Forum » Programska oprema » Vprašanje glede BIOS in bootloaderja.
Vprašanje glede BIOS in bootloaderja.
Siddh ::
Delam eno manjšo seminarsko nalogo o BIOS sistemu na PC računalnikih, pa me zanima če imajo PC računalniki res bootloader (zagonski nalagalnik) ali to funkcijo prevzame BIOS?
Namreč v šoli nam je profesor povedal, da ko BIOS gre skozi POST in vse svoje zagonske funkcije se zažene zagonski nalagalnik in ta potem naloži windows/linux/karkoli.
Jaz pa kolikor sem googlal sem bolj prepričan, da BIOS direktno naloži OS, brez vmesnega bootloaderja.
Prosim, da mi kdo to malo bolj razloži.
Namreč v šoli nam je profesor povedal, da ko BIOS gre skozi POST in vse svoje zagonske funkcije se zažene zagonski nalagalnik in ta potem naloži windows/linux/karkoli.
Jaz pa kolikor sem googlal sem bolj prepričan, da BIOS direktno naloži OS, brez vmesnega bootloaderja.
Prosim, da mi kdo to malo bolj razloži.
hojnikb ::
Ne bios naloži NTLDR, ki je bootloader od Winsov (oz. pripadajoči bootloader od linuxa -- recimo lilo), ntldr pa požene WIn. Direktno ne gre, tko da si ti to narobe gledal.
#brezpodpisa
hojnikb ::
maš tud sicer možnost preskočit bootloader. Kaj takega omogočajo UEFI sistemi, ki lahko recimo Linux jedro direktno zbootajo.
#brezpodpisa
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | iOS 4.2 že razbitOddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 3682 (2745) | zee |
» | Windows star 25 let! (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 26610 (23790) | pegasus |
» | Ubuntu Karmic Alpha 5 (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 8747 (6311) | poweroff |
» | Dva diska, dva operacijska sistemaOddelek: Strojna oprema | 1714 (1522) | schurda |
» | GRUB ne zažene WIN XPOddelek: Operacijski sistemi | 1608 (1409) | kriko1 |