» »

PC za photoshop/premiere/aftereffect

PC za photoshop/premiere/aftereffect

«
1
2

levaky ::

LP!

Sestavljam PC, na katerem se bo večinoma delalo v photoshopu/lightroomu, na vsake toliko časa pa se bo montiralo tudi kak video(1080p) in kaj naredilo v after efektih.

Trenutno imam tale sestav:
Intel i5-4570
Asus H87M-E
Kingston HyperX 16GB
Samsung 840 evo 128GB
2x Seagate constelation 2TB(tole bo v RAID1)
Be quiet Straight power 480W
Fractal design Core 3000
EKL Alpenfohn Brocken

Mnenja? Kako je kaj z podporo grafičnih pri rendranju, katere se splača oz. katera trenutno ponuja najboljši P/P?
Lahko uporabim obično consumer grafično ali moram poseči po kakem Quadrotu?
Če že moram slednje, se splača dati 400€ za Quadro K2000?

Hvala, MAtej

eric_cartman ::

Za quadro K2000 bi znal bit že tale procesor mal bottleneck (v tem primeru posežeš že tudi po Xeonih, ki pa so mnogo mnogo dražji od consumer CPU-jev). O tem je bilo sicer že ogromno spisanega na tem forumu. Najprej je vprašanje ali se s tem ukvarjaš profesionalno in si s tem služiš kruh, ali boš imel to tako malo za postrani(amatersko)?

V slednjem primeru, bi ti jaz svetoval consumer Nvidia kartico, ker podpira CUDA core in ti posledično lažje/hitreje renderira stvari v AE. Potem je pa vse odvisno od tega koliko si pripravljen dati. Glede na to, da boš večino časa koristil grafično za Photoshop oblikovanje, potem ne rabiš nek presežek od grafične kartice (nvidia, cena cca. 200 - 250 EUR max). Sicer pa imaš sestav do sedaj kar super. Pri kupovanju boljše grafične kartice glej, da ima dobro hlajenje, recimo dva ventilatorja pri asus nvidia grafah.

Če bo seveda to za profesionalno uporabo potem je budget dokaj skromen. Cena za profesionalni grafično-obdelovalni računalnik takoj naraste na 2000 EUR +.

Zgodovina sprememb…

levaky ::

A kak GTX 760 bi bil OK?
Kaj pa kak GTX 660?

Matej

eric_cartman ::

Pri 760 je zdaj že tako nizka cena, da bi se najbolj splačalo kupit to (presodi sam - stegni se toliko, kolikor imaš dolg kovter :D ).. Pa probaj verzijo od Asusa, ker ima dva venta. Jst imam Gtx 660ti OC+ od Asusa. Super zadevica in sm ful zadovoln z njo. Samo sem dal ravno tolko kot zdaj stane 760ka eno leto nazaj. Sicer pa tut pri 660ti ne boš prikrajšan za nič, ker je super kartica plus čez nekaj časa lahko kupiš še eno, pa jo vežeš v SLI.

Zgodovina sprememb…

levaky ::

Edino ne vem, če je kartica podprta v Adobovih programih...

Upam da ne bo treba vzeti 780-tke... Ker pol je verjetno vseeno če vzamem Quadrota.

eric_cartman ::

Zakaj pa ne bi bila podprta?? 760ka je vrhunsko dobra kartica in Nvidia ima še posebej prilagojene kartice za podporo z Adobe programi. Meni ni še nobena njihova delala problema. Edino poglej in si preberi še to temo v kateri sledimo bug-om v novi CS6 in CC. To pa ti lahko potem laggajo določeni toolsi ne glede na to, kako dober računalnik imaš, ker je bug v samem Photoshopu.

Edit: Ouu.. Saj res. To sem te že včeraj želel opozoriti. Ali si si zračunal koliko moči rabiš za PSU enoto? 480W zna bit ravno zadosti. Sicer pa se raje poslužuj kakšnega Corsair 500 W. Razjasnit ti pa moram potem tudi bottleneck. Za quadrota imaš rahlo preslab procesor. To pomeni, da bi procesor zaviral delovanje grafične kartice in posledično 780-ka ali pa Quadro ne bi bila nič hitrejša od 760-ke. Če bi želel Quadro bi si moral nujno omisliti tudi boljši procesor.

Zgodovina sprememb…

eric_cartman ::

Porkaš.. :D Spregledal sem tudi za matično, da pri tvoji nimaš podpore za SLI. To pomeni, da ne bi mogel vezati dveh grafičnih kartic v prihodnosti, ko bi to želel. Malo prehitro sem vse to prečekiral. Se vidi, da med službo na slotechu visim.... :D


Matično imaš potem od Gigabyte-a opcijo tole:
http://www.mlacom.si/gigabyte-z87mx-d3h

ali pa od Asusa:
http://www.mlacom.si/asus-z87-a-c2

Potem pa še ne rabiš dodatnega hlajenja, ker ne boš navijal procesorja oz. predvidevam, da ne boš. Zato kupiš raje samo tole BOX varianto, kjer imaš ventilator že skupaj s procesorjem in je čisto super zadeva. Skratka ventilatorja ne rabiš če ne misliš navijat.

Intel Core i5 4570 (3.20Ghz, 6MB) BOX:
http://www.dinokomp.si/produkt/intel-co...

To pa je več ali manj to.. To je po mojem mnenju super računalnik...

bluefish ::

eric_cartman je izjavil:

Spregledal sem tudi za matično, da pri tvoji nimaš podpore za SLI. To pomeni, da ne bi mogel vezati dveh grafičnih kartic v prihodnosti, ko bi to želel.
Večina ljudi tako ali tako naknadno ne dodaja kartice v SLI. Toliko manj smiselno je, če upoštevaš izkoristek in več toplote ter hrupa.

levaky ::

Glede 760-tke sem spraševal zato, ker je ni na temle seznamu: http://www.adobe.com/products/premiere/...

Glede napajalnika sem na začetku planiral 480W, ker nisem računal, da bom dodal grafično. ČE bom dodal grafično, obvezno pride tudi nov napajalnik.

Kar se tiče matične plošče, načeloma SLIja ne planiram oz. ga kolegica ne planira. Mislim da bo že tako zadeva dovolj hitra, glede na to, da sedaj dela na enem starem dual coru z čisto premalo rama, brez ssdja in brez GPU suporta. Ampak konec koncev, mogoče ni napačno vseeno sedajle dati nekaj € več in imeti možnost za SLI v prihodnosti. Koliko pa se pozna dodatna kartica v SLI pri rendanju?

Matej

levaky ::

Ali se namesto i5-4570 splača vzeti i7-4770? Ali se splača 100€ višja cena za moje potrebe?

Matej

opeter ::

levaky je izjavil:

Ali se namesto i5-4570 splača vzeti i7-4770? Ali se splača 100EUR višja cena za moje potrebe?

Matej


Če delaš profesionalno, torej s tem služiš in se ti denar povrne v doglednem času potem ja. TUdi v primeru, da uporabljaš programe, ki podpira več jeder, da. Drugače pa ne.
Sicer je razlika v hitrosti minimalna, če primerjaš programe, ki podpirajo samo eno, dva ali štiri jedra (i5 je namreč točno to, minus HT).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

levaky ::

No sej, zanima me, ali se HT pozna toliko, da je vredno 100€ več, ali naj tistih 100€ več porabim rajši drugje(ram, grafična, večji SSD,...).

