» »

Ubuntu DA/NE

Ubuntu DA/NE

1
2
3

MilanP ::

Utk je izjavil:

Kaj ti ne dela?

winsi mi povozjo bootloader vsakic k se instalerajo in tega ne morm spremenit

na pomoc

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MilanP ()

Aston_11 ::

Zato pa vedno winse instaliraš kot prve, ker je zgleda v winsih nemogoče narediti tak bootloader, ki bi zmogel zaznati še kakšen drug sistem razen winsow.

Utk ::

MilanP je izjavil:

Utk je izjavil:

Kaj ti ne dela?

winsi mi povozjo bootloader vsakic k se instalerajo in tega ne morm spremenit

na pomoc

No, če ti povozjo bootloader, potem ti dela kot je zamišljeno.

Samael ::

WarpedGone je izjavil:

V bistvu, ko te berem, se mi zdi slika, ki sem jo prilepil zgoraj še bolj ustrezna. A si si jo ogledal? Neverjetna podobnost temu, kar si ti napisal ;-) (referenca: https://slo-tech.com/forum/t593800/p427... )

S to pripombo da lahko tiste simbole distribucij poljubno permutiraš med posameznimi liki in zadeva točno enako drži.
Med distribucijami pod črto ni nobene omembe vredne razlike. Če bi bila, bi že zdavno ostala sam tista ki je opazno bolša od drugih. Vedno novi forki itd so izkaz nezadovoljstva z obstoječim stanjem.


Seveda je. In tvoja prvotna in seveda napačna izjava "Kronski dokaz je priporočen način nadgradnje - poradiraj vse in namesti iz nule novo verzijo distribucije" je odličen primer tega. Ponavljam - to ni res in če ti je to "kronski dokaz" si padel že na temu. Oz. je res zgolj zate, ker so ti prijatelji priporočili neko obskurno, uporabniku neprijazno mazohistično različico, katere posebnosti ti tu predstavljaš kot posplošen "standard" - kot tudi lik na sliki, ki mu je podobno kot tebi "prijatelj" priporočil isto mazohistično, ne pretirano popularno distribucijo, pri čemer se je zgodba končala identično tvoji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Samael ()

WarpedGone ::

Predoglo že voham linux, da bi še enkrat nasedel tvoji propagandi. Točno enak mindset imaš kot vsi pretekli znalci, ki so mi pametovali in solili pamet.
Ne pozabit - vsaj 5 let sm se ubadal z ubuntujem od 7.04 (6.10 je bil le en popoldanski neuspeh) do nekje 12.04 ko sm jih poslal tja kamor spadajo.
Alternative so mi na tem forumu priporočili kalibri tvojega tipa.
Zbogom in hvala za vse ribe

Pithlit ::

Samael je izjavil:

In tvoja prvotna in seveda napačna izjava "Kronski dokaz je priporočen način nadgradnje - poradiraj vse in namesti iz nule novo verzijo distribucije" je odličen primer tega.

WarpedOne tole grozno moti pri Linux-u. Začuda je pa windows kul. Je pa, seveda, njegova izjava kar se Linux-a tiče čista laž... Pri Win* pa alternative formatiranju sploh ni. Ampak ja... farbasta očala pa to.

Ne vem pa zakaj je treba čez alternativo udrihat. Pa naj bo ta nix ali pa win. Sploh mi je smotan folk kot je OP... pizdi čez win, pizdi čez čisto vse ostale alternative, in pizdi čez vse ki mu sploh poizkusijo pomagat.
Life is as complicated as we make it...

driver_x ::

WarpedGone je izjavil:

Predoglo že voham linux, da bi še enkrat nasedel tvoji propagandi. Točno enak mindset imaš kot vsi pretekli znalci, ki so mi pametovali in solili pamet.
Ne pozabit - vsaj 5 let sm se ubadal z ubuntujem od 7.04 (6.10 je bil le en popoldanski neuspeh) do nekje 12.04 ko sm jih poslal tja kamor spadajo.
Alternative so mi na tem forumu priporočili kalibri tvojega tipa.


