» »

Dva diska, dva operacijska sistema

Dva diska, dva operacijska sistema

laguna ::

Imam računalnik AMD athol 2500+, ..., ter en disk 80 GB, windows 2000 profesion, ... Mislim dokupit še en disk 250 GB ter si uredit diska tako, da bi na prvi disk 80 GB imeli dostop otroci in jaz, do tega drugega 250 GB pa samo jaz. Oba diska bi imela naložena svoje windowse ter programe. Sedaj me pa zanima, kako bi ob zagonu računalnika pred vstopom v windows naredil, da bi me vprašal, s katerega diska naj zažene operacijski sitem. Pri meni je problem ta, da bi po eni strani rad pustil otrokom, da nalagajo igrice, brišejo igrice, nalagajo svoje programe, ..., tako bi obstajala tudi možnost, da zbrišejo kakšne driverje, datoteke, ki jih uporabljajo windovsi, .. torej "zrušijo" sistem, po drugi strani pa bi imel rad disk 250 GB samo za sebe, do katerega bi imel dostop samo jaz, samo jaz bi lahko na njem brisal, pisal, inštaliral, .., prav tako bi imel vpogled v datoteke na tem disku samo jaz. Nadalje me še zanima, kako bi se lahko preprečilo, da se z 80 GB diska ne bi dalo videti podatkov ter posredno pisati in brati z diska 250 GB, obratno, torej z diska 250 GB pa bi lahko pisal, brisal, kopiral podatke na disku 80 GB. Zanima me, kako bi se dalo to rešiti softversko, torej ali nastavitvami, ne s kakim stikalom ali fizičnim premikanjem disku, ... torej če povzamem, dva diska, vsak svoj disk svoj operacijski sistem (windows 2000 profes), vsak disk svoje gonilnike, svoja nastavitve, svoje drajverje, ..... Če bi otroci zrušili ta 80 GB disk, bi nanovo inštaliral samo ta disk, z 250 GB diskom pa bi lahko normalno delal, kljub zrušenemu 80 GB disku. Upam, da sem problem podal dovolj natančno, dovolj razumljivo, ... Za odgovore, mnenje, predloge, rešitve se že vnaprej zahvaljujem.

LP
lagunaaaa

Vesoljc ::

frocom kupi xbox1, pa je problem resen :)

winsi ti naceloma sami naredijo boot meni, torej izbira ob startupu, se tekst, ki tam pise lahko spremenis (recimo: froc, fotr). kar se pa tice pravic dostopa, se pa da tudi postimat. kje ze? grouppolicy? bodo znalci povedali...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

opeter ::

Vse kar si napisal se, da rešiti. Razni programi, dodeljene pravice, itn. Problem je, da se bo vse to preraslo v ure in ure mukotrpnega poskušanja ipd.
Ne vem koliko denarja imaš, bi ta priporočal sledeče:

1.) ali narediš to, kar je Vesolj napisal (torej kupiš kako poceni konzolo - XBox1, PS2 z mod chipom, otroci pa si naj "nabavljajo" oz.kupujejo igre)
2.) če imaš nekaj malo denarja, si lahko relativno poceni sestaviš računalnik, hitrejšega od trenutnega. Torej Sempron 2800 ali hitrejši, kako poceni S754 matično (lahko AM2, po možnosti z integrirano grafično), 512 MB RAMA - to te ne bi smelo priti več kot 30-35.000 SIT. Drug problem je nakup dodatnega monitorja. Mogoče kak rabljen 19" ali večji CRT. Ali LCD?

Ne vem, jaz bi malo premislil. Seveda odvisno od denarja.
Disk 250 GB trenutno dobiš za cca. 20.500 SIT (kak WD z 16 MB pomnilnika).

Vem, da so otroci precejšnja nadloga. Zato je priporočljivo, da otroka pustimo zraven računalnika čim bolj pozneje (če je to dandanes sploh še možno in izvedljivo). Raje bi se igrali z LEGO kockami (opsa, ža tam potrebujejo PC za programiranje :\ ). Ne vem, malo je težka situacija.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

roli ::

Vse skupaj je izvedljivo dokaj enostavno.Seveda bi šlo lažje pod linux sistemom.Seveda brez problema lahko namestiš dva sistema na dva diska.Windowsi bodo sami ustvarili bootloader.Ampak to ni to kar hočeš.GRUB bootloader omogoča zaščito z geslom a to spet ni to kar hočeš.
Rešitev je tukaj: Acronis OS Selector Vendar pa Acronis OS selector ni navoljo ločeno ampak ga moraš vzeti skupaj z Acronis Disk director suite 10.Torej kaj moraš narediti: Vse skupaj poteka grafično in je izredno enostavno.Namestiš OS Selector,ponovno zaženeš računalnik,pojavi se ti okno z izbiro operacijskih sistemov.Še prej daš options izbereš time out (po določenem času se bo zagnal sistem,ki ga nameravaš dati otrokom).Nato pa daš passwords in daš administration password (nihče ne bo mogel spreminjati nastavitev).Z desno klikneš na sistem,ki ga hočeš imeti zase in daš set password.Potem pa z desno izbereš sistem za otroke klikneš options (ali prefrences,nisem siguren),tam imaš postavko partitions in izbereš particijo z tvojim sistemom in daš hide.Tako tisti sistem ne bo videl tvoje particije.
Torej dobiš:
-možnost izbire sistema zaščitena z passwordom
-skriješ particijo pred drugim sistemom

Če pa kaj ni jasno pa vprašaj.Torej tole izgleda takole:


Torej vse skupaj ti vzame 5 minut ali manj.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

kikicar ::

mal off topic vprašanje, da ne odpiram nove teme!

