Forum » Šola » Rad bi prišel na medicino, potrebujem nasvete.
Rad bi prišel na medicino, potrebujem nasvete.
Turar8 ::
Zdravo!
Stvar je sledeča - kot piše že v naslovu, bi rad prišel na medicino. Sem dijak 3. letnika Bežigrajske gimnazije.
Za vpis na medicino se štejejo:
Uspeh pri splošni maturi: 35%
Uspeh v 3. in 4. letniku: 20%
Uspeh pri posameznih predmetih splošne mature: matematika, tuji jezik in en naravoslovni predmet (biologija, fizika ali kemija): 45%
Kot vidite uspeh za uspeh v vsakem od zadnjih dve letnikov, nanese 10% skupne ocene. Torej, če sem prav dober v 3. letniku izgubim takoj že 2% oziroma 2 točki od 100. Letos moj cilj biti odličen ne uspeva ravno najbolje, delno zaradi nesprotnega dela, delno zaradi jebanja profesorjev v glavo, kot je to na naši gimnaziji znano.
Če sem še v zadnjem letniku prav dober izgubim kar 4 točke od 100 točk. Mogoče se to ne zdi veliko, a omejitev na medicino vsako leto raste in število mest pada. Lansko leto je bilo razpisanih 165 mest, omejitev pa je bila 91,9. Letos je razpisanih le 150 mest.
Tukaj lahko vidite omejitve itd.: http://dijaski.net/studij/mf-ul/program...
To pomeni, da če zgubim 4 točke, imam 96 točk, če pišem maturo brez vsake napake. Vseeno sem le človek in bom točke izgubljal tudi na maturi, zato me ta problem že zdaj skrbi.
Opcija bi bila tudi dentalna medicina, kjer je omejitev za približno 2 točki nižja kot na medicina, a je veliko manj mest.
Hvala za vaše nasvete in lep pozdrav!
Stvar je sledeča - kot piše že v naslovu, bi rad prišel na medicino. Sem dijak 3. letnika Bežigrajske gimnazije.
Za vpis na medicino se štejejo:
Uspeh pri splošni maturi: 35%
Uspeh v 3. in 4. letniku: 20%
Uspeh pri posameznih predmetih splošne mature: matematika, tuji jezik in en naravoslovni predmet (biologija, fizika ali kemija): 45%
Kot vidite uspeh za uspeh v vsakem od zadnjih dve letnikov, nanese 10% skupne ocene. Torej, če sem prav dober v 3. letniku izgubim takoj že 2% oziroma 2 točki od 100. Letos moj cilj biti odličen ne uspeva ravno najbolje, delno zaradi nesprotnega dela, delno zaradi jebanja profesorjev v glavo, kot je to na naši gimnaziji znano.
Če sem še v zadnjem letniku prav dober izgubim kar 4 točke od 100 točk. Mogoče se to ne zdi veliko, a omejitev na medicino vsako leto raste in število mest pada. Lansko leto je bilo razpisanih 165 mest, omejitev pa je bila 91,9. Letos je razpisanih le 150 mest.
Tukaj lahko vidite omejitve itd.: http://dijaski.net/studij/mf-ul/program...
To pomeni, da če zgubim 4 točke, imam 96 točk, če pišem maturo brez vsake napake. Vseeno sem le človek in bom točke izgubljal tudi na maturi, zato me ta problem že zdaj skrbi.
Opcija bi bila tudi dentalna medicina, kjer je omejitev za približno 2 točki nižja kot na medicina, a je veliko manj mest.
Hvala za vaše nasvete in lep pozdrav!
zee ::
Letos moj cilj biti odličen ne uspeva ravno najbolje, delno zaradi nesprotnega dela, delno zaradi jebanja profesorjev v glavo, kot je to na naši gimnaziji znano.
Len si.
