» »

Ubuntu DA/NE

Ubuntu DA/NE

1 2
3
»

Pithlit ::

NSA Agent je izjavil:

Probaj tole.

In kaj bo s tem počel? Bo lahko pognal zadnji GTA?

Dejte si dopovedat da Linux za vsako ceno pač ne gre forsirat. Človeku ki rad igra nove igrice je predlagat Linux nekako tko kot diabetiku predlagat čokoladno torto za kosilo...
Life is as complicated as we make it...

MrStein ::

Lobiju pekov čokoladnih tort se to zdi popolnoma normalno. ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

techfreak :) ::

driver_x je izjavil:

Tudi tole s preverjanjem HW-ja ni tako kritično. Jaz sem imel v več kot 10 letih uporabe linuxa problem le z Intelovo GMA500 grafiko. Je pa res, da je bilo pri določenih kosih HW-ja potrebno včasih kaj ročno popraviti, ampak na koncu je vedno vse delovalo.

Windows 8.1 moraš pustiti prižgan nekaj časa in bo načeloma sam našel in namestil večino gonilnikov, vključno z grafično kartico - to sem osebno doživel na večih računalnikih.

Osebno sem imel na Linuxu probleme z vsako (AMD, Nvidia) grafično kartico, tako na desktopih kot prenosnikih. Večina problemov je sicer bila povezana z uporabo dveh zaslonov, vendar je stanje vseeno katastrofalno.

Veliko bolj preferiram da malo počakam in Windows sam namesti gonilnike, oz. iz AMD/Nvidia strani zdownloadam eno .exe datoteko in kliknem Yes, Yes, Next, Next in Yes. Pri dobri internetni povezavi imaš to urejeno v manj kot 5 minutah.

dzinks63 ::

Na voljo je novi Ubuntu 14.04 LTS in njegove izpeljanke, izdaja z dolgotrajno podporo (podpora 5 let – do 2019)

ramiz?! ::

Sem že prej zasledil ja ... samo problem je da mi moj 13.10 ne zazna nove različice ... pri sebi pa nimam ne usbja ne dvdja, da bi si updejtal
Never regret anything, there's always a reason things happen.

popster ::

samo problem je da mi moj 13.10 ne zazna nove različice

lahko da je edini način da upgredaš to da dodaš novo verzijo pod repositionaries.

lukslo ::

popster je izjavil:

samo problem je da mi moj 13.10 ne zazna nove različice

lahko da je edini način da upgredaš to da dodaš novo verzijo pod repositionaries.

Kaj pa sudo update-manager -d ?

Kaj pa sudo update-manager -d ?
naj proba še pred to, mogoče bo bolj enostavno samo mislim da deluje samo z lts in to šele ko pride ven.

ce hoces met ze prej potem pa edit repos. tko upgrejdam js.

Mavrik ::

ramiz?! je izjavil:

Sem že prej zasledil ja ... samo problem je da mi moj 13.10 ne zazna nove različice ... pri sebi pa nimam ne usbja ne dvdja, da bi si updejtal

Verjetno se bo pojavil update notification čez kak dan ali dva ker so trenutno Ubuntu strežniki do konca zabiti in bodo začeli update rollout ko se malo naval pomiri.

Itak pa po preteklih izkušnjah ti priporočam počakati dva tedna da popravijo vse kar se trenutno polomi pri upgradu :)
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

illion ::

Mal offtopic, samo ko berem take in podobne teme sem zmeri vesel, da sem na rolling release distribucijah. Na par tednov zaženeš upgrade in to je to, še na slackwaru sem forsiral ta pristop. A kdo ve, če majo pri ubuntu kakšn plan za rolling release v prihodnosti?

echoman ::

Mavrik je izjavil:

ramiz?! je izjavil:

Verjetno se bo pojavil update notification čez kak dan ali dva ker so trenutno Ubuntu strežniki do konca zabiti in bodo začeli update rollout ko se malo naval pomiri.

Itak pa po preteklih izkušnjah ti priporočam počakati dva tedna da popravijo vse kar se trenutno polomi pri upgradu :)

Lahko probaš še ukaz do-release-upgrade.

