» »

"Varne" droge?

"Varne" droge?

Temo vidijo: vsi
1 2
3
4

einstein :P ::

Tiste piškote sem že jedel, pa nisem nič čutil, sploh ne vem, od kje smo jih dobili.

Pojej malo več lexaurina, pa boš videl ;)
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Zgodovina sprememb…

jype ::

Nič ne vidim na tem videu takega? Kaj naj bi pa bilo?

dope1337 ::

Zakaj delate umetnost iz drog? Sploh pa iz trave? Ne bom reku za ostale stvari ... ob nekaterih me je kr zmrazil.

Zapohi se ga, pa boš točno vido kak je. Obstaja možnost, da ti bo psihoza vn poknala, al pa da boš shizofrenik ratu (oboje je abnormalno zanemarljivo - ampak mogoče). Mogoče ti bo zaradi panike poknala artimija srca (mi je kolega že tud zarad tega šl v bolnco - doktor reku da je mel pr 21. lažji infarkt). Mogoč se boš pa med kajenjem ustrašil nečesa, pogoltnil joint in se zadušil.

Mislim da si vzel vso zabavo iz drog, in da ti takaltak ni pomembno kakšen je efekt, temveč kaj piše o efektih substance na papirju ...

My 2 cents? Ask yourself if the juice is worth the squeeze ... Ljudje se učimo na napakah.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dope1337 ()

LitralSM ::

einstein :P je izjavil:

Lexaurin te uspava in relaxira mišice, tako da je kar težko biti prav motorično sposoben, za travo pa ne vem? Moči iz rok in nog ti verjetno ne vzame, ali pač?

Odvisno. Ali si totalno kamenjan (stoned) ali si energičen ali pa nekaj vmes.
Oh, and don't do drugs. Izkušnje pač.

Looooooka ::

Teh vprasanj je cedalje vec.
Cene alkohola grejo samo se gor...cene drog so pa vsako leto nizje.
Poznam folk, ki v pir fuknejo kksno tableto samo zato, da bojo poceni k marija v 5 minutah.
Zgleda se "instant zadovoljstvo" siri kot rak. Noben noce vec "dela" vlozit v karkoli :)

Zgodovina sprememb…

Matija82 ::

Limat vladne propagandne linke, kako enkrat vzameš drogo in si zasvojen za življenje in nato razlagat, kako prakticirat choking je neumno in neodgovorno. Žal.

dope1337, pogoltnil joint in se zadušil? Je to Idiocracy ali kaj? Loto, strela in psihoza (brez predispozicij) zaradi konoplje majo nekje iste šanse.

Invictus ::

"varne droge" je oximoron ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Looooooka ::

Alkohol v vecji kolicini(kar dejansko ni tezko dosezt) je tud nevaren....pa ga lepo prodajamo v stacunah.
To je edini razlog zakaj me neko vladno/medicinsko natolcevanje o zlorabi marihuane ne gane vec.

Matija82 je izjavil:

Limat vladne propagandne linke, kako enkrat vzameš drogo in si zasvojen za življenje in nato razlagat, kako prakticirat choking je neumno in neodgovorno. Žal.

dope1337, pogoltnil joint in se zadušil? Je to Idiocracy ali kaj? Loto, strela in psihoza (brez predispozicij) zaradi konoplje majo nekje iste šanse.

Jaz sem opozoril, da choking ni varen, če pa katerega to zanima, ima pa na yt kolikor hoče posnetkov, pa vse najdeš na googlu, tako da ne vidim nobene neodgovornosti. Ampak še enkrat, sami ste si krivi, če ogrožate svoje življenje.