Uci se in ne viset na forumih. Simpl. Ce si resnicno zelis priti na medicino, bo to nedvomno najmanjsi problem, a ne?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zee ()
Tody ::
Turar8 po pripovedovanju je to kar zdaj "ne moreš" na bežigrajski prvi teden na medicini and it only get worse :)
harmony ::
Enostavno se moras sprijaznit, da bo treba se bolj prijet za knjigo.
Ni opcij, ovinkov...in prav je tako.
Ni opcij, ovinkov...in prav je tako.
Mufasa ::
Če si len pa vseen dost brihten je bolš vržt se v računalništvo (it čez FE,FMF,celo FRI)...easy way, hard pay.
Jaz sem spizdil v drugem letniku z MF (lenoba,babe,pjača,...), in mi ni prav nič žal. Še vedno imam stik z "bivšimi" sošolci iz in večinoma jokajo, stokajo in tarnajo skoraj vsi (razen tisti, ki so šli študirat v tujino).
Pa PRECEJ računalniških firm v Evropi/po svetu se ukvarja z medicino, tko da nis čist out of the field...
p.s.: če se slučajno res vržeš v računalništvo, začni programirat ZDAJ...za to ne rabiš faksa, ker je obrtniško delo, ne znanost
Jaz sem spizdil v drugem letniku z MF (lenoba,babe,pjača,...), in mi ni prav nič žal. Še vedno imam stik z "bivšimi" sošolci iz in večinoma jokajo, stokajo in tarnajo skoraj vsi (razen tisti, ki so šli študirat v tujino).
Pa PRECEJ računalniških firm v Evropi/po svetu se ukvarja z medicino, tko da nis čist out of the field...
p.s.: če se slučajno res vržeš v računalništvo, začni programirat ZDAJ...za to ne rabiš faksa, ker je obrtniško delo, ne znanost
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mufasa ()
bluesman ::
Naše šolstvo je popolnoma propadlo. Fant zna analizirati vse njegove probleme, na koncu pa vpraša na forum kako naj jih reši. Izgubljam točke, ker ne delam sproti. Kaj mi svetujete?
Ja kaj misliš, da je potrebno narediti, če izgubljaš točke in uspeh, ker ne delaš sproti??
Kaj je danes v teh šolah samo piflarija na pamet pomembna? Bom otroka kar v Avstrijo vpisal v šolo.
Ja kaj misliš, da je potrebno narediti, če izgubljaš točke in uspeh, ker ne delaš sproti??
Kaj je danes v teh šolah samo piflarija na pamet pomembna? Bom otroka kar v Avstrijo vpisal v šolo.
blackbfm ::
Je lahko nekdo še tolk brihten pa pameten, če nima zanimanja, živcev, samoiniciative potem kaj dlje od hello world ne bo prišel.
gzibret ::
Najprej se vprašaj, ali res želiš na medicino. Sedaj ti je jasno, ampak ko boš dobil prvno nogo pred sabo na mizo in skalpel v roko, me zanima, ali boš res istega mnenja.
Drugače pa... povej profesorjem svoje želje in cilje, ter se zaveži, da se boš naučil za 5. In se tudi nauči za 5. Ni vrag, da bi bili prfoxi taki prasci, da bi ti zanalašč nagajali.
Drugače pa... povej profesorjem svoje želje in cilje, ter se zaveži, da se boš naučil za 5. In se tudi nauči za 5. Ni vrag, da bi bili prfoxi taki prasci, da bi ti zanalašč nagajali.
Vse je za neki dobr!
zee ::
Ni vrag, da bi bili prfoxi taki prasci, da bi ti zanalašč nagajali.
Ma v 90+ % se izkaze, da dijaki nimajo spostovanja do profesorjev.
zee
marvin42 ::
delno zaradi jebanja profesorjev v glavo, kot je to na naši gimnaziji znano.
Jebete jih v glavo? Potem pa ni čudno, da ti ne gre.
Mostly Harmless
Mufasa ::
Je lahko nekdo še tolk brihten pa pameten, če nima zanimanja, živcev, samoiniciative potem kaj dlje od hello world ne bo prišel.
