žalost taka, da je folk egoističen in len ter misli le nase. Potem sem pa jaz tisti "tečen", ker sem v stanovanju najbolj snažen in bi rad vzpostavil nek higienski standard, potem pa padejo komentarji ala "prej je bilo pa vse v najlepšem redu ipd, blablabla, potem si pa ti prišel in ti nič ni všeč."

Ali pa "moraš upoštevati, da nas je v stanovanju 6 in je težko držati standard." To je bulls**t. Če vsak malo za seboj poskrbi, potem je vseeno ali sta v stanovanju 2 ali pa 10 ljudi.

Najbolje da napišeš navodila kako se čisti straniščna školjka. In seveda vse ostalo.

Glede na to da je večina ljudi ovc, bo lepo sledila navodilom. Marsikateri pa res ne ve kako se straniščna školjka res spuca ...

potem smo pa spet pri raznem "vsiljevanju" in češ: kaj boš ti mene učil, kako se čisti ipd.... ali se motim?

Er333 ::

first_line je izjavil:

Sem vsak mesec kupil novo 20€ metlo, cepci itak nimajo blage veze koliko stane in kako hitro se znuca :D

OMG svaka ti čast za tole!! :)

jype ::

Sliši se kot pisanje o pisarni in kuhinji svežega startupa.

St235 ::

za kaj? da je vsak mesec goljufal cimre namresto, da bi se korektno zmenili kako in kaj? res svaka čast, če ne drugega ni dvoma v to katero državljanstvo imaš.

Utk ::

Ali pa "moraš upoštevati, da nas je v stanovanju 6 in je težko držati standard." To je bulls**t. Če vsak malo za seboj poskrbi, potem je vseeno ali sta v stanovanju 2 ali pa 10 ljudi.
Zakaj se bi moralo 5 ljudi držat točno tvojega standarda? Če si ti edini problem, se ve kje je rešitev. Če se ostalih 5 kolk tolk strinja o standardu. Jaz tudi ne pucam svoje školjke doma vsak teden s čistilom. Zakaj zaboga bi jo? Ti jo pa dej, če hočeš. Samo drugim ne teži.

m0LN4r ::

1. Upam, da pišete taki tu, ki ste bli v ŠD domu oz. podnajemniškem stanovanju z sostanovalci.

Moje izkušnje:
- stanovanje s kolegi: ok, ker se nobenemu ni dalo glih pucat pa pomivat posodo, smo poskušali čimmanj umazat... jedli, kuhali, pili, svinjali smo drugje :D
- ŠD navadna soba 30 ljudi na eno kuhno, prva generacija je bila kul, vsak za sabo pomil, ker drugače nebi bilo mesta +smo imeli pridne punce in bila je večja kolegialnost
- ŠD čez 2 leti, ko se menjala generacija, se je pa vsak držal za sebe nobene komunikacije itd.
(v študentu so 1x na leto sanitarne, tako da tudi največji prasci 1x na leto spucajo za sabo)
- ŠD apartma (4 ljudi, ena kuhna-kopalnica), vsak za sabo spucal, generalno smo si pa razdelili po tednih. Enkrat ena soba drugič druga. Z cimrom sva se pa menjavala še, en kopalnico drug pa pobriše tla po hodniku in kuhna.

Zasebni študentski dom (tam kjer sem bil na obisku) je pa kot teksas. Če se najdejo taki na kupu, kjer noben ne puca in nobenga ne moti. Greš na wc pa vidiš v kotih 10cm debele črne mucike pa črne fuge, praha samo na pipi pa kljuki ni :D Wc deska je mal rumenkasta :D

Nevem no, pilo se je, kadilo se je, svinjalo se je. Pa tudi spucalo se je. Pa smo tut kje kaj pobruhal. Če se ni takoj, se je pa čez čas :D

*Za ene pa vem, da so najeli čistilko, ki je pucala štenghaus in ji na roke plačali, da spuca še mal pr njih. Stroške so si razdelil in vsi so bli happy.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

mojca ::

Za deljenje stroškov se je meni zdela najbolj kul rešitev ta, da smo si naredili eno tabelo v google docsih in vsak, ki je kupil karkoli (plinsko jeklenko, čistilo, WC papir, sol, poper, ... plačal položnice) je vnesel stroške, enkrat mesečno (ko se je zbiralo za najemnino in stroške), pa se je "zglihalo".

