» »

Kje/kako ste se naučili programiranja?

Kje/kako ste se naučili programiranja?

1
2
3 4 5

win64 ::

basic na spectrumu, pascal v osnovni šoli(smo imeli enega bivšega učenca ki je poučeval krožek, sem celo nekaj malega assemblerja spoznal).
Potem srednja šola, kjer smo se v prvem letniku "naučili" 5 jezikov (assembler, javascript, c++, visualbasic za office, pa pascal). V srednji šoli smo se učili še php.
Na prvem šihtu oraclov plsql pa malo c#.
Faks pa od začetka C, potem c++, v zadnjem letniku še malo c#,matlab,...
Trenutno pa sem obstal na c#, čeprav mi je "c" ljubši.

mojca ::

Jerry000 je izjavil:

Pa se programiras? Kot hobi al job? Lepo slisat da punce to zanima, se vec takih:)

Ja, še. Oboje, ampak programiranje ni ekskluziva, pač pa zgolj zelo prikladno orodje za reševanje problemov in lažje doseganje ciljev, vsaj v teoriji:

 https://xkcd.com/1319/

https://xkcd.com/1319/



Pa saj je kar nekaj punc, ki programirajo. Res, da to ni ravno večinska populacija, se jih pa še vedno najde dovolj.

m0LN4r je izjavil:

Sicer pa glede tega, če bo moj sin (ko ga bom imel) v šoli prikrajšan glede tega, bom prvi na roditeljskem sestanku. Mislim pm, da ni istih pogojev na šolah.
Na enih OŠ imaš programiranje na drugih pa dle od narodnega plesa ne vidijo.


Mene vsaj malo mika, da bi poskusila s kakšnim krožkom na OŠ. Od tega bi vsaj nekaj časa posvetila slepemu tipkanju. Ne moreš pa se znašati nad ravnateljem, če na najbližji šoli ne nudijo programiranja. Preseli se nekam, kjer programiranje učijo ali se nauči dobro programirati in voluntiraj za vodenje krožka programiranja, ko bo tvoja hči dovolj stara – do takrat imaš še dovolj časa. Oziroma najdi nekoga, ki bi učil tvoje otroke – bodisi v šoli bodisi privat. To je edina garancija, da se bodo tvoji otroci na šoli učili programiranja. S šimfanjem sistema ne boš dosegel ničesar, je pa to nekaj, kjer dejansko lahko en posameznik naredi čudo dobrega celi generaciji talentiranih otrok na šoli.

Nummy ::

Osnovna šola: pascal, hodu na tekmovanja, parkrat zmagal na regijskem,... Takrat sem si kupil tudi prvi računalnik 286 12MHz, 1MB RAM 24MB disk >.< V 7. razredu sem ga razdrl na prafaktorje in nazaj skup sestavu. Kasnej sem se začel učit tud C++, ko sem si kupu 486-ko (navil jo na 133MHz brez hladilnika - v praksi jajca gor lohk peku). To so bli cajti. :)

Srednja šola, sem se učil vsega boga, od neke vrste assemblerja, do enga jezika za ene programatorje, do C-ja, skriptiranja v enem čudnem jeziku za robotiko,...

Fax: Java, C#, prolog,... V prvem letniku faxa že začel delat, tak da sem dokončal 2 letnika, pol pa nism mel več časa bluzit po fax-u ampak sem šel delat okol kot študent.

Dandanes programiram večinoma v Javi, C#, actionscript, se pa učim še objective C in tanov HTML5.

m0LN4r ::

Mene vsaj malo mika, da bi poskusila s kakšnim krožkom na OŠ. Od tega bi vsaj nekaj časa posvetila slepemu tipkanju. Ne moreš pa se znašati nad ravnateljem, če na najbližji šoli ne nudijo programiranja. Preseli se nekam, kjer programiranje učijo ali se nauči dobro programirati in voluntiraj za vodenje krožka programiranja, ko bo tvoja hči dovolj stara - do takrat imaš še dovolj časa. Oziroma najdi nekoga, ki bi učil tvoje otroke - bodisi v šoli bodisi privat. To je edina garancija, da se bodo tvoji otroci na šoli učili programiranja. S šimfanjem sistema ne boš dosegel ničesar, je pa to nekaj, kjer dejansko lahko en posameznik naredi čudo dobrega celi generaciji talentiranih otrok na šoli.


