» »

Spletna stran, ki bo zdržala milijardo obiskovalcev

Spletna stran, ki bo zdržala milijardo obiskovalcev

mihak39 ::

Pozdravljeni.

Ker nimam dosti pojma o teh stvareh, zastavljam vprašanja tukaj, kjer ste zbrani strokovnjaki.

1. Ali je katero podjetje v Sloveniji zmožno postaviti spletno stran, ki bo zdržala rast obiskovalcev od 0 do recimo ene milijarde v 6 mesecih? Stran tehnično ne bo nič kaj posebnega, sorazmerno malo vsebine in še manj grafike. Po mojem laičnem mnenju bi morala biti zasnova malce drugačna od strani z »normalnim« obiskom?

2. Ali je Tušhosting (drugega resnega v Sloveniji najbrž ni?) sposoben zdržati takšno rast? Ali je bolje sploh ne razmišljati o domačem ponudniku in se raje ozreti na mednarodne igralce (Rackspace, ipd.)?

Vem, da podjetja lahko najdem na Googlu in jih povprašam osebno, a se mi nekako zdi, da bi prav vsa odgovorila, da znajo in zmorejo.

P.S. Prosim, da popolnoma odmislite pomisleke (nemogoče, itd.) in se pri morebitnih odgovorih osredotočite samo in izključno na zgoraj zastavljena vprašanja. Hvala.
  • spremenilo: mihak39 ()

jan_g ::

Naj ti spletno stran hostajo CDN providerji kot npr. akamai, level3, ipd (oz. vsaj tiste kose, ki se jih da tako ali drugace cache-irati). To so firme, ki se ukvarjajo s tem da pripeljejo vsebino cimblizje uporabniku in imajo edge-serverje postavljene po celem svetu. Tako, da se ta milijarda obiskovalcev prerazporedi glede na geografsko lokacijo med vec streznikov.

black ice ::

Kako bi morala biti spletna stran "drugače" zasnovana? Kako si prišel do milijarde obiskovalcev v pol leta? Po čem sklepaš, da je edino Tušhosting primeren? Na tem forumu imaš še vsaj dva enakovredna, če ne boljša konkurenta.
Za tvoj hipotetični primer pride v poštev CDN in load balancing. Stric Google bo vedel kaj več povedati o tem.

pegasus ::

1. ja
2. ne
Računaj, da miljarda ljudi ne živi v Sloveniji, tako da moraš tako zgodbo zastaviti globalno, s prisotnostjo na vseh celinah, lokalnimi cachingi, geo load balancingom, ipd. Ker tega ne boš šel postavljat sam, pač pa boš najel to storitev pri katerem od globalnih ponudnikov, bodi pripravljen globoko seči v mošnjiček.

Also, edina teoretično možna varjanta dobit miljardo userjev v pol leta je, če zadevo štartaš na kitajskem. Vendar boš tudi tam moral bit #1, ker imajo "veliki" kitajski sajti okrog 600mio userjev. Facebook je majhen v primerjavi z njimi :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pegasus ()

mihak39 ::

Najlepša hvala za resne in konkretne odgovore vsem trem. Vsi odgovori mi bodo v pomoč pri formuliranju vprašanj ob iskanju izvajalcev.
Imena slovenskih podjetij za točko 1. se verjetno tu ne sme pisat, zato mi prosim pošljite zasebno sporočilo, če imate kakšen predlog.

Lp

HardFu ::

Za stran, ki bi imela pricakovano "miljardo" obiskovalcev, bi jaz postavil stack na Amazon OpsWorks, kjer si lahko dolocis, da se serverji sami dodajajo glede na load (in tudi ugasajo), tako da mas avtomatski scaling.

Ker pa miljarda ne pride cez noc, lahko z lahkoto lansiras na TUShostingu pa naknadno selis k kaksnem cloud providerju.
http://codeable.io

alexa-lol ::

Kaj pomeni rast obiskovalcev od 0 do miljarde?

A to pomeni toliko uporabnikov ali toliko ogledov strani (page view)?

Strani s toliko uporabniki/ogledi imajo svoje inženirje zaposlene za razvoj.
Če je ideja res tok super zakaj bi oni razvijali site za X če lahko dobijo sami Y > X denarja?

shadeX ::

Sicer to vprašanje je malo iz trte zvito.

Če bi bil na OP-jevem mestu bi jaz štartal stran čist z navadnim ponudnikom. Če stvar zalaufa in se začnejo userji kopičiti, bi brez problema zamenjal host providerja.

Sicer, milijardo dnevno aktivnih uporabnikov niti facebook v 10 letih še ni dosegel, tako da..

Link

blackbfm ::

op nekaj sanja..na koncu bo mel tolk prometa da bi ga še rpi na domači adsl liniji shendlu:))

Grega_K ::

Drugače pa je nekaj osnovnih zadev (tudi micro virtualka) pri AWS prvo leto zastonj, zato ti priporočam, da se malo poigraš, poskusiš različne rešitve in vidiš, kaj ti najbolj ustreza.

Za tvoj primer je najprimernejša storitev z (auto) scalingom, saj ti lahko ali Microsoftov Azure ali pa Amazonov Web Services sam prilagodi sredstva, kar ti omogoča, da ti bo stran delovala stabilno tudi če boš čez noč dobil milijardo uporabnikov (boš pa veliko plačal :P za milijardo).

Navaden hosting pri tvojem primeru ne pride v poštev.
Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grega_K ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Za vse, ki rabite dober webspace PHP, CGI, ipd (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Izdelava spletišč
376285134 (8426) hariscorale
»

Velika Britanija uvaja davek na digitalne storitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5613718 (11145) euagrus
»

Domenca gostovanje

Oddelek: Izdelava spletišč
173409 (2895) c3p0
»

Facebook lani z 800 milijonov dolarjev prihodkov

Oddelek: Novice / Rezultati
4011529 (9779) Poldi112
»

virtualni direktorij na drugem naslovu

Oddelek: Izdelava spletišč
141464 (1223) Piranha

Več podobnih tem