Meni se je zdela najbolj genialna sostanovalka, ki je popenila, kadarkoli je od zajtrka do kosila v lijaku ostala ena skodelica ali krožnik. Sama pa ni znala uporabljati niti wc ščetke niti ni poznala koncepta odnašanja smeti (če je v košu prostor za N smeti, bo prostor tudi za N+1, tudi če pri tlačenju uničiš koš).

Nekaterih ljudi ne moreš spremeniti. Če se standardi čistoče preveč razhajajo, je edina rešitev, da se nekdo odseli ali da se tisti z višjim standardom sprijazni s čiščenjem za drugimi. Nekaterim preverjeno ni problem, če sami zasvinjajo vso posodo v kuhinji in sproti pomivajo samo tisto, kar slučajno spet potrebujejo - če se posoda ne pomije mesec ali več - noben problem. Če smrdi, se jo nese pa na balkon, kjer lahko jajca gnijejo še nadaljnjih nekaj mesecev.

Utk je izjavil:

Zakaj se bi moralo 5 ljudi držat točno tvojega standarda? Če si ti edini problem, se ve kje je rešitev. Če se ostalih 5 kolk tolk strinja o standardu. Jaz tudi ne pucam svoje školjke doma vsak teden s čistilom. Zakaj zaboga bi jo? Ti jo pa dej, če hočeš. Samo drugim ne teži.

Gre se za to, da eden od 6h ne more/se mu ne ljubi čistiti školjke/umivalnika, kadi s čistili.

Zdaj, če ti sam živiš v stanovanju te razumem, da ne pucaš školjke tedensko. Ampak če ti 6x več riti sedi na školjki z vprašljivimi navadami, potem ti ne bi bilo vseeno, ko bi videl rumeno desko ipd svinjarijo in tudi ne vem, če bi se strinjal, da bi za očiščeno školjko smatral en obris počez s toaletnim papirjem...

mojca je izjavil:

Za deljenje stroškov se je meni zdela najbolj kul rešitev ta, da smo si naredili eno tabelo v google docsih in vsak, ki je kupil karkoli (plinsko jeklenko, čistilo, WC papir, sol, poper, ... plačal položnice) je vnesel stroške, enkrat mesečno (ko se je zbiralo za najemnino in stroške), pa se je "zglihalo".

Meni se je zdela najbolj genialna sostanovalka, ki je popenila, kadarkoli je od zajtrka do kosila v lijaku ostala ena skodelica ali krožnik. Sama pa ni znala uporabljati niti wc ščetke niti ni poznala koncepta odnašanja smeti (če je v košu prostor za N smeti, bo prostor tudi za N+1, tudi če pri tlačenju uničiš koš).

Nekaterih ljudi ne moreš spremeniti. Če se standardi čistoče preveč razhajajo, je edina rešitev, da se nekdo odseli ali da se tisti z višjim standardom sprijazni s čiščenjem za drugimi. Nekaterim preverjeno ni problem, če sami zasvinjajo vso posodo v kuhinji in sproti pomivajo samo tisto, kar slučajno spet potrebujejo - če se posoda ne pomije mesec ali več - noben problem. Če smrdi, se jo nese pa na balkon, kjer lahko jajca gnijejo še nadaljnjih nekaj mesecev.

mi smo imel za skupne stroške podoben sistem. Samo da smo v naprej zbrali po XY EUR potem se je pa iz tistega črpalo, kar je bilo treba (wc papir, čistila, sol...). Kupil je pa načeloma tist, ki je opazil da zmanjkuje. Za čiščenje smo imeli pač rotacijo. Enkrat na mesec si bil na vrsti za posesat in enkrat na dva meseca je bilo na vrsti generalno čiščenje. Je pa definitivno precej pripomogel pomivalni stroj tako, da nekih sporov glede posode ni bilo.. Kasneje ko sva imela dva že redno službo, pa se je čistilka v bloku sama ponudila, da pride enkrat na mesec generalno pomit stanovanje in smo se vsi strinjali, da je to šest ur življenja, ki ga z veseljem plačano. In ko si strošek razdelil na vse stanovalce je bilo dejanskega mesečnega stroška manj kot na teden dam za kavo.