Gre se pa zaenkrat za semi profesionalno rabo. Plan je, da bo enkrat to poklic, ampak zaenkrat se uči in občasno naredi kak projekt.

Vseeno se pa rabi nekaj, ker se bo z uzitkom delalo.

MAtej

Hayabusa ::

Intel i7 pride d oizraza pri video obdelavi, kakšno večnitno preračunavanje, ko lahko program uporabi vsaj razpoložljiva jedra in podobno.
Če ne več ali ga potrebuješ ga verjetno ne.

Sssaga ::

HT=enabled pohitri render do 30% napram HT=off v mojem primeru - i7 920. Ni pa to 2x več moči, tudi 50% ne. Seveda le v programih, KI znajo izrabljati več kot 4, torej 8 niti itd. Power Director na primer.
100EUR vloži v RAID0 HDD ali večji SSD, će boš imel velike video datoteke, katere boš pregledoval v video editorju. Meni se pozna, saj delam s Fraps datotekami in pri kaki montaži tudi navit i7 ne pomaga, če imaš samo en HDD za ves sistem. Verjemi, ni blo užitka čakat, da se unfreeza program, ko sem karkoli delal. Disk mlel na polno :D
Priporočam SSD + (RAID0)HDD

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Sssaga ()

klinker ::

480W BeQuite bo zadostoval tudi ce bi dal not GTX770
SSD vsaj 256GB
Raje kot i7, vzami i5 K verzijo + kulturen hladilnik in stvar v zdravi meji navij. Bos mel vec od visje frekvence kot pa HTja pri tvojem delu. Rabis pa za to Z87 chipset.
Xeone in Quadrote pa pozabi, ker ne pridobis prav nic z njimi za tvoj namen.

Sam bi vzel tako...

i5 4670K + hladilnik Mugen 4
Gigabyte ali Asus maticno Z87
2x8GB rama
GTX760 ali GTX770 4GB
256GB Samsung Evo SSD
2x2TB 7200rpm HDD
BeQuite 480w ali boljsi, pa modularnega
Ohisje po zelji, bi pa izbral Fractal Define R4 zaradi tisine.

levaky ::

No, potem namesto 4770 vzamem rajši večji SSD, disk bo pa tako ali tako v RAID-u.

Načeloma bi se RAID0 izogibal, rajši RAID1 zaradi varnosti. Če bo SSD 265GB, bo to načeloma dovolj, da na njem gostuje aktiven projekt, ko pa bo končan, pa se prenese na običajne diske.

Kar se tiče ohišja, imam z Fractal design Core 3000 dobre izkušne, tako da se bom verjetno držal kar tega.

Glede navijanja bom pa še razmislil. Načeloma se tega nebi rad posluževal, čeprav bo gor dober hladilnik. Mogoče pa vseeno.

Mimogrede, koliko pa se pozna GPU pri rendanju? Kakšne pridobitve lahko računam?

Matej

Glede SSDja, se mi splača vzeti 840 PRO, ali bo EVO zadosti?

Matej

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: levaky ()

klinker ::

Evo bo zadosti.
Za grafo pa poglej kako jo tvoj software koristi in bos vedu kaksno potrebujes.
Navijanje pa ni noben baw baw. Le v normalnih mejah to delas in konkretno pretestiras. Vsaj na ene 4.2Ghz bi mogu it brez problema za 24/7, pa da je rock solid.

matevzm2 ::

Pred casom je bila podobna tema, notri tudi nekaj podobne diskusije in povezav.
PC za fotografinjo

levaky ::

Hvala vsem skupaj za nasvete in ideje.

Sem potem predlagal kar K verzjo CPUja, drugo plato, GTX770 grafično in 256GB SSD... Mislim da bo zadovoljna.

Končna cena je okoli 1200€.

Matej

klinker ::

Ce ze vzame 770, naj vzame 4GB verzijo. Gainward Phantom je med cenejsimi z 4GB GDDR.

levaky ::

Ok will check:)

Nummy ::

Vzemi raje i7 kot i5. Adobe programi so CPU intensive in i7 ima večji cache, kar se kar pozna. Če imaš dovolj RAM-a ne rabiš SSD-ja.

eric_cartman ::

@Nummy saj fora je samo ta, da se budget kar hitro veča.. Zato se mi zdi prav, da OP najprej napiše okvirni budget za računalnik. Sicer pa mu tudi mi lahko svetujemo precej boljše in dražje stvari, ki se kar precej poznajo pri renderiranju v AE (Quadro,...) in hitrosti na splošno.

Nummy ::

eric_cartman je izjavil:

@Nummy saj fora je samo ta, da se budget kar hitro veča.. Zato se mi zdi prav, da OP najprej napiše okvirni budget za računalnik. Sicer pa mu tudi mi lahko svetujemo precej boljše in dražje stvari, ki se kar precej poznajo pri renderiranju v AE (Quadro,...) in hitrosti na splošno.

Nema veze budget tu. Če bo šparal na procesorju, potem bolje da sploh ne kupuje računala. Ne sme mu bit škoda dati 100-200€ več za proc, ker ravno adobe programi so večinoma CPU intensive. Na njegovemu mestu bi razmišljal o i7 ali celo xeon konfiguraciji, z max RAM-a kolikor si ga lahko privošči in eno grafično nižjega ranga, magari eno rabljeno. V bistvu je za adobe programe dovolj dobra že GT640 ranga. Adobe programi grafično uporabljajo večinoma samo za razne efekte, to pa se ponavadi uporablja bolj redko oz. ne tako pogosto kot ostale tool-e. Nekateri tool-i so grafično pospešeni, samo so zelo zelo reki, prav tako v večini primerov zadostuje grafična nižjega razreda. Sedaj če misli OP resno intenzivno kodirat video, potem edino naj vzame kako GTX660, 760, ker tam lahko uporablja CUDA-o, samo to je že skor overkill. Adobe je vedno boljš vzeti boljši CPU, s čimveč cache-a in čimveč jedri.

bluefish ::

Človek verjetno dela ljubiteljsko, Xeon in podobne variante so stran metanje denarja.

Nummy ::

bluefish je izjavil:

Človek verjetno dela ljubiteljsko, Xeon in podobne variante so stran metanje denarja.