Hjah, včasih se mi zdijo ljudje vključno z mano prav smešni. Če po smrti recimo ni nekega življenja ali česa podobnega, smo pravzaprav res samo navaden skupek kemičnih reakcij, ki išče druge kemične substance za neko reakcijo, ki bo nas "kemične reakcije" spravila v dobro voljo. Svašta, hah :)) Pa vse to, kar se po svetu dogaja, mogoče je vse čisto brezveze, mogoče po koncu življenja sploh ni nič, mi pa smo se samo tako slučajno pojavili tukaj :P

Zgodovina sprememb…

jizzer ::

Matija82 je izjavil:

Prepričan sem da je govoril v sarkazmu, kar je želel povedat je, da tukaj toliko debatirate(-mo) kako so droge slabe ker na papirju tak piše, naj proba če že misli pa bo vido kak je kaj.

Drugače tudi sam sem precej zadovoljen s travo, učinek je fajni, redko(nikoli) predoziram, tudi zaradi tega nočem preveč ker še spijemo kaj in pol je itak awesome efekt :) Mam pa željo kdaj kaki E probat, ker sem vido kako folku dela in je blo res smešno (pustimo zdaj vse slabe primere ki se lahko zgodijo, pri miru, konec koncev me tudi avtobus lahko povozi jutri zjutraj). travca pa kaki fajni štikl od muzike gor ~ top.

bojany ::

Hja.
Enostavna stvar. Greš do enega dobrega hipnotizerja in te nauči autohipnoze. Ker občutke zadetosti že poznaš si jih z avtohipnozo lahko prikličeš kadarkoli :D

Pa poročaj, ko probaš.

@bojany

Na vsakega hipnoza pač ne vpliva...

jype ::

Ne zna se vsak spraviti v takšno stanje, ja. Tega se da naučiti.

Govorim za hipnotizerja, da ne more vsakega hipnotizirati, o samohipnozi nisem nič rekel.

imagodei ::

Za choking počepni na tla in močno dihaj kakih 15-20s, potem vstani in pihaj v palec, pa tako si naštimaj, da ne boš kam treščil z glavo. Sicer pa ti ne predlagam, ker ni nujno, da se dobro konča, pa ne mislim, da bi kam udaril z glavo ampak, da bi si poškodoval možgane ali se ubil. Tako, da nisem odgovoren za to, kar delaš. Sicer je stvar zelo močna in kul ampak tudi zelo strašna in nevarna obenem.

Ko sem začel brat tole temo, sem se že ustrašil, da se greš tisti pravi choking game. Kot ime pove, gre za "igro davljenja", namen je pa prekinit dotok kisika v možgane, sledi izguba zavesti. Zadeva je jako nevarna, ker lahko pride do motenj srčnega utripa. Še posebej je nevarna, če jo izvajamo sami, s pomočjo vrvi oz. zanke, saj lahko le-ta ostane zadrgnjena okoli vratu, ko nastopi nezavest. Če poleg nas ni nekoga, ki bi ukrepal, neizogibno sledi smrt, ki nastopi že v nekaj minutah. Znani so primeri, ko so mladostniki na ta način umrli v svoji sobi, le nekaj metrov stran od svojih staršev.

Ker je igra zaradi motenj srčnega ritma nevarna tudi, kadar jo izvajamo v družbi, jo najtopleje odsvetujem vsem. Naj vam ne pada na pamet.

To, o čemer govori einstein :P je druga varianta. Pogovorno sicer nosi isto ime kot igra davljenja, a je mehanizem nekoliko drugačen. Gre za hiperventilacijo, pri čemer znižamo nivo CO2 v krvi. To sproži verižno reakcijo dogodkov v telesu, ki zopet pripelje do začasnega znižanja nivoja kisika v možganih, zaradi česar lahko pride do kratkotrajne nezavesti, pogosta je tudi kratkotrajna zmedenost, evforija, mravljinci po telesu.

Ta metoda je za kak odtenek bolj varna od prave igre davljenja, če jo izvajamo v družbi in imamo okoli sebe prijatelje, ki nas ujamejo ter preprečijo padec in morebitne poškodbe ob izgubi zavesti. Če jo izvajamo sami, lahko pride do hudih poškodb.

