» »

Virtualizacija za učenje Linuxa

Virtualizacija za učenje Linuxa

pomidor ::

Pozdravljeni,

potreboval bi nasvet glede virtualizacije na Linux (CentOS) hostu. Sem začetnik v Linux administraciji in bi si rad ogledal/preizkusil kako postaviti firewall, dhcp, dns in druge servise. Vendar žal nimam možnosti, da bi to naredil na fizičnih mašinah doma. Zato me zanima ali bi lahko na Centosu postavil Qemu/kvm (ali altenrnativno Virtualbox) na njem pa virtualne mašine na katerih bi tekli omenjeni servise ali klieni, tako da bi simuliral fizično mrežo/računalnike? Poenostavljeno povedano naredil bi 1 virt. guest za firewall/router/dns/dhcp in npr 2 klienta, pa še en virtualni guest za web server ipd. Promet klientov in web serverja bi šel "ven" preko guesta, ki bi bil router. Torej skupaj npr 4 virtual gueste. Ker če prav razumem kvm sam dodeli IPje guestom, sam pa deluje tudi kot nekakšen getaway za gueste naprej (razen v bridged načinu)? Kakšen nasvet kako to najlažje speljati?

Pa lep dan želim.

zhorzh ::

Imo najlažje kr z VirtualBox.

Lahko laufaš 4 mašine hkrati bp

b3D_950 ::

Lahko uporabiš interni dhcp, sicer ne vem kako je z NAT-om potem ali pa bridge, kjer je v bistvu mrežna kot switch kamor priklapljaš VMje. Poglej si http://www.proxmox.com/proxmox-ve za KVM in openvz.

pomidor ::

Zdravo,

bom preizkusil ProxMox.

Upam, da sem prav razložil kaj nameravam. Glavni problem (če to sploh je?), da KVM "simulira" svojo mrežo, npr 192.168.122.1 za getaway, dhcp pa od 192.168.122.2-254. Jaz bi rad dosegel da je guest1 router/firewall ostali guesti pa preko njega komunicirajo dalje?

lp

Poldi112 ::

Je možno, je pa precej kul če imaš na procesorju podporo za virt-io. Ker potem lahko mrežno direkt guestu pripelješ (tistemu, ki je router). Alternativa ti je da čez bridge, ki jih skonfiguriraš na hostu, pripelješ vlan-e, da guest potem routa med njimi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

pegasus ::

Kar sprašuješ je možno naredit, vendar če si svež v linuxu, kot praviš, ti tega ne priporočam, dokler se naučiš delati vsaj z eth, vlan in bridge interfacei na host mašini.

BlaY0 ::

Točno tako, ne spuščaj se v to dokler ne poznaš vseh teh interfaceov na Linuxu. Če jih nikoli nisi konfiguriral že samo za standalone mašino, potem boš imel v virtualnem svetu toliko večje težave. Poznam ljudji z 10+ leti izkušenj na U*IX/Linux sistemih pa jim tukaj potem nič več ni jasno.

Za ta tvoj quest ti priporočam VirtualBox. Vsem virtualkam dodaš internal network interface, eni od njih pa še bridged interface. Slednja ti bo služuila kot gateway za vse ostale. Kako izklopiti dhcpd na internal networku od VirtualBoxa boš pa našel na interwebsih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

pomidor ::

Hvala za nasvete. Torej glede na napisano, bo to prevelik zalogaj zame. Zato bom poiskal druge možnosti infrastrukture za učenje oz. najprej poizkusil z zadnjo podano opcijo (VirtualBox).
lep večer še naprej.

BlaY0 ::

Jaz sicer za produkcijo večinoma uporabljam KVM vendar še vedno, če je treba predstaviti oziroma na hitro potestirati kakšen POC, to naredim kar na Laptopu z Ubuntujem in VirtualBoxom.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel je Oraclov VirtualBox 6.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5717561 (3774) MrStein
»

VirtualBox povezava?

Oddelek: Omrežja in internet
81440 (1159) sas084
»

Izšel VirtualBox 4.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5010976 (7783) Buggy
»

Izšel VirtualBox 3.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
8911761 (8164) Jst
»

Izšel VirtualBox 1.6.4 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
5610199 (6646) kriko1

Več podobnih tem