Utk ::

Ja če je en tak, ostali pa ne, ga vržte ven. Če te motijo vsi ostali, ti pa preostane samo da greš ti ven.

Utk je izjavil:

Ja če je en tak, ostali pa ne, ga vržte ven. Če te motijo vsi ostali, ti pa preostane samo da greš ti ven.

Ni takšnega konflikta ali nestrinjanja, da bi se želel odselit ali koga vreči ven. Sproti se rešujejo konflikti.

Problem je po mojem lahko, če so neki totalno random študenti (dva drogeraša, 2 erasmusa in en geek) v bajti in vsi majo kao pogodbo za eno leto.
Po eni strani si moral to vzet v poštev, ko si šel v tako veliko stanovanje, ki je verjetno bistveno ceneje, kot kaka garsonjerica z pridno cimro.
Trade Republic 38MVDVXM

m0LN4r je izjavil:

Problem je po mojem lahko, če so neki totalno random študenti (dva drogeraša, 2 erasmusa in en geek) v bajti in vsi majo kao pogodbo za eno leto.
Po eni strani si moral to vzet v poštev, ko si šel v tako veliko stanovanje, ki je verjetno bistveno ceneje, kot kaka garsonjerica z pridno cimro.

saj, zaradi ugodne cene glede na urejenost stanovanja, kuhinje in sobe ni nobenih izredno motečih faktorjev, da bi zaradi tega želel iti drugam. Presenetljivo je stanovanje zelo mirno oz včasih sploh ne veš, če je kdo doma :)

njyngs ::

Jaz sem dal ene 10 različnih cimrov/cimer skozi in bom tako splošno zapisal:

Punce:
+ v večini dobra komunikacija
- povečini precej slaba higiena (razen lastnega izgleda)

Fantje:
+/- komunikacija (~pol čudnih, ~pol normalnih)
+ dobra higiena, ni bilo problemov nikdar

Tudi nasplošno ko se pogovarjam s prijatelji/znanci, ki so še v študentskih domovih ali najetih stanovanjih z večimi osebami priznajo, da so punce kar se čistoče tiče šibkejši člen.

Je pa odvisno koliko si si sposoben najt poštene sostanovalce in da se enkrat pogovorite, kaj pričakuješ/jo. Če si ne znaš na začetku narediti reda si oplel.

njyngs je izjavil:

Tudi nasplošno ko se pogovarjam s prijatelji/znanci, ki so še v študentskih domovih ali najetih stanovanjih z večimi osebami priznajo, da so punce kar se čistoče tiče šibkejši člen.

S tem bi se strinjalo tudi kar precej stanodajalcev ...

Moj frend, ki to počne, oddaja sobe/stanovanja samo samskim zaposlenim moškim. Nobenih problemov ...

solatko ::

Lakotnik29 - V skupini, kot jo je opisal first line, je njegov način, edini način. Po tvoje bi moral vse opraviti sam in to zastonj. Koliko stvari si pa ti opravil zastonj?

Način za vzdrževanje čistoče v podnajemniškem stanovanju, z več osebami, je potrebno doreč ob vselitvi.
Če so vsi pripravljeni naredit vse, ni nobenega problema, se razdeli naloge in zadeva je rešena.
V primeru, da je v stanovanju situacija drugačne, se dogovori cenik storitev:
pranje in pospravljanje posode - 10€
sesanje - 15€
čiščenje kopalnice in wc-ja - 30€
brisanje prahu, čiščenje šip - 20€.

Obračuna se takoj, ko narediš namesto drugega.
Mesec, dva dobro zaslužiš, potem pa vsak opravi svoje delo.

Nobena stvar ni zastonj, ker gre za čiščenje svinjarije za drugimi, mora bit posel plačan več.
Delo krepa človeka

solatko je izjavil:

Lakotnik29 - V skupini, kot jo je opisal first line, je njegov način, edini način. Po tvoje bi moral vse opraviti sam in to zastonj. Koliko stvari si pa ti opravil zastonj?

Način za vzdrževanje čistoče v podnajemniškem stanovanju, z več osebami, je potrebno doreč ob vselitvi.
Če so vsi pripravljeni naredit vse, ni nobenega problema, se razdeli naloge in zadeva je rešena.
V primeru, da je v stanovanju situacija drugačne, se dogovori cenik storitev:
pranje in pospravljanje posode - 10EUR
sesanje - 15EUR
čiščenje kopalnice in wc-ja - 30EUR
brisanje prahu, čiščenje šip - 20EUR.