Saj nikjer ne piše, da mora Linux (ali Windows) čisto vsem ustrezati. Če ti v petih letih ne uspe usposobiti Ubuntuja in ti hkrati v Windowsih vse deluje, potem bi moralo biti več kot očitno, kaj je prava izbira zate. Ne moreš pa na podlagi svojih neuspehov kriviti kar vseh distribucij na splošno.

neboben ::

Jest predlagam, da si najprej poljubno linux distribucijo namestimo v Virtualbox in jo stestiramo ter ugotovimo, če je to to. Je pa zaželjeno, da imamo večjedrnik in malce več spomina (6GB), da lahko namenimo spomin in jedro ali dve virtualki. Tako lahko sprobamo več distribucij in ugotovimo kaj nam leži in kaj ne. Tudi desktop environment (XFCE KDE LXDE GNOME ENLIGHTMENT...etc) bi jest tako preizkusil.

Maestral ::

Recimo.
Ali pa probaš najbolj predlagani linux distro, vzdržiš kak dan ali dva, pa ti bo hitro jasno...

Jaz windblowse skoraj ne uporabljam več, izjemoma/občasno, za nekaj malenkosti ali namenske prog.opreme izpred xx let.
Res pa je, da se tudi zahtevnih igric že dolgo ne igram več..!

Na Linuxu (Ubuntu) mi dela vse, tudi najbolj eksotični software. Wine je super, vsaj za malo starejši software. Ali pa najdem zamenjavo v širokem naboru Linux programja.

Iz stand-by-a ugasnem PC parkrat na leto, update-i so praktično neopazni, zadeva špila v nulo, brez kakršnihkoli pretresov, virusov, modrih zaslonov, ipd. Konzolo pa uporabim tako redko, da se kar sramujem.

Sicer pa nima smisla prepričevati prepričanih, tako da naj vsak uživa pri svojem!
LP

Jupito ::

Aston_11 je izjavil:

Zato pa vedno winse instaliraš kot prve, ker je zgleda v winsih nemogoče narediti tak bootloader, ki bi zmogel zaznati še kakšen drug sistem razen winsow.


Ja, pač je narejen le za windowse. Gre tudi obratno. Treba je reinštalirati grub. Navodila seveda servira vaš najljubši iskalnik, tako da samo upam, da originalno vprašanje ni cenen troll. Npr. https://encrypted.google.com/search?out...
Pri takem bolj žmohnem golažu, kot je npr. dual boot tc + LUKS + grub2, kjer s tcbl povoziš grub, je še precej bolj komplicirano, ker ga je potrebno še prestaviti na drugo particijo in mu dopovedati, naj tam tudi ostane, ampak pravzaprav najbolj enostavna varinata, ki (skoraj) vedno vžge.

In čisto tako, neobvezno: win in pingvin sta oba smeti. bsd masterrace! :D
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Hayabusa ::

Kakšen loader uporablja bsd, da ga tako hvališ?
Winsi že od vsega začetka zjebejo mbr od vsega trenutno nameščenega, kar je definicija virusa :D.

LitralSM ::

Uporabljam Win že 10 let (in še vedno ga), uporabljal sem Linux 3 mesece. Če me sedaj vprašate, vseeno izberem Linux. Zakaj? To bo pa moral vsak posameznik preizkusiti.
Btw: Handling s particijami je na Linuxu enih 10 let pred Windowsi.

shadeX ::

LitralSM je izjavil:

Uporabljam Win že 10 let (in še vedno ga), uporabljal sem Linux 3 mesece. Če me sedaj vprašate, vseeno izberem Linux.


Za programiranje, brskanje po netu, gledanje filmov, poslušanje muzike, se mora posameznik sam odločiti kaj mu paše. Linux, Windows, ali celo kaj drugega. Ko pa govorimo o gejmanju najnovejših iger, smo najbrž z debato zaključili?

jype ::

LitralSM> Handling s particijami je na Linuxu enih 10 let pred Windowsi.

To ni res - res je le to, da ti nisi plačal za licenco za normalno delo s particijami pod Windows, zato tega ne moreš uporabljati.