Logično tole in hvala za spodbudne besede, ampak na enih šolah prinas to enostvno ni v interesu tudi če se ponudiš. Jim je bralna značka pa folklora edino v kar "vlagajo". Lahko da je zdaj malo drugače. V glavnem pred ful cajtom ni bilo. Najbolj trpijo vaške šole, zato pa so otroci od tam manj zainteresirani in osveščeni o tem.

Jaz samo upam, da bo neka oblika programiranja na voljo v vse OŠ kot izbirni predmet ali kaj podobnega. Ne mislim na konkretno pisanje kode, temveč uvod v ta svet, posledično se bo veliko otrok lažje odločilo o srednji šoli.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

mojca ::

Kje boš pa našel učitelje za učenje programiranja (ali česarkoli že - "uvod v ta svet" je še bistveno težje realizirati, če nimaš nekaj dobrih orodij za to) za vse osnovne šole? Sposobni programerji ne gredo za učitelje, ker je to preslabo plačan poklic. Učitelji računalništva/informatike so žal prepogosto tisti, ki niso bili dovolj sposobni za programerske službe. Le redki so taki, ki bi znali otroke naučiti programiranja (ampak slava tistim redkim). Poleg tega bi verjetno lahko na šoli v najboljšem primeru upravičil recimo štiri skupine, torej osem ur programiranja tedensko, pogosto bi pa še eno samo skupino težko zbobnal skupaj. To pomeni, da bi moral učenje programiranja prevzeti nekdo, ki uči še druge predmete.

V končni fazi je popolnoma vseeno, kaj šolo zanima, če nima primernega kadra. Lahko kvečjemu v razpis za učitelja matematike, fizike ali informatike zapišeš, da imajo prednost kandidati z znanjem programiranja ...

Svojo srednjo šolo smatram za eno od najboljših v državi. Ena od večjih šol in ne ravno "na kmetih". Pa je znal kdo programirati? Jasno, da ne. Vsi dobri programerji (in bilo jih je kar nekaj) so bili samouki. Na informativnem dnevu je profesor vsaj iskreno povedal, da tisti, ki jih potencialno zanima programiranje, itak znajo več od njega. Po drugi strani pa nekaj biserov, ki jim ni bilo problem priti v šolo ob 7h zjutraj, da so celo leto vodili krožek za ENEGA dijaka oz. dijakinjo. (Zdaj bi lahko šimfala čez dijake, da s(m)o bili toliko ignorantski, da jim/nam ni bilo mar za krožke, za katere so se profesorji toliko trudili ...)

Tina Maze se verjetno tudi ni pritoževala, zakaj je nihče v osnovni šoli ne zna naučiti smučati. Ja, super bi bilo, če bi lahko v šoli delal izpit za avion, potapljanje, ... se naučil deset tujih jezikov. Ampak ostanimo realni. Če si želiš, da bi se tvoj otrok naučil programiranja, mu to lahko brez težav omogočiš, ne glede na to, ali šola organizira krožek.

Kapo dol npr. za organizatorje projekta http://www.coderdojo.si/ - upam, da projekt uspe in se razširi.
Lahko pa otroka pošlješ tudi na http://www.zri.si/. Tam se je kalilo nezanemarljivo število najboljših programerjev in olimpijcev.

Ja, škoda je, da programiranje ni na voljo v vsaki osnovni šoli kot del izbirnih vsebin, ampak tu lahko dejansko nekaj zagrizenih posameznikov premika gore, kot so dokazali npr. pri Raspberry PI-ju.

Boomerang ::

Mogoče neprimerno vprašanje, a vseeno... a sedaj na osnovnih šolah že programiranje učijo? Ne vem ali je šolstvo tako napredovalo, ali pa je bila naša OŠ... kako bi rekel... med "primitivnimi".