Obračuna se takoj, ko narediš namesto drugega.
Mesec, dva dobro zaslužiš, potem pa vsak opravi svoje delo.

Nobena stvar ni zastonj, ker gre za čiščenje svinjarije za drugimi, mora bit posel plačan več.

Ne ni. To je edini način, ki ga je sposoben sestavit neuvzogjen adolescentnež, ki si brez lastne mamice niti hrenovk ne zna skuhat.
Pomilovanja vredno, da mora cimre nategovat s tem koliko stane metla, ker pač ni sposoben osnovne človeške komunikacije.

Da ne bo pomote, jaz ne vidim popolnoma nič narobe v temu, da se skupina ljudi dogovori, da čisti eden in je za to ustrezno plačan/se kompenzira pri drugih obveznostih.

Vidim pa precej stvari narobe v temu, da se tega lotiš tako, da goljufaš cimre in še več v temu, da za tako idiotsko ravnanje dobiš pohvale.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

johnnyyy ::

LP,
bilo je konec srednje šole in s sošolci smo se po tem, ko smo bili sprejeti na željene fakultete odločili, da gremo v privat stanovanje. Ja 4 leta smo bili sošolci in lahko bi rekel, da smo se zelo dobro poznali, saj smo se tudi v prostem času veliko družili.
Do takrat je zame, kar se tiče pomivanja, pospravljanja, kuhanja, pranja, plačevanja položnic skrbela mama, od takrat naprej pa sem bil prepuščen, da s cimri to sami opravimo.
Po tem, ko smo se preselili nam je dobro šlo. Po nekaj mesecih, sta začela cimra (ki sta bila sicer športnika) hoditi na žurke, občasno pa smo jih imeli tudi doma, bolj v "cimerskem" krogu. In tako smo preživeli slabo leto študija.
Ko se je začelo poletje, sem odšel domov k staršem, poleg tega pa smo plačevali stanovanje (in stroške), saj je bil dogovor (pogodba) z lastnico takšen, da plačujemo določeno ceno za stanovanje (sem pozabil koliko SIT/mesec), stroške pa poravnavamo sami. Cimra, ki sta bila v LJ, sta skrbela za finace s stroški, najemnina pa je šla direktno na račun lastnice.

Že ob koncu poletja, so se začele žurke prirejati v našem stanovanju, čeprav mene (še) ni bilo tam. Žurke so se potem zavlekle na jesen in več 10 (zame) neznancev je v 2-sobnem stanovanju "žuralo" (pilo, kadilo in razgrajalo). Denar je šel za te zadeve za stroške pa ga ni bilo (najemnino so nekaterim plačevali starši). Kar koli si se dogovoril, napisal, se nekateri niso držali. Pomivanje posode - 1x na teden, WC papir - ni ga, WC zabit (nekdo je vatirane palčke not metav), pospravljannje - kaj je to. In kmalu je prišel še dodaten udar - odklop elektrike. Pokazalo se je, da se poleti ni plačevalo (cimer denar zagonu). Potem odklop interneta (kaj mislite da je bil razlog?) Potem je cimer nekje dobil denar, da je bilo za poplačat in da smo lahko živeli naprej kot ljudje. Takrat sem sam prevzel vodenje stroškov. Pa je bilo nekaj mesecev OK, ampak se je spet začelo: zalaganje denarja, prošnja za denar, da se plačajo stroški. Ker ni bilo ne vrnjenega denarja, ne denarja za stroške, sem nehal plačevati položnice (ne morem sam zdaj vse financirat). In prišel je še en udar - spet odklop elektrike. Pa nekaj kratni obisk policije, sosedje so klicali lastnico itd. (zaradi žurk).

In potem nek dan, ko je bilo konec žurke, pozvoni zvonec. Lastnica z odvetnikom (v fletu še cca 5 ljudi - žurerjev - ki jih nisem poznal). No takrat je bil dogovor, da se stanovanje pusti v stanju kot smo ga dobil, zato je sledilo čiščenje beljenje itd. Hvala k***, da so nekateri tudi takrat spoznali, da nekaj ni v redu in da se je stanovanje res poštimalo v 14 dneh. Nekaj denarja smo takrat ostali še dolžni, pa nas je odvetnik klical (in ker se noben ni javil se tudi sam nisem - tut meni so bili nekateri dolžni) a k sreči nismo dobili nobenega postopka zoper nas (čeprav bi si ga zaslužili).