Sam sem namestil 14.04 LTS na "svež" SSD že nekaj dni nazaj in vse deluje brez kakršnihkoli težav. Lahko rečem, da je to po mojem mnenju najbolj izpopolnjena različica Ubuntuja kar sem jih kdaj uporabljal. Prav tako sem danes nadgradil Xubuntu 13.10 na 14.04 in je šlo vse brez zapletov, odpravljene so tudi vse težave, ki sem jih imel prej. Odlično je tudi, da so stari lock screen zamenjali z light lockerjem, ki se ga da odlično prilagoditi.

EDIT:

illion je izjavil:

Mal offtopic, samo ko berem take in podobne teme sem zmeri vesel, da sem na rolling release distribucijah. Na par tednov zaženeš upgrade in to je to, še na slackwaru sem forsiral ta pristop. A kdo ve, če majo pri ubuntu kakšn plan za rolling release v prihodnosti?

Je bila pred kakšnim letom narejena live konferenca na to temo, vendar so se odločili, da tega zaenkrat ne bo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: echoman ()

Mavrik ::

illion je izjavil:

Se je govorilo nekaj za navadne release, samo glede na to da je večina resnih stvari itak še vedno na 12.04 LTS bi bila to dokaj neumnost. V produkciji sta stabilnost in nemoteno delovanje pač pomembna.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mavrik ()

ce te muči rolling release je verjetno ubuntuju se najbolj podoben Fuduntu. vendar ni ravno ista stvar. edit:already discounted :(

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: popster ()

filip007 ::

Linux lobi, ta me je pa nasmejala.:))

Zdaj bi moralo delati vse, razen pisave za filme, ki so v ANSI formatu, razen če so še tisto uredili.

Goniliniki so več ali manj sami od sebe, razen za grafično se izbere tam kot dodatni gonilniki.

Igre prihajajo počasi na Steam, saj je logično, če je platforma komaj začela prijemati.
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.

vojvoda ::

Vredno ogleda, slovenska distribucija iz Mageia Linux-a.
http://slomga.blogspot.com/2014/04/dan-...

mladec ::

Zdravo, mene nekaj zanima.
Že nekaj časa razmišljam o tem, da bi si spremenil operacijski sistem in sicer prišel bi iz Windows 8.1 na Ubuntu 14.04. Zanima me, če bo operacijski sistem Ubuntu dovolj sposoben, da mi bo poganjal programe, brez katerih ne morem funkcionirati (League of Legends, Microsoftove razvijalske opreme in pa razni programčki, ki jih potrebujem za šolo ali igrice, ketare želim igrati)
lp

dzinks63 ::

Po vsej verjetnosti, vse tole ne bo šlo skozi, najprej pretestiraj live različico, če ti kolikor toliko ustreza, si naredi dual boot in če boš res zadovoljen, potem naredi clean instal. Sicer pa kakšen računalnik imaš, če je malo starejši in šibkejši, rajši preizkusi Lubuntu, kateri leti kot sneta sekira tudi na takšnih računalnikih.

Slišal sem razne govorice o programih, ki se obnašajo kot Windows okolje, npr PlayOnLinux in Wine ampak nikoli še nisem tega preizkusil. Dual boot nevem, če se mi splača, ker imam SSD Disk v prenosniku velikosti 256GB. Specifikacije prenosnika so i5 Dual Core 2, 3Ghz, 8GB pomnilnika in nvidia 750m.

prenasalec ::

League of Legends se mi zdi, da z Wine-om dela, za Microsoftov software pa malo dvomim. Glede dual boota, če te muči velikost diska, ne skrbi, jaz imam dual boot na 60GB disku ;)

Zgodovina sprememb…

Ajoj, to je že zelo velik minus, če League of Legends ne dela.. Bom v slučaju še malo pogooglal glede tega, drugače, pa si me prepričal o dual boot-u :)

za usposobit lol na linuxu rabis malo obvladat pc in močnešji pc.
http://appdb.winehq.org/objectManager.p...

mladec je izjavil:

Ajoj, to je že zelo velik minus, če League of Legends ne dela..

Preberi si še enkrat, kaj sem napisal:
LoL se mi zdi, da z Wine-om dela,

Zvezdica27 ::

Druga opcija je tudi virtualc.

Na splošno pa velja, da če igra uporablja OpenGL ali directx, da gre torej za neke standardne zadeve, bo v wine delala brez problema.