V bistvu je bolj metanje stran denarja kupovanje SSD-ja, če dela ljubiteljsko kot kupiti boljši procesor. Tudi sam delam ljubiteljsko in imam v planu ko bom kupoval nasledno mašino kupiti mašino s server procem. Je zelo jebeno, ko imaš tudi po 10 sekund "lag-a", ko rišeš, ker računalnik ni sposoben sprocesirat vsega. Glede na to da bo delal v photoshop/lightroom-u sklepam da se ukvarja s fotografijo, tam pa so resolucije oz. velikosti dokumentov še večje kot pri meni.
Tak da pravilo za kupovanje računalnika za adobe shit je:

-čimveč RAM-a. Izračunaš koliko imaš v povprečju velike slike. Recimo 1920 x 1080 = cca. 2MB. Pomnoži to s številom povprešnim številom layerjev, ki jih uporabljaš ponavadi (recimo 10) = cca 20MB. Pomnoži to s history state-i, ki jih imaš nastavljene (ponavadi 30) = 600MB. Prištej zraven še nekje 10% za metadata, ki jih photoshop ustvari = 660MB na odprt dokument. Sedaj pa dodaj še približno 50% toliko zraven in dobiš nekje koliko RAM-a bo dovolj oz. safe zone da ne bo vse štekalo. Nekateri fotografi delajo z resolucijo 7500+ x 5000+, kar pride cca 12GB RAM-a samo za en odprt dokument. Torej nekje 16GB safe zone. In velikokrat se zgodi, da nimaš samo en dokument odprt. :) Plus ne pozabiti, to je samo koliko RAM-a je potrebnega za photoshop dokumente, potem je tu še sistem in ostali programi...

-čimboljši proc. Več cache = manj ciklov kopiranja iz RAM-a v cache in nazaj = večja hitrost. Photoshop vsakič ko nekaj narediš (vsakič ko se ustvari nov history state) naredi novo kopijo dokumenta v RAM-u + procesiranje slike. Ponavadi gre proces takole: RAM -> del slike -> cache -> process -> cache -> RAM -> rinse & repeat. Če imaš cache majhen, je teh ciklov več, simple. Prav tako adobe uporablja vsa jedra, tako da čimveč jeder, tem bolje. Še ena pomembna lastnost CPU-ja za adobe programe je prepustnost podatkov preko vodila.

-SSD ni dober za photoshop, ker pride do velikega števila pisanj, če nimaš dovolj RAM-a. Če pa imaš dovolj RAM-a, pa ti SSD ne naredi praktično nič. Do sedaj je imelo kar precej folka probleme s SSD-ji že po pol leta uporabe, najbolje so se odrezali edino intel SSD-ji (višji rang), ki pa so nesramno dragi -> se ne splača.

-grafično vzeti tako, ki ima podprto openCL in ima vsaj 1GB VRAM-a. quadro se ti ne splača za photoshop, ker edina razlika med geforce in quadro karticami je v tem, da so quadro 1x bolj natančne in so sposobne furati 10-biten zaslon (v teroiji je to sposobna tudi navadna geforce, ampak je kar precej zafrkancije). Natančnost se ponavadi rabi pri 3D modeliranju, risanju, arhitekturi,... Skratka za photoshop je overkill.

-pri diskih vzeti več diskov, enega za sistem in photoshop inštalacijo, drugega samo za scratch disk + storage & backup diski.

To so nekako smernice za nakup računalnika za delo s photoshop-om in adobe paketom. Če delaš to kot hobi, potem se gre lahko mogoče v malo bolj budget zadevo, ampak se je treba že vprašat: koliko si odštel za fotoaparat ali ostalo opremo? Je tako težko dati enkrat malo več denarja za računalnik in bo potem za kako leto ali dve več uporaben. Prav tako se da boljši računalnik tudi prodati za boljšo ceno...
Sam se ukvarjam z risanjem in sem skeširal samo za grafično tablico 1700EUR, pa čeprav se ukvarjam s tem bolj ljubiteljsko imam namen stvar spraviti nekega dne na višji nivo (no že sedaj si služim malo denarja s tem tak da že lahko rečem da počasi lezem iz ljubiteljske cone v profi cono). Za računalo sem tudi skeširal več kot 1500EUR, kar je bilo na koncu občutno premalo, saj mi je danes žal da nisem kupil veliko boljšega proc-a. Ampak takrat ko sem kupoval, sem kupoval računalo tudi za gaming -> vzel sem boljšo grafo na račun CPU-ja.

OP bi lahko tudi vrgel uč na mac sisteme v kolikor bi rad imel kvaliteten zaslon. Namreč kljub visoki ceni, bo tam dobil out-of-the-box zelo kvaliteten zaslon (4K resolucija, 10-bit) in mac-i so boljši kar se tiče adobe programov. (boljša izraba CPU-ja, kompresiranje podatkov v RAM-u - rabiš manj RAM-a kot na windows-ih, veliko boljša integracija adobe programov,...).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nummy ()

bluefish ::

Ja, s temi splosnimi smernicami se strinjam. Pac, avtor teme naj presodi, kake so financne zmoznosti in katera opravila bodo prednostna.

levaky ::

Jah, budget je omejen, na žalost:) Nekje 1500€ MAX, rajši manj:)

Xeoni so dragi ko prasica. Gledam edino, če bi vzel E3-1230V3, ki je nekje med i5-4670K in i7-4770 po specifikacijah, a cena je ista kot i5-4670K. Pridobim pa 100MHz/core, 2MB več cacha pa HT support. Ne vem pa, ali stvar lavfa brez ECC rama...

Zgornje smernico so sicer fine, ampak naš budget nam take mašine ne dopušča. Tudi meni bi bilo fino, če bi lahko vzel socket 2011, notri 2 8 jedrna xeona, 128gb rama, SSD raid10 polje za scratch in tako naprej, ampak takšnih financ na žalost nimamo.

Vseeno mislim, da je trenutna konfiguracija za enga hobi fotografa dovolj. Punca zaenkrat še ne služi denarja s tem in bo kak €, ki ji bo ostal od računalnika, rajši vložila v nakup dodatne foto opreme. Glede na to, a čem trenutno dela, bo nova PC prava zverina:)

Matej

jebiveter2 ::

Wow kakšne neumnosti eni otresajo.

Za obdelavo slik je SSD obvezna oprema, rama 16GB je čisto ok za 99% stvari ki se jih počne. Če je pa želja pa se nabavi 32GB. Samsung 840 256GB je čisto solidna izbira. Niti slučajno mi ne omeni, da je zate več sekundno nalaganje in shranjevanje slik na disk sprejemljivo, sploh ob štekanju celotnega sistema. Sploh pri več GB projektih. SSD moraš imeti.

Serverski proci so enaki kakor desktop, samo nekaj več funkcij imajo vklopljenih. Cena Xenonov je nekje enaka ceni navadnih procev.

Vzameš i7 4770 in to je to, solidno plato, da ne bo izdihnila v parih letih, soliden aftermarket cooler (priloženi so za en drek), ter soliden napajalnik - corshair HX. Če hočeš grafično pospeševanje (haswelli imajo že čisto solidno grafiko za desktop) vzameš GTX770.

Za 1500EUR dobiš danes top mašino po specifikacijah.

ECC ram je bedarija.

In zadevo sestaviš in pozabiš na upgradanje, multi proc in podobne ideje. Večino obdelave RAW slik je itak izključno enojedrnih, brez kakršnekoli podpore GPU-ja

Grafične tablice so cuker in je 1700EUR prekleto vrednih če se na veliko ukvarjaš s tem. Vse kar je slabše je preprosto neuporabno ko se enkrat navadiš dobrega. Škoda energije in časa

Zgodovina sprememb…

levaky ::

Kar gledam, se edino mogoče splača menajti i5 za Xeon E3-1230V3, ker za manj denarja dobim več(ja, E3 je cenejši kot i5 K verzija).