True, zato pa big IF na zacetku povedi
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
Smurf ::
Ce ne bi rekel, da hodis na bezigrad bi ti se verjel, ampak tam so pa v povprecju res vredu profesorji. Potrudi se nekoliko bolj (na medicini bo potrebno se nekoliko vec napora) ali pa izberi drug studij.
@gzibret jaz imam obcutek, da je za vecina medicincev noga pa skalpel fun time, vecji problem je sedeti 12 ur pred knjigami, ko pridejo izpiti.
@gzibret jaz imam obcutek, da je za vecina medicincev noga pa skalpel fun time, vecji problem je sedeti 12 ur pred knjigami, ko pridejo izpiti.
Matek ::
Glede na malo bolj specifičen izračun točk te skrbijo čisto napačne zadeve - če narediš tuji jezik, matematiko in en naravoslovni predmet z maksimalnimi točkami, si lahko komot 2x pravdober in komot izgubiš nekaj točk pri ostalih predmetih na maturi.
Drugače pa svetujem podobno kot ostali - dobro se pozanimaj o izbiri fakultete in se predvsem pogovori s kakimi znanci, ki tam trenutno študirajo. Predstava v zadnjih letnikih srednje šole in realnost po začetku študija se pogosto drastično razlikujeta in najslabše bi bilo, da bi naslednji dve leti preganjal nek cilj, za katerega bi v prvem letniku faksa ugotovil, da je bil napačen.
Drugače pa svetujem podobno kot ostali - dobro se pozanimaj o izbiri fakultete in se predvsem pogovori s kakimi znanci, ki tam trenutno študirajo. Predstava v zadnjih letnikih srednje šole in realnost po začetku študija se pogosto drastično razlikujeta in najslabše bi bilo, da bi naslednji dve leti preganjal nek cilj, za katerega bi v prvem letniku faksa ugotovil, da je bil napačen.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
dr_Kosa ::
Uči se in pika. Do vpisa imaš še eno leto, tko da boš videl kako se zadeve razvijajo. Nas so sprejeli skoraj 100 več, ampak je bilo vseeno treba kar konkretno delat. In glede na to da si napisal, da ne delaš ravno sproti, ti priporočam da začneš. Sploh prva tri leta na medicini so bolj ali manj samo učenje, stika s pacienti je bolj manj. No sedaj pa imajo še bolonjski program je pa še več seminarjev, individualnega dela, priprav na naslednji dan, vaje.
Tim55 ::
Pridobi si delovne navade. Mene je izučilo počitniško delo na stadionu stožice kjer sem 12 ur na dan gural samokolnico. Od takrat naprej sem bolj priden, sedaj na MF ;)
Glugy ::
Mogoče boš mel v tujini več sreče. V Sloveniji vsako leto dobimo več zdravnikov kot si jih lahko privoščimo. Pa jih je sicer premalo. Nevem kako je s popravljanjem mature ko si uspešen pa bi rad izboljšal ampak mnenja sem da bi se gotovo kaj dal narediti na tem. Vsekakor pa daj vse od sebe mogoče ti vendarle uspe.
m0LN4r ::
Jaz ti pa povem, da če nisi sposoben bit odličen v gimnaziji, boš mel na medicini še večje probleme. Poznam namreč ene par odličnih punc iz srednje, ki so zdaj na medicini in jim je kr ubitačno.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
dice7 ::
Jaz ti pa povem, da če nisi sposoben bit odličen v gimnaziji, boš mel na medicini še večje probleme. Poznam namreč ene par odličnih punc iz srednje, ki so zdaj na medicini in jim je kr ubitačno.
To je čist odvisno od posameznika do posameznika. Točnega razloga zakaj so popustile ne veš
deleted ::
Ima prav.