In pa: ubuntu (ali še raje kak Debian) vrži na kak večji usb 3.0 ključ in imaš sistem vedno s sabo...

zz

Res, moja napaka. No, bom poizkusil, si že delam backup pa bo, kar bo. Samo zanimalo me je, če se da take stvari, ki sem jih prej našel, poganjati in če bodo delalo enako dobro kot v Windows 8.1

Zato je dobro, da imaš dual boot. Tudi, če ti kaj ne dela, lahko še vedno zaženeš Windows v manj kot minuti. Poleg tega pa se za (skoraj) vse programe najdejo večinoma brezplačni nadomestki za Ubuntu.

Ne, saj v programski opremi ni problem. Težava je samo pri Microsoftovi programski opremi npr. Visual Studio, Visio, katere potrebujem za šolo ampak bom za te naredil virtualko. Dual boot.., kaj pa vem, že sedaj imam zapolnjen disk.
Aja, kaj pa steam?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mladec ()

fosil ::

Obstaja posebna verzija steama za linux, težava je v omejenem naboru iger.
Tako je!

Če pa kakšne igre ni za linux, dela Steam tudi z Wine-om.

Ok, še distribucija me zanima. V čem je Ubuntu boljši od ostalih? Na primer Mint in Zorin?

ales85 ::

Nekako največja razširjenost naj bi bila ena od lastnosti, ki ga naredi privlačnejšega za uporabo. To pomeni, da ima za seboj veliko skupnost in se rešitve na težave hitro najdejo.

U ja, res je, dober argument. Ubuntu torej! :)

bluefish ::

prenasalec je izjavil:

Če pa kakšne igre ni za linux, dela Steam tudi z Wine-om.
Veliko sreče s tem.

fosil ::

mladec je izjavil:

Ok, še distribucija me zanima. V čem je Ubuntu boljši od ostalih? Na primer Mint in Zorin?

Veliko ljudem pri Ubuntuju ni všeč uporabniški vmesnik Unity, v takem primeru je na primer Mint zelo dobra alternativa.
Mint je osnovan na Ubuntuju in zato stvari narejene za ubuntu delajo tudi na mintu.
Tako je!

s6c-gEL ::

Raje rečite da je relacija:
Debian -> Ubuntu in njegove izpeljanke.

l0g1t3ch ::

Zvezdica27 je izjavil:

lp,
...
2) vsi ssitemi so danes dobri. Win 7, 8 ali MacOS ali Linux. Edina fora je,da pri linux ne kršiš avtorskih pravic NIKOLI (no, tudi tu so plačljive zadeve, glej android). Isto sranje, drugo pakovanje. Ampak štos je v izbiri. To je MOJ računalnik in služi MENI, zato JAZ hočem nadzorovati računalo: od izgleda do obnašanja. To pa dobiš samo pri linux.
...

Če misliš da je z uporabo linux-a računalnik kaj bolj tvoj in pod tvojim nadzorom se samo slepiš :)
Tvoja trditev bi recimo da držala če bi bila hardcore uporabnica Gentoo-ja in bi dejansko postavila cel sistem iz nule z kompajlanjem in konfiguriranjem vseh delčkov od temeljev do strehe (tak se mi zdi da je uporabnik Brane2 na tem forumu).
V kolikor uporabljaš neko splošno "komercialno" distribucijo Linuxa si pa isto v dreku kot z Win ali OSX.

abyssus ::

Zvezdica27 je izjavil:

Druga opcija je tudi virtualc.

Na splošno pa velja, da če igra uporablja OpenGL ali directx, da gre torej za neke standardne zadeve, bo v wine delala brez problema.

In pa: ubuntu (ali še raje kak Debian) vrži na kak večji usb 3.0 ključ in imaš sistem vedno s sabo...

zz

Nekaj me zanima glede tega: Ubuntu-ja bi prav namestil na USB ključek ali bi ga raje vedno poganjal z USB-ja (live ali kaj že je) ?
Prav tako pa me zanima, če bi tako nameščen OS "videl" diske, ki so fizično nameščeni v računalniku?

Pa se splača to delat na USB 2 ?

Hvala za odgovore!

Nekaj me zanima glede tega: Ubuntu-ja bi prav namestil na USB ključek ali bi ga raje vedno poganjal z USB-ja (live ali kaj že je) ?
Prav tako pa me zanima, če bi tako nameščen OS "videl" diske, ki so fizično nameščeni v računalniku?

ubuntu na ključku bo videl diske v računalniku, delalo bo hitro, edino ključek ima omejeno število branj/zapisov.. lahko probaš tudi z diskom ali elegantno (prenosnik) sd kartco

USB 2 je tak-tak, sicer če je hiter ključek, bo delalo OK, saj je večina dostopov random, tam pa ne zaostaja preveč za diski (spet, če je dober ključek).