Se splača vzeti Xeona, kjer dobim več cacha, mal hitrejši proc in HT, ali vzeti i5 K verzijo in jo naviti?

Matej

Nummy ::

jebiveter2 je izjavil:

Wow kakšne neumnosti eni otresajo.

Za obdelavo slik je SSD obvezna oprema, rama 16GB je čisto ok za 99% stvari ki se jih počne. Če je pa želja pa se nabavi 32GB. Samsung 840 256GB je čisto solidna izbira. Niti slučajno mi ne omeni, da je zate več sekundno nalaganje in shranjevanje slik na disk sprejemljivo, sploh ob štekanju celotnega sistema. Sploh pri več GB projektih. SSD moraš imeti.

Serverski proci so enaki kakor desktop, samo nekaj več funkcij imajo vklopljenih. Cena Xenonov je nekje enaka ceni navadnih procev.

Vzameš i7 4770 in to je to, solidno plato, da ne bo izdihnila v parih letih, soliden aftermarket cooler (priloženi so za en drek), ter soliden napajalnik - corshair HX. Če hočeš grafično pospeševanje (haswelli imajo že čisto solidno grafiko za desktop) vzameš GTX770.

Za 1500EUR dobiš danes top mašino po specifikacijah.

ECC ram je bedarija.

In zadevo sestaviš in pozabiš na upgradanje, multi proc in podobne ideje. Večino obdelave RAW slik je itak izključno enojedrnih, brez kakršnekoli podpore GPU-ja

Grafične tablice so cuker in je 1700EUR prekleto vrednih če se na veliko ukvarjaš s tem. Vse kar je slabše je preprosto neuporabno ko se enkrat navadiš dobrega. Škoda energije in časa


As noted above, an SSD doesn't improve performance if the efficiency indicator is already high. The lower the efficiency indicator, the greater the improvement an SSD offers.

SSD ni pohitritev, če ima človek dovolj RAM-a. 16GB je več kot dovolj za editiranje fotk.
Veliko je bilo poročil po forumih, da so se SSD-ji slabših proizvajalcev prehitro "iztrošili". Edini, ki so delali več kot eno leto so bili intel-ovi in OCZ. V zadnjem letu so prišli ven tudi SSD-ji, ki imajo tehnologijo, da razbremenijo določene celice, če so bile preveč časa v uporabi ampak pri cenejših proizvajalcih se na to nebi zanašal.

In ne SSD NI obvezna oprema. Obvezna oprema je dovolj RAM-a.

Malce počasnejše shranjevanje slik ni tak hud problem, kot če ti vmes trokira kurzor, ko hočeš kaj označiti in podobno. RAje počakam 5 sekund da mi shrani sliko, kot da mi šteka vmes ko premikam pisalo oz. ni sposoben porocesirati sproti.

Kar se tiče serverskih procov: imajo širše vodilo oz. 1x večjo prepustnost za RAM. Torej, navadni iX proci imajo nekje 25GB/s, Xeon-i imajo 50GB/s. Xeon-i imajo več cache-a in ponavadi več jeder (6-8). Torej lahko v realnosti gledaš nekje na 25-50% pohitritev glede na iX procesor.

Kar se tiče OP-ja, mu bo verjetno i7 popolnoma dovolj, glede na to da punca fura to kot hobi in da ne služi denarja s tem.

GTX770 je totalen overkill za njegovo punco. Brez problema lahko nabavi rabljeno GTX460 ali pa že celo GT640. Zakaj bi kupovala GTX770, a bo špilala igrice???
Kot že napisano, važno da ima openCL in 1GB VRAM-a. Ostalo je overkill.

Bolje kupiti boljši proc in več RAM-a kot kupovati SSD in boljšo grafično.

In ne ni res, da so obdelave slik enojedrne. Se vidi da trollaš in da nikoli nisi delal na photoshop-u. Vse obdelave so v CS6 in CC VEČJEDRNE, meni lepo uporablja vsa 4 jedra in če bi jih imel več, bi jih uporabljal še več.

Torej OP: če hočeš prišparati, kupi kot že omenjeno i7 4770 X - tukaj preglej razliko med modeli, nekateri imajo več funkcij.
Kupi 16-32GB RAM-a.
Eno dobro plato (ASUS je kul).
Grafično magari rabljeno, od GTX460 naprej pa tja do GTX660 bodo vsedovolj dobre in več kot čez glavo zadosti. Na tvojem mestu bi vzel kako GT640 ali GT650.
Kvaliteten disk (Black edition od WD-ja). Kupi enega manjšega za sistem in programe (ta ni nujno da je black), enega velikega za storage in scratch (ta mora biti black edition, če bo scratch gor - priporočam 2 diska in RAID 1) in če ti res res ostane denar (tam nekje 250+€)lahko kupiš en SSD (Intel ali OCZ) in ga uporabljaš izključno za scratch. Če bo crknil vmes bo izgubila punca samo projekt na katerem dela, samo dober SSD (stane precej) bi moral delovati vsaj 3 leta. Ne kupuj samsungovih in podobnih SSD-jev, ker so jajca oz. nateg. Prav tako se priporoča, da se SSD-ja ne particionira in se ga uporablja direkt.

levaky je izjavil:

Kar gledam, se edino mogoče splača menajti i5 za Xeon E3-1230V3, ker za manj denarja dobim več(ja, E3 je cenejši kot i5 K verzija).

Se splača vzeti Xeona, kjer dobim več cacha, mal hitrejši proc in HT, ali vzeti i5 K verzijo in jo naviti?

Matej

Glede na budget in da punca ni profi, vzemi i7.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nummy ()

Hayabusa ::

Kar se tiče serverskih procov: imajo širše vodilo oz. 1x večjo prepustnost za RAM. Torej, navadni iX proci imajo nekje 25GB/s, Xeon-i imajo 50GB/s. Xeon-i imajo več cache-a in ponavadi več jeder (6-8). Torej lahko v realnosti gledaš nekje na 25-50% pohitritev glede na iX procesor.
Npr http://ark.intel.com/compare/75279,77656
Potreboval boš tudi drugo (dražjo os ploščo).

levaky ::

Ok, brez SSDja ne grem, to mi je jasno. Ga imam doma v vseh PCjih in mi brez njih ziveti ni:) Je le sistem toliko bolj odziven.

Xeon-e, ki jih omenjaš ti(E5 in kompanija) so pregrešno dragi in niti niso blizu iX procom... Tudi plate in rami(ECC) niso poceni. Definitivno izven budgeta v našem primeru.

Kar se tiče diskov, bo glavni verjetno kar SSD(mogoče bo gor tudi scratch), potem bosta pa še 2 Seagate Constelation v RAID1.

Edino ne vem zakaj bi vzemal i7, če lahko za manj denarja dobim Xeona E3, ki je le malenkost počasnejši od i7(100MHz), je pa 70€ cenejši.

Grafična GTX770 je notri zaradi tega, da bo pomagala rendrat v premieru in after efektih... Naj bi se tukaj boljša grafična poznala...