Brat hodi na ta fax. Tu so gore znanja, ki si ga moraš v zelo omejenem času zapomniti kar se da natančno, sedet in sedet. Enostavno moraš bit sposoben ogromne koncentracije, samodiscipline in pomnenja, ne mislit, da si se rodil inteligenten in boš za šalo delal to. Realno gledano, če se nisi sposoben za 5 naučit tistih par strani v zvezku v srednji šoli za oceno 5, potem stopi na realna tla: nisi za na ta fax in si prihrani to kruto spoznanje čez par let. Folk nima realnega pogleda na svoje sposobnosti. No, pa saj tudi pri vrhu naše države je tako.
Pa pozanimaj se koliko se jih po prvem letniku prepiše, pavzira, ponavlja itd. :D
Aja, niso obupale ampak da srednja šola je bla keks proti temu. Prvih par semestrov je sama teorija, ki se jo moraš napiflat nonstop in če nisi vajen brat knjige je lahko problem. Pravtako sedeti par ur pred knigo :D
Aja, niso obupale ampak da srednja šola je bla keks proti temu. Prvih par semestrov je sama teorija, ki se jo moraš napiflat nonstop in če nisi vajen brat knjige je lahko problem. Pravtako sedeti par ur pred knigo :D
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Tim55 ::
Ja, meni je bil šok to, da pri učenju ni principa "aha, zdaj pa razumem in bom pisal 10!" ampak "tega se še nisem naučil na pamet, bo treba še ponavljat da bo prišlo v glavo...". Inteligenca ti enostavno ne pomaga dovolj, več ali manj so samo delovne navade in s tem sedenje za knjigo.
Invictus ::
Zgleda bo rabila ta nova generacija tudi pomoč pri ženskah. Kaj narediti če imaš golo žensko pred sabo.
Rade volje pridem demonstrirat .
Sam prej objavi na forumu ...
Drugače si pa len ali prezabit. Drugega ni. Tudi bežigrajska gimnazija ne več to kar je bila včasih. Preveč prfoksov s te gimnazije je bilo v maturitetnih komisijah.
Rade volje pridem demonstrirat .
Sam prej objavi na forumu ...
Drugače si pa len ali prezabit. Drugega ni. Tudi bežigrajska gimnazija ne več to kar je bila včasih. Preveč prfoksov s te gimnazije je bilo v maturitetnih komisijah.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
marsovcek ::
Pot je samo ena: vzemi knjigo v roke in se uči. Neglede na izbiro študija, a še toliko bolj velja, če želiš na MF. Pa ni vse v pomnjenju ampak moraš znati ustvariti povezave med posameznimi segmenti znanja (v starem sistemu študija je bilo tega sicer premalo, menda je v bolonjski omaki asociativno učenje bolj spodbujano).
Po drugi strani je pa za prvi izpit na MF bilo potrebnih več priprav, kot za celotno maturo. In ta predmet se je predaval samo en semester .
Po drugi strani je pa za prvi izpit na MF bilo potrebnih več priprav, kot za celotno maturo. In ta predmet se je predaval samo en semester .
Scorpia ::
Če ti uspe priti na medicino, pol pa vsekakor, samo precej vnaprej glej. Katere profesorje bos imel in za kaj se misliš specializirati. Kajti pri specializaciji je precej problem, narediš izpite, pol pa ne moreš iti tisto kar želiš. Kajti šele tukaj so omejitve,kje dobiti specializaicijo, čeprav nam primanjkuje zdravnikov na vsakem področju. Če ti uspe dobiti stažiranje, vsaj to kar si želiš, je odlično. Takrat izkoristi, če te bo delodajalec poslal v tujino na stažiranje, da dobiš znanje iz tujine. Takrat se ti vrata odprejo, da greš v tujino delati, če ti tukaj po koncu stažiranja ne dajo službe. Takšno stanje je pri nas, ker se zdravniki 70 let stari (ki lahko vsak čas...) še vedno hodijo v tujino se ''učiti'' (v resnici dobijo dodatke pri plači) in mladim ne prepustijo svoje mesto. Zato imamo čakalne dobe itn... zato ker se uveljavljenim zdravnikom ne da delati (preveč fini)... v podrobnosti nebi šel, ker je totalna katastrofa v našem zdravstvu...