Ko sem bil jaz v osnovni šoli, so bile stvari take: Predmeta računalništvo ali kaj podobno ni bilo. Računalnica je bil privilegij, ki smo si ga lahko privoščili le boljši učenci (pri tehničnem pouku ali kako se je že imenoval predmet). Tisti s slabšim uspehom so ostali v razredu in delali kaj drugega. Računalnico sem videl mogoče enkrat na mesec... se spomnim, kako smo se prerivali v vrsti, kateri bo prej prišel na računalnik in zasedel tistega, na katerem je bil Windows 98, kajti na ostalih so bili 95. Potem smo običajno delali v wordu, excelu... pa en program smo imeli za učenje tipkanja itd. Če si hitro opravil delo, si šel lahko na iRC, internet itd.

Ko sem bil v osnovni šoli, nisem niti vedel za programiranje niti se nisem spraševal kako se izdela nek program. Potem sem prišel v srednjo šolo in prvič slišal za programiranje. Takrat sem mislil, da bom po nekaj napisanih vrsticah delal vse živo (kar ti pade na pamet). Sedaj sem stopil na realna tla in spoznal, da dober programer postaneš edino, če se sam učiš. In ja, še danes se včasih vprašam, kako bi to in ono naredil.

Jerry000 ::

mpak kar ne razumem po eni strani...zakaj tok vsepovsod govorijo da bi bilo dobro v OŠ se že učiti programiranja. Sej po eni strani ok, mogoče če bi blo pri men tko bi danes znal to. Ampak...sej use pa tut ne zanima programiranje in ne bodo vsi programerji. Zakaj na primer ne ufurajo 3D modeliranje, učenje Photoshop,...zakaj ravno programiranje? Upam da sem pravilno napisal:)

ppika ::

Js sem vidla tole

https://vimeo.com/84292161

mojca ::

Tudi tisti, ki so zdaj že v penzionu, razlagajo, da so v šoli programirali. Na trak, seveda. Zbirka nalog s tekmovanj iz računalništva (Enajsta šola računalništva) sega v leto 1977. Ne vem sicer, kdo je leta 77 učil programiranje in koga, ampak programiranje v šoli očitno ni novo, je pa nedvomno zelo redko.

@Jerry: zakaj v osnovni šoli? Zakaj bi pa kdo v osnovni šoli hodil v glasbeno šolo (ali se učil plavanja, smučanja, plesa, tujih jezikov, sodeloval pri dramskem krožku, ...)? Jasno, da programiranje ni za vsakogar, kakor tudi igranje violine ni za vsakogar. Bi bilo pa lepo, če bi lahko tisti otroci, ki jih to zanima, tako enostavno, kot najdejo glasbeno šolo, našli tudi krožek programiranja.

Jasno nihče ne trdi, da ne bi bilo koristno učenje 3D modeliranja in še malega morja stvari, ki jih je moč početi z računalnikom. Nedvomno bolj koristno od posiljevanja z Wordom, ki ga večina učencev obvlada bolj od učitelja.

Yacked2 ::

mojca je izjavil:

Tudi tisti, ki so zdaj že v penzionu, razlagajo, da so v šoli programirali. Na trak, seveda. Zbirka nalog s tekmovanj iz računalništva (Enajsta šola računalništva) sega v leto 1977. Ne vem sicer, kdo je leta 77 učil programiranje in koga, ampak programiranje v šoli očitno ni novo, je pa nedvomno zelo redko.

@Jerry: zakaj v osnovni šoli? Zakaj bi pa kdo v osnovni šoli hodil v glasbeno šolo (ali se učil plavanja, smučanja, plesa, tujih jezikov, sodeloval pri dramskem krožku, ...)? Jasno, da programiranje ni za vsakogar, kakor tudi igranje violine ni za vsakogar. Bi bilo pa lepo, če bi lahko tisti otroci, ki jih to zanima, tako enostavno, kot najdejo glasbeno šolo, našli tudi krožek programiranja.

Jasno nihče ne trdi, da ne bi bilo koristno učenje 3D modeliranja in še malega morja stvari, ki jih je moč početi z računalnikom. Nedvomno bolj koristno od posiljevanja z Wordom, ki ga večina učencev obvlada bolj od učitelja.