SD kartica je po zmogljivosti (in omejitvi števila branj/zapisov) podobna USB ključkom, lahko še slabša (posebej v primerjavi z zmogljivimi USB 3.0 ključki)

Nekaj meritev v sosednji temi: Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ...
Motiti se je človeško.

hojnikb ::

popster je izjavil:

ubuntu na ključku bo videl diske v računalniku, delalo bo hitro, edino ključek ima omejeno število branj/zapisov.. lahko probaš tudi z diskom ali elegantno (prenosnik) sd kartco

omejeni so samo zapisi, bereč lahko neomejeno. Čeprav to ni težava, razn če pišeš konstantno nakjučne podatke.

MrStein je izjavil:

USB 2 je tak-tak, sicer če je hiter ključek, bo delalo OK, saj je večina dostopov random, tam pa ne zaostaja preveč za diski (spet, če je dober ključek).

SD kartica je po zmogljivosti (in omejitvi števila branj/zapisov) podobna USB ključkom, lahko še slabša (posebej v primerjavi z zmogljivimi USB 3.0 ključki)

Nekaj meritev v sosednji temi: Hitrost vašega trdega diska, SSD-ja, ...

v resnici pri random zapisih večina kjučkov zelo zaostaja proti diskom, kar pomeni velik stutter, ko poganjaš sistem direktno iz tega.¸
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Ja, zato pa se vzame kvaliteten ključek.

Razen tega je zapisov bolj malo, sploh če je live sistem.
Motiti se je človeško.

hojnikb ::

pri live sistemu je zapisov točno nič.

Sicer pa, če že res moreš poganjat OS iz kjučka (zakaj bi to počel, is beyond me) potem kupiš kjuček, ki ima krmilnik iz kakega ssdja (sandisk extreme pro recimo).
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

pri live sistemu je zapisov točno nič.

That's what I'm saying...
(razen če imaš storeage particijo zraven)

Sicer pa, če že res moreš poganjat OS iz kjučka (zakaj bi to počel, is beyond me)

Ker mi rad imel mobilni OS, ki ga imaš vedno s sabo?
Zakaj bi imel okrnjeno live okolje, če imaš lahko "poln" OS?

potem kupiš kjuček, ki ima krmilnik iz kakega ssdja (sandisk extreme pro recimo).

That's what I'm saying...
;)
Motiti se je človeško.

To je kar dobra stvar:
http://www.amazon.com/gp/customer-media...

(če nisi alergičen na sandforce)
Motiti se je človeško.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

Zvezdica27 ::

lp,

no, no... obstaja tudi linux distr, ki je namnejen bootanju iz USB in shranjevanju nanj. Svoje čase je bil to puppy linux, se pa da isto na Debian narediti (doh)... google it. Prednost je: sistem z vsem nosiš s sabo (in dokler so mašine standardne, da so gonilniki v kernelih, ga imaš lahko na kateremkoli računalu na svetu).

Jaz osebno začetniku priporočam Ubutnu, ali še raje kak xubuntu (Lubuntu( samo zato, ekr bo največ forumov. Po kakem letu pa vsekakor dol z Ubunta in na karkoli drugega, jaz pač preferiram Debian. A za začetek, da boš videl, da je linux isto sranje drugo pakovanje (a vseeno nadmočen), bo Ubutnu čist OK, dokler je mašina dovolj močna.

Če pa boš takoj prešaltal na Debian pa še tolk bolje. Distribucij je malo morje in v bistvu je največi hec da si najdeš tisto, ki ti je kul in si na njej dokler te res kaj ne zmoti, potem pa najdeš Debian ;)

zz
1 2
3
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri operacijski sistem uporabljate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
698367 (5364) Poldi112
»

Najljubši Linux/Unix OS/Distro (strani: 1 2 3 4 )

15738574 (27805) diler515
»

Prosim predlog-kateri linux? (strani: 1 2 )

5917242 (15256) krneki0001
»

Netbook, Ubuntu?

449291 (8332) NSA Agent

Več podobnih tem