Pri obeh variantah se je potrebno zavedat, da so možgani močno občutljivi na pomanjkanje kisika. Čeprav kratkotrajno pomanjkanje kisika v možganih ne pušča posledic, pri pogostem ponavljanju te bedarije kar prosite, da gre enkrat nekaj narobe. Nepopravljiva škoda na možganih se začne že po okoli štirih minutah brez kisika. Glede na to, da lahko pride do različnih komplikacij, do motenj srčnega ritma ipd., se vprašajte, ali se tveganje splača. In, ali zaupate svojim prijateljem, da vas bodo uspeli pravočasno rešiti oz. priklicati pomoč, ali pa boste zaradi neustrezne prve pomoči in posledičnih poškodb možganov celo življenje prikovani na invalidski voziček.
- Hoc est qui sumus -

Double_J je izjavil:

Pojej tisti piškot pa boš videl razliko. Lexaurin je pa tko ali tko zlo švoh.

Lexaurin lahko da je švoh, če ga vzameš nekajkrat letno, v minimalni predpisani dozi. Žal pa ima, kot predstavnik benzodiazepinov, izreden potencial za zasvojitev - simptomi odvisnosti se lahko pojavijo že po treh do štirih tednih rednega jemanja:
The risk factors for benzodiazepine dependence are long-term use beyond four weeks
...
Other cross-tolerant sedative hypnotics, such as barbiturates or alcohol, increase the risk of benzodiazepine dependence

Kot rečeno, če Lexaurin vzameš 1x-2x tedensko kot rekreativno drogo, je to drugače. V smiselnost in varnost tega početja se tu ne bom spuščal, jaz bi vseeno raje izbral travo. Ima pa Lexaurin npr. terapevtsko upravičeno rabo, ko je treba človeka na hitro umiriti zaradi večjega šoka - nepričakovana smrt v družini, hud stres ipd. Takrat se predpiše minimalno učinkovito dozo, da človek prebrodi tistih nekaj najhujših dni, morda kak teden.

Žal se je v preteklosti benzodiazepine na veliko predpisovalo ob vsakem stresu, žalovanju, depresiji ipd. Zdravniki so Lexaurin veselo predpisovali tudi po več mesecev in let ter brez pomisleka na željo pacienta zviševali doze. Verjamem, da je pri nas ogromno zasvojencev z benzodiazepini.
- Hoc est qui sumus -

bojany ::

Govorim za hipnotizerja, da ne more vsakega hipnotizirati, o samohipnozi nisem nič rekel.

@ einstein :P

Hipnotizer lahko hipnotizira vsakega, ki si tega želi in v procesu sodeluje. Hipnotizer ne more hipnotizirati nikogar, ki tega ne želi. To je že vrsto let dokazano. Govorimo seveda o normalnih prepoznavnih in terapevtskih načinih in ne o t.i. "covert" metodah, ki jih uporabljajo praktično v vsaki reklami in reklamnih panojih, trgovinskih verigah...

LP, B

bojany je izjavil:

Hipnotizer lahko hipnotizira vsakega, ki si tega želi in v procesu sodeluje. Hipnotizer ne more hipnotizirati nikogar, ki tega ne želi. To je že vrsto let dokazano. Govorimo seveda o normalnih prepoznavnih in terapevtskih načinih in ne o t.i. "covert" metodah, ki jih uporabljajo praktično v vsaki reklami in reklamnih panojih, trgovinskih verigah...

Ko sem začel tole brat, sem si rekel, da te moram popravit, pa si se potem že sam dopolnil.

Obstajajo prikrite metode hipnoze, za katere je povprečen človek (ki ne pričakuje, da ga bo nekdo "hipnotiziral") še bolj dovzeten.

Ko govorimo o hipnozi, je potrebno najprej odvreči razno "mistično" navlako in predstave o nekakšnem "čudežnem vplivu". Prav tako hipnotizirana oseba ni (nujno) v nekakšnem "zombi-like" transu. Bistvo hipnoze oz. sugestij je v tem, da hipnotizer zaobide t.i. kritični faktor in nam neko idejo tako uspešno vnese v našo podzavest, da jo usvojimo in vzamemo za svojo.