Kaj pa tista manjšina, ki Worda ne oblada ? Kaj če otrok doma nima WinOS, npr. če imajo doma iOS ?
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

x3ca ::

Pascal v OŠ, odkrila sama, ko sem iskala na altavisti, kako pravzaprav programi sploh delujejo. Dokaj hitro obupala, ker mi je bilo pretežko in nisem imela nobenega, da bi mi pomagal. Ne dolgo za tem, je prišlo do ene situacije, ki me je zelo motivirala k nadaljnjemu učenju programiranja, tokrat v php-ju. Uspelo mi je osvojit toliko, da sm lahko nardila, kar sm želela, potem pa se s tem nisem več ubadala. Več let kasneje, ko nism vedela kaj bi sama s sabo v življenju, sem bolj za foro vpisala FRI, brez nekih pričakovanj. No, tam je šlo pa potem zares. Predvsem sm vidla kok stvari nism mela prav razjasnjenih in ugotovla, da me stvar res zanima, tako da je bila dobra odločitev :)

Jerry000 ::

mojca je izjavil:

Tudi tisti, ki so zdaj že v penzionu, razlagajo, da so v šoli programirali. Na trak, seveda. Zbirka nalog s tekmovanj iz računalništva (Enajsta šola računalništva) sega v leto 1977. Ne vem sicer, kdo je leta 77 učil programiranje in koga, ampak programiranje v šoli očitno ni novo, je pa nedvomno zelo redko.

@Jerry: zakaj v osnovni šoli? Zakaj bi pa kdo v osnovni šoli hodil v glasbeno šolo (ali se učil plavanja, smučanja, plesa, tujih jezikov, sodeloval pri dramskem krožku, ...)? Jasno, da programiranje ni za vsakogar, kakor tudi igranje violine ni za vsakogar. Bi bilo pa lepo, če bi lahko tisti otroci, ki jih to zanima, tako enostavno, kot najdejo glasbeno šolo, našli tudi krožek programiranja.

Jasno nihče ne trdi, da ne bi bilo koristno učenje 3D modeliranja in še malega morja stvari, ki jih je moč početi z računalnikom. Nedvomno bolj koristno od posiljevanja z Wordom, ki ga večina učencev obvlada bolj od učitelja.


Že že ampak pazi, plavanje, glasbena, smučanje, ples so zunanje aktivnosti izven OŠ. Programiranje pa ponekod hočjo uvedit kot predmet (poleg mat, fiz,...). Na to mislim. Naj raje tečaje, šole naredijo kot zunanja aktivnost izven šole, v sami OŠ pa naj promovirajo in naj dajejo reklame na info tablo. Tako bi tisti k jih programiranje zanima se učil programiranje, tist k pa plavanje bi pa na plavanje hodl. In tist k bi plaval se nebi blo treba matrat z programiranjem ker jih ne zanima.

m0LN4r ::

Lahko bi pa bilo programiranje znotraj matematike in njenega učnega načrta x ur letno. Tako kot se pri telovadbi morajo učit plavat, smučat itd.
Saj glasba, šport, tuji jezik, majo tudi vsi, pa ni za vse. To zdaj ni glih izgovor.

Pred kratkim se je še govorilo o verouku na OŠ, če jim to ni problem zrihtat, jim programiranje tudi nebi smelo bit. Lahko imaš enga učitelja za več šol, če je samo nekaj ur namenjenih temu. Če ma šola denar za dodatke za dvojezičnost, naj ima še za to.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

driver_x ::

Sam nimam nimam izoblikovanega mnenja o tem, ali naj bi programiranje poučevali na OŠ, ali ne. Kot krožek vsekakor, mogoče tudi osnove, toliko da se učenci seznanijo vsaj s tem, kaj programiranje sploh je.

Drugače pa menim, da bi moralo biti programiranje obvezno na gimnaziji (in tehničnih srednjih šolah), saj so tovrstne veščine kasneje zelo uporabne. S tem ne mislim na pisanje kakšnih zahtevnih aplikacij, ampak avtomatizacijo nekaterih opravil znotraj Excela, Matlaba ali kaj podobnega. Sam opažam, da so tisti moji kolegi, ki obvladajo te veščine v precejšnji prednosti. Razen pri najosnovnejših poklicih se je vse preselilo v računalnik, tam so vsi podatki, zato so pomembna tudi znanja, kako do teh podatkov priti in kako z njimi rokovati.

bohr ::

Jerry000 je izjavil:

In tist k bi plaval se nebi blo treba matrat z programiranjem ker jih ne zanima.


Znanje programiranja je del osnovne pismenosti.