MrStein ::

Beef, če še bereš temo:
- če iščeš "boljši Windows", potem je Linux napačna izbira. Mogoče Mac OS. Mogoče!
- če že linux, je Ubuntu zadnji na spisku, kot so že eni povedali. Mogoče kateri od plačljivih (imajo free verzije).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

šernk ::

Sam se iz Ubuntu umikam po dolgih 5ih letih. To enostavno ni več kar je bilo nekoč. Iz preprostega sistema, ki je nekoč celo deloval so naredili ven skupek neuporabnega šmorna. Tiskalnik, ki je nekoč delal out of the box, na 13.10 verziji potem ko je 1 mesec normalno delal sploh ne zazna skenerja (tiskalnik je pa star dobro leto in pol). HPlip toolbox pa zahteva neko neznano root geslo.

updejti programske opreme pridejo pa z polletno zamudo. Medtem ko že vse distribucije gonijo empathy 3.10, imaš na ubuntu 3.8, ki za povrhu vsega ima v sebi še en nadležen bug. Včasih čakaš na update ravno do naslednje verzije ubuntu.

trenutno sem na fedori, za odtenek boljše od ubuntu ampak ni to to (je pa malce težja za začetnika, ker dokler ne vsaj nekaj stvari ne nastaviš, se loviš v krogu), jutri pade test opensuse potem pa bomo videli. Ampak mislim da me ubuntu ne vidi več. Tja sem šel ker sem bežal pred windowsi, danes pa manjka ubuntuju do windowsev samo še to, da po 2 dneh delovanja postane sistem neodziven (ni več daleč) in pa da bo zahteval za vsako inštalacijo 100x next kliknit.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

neboben ::

Poskusi v virtualki še Linux Mint --> XFCE verzijo =)

einstein :P ::

Beef je izjavil:

Poln kurac mam windowsa: Task manager, ki je drek; sistem, ki žere 3x več rama kot pa si zasluži; Kompatibilnostni sistem, ki je samo za okras; Vsiljiv vmesnik, kateremu manjka samo še da bi me spraševal če sem prepričan da si želim rit brisat na WC-ju... dovolj mam tega nezanesljivega sranja, ki so ga pisali dobičkarji!

Kar je pa največja žalitev teh pogoltnežev pa je da sploh ne morem brez njega... ali pač?

Uporabljam Corel Draw in Inkscape,
Igram steam igre in marsikaj novega, ki pride na "trg",
Uporabljam instant internet,
Uporabljam tunngle za virtualno lan omrežje, Menjat tega ne morem ker mam celo skupnost gor...

Res bi rad znebil potrebe po windowsu, se da kaj uredit?


Linux Tiny Core :))

Skratka, strinjal bi se s tem, da pokuri preveč rama, glede ostalega, kar si napisal, se mi pa ne zdi...

Zgodovina sprememb…

Zvezdica27 ::

lp,

dve stvari: če imaš nov UEFI bios, bo malo heca, ampak se da, ker MS vztrajno zafrkava vse druge (denimo: povoženje bootloaderja):

1) Nikarte začeti z ubuntu, ki je res med linux srenjo najbolj... najbolj svež, po svoje napreden, a zato hroščat. Do 10.04 ni bilo tako hudo, od 11.04 pa se bog usmili. Naredi si uslugo in začni z Debianom stable. Imaš jih mnogo, ali pure debian (malce zahtevnejša namestitev) ali enega od distrotov. Jaz uporabljam crunchbang, ki pa je za začetnika zahteven (tekstovno urejanje nastavitev). Imam ga na vseh računalih, do zdaj mi je v okoli 3 letih na 4 računalih samo 2x ribnil, pa še to zato, ker se Evolution ne razume najbolje z MS server mail okoljem (MAPI oz. MS Exchange). Ah...

Torej karkoli na debian stable, xfce debian stable distro bi moral biti vrhunska izbira - išči po distrowatch.

2) vsi ssitemi so danes dobri. Win 7, 8 ali MacOS ali Linux. Edina fora je,da pri linux ne kršiš avtorskih pravic NIKOLI (no, tudi tu so plačljive zadeve, glej android). Isto sranje, drugo pakovanje. Ampak štos je v izbiri. To je MOJ računalnik in služi MENI, zato JAZ hočem nadzorovati računalo: od izgleda do obnašanja. To pa dobiš samo pri linux.

In še enkrat: res res res si naredi uslugo in začni z Debian stable. Stabilnost. Če hočeš najnovejši kernel pa imaš še vedno smxi skripte (liquorix kernele).