Matej

jebiveter2 ::

Se splača vzeti Xeona, kjer dobim več cacha, mal hitrejši proc in HT, ali vzeti i5 K verzijo in jo naviti?

Vzameš K, neko plato (Baje celo ne rabiš pregrešno dragega z87 čipseta), in vse skupaj naviješ na 4GHz.
To je tam, 20% pohitritev.

SSD ni pohitritev, če ima človek dovolj RAM-a. 16GB je več kot dovolj za editiranje fotk.

Jah jah. Kot da projekta ni potrebno nikoli shranit ali naložit ...
In nalaganje par GB velikih projektov iz navadnega diska JE muka.

Veliko je bilo poročil po forumih, da so se SSD-ji slabših proizvajalcev prehitro "iztrošili".

Pač ne vzameš škrt robe a ne pa vzameš nekaj kvalitetnega. Sicer pa tudi ni več leto 2010 in so SSD-ji nekaj običajnega.

Malce počasnejše shranjevanje slik ni tak hud problem, kot če ti vmes trokira kurzor, ko hočeš kaj označiti in podobno. RAje počakam 5 sekund da mi shrani sliko, kot da mi šteka vmes ko premikam pisalo oz. ni sposoben porocesirati sproti.

Verjetno se razume da imaš dovolj rama. Če ti mašina trokira je brezveze karkoli kupovati in raje šparaš dokler nimaš za dobro mašino.
Kupuješ konfiguracijo ki ti mora delati brez kakršnihkoli težav in zatikanj, in pri tej je SSD - obvezen.

Kar se tiče serverskih procov: imajo širše vodilo oz. 1x večjo prepustnost za RAM. Torej, navadni iX proci imajo nekje 25GB/s, Xeon-i imajo 50GB/s. Xeon-i imajo več cache-a in ponavadi več jeder (6-8). Torej lahko v realnosti gledaš nekje na 25-50% pohitritev glede na iX procesor.

Večja prepustnost rama se ti ne pozna 1% v realnosti. Več jeder pa izključno odvisno od aplikacije. Proci z večimi jedri pa so načeloma počasnejši zaradi termičnih omejitev.

GTX770 je totalen overkill za njegovo punco. Brez problema lahko nabavi rabljeno GTX460 ali pa že celo GT640. Zakaj bi kupovala GTX770, a bo špilala igrice???
Kot že napisano, važno da ima openCL in 1GB VRAM-a. Ostalo je overkill.

Haswell že podpira opencl na nivoju samega proca. Integrirana grafa je več kot dovolj za take osnovne rešitve, kot je že napisano in ekstra grafe, če ni želje, ne rabi. Če pa že, pa se kupi nekaj novega in dobrega in si rešen.

In ne ni res, da so obdelave slik enojedrne. Se vidi da trollaš in da nikoli nisi delal na photoshop-u. Vse obdelave so v CS6 in CC VEČJEDRNE, meni lepo uporablja vsa 4 jedra in če bi jih imel več, bi jih uporabljal še več.

Daj molči pa si večkrat preberi kar sem ti napisal.

Kvaliteten disk (Black edition od WD-ja). Kupi enega manjšega za sistem in programe (ta ni nujno da je black), enega velikega za storage in scratch (ta mora biti black edition, če bo scratch gor - priporočam 2 diska in RAID 1) in če ti res res ostane denar (tam nekje 250+€)lahko kupiš en SSD (Intel ali OCZ) in ga uporabljaš izključno za scratch.

Kakšne komplikacije si delate nekateri.
0.25TB SSD se dobi za manj kot 200€, kar je nekako ista cena, kakor če greš kupovati 3 diske ob večjem performansu, ki ga klasika niti ne more dohitevati. Da manj hrupa niti ne omenjamo.

Če bo crknil vmes bo izgubila punca samo projekt na katerem dela, samo dober SSD (stane precej) bi moral delovati vsaj 3 leta

Dobiš jih že za 100€

Ne kupuj samsungovih in podobnih SSD-jev, ker so jajca oz. nateg

Dejansko nimaš pojma o čem govoriš.

Prav tako se priporoča, da se SSD-ja ne particionira in se ga uporablja direkt.

To je pa čisto po želji kupca

Edino ne vem zakaj bi vzemal i7, če lahko za manj denarja dobim Xeona E3, ki je le malenkost počasnejši od i7(100MHz), je pa 70€ cenejši.

Če dobiš ceneje, zakaj pa ne.

klinker ::

OP, poslusaj raje jebivetra, ker mu je bolj jasno kako zadeva deluje.
Jst edino resno priporocam se K verzijo CPUja in ga navit na vsaj 4.2Ghz, ker se stvar v editiranju fotk dejansko pozna.
Btw, xeoni nimajo grafe in ne gre jih navijat.
Za 1500€ pa dobis to....

Nummy ::

jebiveter2 je izjavil:


SSD ni pohitritev, če ima človek dovolj RAM-a. 16GB je več kot dovolj za editiranje fotk.

Jah jah. Kot da projekta ni potrebno nikoli shranit ali naložit ...
In nalaganje par GB velikih projektov iz navadnega diska JE muka.

Veliko je bilo poročil po forumih, da so se SSD-ji slabših proizvajalcev prehitro "iztrošili".

Pač ne vzameš škrt robe a ne pa vzameš nekaj kvalitetnega. Sicer pa tudi ni več leto 2010 in so SSD-ji nekaj običajnega.

Malce počasnejše shranjevanje slik ni tak hud problem, kot če ti vmes trokira kurzor, ko hočeš kaj označiti in podobno. RAje počakam 5 sekund da mi shrani sliko, kot da mi šteka vmes ko premikam pisalo oz. ni sposoben porocesirati sproti.

Verjetno se razume da imaš dovolj rama. Če ti mašina trokira je brezveze karkoli kupovati in raje šparaš dokler nimaš za dobro mašino.
Kupuješ konfiguracijo ki ti mora delati brez kakršnihkoli težav in zatikanj, in pri tej je SSD - obvezen.

Kar se tiče serverskih procov: imajo širše vodilo oz. 1x večjo prepustnost za RAM. Torej, navadni iX proci imajo nekje 25GB/s, Xeon-i imajo 50GB/s. Xeon-i imajo več cache-a in ponavadi več jeder (6-8). Torej lahko v realnosti gledaš nekje na 25-50% pohitritev glede na iX procesor.

Večja prepustnost rama se ti ne pozna 1% v realnosti. Več jeder pa izključno odvisno od aplikacije. Proci z večimi jedri pa so načeloma počasnejši zaradi termičnih omejitev.

Kvaliteten disk (Black edition od WD-ja). Kupi enega manjšega za sistem in programe (ta ni nujno da je black), enega velikega za storage in scratch (ta mora biti black edition, če bo scratch gor - priporočam 2 diska in RAID 1) in če ti res res ostane denar (tam nekje 250+€)lahko kupiš en SSD (Intel ali OCZ) in ga uporabljaš izključno za scratch.

Kakšne komplikacije si delate nekateri.
0.25TB SSD se dobi za manj kot 200€, kar je nekako ista cena, kakor če greš kupovati 3 diske ob večjem performansu, ki ga klasika niti ne more dohitevati. Da manj hrupa niti ne omenjamo.