MasterKiD ::

Naj se ne učijo programiranja v osnovni šoli, saj je programerjev že polno in jih ni potrebno več :) naj raje gredo za kake avtomehanike, električare - več biznisa :8)

jype ::

Napaka. Programerjev je daleč premalo.

Rias Gremory ::

Dobrih programerjev je daleč premalo.*
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

bluefish ::

Saj se ne gre le za golo programiranje v smislu guncanja HTML/CSS, C,... Važen je miselni proces v ozadju, sposobnost avtomatizacije opravil, splošna pismenost v vse bolj s tehnologijo prepletenem okolju,...

DarKel ::

Pozdravljeni programerji! Sem mlad in neizkušen na tem področju ampak z voljo in željo po nekem novem učenju in piljenju znanja.. Zanima me vaše mnenje kaj meni kot popolnemu začetniku svetujete pri začetkih programiranja, ali bolj spletno programiranje ali objektno (namizno)programiranje.
nekaj izkušenj imam s programom C# ampak to so bolj neki začetki osnove izpisi programov za pretvorbo valute ipd...
sam sem se tudi malo igral z JS,PHP ne pa čisto v potankost..
Drugače delam kot študent v podjetju v oddelku tehnične pomoči se pravi skrb za programsko in strojno opremo. zato bi rad nadgradil znanje še z programiranjem.
koliko časa mislite, da povprečni človek rabi za optimalno znanje programiranja?
Z veseljam bi prebral vaša mnenja ter vaše začetke pri začetkih programiranja
prav tako bi mi z veseljam prišla internetne literatura, če ste voljni jo deliti..

hvala za vaše odgovore in pomoč

alexa-lol ::

Probaj z Javo ali C# in se spoznaj s koncepti objektnega programiranja. Prav tako ne škodi če si domač med raznimi podatkovnimi strukturami in algoritmi. Pri teh algoritmih je zanimivo da se jih da opisati na popolnoma neračunalniški način http://videolectures.net/is2012_demsar_... . Mogoče tudi ne bi škodilo če si se spoznal s paradigmo MVC (model-view-controller) ki omogoča da lažje izdeluješ in nadgrajuješ program/aplikacijo.

Če ti je to približno jasno imaš že malo več manevrskega prostora in se lažje odločiš kaj te bolj zanima.


koliko časa mislite, da povprečni človek rabi za optimalno znanje programiranja?

Trenutek ko boš vse znal ne obstaja. S časom se srečaš z večjim številom problemov, imaš več izkušenj in lažje in hitreje rešuješ probleme. Vedno se bo našel še kdo ki zna nek problem rešiti še bolj elegantno, še hitreje, še bolje.. mogoče ker se je bolj specializiral za neko tehnologijo, mogoče zato ker ima več izkušenj, mogoče zato ker je že delal na zelo podobnem problemu.

m0LN4r ::

Celo nekateri, ki programirajo že 20+ let in se sproti izobražujejo.

Al pa tisti, ki so že začeli v osnovni in še vedno to delajo zdaj na recimo magisteriju, službi itn.

Vprašanje je nekako tako, kako dolgo se moraš učit igrat klavir, da bo to optimalno...
Faktorjev je zelo veliko, največji pa je čas in volja. Učenje vzame ogromno časa. Leta.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

pegasus ::

Najboljš je, če dobiš zx spectruma, ko si star dve leti in že programiraš basic, ko si star 4 leta. Ne pa danes ipadi ... useless.

driver_x ::

V današnjih časih ga lahko priključiš na 4K televizor. priceless.

pegasus ::

Ja, če ga poganjaš v browserju ;)

Rias Gremory ::

@DarKel
Nekaj časa delaj kar hočeš, ker se boš tako lažje naučil stvari.

koliko časa mislite, da povprečni človek rabi za optimalno znanje programiranja?

Učiš se vsak dan. Da boš pa prišel na nek nivo je pa odvisno koliko časa vložiš v učenje X stvari.

Bolj se moraš naučiti problem zdrobiti v več manjših problemov.

Learn to break problems into smaller ones and implement them piecemeal.