Samo pogum,

zz

andrejus ::

Linux je po uporabnosti nekje tam kjer so bili windowsi pred 10imi leti.


Verodostojnost tega osebka je dvomljiva.

Če govorimo o igrah je Linux tam kjer so bili Win95 leta 1995. Malo iger je laufalo na njih leta 1995, večlina topšit iger je laufalo na DOSu. Mislim da je bilo tako tudi leta 1996. Če govorimo o posebnih namenih recimo šifriranju in vzpostavitvi varnih povezav je linux tam kjer bodo Windowsi (recimo Server 2012 R2) leta 2050.

Drugače pa če nimaš izkušenj z linuxum izberi Ubuntu za test in pol migriraj n akaj bolj stabilnega recimo Debian. Ubuntu je nažalost ratal preveč žužkast.
Že Debina je sedaj precej avtomatiziran in "swiguren" pri namestitvi.

andrejus ::

V vsakm primeru pa bodo potrebni kompromisi. Windowsov je v Sloveniji v odstotkih več kot drugod.
Že dostop do banke je tricky. Izbrati moraš pravo banko :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: andrejus ()

Pithlit ::

andrejus je izjavil:

Že dostop do banke je tricky. Izbrati moraš pravo banko :)

Ne. Samo napačne ne smeš.
Life is as complicated as we make it...

andrejus ::

Pithlit je izjavil:

andrejus je izjavil:

Že dostop do banke je tricky. Izbrati moraš pravo banko :)

Ne. Samo napačne ne smeš.


He he. Za dostop do banke uporabljam linux. Banka že od študentskih časov je bila NLB. Tako da sem pred leti NLB vzel kot matično banko za podjetje. Seveda proklik ne dela v linuxu. Istočasno imam še račun an posojilnici Lon in imajo navaden internetni vmesnik tako da ni panike, podobno kot kup drugih bank (recimo SKB, mogoče celo Banka Koper). Izključno zaradi proklika in zaradi enega glupega programčka od Pošte Slovenije imam Win XP v VBoxu. Tu pa tam pride Win XP prav tudi za kake nadgradnje recimo garmina, ure ipd.

Tako da brez Windowsow ni sodobnega življenja niti za Mac userje ne. Žal. Tudi oni morajo sklepati kompromise. Igre so najmanjšši problem.
Za špile imaš konzolo :)

driver_x ::

andrejus je izjavil:


Tako da brez Windowsow ni sodobnega življenja niti za Mac userje ne. Žal. Tudi oni morajo sklepati kompromise. Igre so najmanjšši problem.
Za špile imaš konzolo :)


Izključno na Linuxu sem od 2006 (prej od 1999 dual boot z Windowsi), od 2011 naprej imam še enega Maca. Po Windowsih nimam nobene potrebe, sem si jih pa med prazniki zaželel spet preizkusiti (8.1), da vidim kako in kaj ter če bi mi mogoče ustrezali. Najprej sem se ubadal s težavo, kako ISO spraviti na USB, saj običajna metoda z dd ni delovala ter na koncu obupal in zapekel DVD. Dokončno me je želja po Windowsih minila, ko se je sistem prvič naložil in ni imel driverjev za 5 naprav, med drugim tudi za grafično kartico.

MrStein ::

Enaka izkušnja kot moja danes. (samo obrnjeni OS-i)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zvezdica27 ::

Mr.Stein: zato pa pri Hw vedno gledaš vnaprej, da je podprt. Žal mi je, ampak kernel 3.2 je trenutno še v debian stable in ni razloga za obupavanje: to je sodoben kernel. Butni gor debian stable in tisti modul, ki ga omenjaš in bo delalo.

zz

blackbfm ::

Najprej sem se ubadal s težavo, kako ISO spraviti na USB, saj običajna metoda z dd ni delovala ter na koncu obupal in zapekel DVD. Dokončno me je želja po Windowsih minila, ko se je sistem prvič naložil in ni imel driverjev za 5 naprav, med drugim tudi za grafično kartico.


No tole kar si napisal so neke trivialne stvari. Če že pljuvaš po Windowsih je ogromno drugih res motečih stvari. Recimo gnil UI.

driver_x ::

MrStein je izjavil:

Enaka izkušnja kot moja danes. (samo obrnjeni OS-i)


Ja, kar pomeni da iz enega primera ne gre posploševati na vse.

jype ::

andrejus> Banka že od študentskih časov je bila NLB. Tako da sem pred leti NLB vzel kot matično banko za podjetje.

