Forum » Elektrotehnika in elektronika » 12V stabilizator
12V stabilizator
d4vid ::
Živjo,
želim (oz. moram) izdelat stabilizator napetosti 12V z močjo nekje (peak) 80W-90W, tj. ~8A toka. Razmišljal sem, da bi vzel 8 LM7812 čipov in jih vezal vzporedno ter vsakemu na "izhodni" pin vezal še diodo, na "gnd" pin pa nek upor, ki dvigne napetost za 0,7V, kolikor je padec napetosti na diodi.
Zanima me, če imate še kakšne druge predloge, kako najlažje izdelat tak regulator. Potrebujem ga za pico PSU, vhodna napetost je 19V enosmerna (HP polnilec), izhodna mora bit 12V.
Lp
želim (oz. moram) izdelat stabilizator napetosti 12V z močjo nekje (peak) 80W-90W, tj. ~8A toka. Razmišljal sem, da bi vzel 8 LM7812 čipov in jih vezal vzporedno ter vsakemu na "izhodni" pin vezal še diodo, na "gnd" pin pa nek upor, ki dvigne napetost za 0,7V, kolikor je padec napetosti na diodi.
Zanima me, če imate še kakšne druge predloge, kako najlažje izdelat tak regulator. Potrebujem ga za pico PSU, vhodna napetost je 19V enosmerna (HP polnilec), izhodna mora bit 12V.
Lp
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD
settler ::
LM7812 ti bo vso odvečno energijo ((19V-12V)*8A = 56W) pretvoril v toploto, kar pomeni kar fajn grelec. Take stvari se dela iz pretvorniki navzdol, glej pod step down voltage regulator.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: settler ()
Maestral ::
LM7812 ti bo vso odvečno energijo ((19V-12V)*8A = 56W) pretvoril v toploto, kar pomeni kar fajn grelec. Take stvari se dela iz pretvorniki navzdol, glej pod step down voltage regulator.
Točno tako!
Če rabiš iz 18V na 12V (pri ne majhnem, zahtevanem toku) zaresno zadevo, je odgovor že dan..
"STEP DOWN"..!
Ne uporaljat klasićnih, 'LINEARNIH' regulatorskih vezij, kot je npr 7812...
Le-ti "kurijo" odvečno moč nesramno, torej direktno v toploto.
Za efekt pri omembe vrednih močeh se moraš poslužit pravih rešitev,
Spet stikalni (switcher) napajalniki, tokrat "navzdol"...
Malce poguglaj, če ne bo šlo, ti priskočimo na pomoč. Vsekakor pa nekaj serijsko vezanih diod (ustreznega delovnega toka) lahko naredijo praktično isto, kot je želja po pravi, želeni ali delovni napetosti...
LP
Torej stvar je take, da sem na ebayu dost ugodno kupil plato ter pico PSU (za katerega sem zvedel da podpira samo 12V input, ni wide input 12-32V), sam pa imam 18V napajalnik. Če bi priklopil gor 18V, bi ga najbrž skuril?
Bom zaenkrat priklopil gor 12V iz mojega PCja, potem pa bom videl kako naprej...
Bom zaenkrat priklopil gor 12V iz mojega PCja, potem pa bom videl kako naprej...
einstein :P ::
Živjo,
Lp
Zakaj preprosto na bolhi za 5 eur ne kupiš enega starega rač. napajalnika, ki ti bo komot dal 10A na 12V liniji?
STAY OUT OF MY TERRITORY!
ker nimam prostora v ohišju (ohišje je DIY varianta)... Zunaj naj bi pa zgledalo kolikor tolko "lepo".
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | ATX napajalnik- stabiliziran usmernik (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 8809 (7146) | h25 |
» | Priklop LED diod na napetost 13-16VOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2758 (2327) | fr!Xy |
» | Ful čudn problem z maso v avtuOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1931 (1652) | Tero |
» | Kdo bi mi zračunal par uporov?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1760 (1465) | Blisk |
» | potenciometer ?Oddelek: Strojna oprema | 2135 (1902) | Alec999 |