Don't look at an idea for a project you have and say "I can't do this, it's too complex!" Think about the problem and what small pieces you need to complete to get moving, and implement them. Inevitably you'll end up thinking "I understand that I need to do this small thing, but I'm not sure how to do it." That's your cue to consult Google, ask questions on Reddit or Stack Overflow, etc. Inevitably you'll also end up thinking "I understand I need to do this small thing, and I know how to do it!" That's your cue to do it. :)

vir: http://www.reddit.com/r/learnprogrammin...
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

DarKel ::

Hvala za odgovore.. Ja najbolj sm nagnjen k c# ker ga tud že mal poznam.
Vem pa tudi, da je programiranje taka zadeva, ki jo nemoreš se napiflat pa znat ampak razumet in potem probat reševat probleme oz. Naloge ki si jih zadaš.. Zanima me predvsem če ma kdo kakšne vire z čim začet itd..

še enkrat hvala vam za odgovore

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

alexa-lol ::

Na Courseri, eDx in Udacity imaš nekaj "programov" - MOOC - ki trajajo od 6-10 tednov kjer ti pojasnijo vsaj osnove nekaterih področij. Vsi so zastonj in dobiš neko začetniško znanje.

Poleg tega imaš strani kot so TreeHouse ( https://teamtreehouse.com/account/subsc... ), CodeSchool ( https://www.codeschool.com/ ) in CodeAcademy ( http://www.codecademy.com/ ) kjer imaš take mini "tečaje" o posameznih tehnologijah. Prva dva staneta cca. 30$ na mesec, CodeAcademy je menda zastonj. Pri CodeSchool imaš recimo tudi zastonj tečaje o AngularJS, o integraciji Google Drive. Zastonj so ker te tečaje sponzorira Google, ker so to pač "njihove" tehnologije. Nekje ponujajo tudi zastonj mesec/2 tedna.

Poleg tega imaš na YT malo morje filmčkov o "programiranju".

Naslednja pot so knjige, katere najdeš preko Amazona npr. in jih potem "kupiš". Po mojem je za začetnika bolje da zbere tistih 30$ in si pogleda kake tečaje na prej omenjenih straneh ker recimo v knjigi je lahko neka tematika obravnavana na 30 straneh, tam imaš pa serijo filmčkov ki recimo trajajo 30 min in zveš praktično iste stvari s tem da je izkušnja bolj interaktivna.

Mal poglej omenjene strani.. v splošnem pa kot pri vsaki stvari največ pomaga da rešuješ praktične probleme. Recimo daj si cilj da bi naredil spletno stran kjer lahko dodajaš in odstranjuješ stvari iz TODO liste, ko to narediš si zadaj kaj bolj ambicioznega, registriraj se na kakšnem forumu kjer so ljudje iz celega sveta in prosi naj ti dajo kakšen problem za rešit. Na tem mestu ne bi priporočal StackOverflow ker je zadnje čase skupnost precej "nesramna" in nestrpna do popolnih začetnikov, zato ker nekateri začetniki sprašujejo popolnoma osnovne stvari, prosijo da za njih narediš domačo nalogo itd.

DarKel ::

hvala ti res.. codeacademy že poznam gor sem mal vadu JS pa PHP.. mene sam zanima ker do zdj sem zmeraj vse po malo delal, malo PHP malo JS malo C#.. s čim se mi najbolj splača začet in da potem grem čez to od začetka do konca..

se pa strinjam, da je najboljše reševati kakšne primere saj s samim učenjem oziroma ponavljanjem ne dosežeš željenega nivoja, ker recimo pri JS znam uporabit FOR zanko While, Do While, Klicati funkcijo itd.. ampak, vse dt skp v en "program" mi pa nebi šlo pomoje

Jerry000 ::

DarKel je izjavil:

hvala ti res.. codeacademy že poznam gor sem mal vadu JS pa PHP.. mene sam zanima ker do zdj sem zmeraj vse po malo delal, malo PHP malo JS malo C#.. s čim se mi najbolj splača začet in da potem grem čez to od začetka do konca..

se pa strinjam, da je najboljše reševati kakšne primere saj s samim učenjem oziroma ponavljanjem ne dosežeš željenega nivoja, ker recimo pri JS znam uporabit FOR zanko While, Do While, Klicati funkcijo itd.. ampak, vse dt skp v en "program" mi pa nebi šlo pomoje


Ist problem mam js, vem kako uporabljat in zakaj so zanke, funkcijr itd. Sam mene logika zmatra, nimam te programerske logike za resevat problemov

galu ::

Mogoče bo vama bo ta princip nalog pomagal: https://www.khanacademy.org/computing/c...
Tako to gre.