Napačno banko si izbral. Moja banka je agnostična, kar se tiče operacijskih sistemov. V resnici od mene zahteva samo brskalnik, ki obvlada SSL.

Pithlit ::

Zvezdica27 je izjavil:

Mr.Stein: zato pa pri Hw vedno gledaš vnaprej, da je podprt. Žal mi je, ampak kernel 3.2 je trenutno še v debian stable in ni razloga za obupavanje: to je sodoben kernel. Butni gor debian stable in tisti modul, ki ga omenjaš in bo delalo.

Aja? A ko hw v linux svetu ni podprt je krivda uporabnika ker ni pogledal na 'compatibility list'... ko se pa to isto zgodi v win svetu se pa uporabniku škodoželjno smejimo in krivimo MS?

Malo dvolično tole...

driver_x je izjavil:

Ja, kar pomeni da iz enega primera ne gre posploševati na vse.

Saj točno to je Stein hotu povedat s tistim postom. Ali - beri odgovor na prejšnji citat.
Life is as complicated as we make it...

Hayabusa ::

sammy73
Katera grafična ti ne dela v win 8.1 ?

driver_x ::

Hayabusa je izjavil:

sammy73
Katera grafična ti ne dela v win 8.1 ?


Ne vem, ena Nvidia. S tem se običajno niti ne ubadam, kupim najcenejšo od Nvidie, med vire SW dodam Nividiin repozitorij in dela.

kriko1 ::

Kako ne dela, blue screen?
Nvidiini gonilniki podpirajo vse nazaj do stare 8xxx serije - na obeh sistemih.

driver_x ::

Sem napisal zgoraj, da je 5 naprav imelo klicaje, grafična pa je imela neki privzeti osnovni gonilnik s precej majhno ločljivostjo (monitor imam 1080). Ker sem se z uporabo drugih OSov že precej razvadil, se mi ni dalo iskati gonilnikov in sem zadevo rešil z dd if=/dev/zero of=/dev/sda ...

Zvezdica27 ::

lp,

mainstream HW gre hitro v kernel, to je pol opensource (recimo Intel grafike) ali pa proizvajalec da svoje zaprtokodne driverje (Nvidia). Ali pa grejo zadeve po standardu (vse USB naprave denimo). za 99% stvari ni problema. Če pa je, počakaš na naslednji kernel. Vse se tako uredi nekje v... 2 mesecih, worst case.

Problem je pri HW kjer proizvajalci ne naredijo linux zaprtokodnih gonilnikov - JIH NE in potem pa: če je zadeva dovolj razširjena se bo našel kdo da jo bo reverse-inženiral ali pa ne. Ta grafika je tak pofl, da jo noben ne bo šel rihtat. Žal, žal, žal. Proizvajalec pa noče. Linux nima tle nič. Proizvajalec grafike oz. računala se je pač tako odločil. Slab nakup.

In ja - zato jaz zase vedno VNAPREJ točno preverim zadeve, da me ne boli glava.

V navedenem primeru je v drugi temi napisal tip, da ima driver, zaprtokodni, da pa dela le na kernelu 3.2. Ne vidim kje je problem: driver je in 3.2 je povsem spodoben sodobni kernel (debian stable je na njemu, mimogrede). Daj gor 3.2, daj driver in bo delalo. Problem yes? Problem no! Problem: user.

V obeh primerih (Win ali Linux ali zarad mene dos 6.22) je kriv proizvajalec. User je kriv le toliko, da si ni prej preveril zadev (caveat emptor!) oziroma da si ne zna ali noče dati kernela 3.2

zz

driver_x ::

Tudi tole s preverjanjem HW-ja ni tako kritično. Jaz sem imel v več kot 10 letih uporabe linuxa problem le z Intelovo GMA500 grafiko. Je pa res, da je bilo pri določenih kosih HW-ja potrebno včasih kaj ročno popraviti, ampak na koncu je vedno vse delovalo.