Če bo crknil vmes bo izgubila punca samo projekt na katerem dela, samo dober SSD (stane precej) bi moral delovati vsaj 3 leta

Dobiš jih že za 100€

Ne kupuj samsungovih in podobnih SSD-jev, ker so jajca oz. nateg

Dejansko nimaš pojma o čem govoriš.


Dober SSD je intel 3500 serija in naprej. 240GB stane cca. 300€. To ni 100€.

Aha par nalaganje par GB projekta iz diska ti je muka, a ko bi se to prenašalo po RAM-u in procesiralo pa ni muka? A ti veš kaj pišeš? 1x večja prepustnost na RAM-u, kjer delaš RAM intensive stvari je dejansko pohitritev, ki se mu bo poznala. To ni špil, ko enkrat naložiš in imaš mir za nekaj časa. To se non-stop premika gor pa dol podatke. In v bistvu tu ne govorimo o prepustnosti RAM-a ampak procesorja oz. vodila, torej koliko je sposoben sam procesor prenašati sem pa tja.
Po tvoji logiki je potem premikanje par GB projekta enako hitro na 25GB/s sistemu in 50GB/s sistemu?
Vsakič ko photoshop naredi nov history state se prekopira celoten zadnji state, sprocesira in skopira nazaj v RAM, to pomeni da mora biti hitrost med RAM-om in procesorjem zelo velika, da ne prihaja do dodatnega zamika in "idle" ciklov. Večji cache pa pripomore, da je teh manjših ciklov manj.
SSD ni obvezen, če imaš dovolj RAM-a. To je samo muha, ki jo imate ljudje, da se vam photoshop odpre v eni sekundi in naloži projekt 5s prej. V realnosti ne nalgaš in shranjuješ non-stop, ampak samo vsake toliko časa. Večinoma prihaja do velikega premikanja podatkov po samem spominu, če imaš le tega dovolj. Bolj kot SSD bi OP-ju nucalo kupiti več RAM-a in tudi pride ceneje, saj se RAM ne bo iztrošil, SSD pa se lahko.

Prav tako glede grafične razmisli, ali res potrebuješ tako močno? Se ti splača za mogoče par sekund manj rendiranja kupovati boljo grafično? Verjetno ne.

Tuki se odločaš med tem, ali kupiti dele, ki ti bodo pospešili operacije, ki se ponavadi itak čakajo in ne morejo biti real-time narejene in med deli, ki ti dejansko lahko pohitrijo samo delo oz. omogočajo da se bo na računalniku delalo brez "lagiranja".

Ph9otoshop ima vgrajeno super funkcijo memory effiency, da vidiš kako efficient je RAM oz. uporaba le tega. Če je nad 99% potem ti SSD ne bo koristil popolnoma nič razen pri boot time, load time in shranjevanju. To je tak kot kupovati SSD za gaming in pričakovati boljše FPS-je...
OP, kupi navaden i7 proc, ker se ti xeon ne splača, če ne bo PC za profi rabo, razen če dobiš za enak denar plato, CPU in enako količino RAM-a kot če bi kupil i7. i7 je boljši od i5 ker ima že nakj več cache-a. Navijanje CPU-ja odsvetujem, saj se ne pozna tako veliko + dokaj nevarno je za stabilnost sistema + zelo verjetno boš rabil boljše hlajenje...

Namesto SSD-ja raje vzemi 32GB RAM-a pa kak navaden disk več za backup. SSD ni važen, pa čeprav tebi in ostalim sistem leti s svetlobno hitrostjo to še ne pomeni da bo kakorkoli pohitril samo delo v photoshop-u. SSD-ji za 100€ so kurac od jajca in verjemi da boš kmalu razočaran. Sam furam scratch disk na navadnem disku in se mi med delom praktično ne oglaša, prav tako shranjujem stvari na navaden disk. Tistih 5 sekund, ki jih profitiraš pri loadanju in shranjevanju ne odtehta tega, koliko lahko sam RAM pohitri ostalo delo. Tudi adobe sam priporoča raje kupiti več RAM-a kot SSD.

klinker ::

A frekvenca da se pri editiranju fotk ne pozna?!
Imam frenda z masino ki fura 24 niti in 64gb rama. Ko je sprobal i5ko navito na 4,5ghz in 16gb rama mu je stekla solzica po licku. Model se profi ukvarja z designom, ter foto in video obdelavo ;)
Pa navit je tudi treba znat, oz. zadevo potestirat kot se zagre. Sem sestavu ze ene 10 workstationov do sedaj, vsi naviti za okoli 1Ghz, pa delajo u nulo ze nekaj let. Najstarejsi je z i7 920 navit na tocnih 3,66ghz, kupljen takoj ko je prisu ven, pa racunaj kolko je to let. Si pa vzamem 1 teden za postimat workstation, ja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: klinker ()

jebiveter2 ::

Aha par nalaganje par GB projekta iz diska ti je muka, a ko bi se to prenašalo po RAM-u in procesiralo pa ni muka?

Ne, ni muka. V bistvu je sam sistem tako hiter, da ti tega sploh ne opaziš.

Sploh pa imajo serverski proci silno počasna memory vodila in večje zakasnitve, da lahko požrejo toliko rama. Enako trpiš pri desktop procu. 2400MHz memory dela včasih težave pri 4x8GB konfiguraciji.

1x večja prepustnost na RAM-u, kjer delaš RAM intensive stvari je dejansko pohitritev, ki se mu bo poznala.

Ja. Štekaš da sintetika nima v realnosti nobene veze ?

Sicer je od CS4. Samo boš dobil realen občutek koliko je 2x več vredno. Pod 5% ni vredno spreminjat konfiga.
In ne, dejansko ni razlike.



Aha par nalaganje par GB projekta iz diska ti je muka

Ja je, ker tudi na SSD-ju traja po 10s+
Na hddju bi pa minuto +
In tu je velika razlika. Sploh pa je sestaviti eno super kišto, nato pa notri zarukati tehnologijo prejšnjega stoletja naravnost neumno.
HDD je samo za offload iz ssd-ja in nič drugega.

To se non-stop premika gor pa dol podatke.

Ja ja ja. Ne moti te, da dobiš skoraj popizditis, ko čakaš da se PS naloži, moti te pa tista milisekunda ko odpreš new layer. Pri 600MB projektu se zadeva prenese iz rama v cache ter kamorkoli naprej hoče iti v 50ms. Pa če vzameš 0.5s je to - zanemarljivo.

To da ne omenjamo morebitnih crashov, ker se je celoten sistem nehal odzivati in ti je PS cel projekt poslal v digitalna nebesa, ker je HDD bil prepočasen.

To je samo muha, ki jo imate ljudje, da se vam photoshop odpre v eni sekundi in naloži projekt 5s prej. V realnosti ne nalgaš in shranjuješ non-stop, ampak samo vsake toliko časa.

No, vsake toliko časa je pri meni enkrat na nekaj 10min, in res se mi ne da čakati da se sistem začne ponovno odzivati, ker to moti workflow.
Na ssd-ju to traja znotraj 1s, na hdd-ju 5+
Čist simpel

To je tak kot kupovati SSD za gaming in pričakovati boljše FPS-je...