Isotropic ::

http://www.amazon.com/Practical-Program...
manj nakladanja, OP in se loti dela.

DarKel ::

a ma kdo izkušnje z codeacedamy, je to primerna za začetnika.. trenutno delam JS sm na 60 procentih.. http://www.codecademy.com

detroit ::

za pravega programerja izbira jezika ni pomembna, važen je cilj. In na podlagi cilja se odloči katero opremo/jezik bo uporabil za rešitev kakšne naloge. Začni na začetku s kakšnimi academiji ali knjigami. Mali koraki pripeljejo do cilja. Skoraj za vsako odgovorno delo oz smer dela ki ga sprejmeš predvidevaj učenje do penzije, pri programiranju se to lepo odraža.
Skero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: detroit ()

DarKel ::

se čist strinajm, še posebi s takšnim tempom, ki ga imamo danes tehnologija se hitro spreminja pride nekaj čist novega na trg ipd.. trenutno mislm dokončati codeacademy, ki mi je kar vredu, potem se bom lotil kakšnih bolj praktičnih nalog

detroit ::

če se lotiš c# ti svetujem od wroxa professional c# x.x dobre knjige, če zajameš znanje in ga razumeš in znaš uporabit se ne rabiš bat.
Skero

DarKel ::

ja mam kr namen it na c# se pomoje kar največ išče? vidsual c# aha hvala za nasvet, mam tudi eno skripto http://uranic.tsckr.si/VISUAL%20C%23/Vi... če kj poznaš

Bergyb ::

Osnov programiranja, ki bi jih moral osvojiti je vsaj en programski jezik in en jezik za baze, da se naučiš logike, kako sestavljati funkcije v celoto in pa obvezno debagiranje - iskanje napak v programih dolgih več strani. Kolikor vem, na boloncu v MB tega ne učijo več... no, odvisno od projekta (izmed 8ih je bil eden tak).

Ko pridobiš osnove je lažje osvotiti tudi druge programske jezike. Kot programer pa moraš vedeti, da se boš celo življenje učil, vedno so tu novosti, katere se boš moral naučiti preko interneta, ali knjig.
Jaz sem se prvo leto službe učil, kako se ne sme programirati, ker sem popravljal njihov program poln napak v kodi in na vmesniku.

DarKel ::

Sj nikjer mogoče na FRI tja nism hodu ne učijo kj res praktičnega oziroma kar bi ti res prav prišlo.. ja to sm pa opazil da bi blo dobro zravn programskega jezika znati tudi kakšen sql.. ti si saj službo dobil to je dobro ;:D

k--p ::

Ce ti je cilj web, je dobro poznati osneve naslednjega:
-> html, css, javascript za frontend,
-> php ali ruby ali nodejs ali python za backend spletnih strani/aplikacij
-> java (EE) ali C# za backend za bolj kompleksne web aplikacije. Praktično vsa velika podjetja uporabljajo nekaj izmed tega, zato se tu splača vložiti največ znanja. Poleg tega, se ta dva jezika uporabljata tudi na drugih platformah (desktop, mobile), in ti koristita tudi v širšem smislu.
-> mysql oz karkoli podobnega za baze.

Če nočeš biti vezan na Microsoft, je java IMO boljša izbira za začetek ...

Mesar ::

k--p je izjavil:

Ce ti je cilj web, je dobro poznati osneve naslednjega:
-> html, css, javascript za frontend,
-> php ali ruby ali nodejs ali python za backend spletnih strani/aplikacij
-> java (EE) ali C# za backend za bolj kompleksne web aplikacije. Praktično vsa velika podjetja uporabljajo nekaj izmed tega, zato se tu splača vložiti največ znanja. Poleg tega, se ta dva jezika uporabljata tudi na drugih platformah (desktop, mobile), in ti koristita tudi v širšem smislu.
-> mysql oz karkoli podobnega za baze.

Če nočeš biti vezan na Microsoft, je java IMO boljša izbira za začetek ...


mysql, mssql, oracle*

Mogoče nebi bilo slabo preverit tudi kakšna je možnost zaposlitve, katerih kadrov je preveč, kateri so iskani...