MrStein ::

Zvezdica27 je izjavil:

lp,

mainstream HW gre hitro v kernel, to je pol opensource (recimo Intel grafike) ali pa proizvajalec da svoje zaprtokodne driverje (Nvidia). Ali pa grejo zadeve po standardu (vse USB naprave denimo). za 99% stvari ni problema.

:) dober vic
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

neboben ::

bluefish je izjavil:

Ne bi bilo slabo, če bi nam Beef dejansko zaupal konfiguracijo računalnika.

Beef, tudi mene zanima kakšen je tvoj računalnik tako kot je to že predhodnika v citatu.

Pithlit ::

Saj nima veze. Tip rad igra (nove) igrice. Tu se zgodba konča. Prehod na drug OS pač ni opcija.

Sicer mu, IMHO, 'šteka' zato ker "rad probava nove stvari". Tko kot smo mi leta nazaj vsako shareware sranje z jokerjevih (recimo) ploščkov namešča in odmeščal - pa sistem na novo nalagal vsak mesec ker zadeva zaradi vseh smeti ni špilala. V glavi je za poštimat... pol se lahko šele naprej pogovarjamo.
Life is as complicated as we make it...

neboben ::

Ja, če ga linux zanima in igranje igric potem ima še ti dve možnosti:
1. Windowsi na disk in Linux laufa v VirtualBox
2. Dualboot Windows in Linux
Prehod na Linux, pa brez Windows-ov, dokler igra igrice res ni opcija ja.

Zvezdica27 ::

lp,

kakorkoli: nič ni vic, če je po standardih, bo delalo. Če ni, boš rabil ločen gonilnik. Če ni in ga ni, ne bo delalo. Spet: proizvajalec. Lahko ti povem marsikaj o tiskalnikih, ko proizvajalce rešujejo drugi. Tko je.

za 99% stvari ni problema. za igre pa tudi ni tako hudo, razen če res hočeš najnovješe zadeve: pol moraš na win. Jebiga. Mislim... zakaj pa vsi fakini procesorji in diski vedno delajo? Ker so standardi togi. Pri AV in grafikah se pa vsak nekaj zafrkava po svoje izven standardov (Optimus, khm...).

Jaz se ne igram, jaz delam in lej... zame je to, zate pa pač kar si boš sam izbral. Žal mi je le, da si najprej poizkusil najbolj "hroščate" distribucije. Za delo so druge.

Meni špila, tebi pač ne (pa bi ti). Over and out.

zz

Pithlit ::

Zvezdica27 je izjavil:

kakorkoli: nič ni vic, če je po standardih, bo delalo. Če ni, boš rabil ločen gonilnik.

Saj veš da je USB vodilo? In ja, vsaka usb naprava se bo povezala... ni pa nujno da bo kar delala. Lep primer so, recimo, wifi dongli. Saj linux prepozna _čisto vsakega_, jih pa en kup ne dela (dmesg ti bo kar lepo povedal kaj si vtaknil v USB - potem boš pa lahko proizvajalca klel da si je izbral rešitev ki nima podpore).
Life is as complicated as we make it...

MrStein ::

Ja, to je "isto" kot PCI (Express).
Standard je, "prepozna" ga, ampak brez pravega gonilnika ne bo delovalo.

PS: USB ni vodilo ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Pithlit ::

Nego? Universal Serial Bus... al me semantika jebe?

*grem guglat... nalašč po tem ko zapišem... tko da se ve da pojma nimam!*

*edit: Univerzalno serijsko vodilo @ Wikipedia zdej pa ne vem...
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

Zvezdica27 ::

lp,

prepozna vsakega, rabi pa seveda napravica še svoj gonilnik. In če proizvajalec dela nekaj izven standarda (recimo usb ključek (driver v kernelu, ker mislim da je za to standard), in če ima ta ključek še ima še vgrajen vibrator) če ni gonilnika za "ekstra" (denimo za vibratorski del), ta ekstra ne bo delal (ni vibre - ni užitka :). Poenostavljeno.

Recimo fotokamere: usb vse ok, basic funkcionalnost dela, a za win ima canon gonilnike in delaš lahko svašta preko usb (upravljanje). Za linux se canon ni potrudil, imaš samo dostop do sd kartice. Ostalo (upravljanje) moraš reševati sam (reverse eng. ali 3rd party rešitev.). Ker ni: ne moreš. Kriv: Canon.