To je bilo moje najtežje leto v življenju. Doživel sem toliko stvari (predvsem negativnih), kolikor jih nisem ne prej in ne kasneje pa tudi, če integriram. Za tem, ko smo bili že totalno skregani in smo se razšli, sem šel v garsonjero - kjer sem imel svoj mir in svoj prostor. Na faxu sem čez noč dobival ocene za 2 višje kakor prej, z glavnima akterjema katastrof pa nisem od takrat več videl (in nimam niti želje).

No nekaj pa sem se iz tega tudi naučil:
1. človeka spoznaš šele takrat, ko z njim nekaj let živiš
2. ne poizkušaj spreminjati ljudi, če se sami nočejo (škoda časa)
3. ne sodeluj z ljudmi, ki se dogovorov ne držijo
4. če si med barabami, je najslabše, če si pošten

To je na kratko, sicer je bilo še precej več stavari, ki so se dogajale. Se opravičujem za napake v tekstu, saj je od tega minilo več kot 5 let, vendar, ko pomislim, jeza ostaja.

Blop ::

Še nisem videla sobe v študenstkem domu kjer ne bi imeli seznama čiščenja (z izjemo tistih študentskih domov, kjer ima cel štuk kopalnico in kuhinjo).
Ideja je taka, da se sproti kokr tolk puca (pomiva posodo, takoj po žuru se vsaj za silo pospravi, naslednje jutro pa mal bol temeljito spuca).

Mi smo na vsake tolk časa vrgli skup denar za čistila. Enkrat tedensko-ob petkih je vsak moral skupne prostore spucat u nulo (kopalnico, wc, tla, kuhinjo).

Vem za en primer, ko je mami hodila iskat svojega sinčka ob petkih v lj, in takrat ko je bil on na vrsti za pucanje, je ona spucala namesto njega :)

Sicer pa, tako dekleta kot fantje so lahko zapacani ali urejeni. Imajo radi čisto ali se ne zmenijo za umazano.

111111111111 ::

Mi smo bli 3 cimri in smo pomival 1x na teden posodo, mogoče. :) Generalka je bila 1x letno, ko je prišel lastnik na ogled.

Pol smo pa dobili še eno cimro, pol je blo pa konec prašičjega hleva. :) Smo morali pucat kot nori, nam je dala vetra. Sam se ni noboeden nič kaj upiral, ker je, če je bila posoda pomita in kuhinja pospravljena, skuhala vsak dan. Tako dobre Shepard's Pie še do danes nisem jedel. :) Nas je znala podkupit, je bila direkt za ožent, sam jo je nekdo drug odpeljal. je bilo fino. Lepo si posesal ona je pa spekla pecivo, mater tolk z veseljem nisem nikol pospravljal.

Dobri stari časi.

111111111111 je izjavil:

Mi smo bli 3 cimri in smo pomival 1x na teden posodo, mogoče. :) Generalka je bila 1x letno, ko je prišel lastnik na ogled.

Pol smo pa dobili še eno cimro, pol je blo pa konec prašičjega hleva. :) Smo morali pucat kot nori, nam je dala vetra. Sam se ni noboeden nič kaj upiral, ker je, če je bila posoda pomita in kuhinja pospravljena, skuhala vsak dan. Tako dobre Shepard's Pie še do danes nisem jedel. :) Nas je znala podkupit, je bila direkt za ožent, sam jo je nekdo drug odpeljal. je bilo fino. Lepo si posesal ona je pa spekla pecivo, mater tolk z veseljem nisem nikol pospravljal.

Dobri stari časi.

I feel you, je bla vsaj huda? Mogče, bi še mal pogamo lupit krompir pa bi dobil kaj v zameno.
Trade Republic 38MVDVXM

a si to bral pa si se zasekiral :)

http://www.jutarnji.hr/fotoreportaza-o-...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Faraonke

Oddelek: Loža
3510166 (4970) Compufreek
»

Najemnik nekoga šverca (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11325672 (21550) m0LN4r
»