Je pa res, da se najdejo tudi izjeme.
Je pa res, da se najdejo tudi izjeme.
////
mitoess ::
še enkrat potrjujem zgoraj napisano ... Če nisi sposoben 3/4 dneva pred/med izpiti presedet pred knjigo oz nisi sposoben dobiti tisto bogo 5 na srednji, nisi za na medicino, ker boš pogrnil pa se niti zavedel ne boš, kdaj ...
Če še niste opazli je OP upošteval nasvet in zapustil forum pa se vsedel pred knjige. Mogoče pa še obstaja upanje :D
Vseeno ne obupaj, ocene v srednji tudi niso včasih realne.
Vseeno ne obupaj, ocene v srednji tudi niso včasih realne.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Stažist si pred strokovnim izpitom, po novem se to obdobje imenuje pripravništvo. Komentar se je nanašal na to, da bi delodajalec pošiljal pripravnike v tujino??
Ja dejansko si zaposlen v zdravstvu, ko si stazist ali pripravnik in tudi prejemas placo. Ampak ne doktorsko placo, ampak vseeno nadpovprecno za slovenske razme. Zato pravim delodajalec v tem primeru ukclj, posilja pripravnike na dodatna izobrazevanja v tujino. Seveda tudi mi kdaj dobimo tuje pripravnike. Velikokrat se zgodi, da potem za nase ni prostora, ko naredijo strokovni izpit. Zato izgubljamo mlade slovnske zdravnike. Pridejo pa tuji "cenejsi" zdravniki.
////
Oprosti, ampak praktična uporabnost pripravnika limitira proti 0, prav tako tudi skrb delodajalca zanje. Zato ne verjamem, da bi kjerkoli pošiljali pripravnike v tujino (saj tista znanja, ki jih potrebujejo, dobijo doma).
Drugo področje so specializanti, a tudi v tem obdobju so izobraževalna vrata bolj malo odprta. Kolikor jih poznam, so si morali vsa dalj časa trajajoča izobraževanja v tujini urejati (in plačati) sami.
Drugo področje so specializanti, a tudi v tem obdobju so izobraževalna vrata bolj malo odprta. Kolikor jih poznam, so si morali vsa dalj časa trajajoča izobraževanja v tujini urejati (in plačati) sami.
Ce pri nam primanjkuje strokovnega kadra in v tujini, lahko dobijo nova znanja, le te posiljajo.
////
Lani je bil primer, ko je celo v casopis prislo, ko so pripravnico posiljali v tujino na izobrazevanje. Na koncu je niso zaposlili, kljub temu da so veliko denarja vlozili za dodatna izobrazevanja. Zal pa ni osamljen primer. Konc koncev v zdravstvu ne moremo rect delodajalec, ker gre vse prek javnih sredstev. Izobrazevanje je posebi financo nacrtovano, medtem ko o zaposlitvi odloca ministrstvo.
////
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Scorpia ()
Pomešal si hruške in jabolka. Omenjena je bila specializantka (in kasneje so jo zaposlili v UKC).
lemonaid ::
A je kakšen razlog da tolk folka rine na medicino kle v Sloveniji namest recimo na kemijo al pa farmacijo ?
To ni Amerika kjer so zdravniki bogataši in se napajajo denarja privatnih firm in tudi dvomim da je veliko takih, ki hočejo ljudem zares pomagati.
To ni Amerika kjer so zdravniki bogataši in se napajajo denarja privatnih firm in tudi dvomim da je veliko takih, ki hočejo ljudem zares pomagati.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ko te nategnejo na maturi (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 17831 (13393) | Meizu |
» | Maturutetni tečajOddelek: Šola | 3535 (3166) | trancer01 |
» | FMF - Pedagoška (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 14771 (10009) | lebdim |
» | Ali izbira predmetov za maturo vpliva na možnosti vpisa na univerzo?Oddelek: Šola | 2141 (2034) | hiiipower |
» | Čopki in sponke na zdarvstvenih šolah (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 21405 (18599) | Pithlit |