Evo. Trditi da je to stvar kernela je zavajanje. Kriv je canon - če bi se potrudil bi imeli ali gonilnik v kernelu ali svoj gonilnik. Pa ga ni.

Kar pa je znotraj standarda pa JE podprto - tako na win, kot macosx ali linux. Kar je ekstra: gonilnik. Isto govorimo.

zz

Pithlit ::

Zvezdica27 je izjavil:

nekaj izven standarda (recimo usb ključek (driver v kernelu, ker mislim da je za to standard), in če ima ta ključek še ima še vgrajen vibrator) če ni gonilnika za "ekstra" (denimo za vibratorski del), ta ekstra ne bo delal (ni vibre - ni užitka :). Poenostavljeno.

Ti mešaš stvari. Mešaš vodilo in napravo. Vodilo je povsem standardno... naprava pa pač je taka kot je. Nekatere delajo, druge ne. Nikakor ne moreš reči 'kupi USB pa bo delalo' ker USB sam po sebi ne počne nič. V večini primerov bo rabil še šoferja zraven.

Bi pa rada videla te tvoje standarde nekje opisane. Za kamere, recimo.
Life is as complicated as we make it...

MrStein ::

Picture Transfer Protocol
Media Transfer Protocol

Pithlit je izjavil:

Nego? Universal Serial Bus... al me semantika jebe?

*grem guglat... nalašč po tem ko zapišem... tko da se ve da pojma nimam!*

*edit: Univerzalno serijsko vodilo @ Wikipedia zdej pa ne vem...

Guglaj "vodilo" oziroma "bus", pa boš v(i/e)del.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Zvezdica27 ::

lp,

naprava ima lahko funkcionalnost ki je standardizirana (dostop do SD kartice na Canon fotkičih) in dela bp na linux (nisem tak ekspert, vem pa da je to delalo ootb

in/ali

funkcionalnost, ki je ekstra in dela samo pod driverji (nadzor Canon fotkičev, ki na linux ne dela, ker Canon ne da driverjev). Seveda na win to dela samo ko namestiš driverje (tko da moraš imeti na linux wine ali VMWare)

Še huje je: Canon niti raw kompresije oz. specifikacij za raw slike ne da tako da si ga na linuxu kot Canonaš popolnoma najebal, ker niti lastnih fotk ne moreš urejati (lahko, a bo kvaliteta porazna ker je samo 1 reverse inž. Canon raw protokol in to ne lih vrhunsko (predvajanje ja, edit pa katastrofa). Dobr, to je off, samo povem.

To da mešam mije jasno, nisem ekspert, a vem kaj hočem povedati.

Samo pravim, da user tu ni nič kriv... ampak res nič. To je posledica zaprtokodnosti oz. licenčnega sistema. Nič slabega z njim, samo user ni nič kriv, sii se ga na win. Tko kot to da moraš Androida pedenat v winsih, ker Heimdall ne dela sploh. Juhej.

ah... pustmo to.

zz

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

Pa kaj je finta s to krivdo?

User je/ni kriv.
Proizvajalec je/ni kriv.
Linux je/ni kriv.
Microsoft je/ni kriv.
Apple je/ni kriv.

?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

NSA Agent ::

@Beef
Probaj tole.
http://os8.pearlinux.fr/download/
http://kickass.to/pear-os-8-32-bit-t815...

Recommended Minimum System Requirements

700 MHz processor (about Intel Celeron or better, 32 or 64 bit)
512 MiB RAM (system memory)
8 GB of hard-drive space (or USB stick, memory card or external drive but see LiveCD for an alternative approach)
VGA capable of 1024×768 screen resolution
Either a CD/DVD drive or a USB port for the installer media
Internet access is helpful
ATI (some may require the proprietary fglrx driver)
Intel (i915 or better, except GMA 500, aka "Poulsbo")
NVidia (with their proprietary driver)
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri operacijski sistem uporabljate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
697683 (4680) Poldi112
»

Najljubši Linux/Unix OS/Distro (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
15736271 (25502) diler515
»

Prosim predlog-kateri linux? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
5916242 (14256) krneki0001
»

Netbook, Ubuntu?

Oddelek: Operacijski sistemi
448723 (7764) NSA Agent

Več podobnih tem