Kot da so FPS-ji edini efekt gaminga ?
Imaš še hitrejši štart mape, kar pomeni, da se prej prerineš na boljši položaj, nimaš stutterja in podobnih efektov ko se sistem odloči brati iz hdd-ja, ker je 'pozabil' naložiti teksturo, na koncu rata, da je tvoj performans in K/D ratio zelo odvisen od HW ki ga imaš. In s SSD imaš prednost pred ostalimi igralci.
Tu štejejo milisekunde.

Navijanje CPU-ja odsvetujem, saj se ne pozna tako veliko + dokaj nevarno je za stabilnost sistema + zelo verjetno boš rabil boljše hlajenje...

20% je 20%.
In se pozna.

Nevarno ni če veš kaj delaš. Boljše hlajenje pa rabiš tako ali drugače, ker so kilerji ki so priloženi haswellom za polovico manjši od C2D generacije in so glasni in vroči.


Drek od kilerja. Rebra ima visoka 1.5cm. In že originalno žge ubogi proc na 80°C.

Namesto SSD-ja raje vzemi 32GB RAM-a pa kak navaden disk več za backup. SSD ni važen, pa čeprav tebi in ostalim sistem leti s svetlobno hitrostjo to še ne pomeni da bo kakorkoli pohitril samo delo v photoshop-u.

In kaj ko imaš že 32GB rama ? Kje boš našel ekstra performans potem ?
256GB samsung dobiš za 213EUR. Nimaš razmišljati kaj.

Ko je sprobal i5ko navito na 4,5ghz in 16gb rama mu je stekla solzica po licku.

E, to.

Zgodovina sprememb…

jebiveter2 ::

....
To da ne omenjamo morebitnih crashov, ker se je celoten sistem nehal odzivati in ti je PS cel projekt poslal v digitalna nebesa, ker je HDD bil prepočasen.
Če delaš za keš in si tako fuknil stran 2 uri dela boš prekleto jezen, sploh ker se ti po takem dogodku - preprosto ne da več. Tule imaš največje prihanke.

Pod črto je: Ne šparat, ker te stane. Vzameš dober config, ki ti bo služil za naslednje 5 let. Vzameš raje malce boljši proc, ker starega prodajati za upgrade ni smotrno.
Pri K verziji pričakuješ 500MHz navitja BP, iz 3.5 na 4GHz brez kakšnega ekstra gretja, kar znese nekje 14% večji performans. Cena je nekje 30€ višja za K verzijo 4770, kar te pride ravno toliko, da se ti malenkost splača. Razlike je 4% oz. več če bolj naviješ.

Vse komponente pa greš kupit v avstrijo, da se izogneš našim voluharjem. Cene so občutno nižje

Harris ::

Pozdravljeni!

Tudi sam sestavljam PC, ki se bo uporabljal predvsem za video in foto obdelavo. Ker sem v tem dokaj neizkušen, bi vas prosil za mnenja in kritike. Po prebrani temi sem sestavil naslednji PC:

Intel i7-4770k Box
Samsung SSD 840 evo 500gb
MSI N770 Twinfrozr 4gb
Gigabyte Z87X.OC
32gb Kit G.Skill
Be quiet! Pure power 530W
WD Black 2TB

Glede na to, da budget še ni povsem izkoriščen (cca. 2k) me zanima, kaj bi bilo po vašem mnenju smiselno nadgraditi. Vzamem boljši CPU npr. i7-4930k ali Xeon E3-1280? Boljšo grafično? Uporabljam predvsem Adobe programe (PS, LR, AE, Premiere).

Hvala!

pegasus ::

Kdor veliko uporablja efekte, implementirane v OpenCL, mu toplo priporočam AMD kaveri, ki pride ven čez dober teden.

Nummy ::

Harris je izjavil:

Pozdravljeni!

Tudi sam sestavljam PC, ki se bo uporabljal predvsem za video in foto obdelavo. Ker sem v tem dokaj neizkušen, bi vas prosil za mnenja in kritike. Po prebrani temi sem sestavil naslednji PC:

Intel i7-4770k Box
Samsung SSD 840 evo 500gb
MSI N770 Twinfrozr 4gb
Gigabyte Z87X.OC
32gb Kit G.Skill
Be quiet! Pure power 530W
WD Black 2TB

Glede na to, da budget še ni povsem izkoriščen (cca. 2k) me zanima, kaj bi bilo po vašem mnenju smiselno nadgraditi. Vzamem boljši CPU npr. i7-4930k ali Xeon E3-1280? Boljšo grafično? Uporabljam predvsem Adobe programe (PS, LR, AE, Premiere).

Hvala!

Zamenjaj grafično z eno, ki podpira openCL 1.2 (trenutno na žalost samo AMD - vzemi workstation grafično, ki bo sposobna furati tudi 4k). Naslednje leto bo kar pestro kar se tiče 4k in v roku dveh let zna lepo postati razširjen standard, kot je danes 1080p.
Naslednji upgrade je seveda Xeon CPU, s tem da model, ki si ga napisal ne bo kaj praktično boljši kot i7 in tudi omenjeni model je "end of life" označen na intel strani. CPU iz E5 bo upgrade, samo potem bo treba menjati plato in RAM kar pa ni poceni in verjetno padeš že iz budget-a.

NA koncu če imaš večji budget bi raje predlagal pogled na novi mac pro. Za 3k€ lahko dobiš pravo zverino, pa ti bo verjetno držal za kako leto več kot tale konfiguracija. Seveda odvisno kako resno je delo in koliko hitro lahko pokriješ investicijo...

Tac20 ::

Jaz bi samo dodal k vsemu temu, da imam i72600k, 16gb rama, ssd 128gb, gtx760

In da after effects ko nalozis par pluginov deluje IZREDNO POČASI. Ko pritisneš da ti zrenderira preview, traja za 10 sek previewa, minuto in pol.

Mi ni čist jasno kakšen PC bi moral biti da AE laufa kot urca. Dvo procesorska plata z najboljšimi Xeoni pa 500 gb rama, quadro k6000 al kaj, nevem...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tac20 ()

opeter ::

Ne vem, koliko ljudi uporablja Adobe After Effects, poznam pa osebe, ki uporabljajo Apple Final Cut in cel kup dodatkov kot je Motion, Color itn., pa nimajo takšnih težav.

Obenem pa imam enga znanca, ki prisega na Avid Meida Composer + Symphony + Avid FX programsko kombinacijo. Žal verzij ne vem.
Pa nima nek ekstra računalnik ... dvoprocesorski Intel Xeon (verjetno Core 2 osnova), 6 GB RAMa, nekaj diskovja (večinoma SCSI), sistem pa ima 64-bitni Windows XP.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Tac20 ::

After effects je ind. standard za motion graphics v povezavi seveda z ostalimi 3D software (maya, 3dsmax itd).