A se pozna razlika v hitrosti če maš windowse na sata al na ide disku?

bluefish ::

ne oz. malenkostno.

smetko ::

Za zaganjanje več operacijskih sistemov uporabljam Smart Boot Manager(SMB), kateri se naseli v Master boot record. Z njim imaš lahko tudi na istem disku več zagonskih particij (do max 4). Preden na neko particijo naložim windowse vse ostale particije naredim skrite, in particijo na katero inštaliram nastavim za aktivno. Tako dosežem da je vsaka sistemska particija tudi tudi boot particija.
SMB uporablam zato, ker drugače ne morem skriti boot particije.

V [nadzorna plošča] [skrbniška orodja] [upravljanje računalnika] razdelek [upravljanje diskov] pa nastavim ali se mi določena particija preslika v črko pogona. S tem windowsi vidijo oziroma ne vidijo določeno particijo (na ta način ne morem nastavljati boot in sistemske particije, vsem ostalim pa lahko priredim poljubno črko pogona. to uporabljam tudi da se mi USB ključek pojavi kot disk B:) .
No comment

roli ::

Saj je polno tega po spletu.Sam sicer uporabljam GRUB.Sem pa poizkusil tudi acronisov bootloader in moram reči,da je tako enostaen za upravljanje,da je že kar smešno.
http://www.r00li.com

laguna ::

rolihandrej

Saj bi tudi meni zadostovalo, da bi mi ob vklopu računalnika dal na izbiro ali prvi (80 gb) ali drugi (250 gb) disk in OS, ter mogoče na prvem disku in OS mogoče omejitev, da ne bi bil viden drugi disk (250 gb). Ali je to mogoče naredit z navadnim GRUB oz. ali se ta grub naredi avtomatsko, torej, ko windowsi ali sistem zazna, da sta nameščena dva OS, ga sam ustvari, potem pa avtomatsko ob vsakem pogonu postavi vprašanje ali prvi ali drugi OS. To bi bilo za mene tisto kar iščem, le še mogoče nastavitev "nevidnosti" diska 250 gb iz diska 80 gb. Ali je to tako ali pa je ta GRUB program????

LP
lagunaaaa

roli ::

Grub je zagonski nalagalnik,ki ga dobiš poleg linux sistema.Ima problem,da je dokaj zapleten za nastavitev.Windowsi sami narediijo bootloader vendar moraš potem še skriti particijo pred drugim sistemom. Kar pa lahko kolikor jaz vem narediš tudi v windowsih.Je pa tale windows boot manager bolj grd.OS Selector deluje podobno kot vsak drug bootloader.Da ti izbiro kater sistem želiš zagnati.Samo,da lahko uporabiš miško,doadaš geslo,lepo izgleda,je enostaven za uporabo,lahko skriješ particije.... Tisto okno zgoraj je z vsemi nastavitvami.Potem pa klikneš full screen in imaš lepo slikco enega računalnika in gumbe z slikco (za vsak OS en).Potem pa samo klikneš in se zažene.Če dodaš še password za kak OS te bo prej vprašalo še za tega.Potegni si trial verzijo dol pa poizkusi.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

schurda ::

Jaz ne bi kompliciral. Današnje plošče imajo vse v biosu za nastavit kateri disk naj bo boot. Izbereš default HDD za otroke, za sebe pa spremeniš, ko ga potrebuješ. Seveda je bios zaklenjen, W2k pa tudi. Pa ne rabiš nobenih programov za to.

V otroških nastavitvah pa ne mountaš svojega diska, pa za njih ne obstaja. Mogoče pa si svoj disk daš recimo še na raid kontroler in na otroškem disku ne daješ nobenih driverjev za raid. Tako diska sploh ni mogoče uporabljati.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Premajhna sistemska particija

Oddelek: Pomoč in nasveti
212551 (2079) joze67
»

TRIPLE BOOT Mac OsX Xp in VISTA

Oddelek: Pomoč in nasveti
222139 (1638) maxsis
»

Partition Magic in prenosnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
10822 (716) timm
»

Bios zazna samo 136 GB diska namesto 160GB

Oddelek: Strojna oprema
151716 (1296) 5er-->
»

GRUB ostal po odstranitvi Linuxa... Kaj sedaj?

Oddelek: Pomoč in nasveti
151326 (1193) CubiX

Več podobnih tem