C# je za preproste appe, kjer moraš hitro naredit nek GUI super, pa tudi preprost je, da bi bil težko bolj preprost.
Your turn to burn!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mesar ()

DarKel ::

Mesar kaj potem predlagaš C#?

k--p sj tak je tud moj namen glede učenja se pravi PHP;JS;HTML;CSS;C# pač tud vse te programske jezike poznam neke več neke malo manj.. mi pa C# bolj diši kot JAVA verjetno zarad tega ker javo ne poznam

detroit ::

Kar je k-p rekel je dobro kar vse znat, ne rabiš obvladat samo moraš poznat osnove nekoč:P Se boš sam usmerjal kaj te bolj veseli delat oz. s katerim jezikom, samo je pa dobro kot sem rekel poznati osnove vseh.

Jst pristopam do jezikov da jih pogledam od daleč raje, zato pa so mi python, js, java, c#, pascal vsi isti čeprav se razlikujejo od blizu. Sam pa vidim samo razlike v sintaksi, hitrosti, enostavnosti pri pristopih do problemov ipd.

No ja konec koncev, kar bo želela firma to boš znal ...simple:)
Skero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: detroit ()

Mesar ::

Java tudi ni tak bau bau...

Za preproste Windows aplikacije kjer je bistvo GUI vsekakor C#, za kakšne bolj kompleksne zadeve pa C++.

PHP je IMO problem, ker je vsak študentek pripravljen delat neke zmazke za 5E/h zato boš tudi ko neboš več začetnik težko dobil "normalen" šiht, razen če boš res dober (pol na nobenem področju ni problem), na drugi strani so asp.net programerji, ki jih je neprimerno manj in so vezani na Microsoft, kar je dobro in slabo... poglej koliko velikih firm ima vse na Microsoftovih tehnologijah (od Exchange do spletne strani).

Čeprav meni osebno asp in asp.net nista nikoli preveč dišala niti nimam dosti izkušenj z tem... razen osnov. HTML, CSS in JS pa lahko kombiniraš s čim hočeš ... na področju spletnih tehnologij, no za JavaScript obstaja tono različnih zbirk in je za efektivno delo potrebno kar dobro poznavanje posamezne, pri asp.net pa ti nekaj zadev že M$ integrira.
Your turn to burn!

Smurf ::

Jaz od zgoraj nastetih stvari znam samo nekaj malega python in C# (profesionalno jih nisem nikoli uporabljal), poznam pa Delphi, C, C++, veliko matematike/fizike, in teorijo sistemov (za kar je recimo dobro imeti faks, lahko pa se sam naucis, ampak je tezja pot). Pa shajam bolje od vecine programerjev tako, da je precej tezko posplosevati kaj je dobro znati.

detroit ::

Se čisto strinjam posploševanje je drek, samo dobro je znati vse;)
Skero

DarKel ::

ja vrjamem da je dobro znati vse ampak od enkrat ne gre vse :D postopoma pa ja an:D
trenutno mi je plan JS PHP HTML/CSS in C#

detroit ::

well...če se greš c# potem ne vem če rabaš php ker lahk uporabiš aspx.

so many sheep so little time:)
Skero

DarKel ::

rabam rabam :P aha tnx for advice :D

k--p ::

Jaz sem samo dal grob primer za nekoga, ki se osredotoči na web dev.
@Smurf
Seveda je najboljše imeti faks in močno znanje matematike/fizike itd, samo mislim da je bilo tu bolj govora o skillsih in programiranju, kot o inženirjih/znastvenikih, in tudi plačilo je za slednje boljše. Jaz npr. imam star uni fri, pretežno programiram, vendar sebe ne nazivam programer, ker je to le eno od orodij/sredstvo v računalniški znanosti in ne (moj) cilj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: k--p ()
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FRI

Oddelek: Šola
193932 (2946)          
»

Želim se naučiti programiranja - najbrž mi to manjka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
14031179 (15035) Strato5
»

Programiranje nasplošno

Oddelek: Programiranje
417344 (5420) kunigunda
»

Programiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9721548 (17125) def0r
»

postal bi programer (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
509652 (7981) videc

Več podobnih tem