Osnovne stvari funkcionirajo zelo OK, in stvar laufa, govorim o primerih ko uporabiš kak particle system ali pa npr 3D element, pa stvar hudo počepne, kar si nisem mislil da bo pri tej konfiguraciji, ki jo imam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tac20 ()

Harris ::

Je Mac Pro res takšen stroj, da se izplača investirati malo več denarja? Namreč osnovni model stane 3k, ima pa Intel Xeon E5 3.7GHz quad-core, 12gb DDR3, 256gb flash storage ter Dual AMD FirePro D300 GPUs 2gb. Torej bi dokupil še nekaj rama ter kakšen zunanji disk.

Vaše mnenje? Je Mac Pro res prava izbira za moj namen ali naj sestavim PC ter po možnosti še kaj prihranim?

pegasus ::

Vprašaj se, v kolikem času se ti investicija povrne z delom, ki bi ga opravljal na mašini. Glede na odgovor se odloči, ali je to prava stvar zate ali ne.

Nummy ::

Harris je izjavil:

Je Mac Pro res takšen stroj, da se izplača investirati malo več denarja? Namreč osnovni model stane 3k, ima pa Intel Xeon E5 3.7GHz quad-core, 12gb DDR3, 256gb flash storage ter Dual AMD FirePro D300 GPUs 2gb. Torej bi dokupil še nekaj rama ter kakšen zunanji disk.

Vaše mnenje? Je Mac Pro res prava izbira za moj namen ali naj sestavim PC ter po možnosti še kaj prihranim?


Najprej ali se resno ukvarjaš s tem delom ali ne? Torej si plačan za to?
Potem se vprašaj, kako hitro lahko dobiš povrnjeno investicijo? 1 leto? 6 mesecev? več? manj? Si pripravljen keširati še kakih 200+€ za zunanje diske?

Adobe čedalje bolj in bolj uporablja openCL knjižnjico, in mac pro namensko uporablja eno grafično za izrisovanje in eno za "računanje". AMD je trenutno edini na trgu, ki ima PC gaming in workstation grafične, ki furajo gor openCL 1.2, nvidia fura na večini samo 1.1. Razlika je kar precejšnja, po nekaterih podatkih naj bi šlo celo za 80% pohitritev določenih operacij. Poleg tega boš na mac pro-ju 100% preskrbljen z računalnikom, ki bo sposoben furati 4k resolucijo. Nekje sem videl video, kjer nekdo obdeluje en film 4k in nad njem fura 10 efektov (v realnem času). Seveda se moraš vprašati, ali se ti splača in ali boš sploh rabil 4k ali ne. Je pa stvar praktično pred vrati, saj bodo letos pri apple-u izdali ipad pro, ki bo imel 4k resolucijo, za njim pa bodo kmalu izdali svoje konkurenčne produkte tudi ostali proizvajalci in nekako se nadejam, da bo do začetka naslednjega leta prišlo do široke potrošnje 4k zaslonov in kamer. Tu mislim predvsem na padec cene in dostopnost povsod ter seveda kar precejšnjo izbiro.
Prav tako keep in mind, da windows okolje ni "najbolj primerno" za obdelavo multimedije oz. drugače povedano: drugje lahko iztisneš več "soka" iz računala. Priporočam pa tudi, da narediš pred odločitvijo tudiraziskavo katere stvari v adobe programih so openCL "pospešene" in katere ne in potem vidiš koliko ti bo pomagala taka konfiguracija oz. ali sploh uporabljaš tiste stvari, ki so pospešene ali ne.

Če nimaš toliko prihodkov oz.denarja, potem ti priporočam, da ostaneš na svoji prvotni konfiguraciji in samo zamenjaš grafično za AMD workstation.

levaky ::

LP!

Še eno vprašanje glede moje konfiguracije. Odločil sem se za naslednjo kombinacijo:
Crucial Ballistix Sport 16GB DDR3 Kit
be quiet! Straight Power E9 450 Watt
Fractal Design Core 3000 schwarz
Seagate ST2000VM003 2TB Pipeline 2x
Samsung SSD 840 EVO Series 250GB Basic-Edition
Scythe Mugen 4
Gigabyte GA-Z87MX-D3H Sockel 1150 ATX
Intel Core i5-4670K Boxed inkl. Lüfter

Grafična je trenutno planirana ASUS GeForce GTX770-DC2OC-2GD5.

Ali je smiselno namesto geforca vzeti kakšnega Radeon-a, ki podpira OpenCL 1.2?
Je to boljša izbira?
Ogledujem si ASUS HD7870-DC2-2GD5-V2...

Če je AMDjeva grafična cenejša, potem lahko namesto i5 vzamem tudi i7 in tako pridobim na performancu, s tem da cena ostane enaka.
Kako je z podporo radeonom v adobovih programih? Je na enakem nivoju kot CUDA?

Matej

Matej

Nummy ::

levaky je izjavil:

LP!

Še eno vprašanje glede moje konfiguracije. Odločil sem se za naslednjo kombinacijo:
Crucial Ballistix Sport 16GB DDR3 Kit
be quiet! Straight Power E9 450 Watt
Fractal Design Core 3000 schwarz
Seagate ST2000VM003 2TB Pipeline 2x
Samsung SSD 840 EVO Series 250GB Basic-Edition
Scythe Mugen 4
Gigabyte GA-Z87MX-D3H Sockel 1150 ATX
Intel Core i5-4670K Boxed inkl. Lüfter

Grafična je trenutno planirana ASUS GeForce GTX770-DC2OC-2GD5.

Ali je smiselno namesto geforca vzeti kakšnega Radeon-a, ki podpira OpenCL 1.2?
Je to boljša izbira?
Ogledujem si ASUS HD7870-DC2-2GD5-V2...

Če je AMDjeva grafična cenejša, potem lahko namesto i5 vzamem tudi i7 in tako pridobim na performancu, s tem da cena ostane enaka.
Kako je z podporo radeonom v adobovih programih? Je na enakem nivoju kot CUDA?

Matej

Matej



Full imam občutek, da je napajalnik malo švoh. 450W ni ravno baš veliko. Bolje vedno imeti nekje 100W rezerve in stabilne napetosti, kot da vse niha.

Glede na nvidia speccs:
Thermal and Power Specs:
98 CMaximum GPU Temperature (in C)
230 WGraphics Card Power (W)
600 WMinimum Recommended System Power (W)
One 8-pin and one 6-pinSupplementary Power Connectors

Torej glej da bo imel napajalnik dovolj moči in dovolj priključkov...

Če boš imel računalnik bolj kot ne za delo, raje vzami AMD grafično, adobe programi uporabjlajo po večini samo openCL, le 3 ali 4-je uporabljajo lahko tudi CUDA-o.
Če boš imel računalo tudi za igre, priporočam raje nvidia grafično.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nummy ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Namizni računalnik do 2000 € - kakšna konfiguracija? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
11716809 (13159) m0LN4r
»

Gaming pc build

Oddelek: Kaj kupiti
466136 (4408) NejcSSD
»

Računalnik za modeliranje.

Oddelek: Kaj kupiti
356436 (5292) x45
»

Prosim mnenje graficnega oblikovalca (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5915973 (14295) kunarepatica
»

Nakup high - end gaming računalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
599898 (8297) koliko

Več podobnih tem