Za ta namen ni treba nobenega globokega transa in nobenega terapevtskega vzdušja. Te principe izkoriščajo reklame, politiki v javnih nastopih, voditelji sekt, "faith healerji" in "zdravilci"; izkoriščajo se v medicini za placebo efekte, v prodaji končnim potrošnikom za pospešitev prodaje, ipd.

Vse to poteka vsem na očeh, vendar o tem ne razmišljamo. Ko stopiš v trgovino, kupiš Perwoll in ne nek X proizvod, ne glede na to, da ti gre reklama ("Je nov? Ne, opran s Perwollom!") blazno na jetra. Skratka, da nam nekdo "vcepi" neko idejo, tako da o njej niti ne razmišljamo ampak zgolj podzavestno vtaknemo proizvod v nakupovalni voziček, ni treba nobene formalne oblike hipnoze in ni treba, da subjekt pristane na to, da bo v njem sodeloval.

Seveda pa je res, da vse oblike ne delujejo na vse ljudi. Ima pa vsak svojo šibko točko in (če hočete) točko zloma. Tudi agresivne oblike pranja možganov za potrebe špijonaže lahko v najširšem smislu razumemo kot tehnike hipnoze.
- Hoc est qui sumus -

Blum ::

Poskusi z binaural beats. Legalno in neškodljivo.

Daliborg ::

to je neumno. "Varne" so vse droge. Kaj si pa ti predstavljaš pod "varnost" je pa zelo razvidno da si zaveden iz s strani korporacij ki ti cepijo v glavo moralo! Če VSE ampak čisto VSE vpliva na delovanje našega organizma kar konzumiramo potem je tudi sam vsakdanji obrok ki ga poješ tudi nevaren za tvoje zdravje . Tu bi se dalo mariskaj filozofirati pa je brezveze. Ugotovitve kot so ti že vsi tu napovedali so take, kadi, jej marihuano in uživaj. Za to smo ljudje nekako prepričani da nima takih slabih lastnosti, ravno nasprotno jaz opažam da veliko znancev ki uživa marihuano redno ostajajo dokaj mladostnega videza in so predvsem bolj sproščeni in realni ljudje za komunikacijo. Ostalo kemijo pa vzami na lastno odogovrnost, svetujem da si pogledaš kak dokumentarec mogoče tudi na temo jemanja "DMT" kjer sem si na podlagi le teh ustvaril cisto drugačno mnenje o "drogiranju" kot pa ga poznamo v modernem svetu.
lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

imagodei je izjavil:

Za choking počepni na tla in močno dihaj kakih 15-20s, potem vstani in pihaj v palec, pa tako si naštimaj, da ne boš kam treščil z glavo. Sicer pa ti ne predlagam, ker ni nujno, da se dobro konča, pa ne mislim, da bi kam udaril z glavo ampak, da bi si poškodoval možgane ali se ubil. Tako, da nisem odgovoren za to, kar delaš. Sicer je stvar zelo močna in kul ampak tudi zelo strašna in nevarna obenem.

Ko sem začel brat tole temo, sem se že ustrašil, da se greš tisti pravi choking game. Kot ime pove, gre za "igro davljenja", namen je pa prekinit dotok kisika v možgane, sledi izguba zavesti. Zadeva je jako nevarna, ker lahko pride do motenj srčnega utripa. Še posebej je nevarna, če jo izvajamo sami, s pomočjo vrvi oz. zanke, saj lahko le-ta ostane zadrgnjena okoli vratu, ko nastopi nezavest. Če poleg nas ni nekoga, ki bi ukrepal, neizogibno sledi smrt, ki nastopi že v nekaj minutah. Znani so primeri, ko so mladostniki na ta način umrli v svoji sobi, le nekaj metrov stran od svojih staršev.

Ker je igra zaradi motenj srčnega ritma nevarna tudi, kadar jo izvajamo v družbi, jo najtopleje odsvetujem vsem. Naj vam ne pada na pamet.

To, o čemer govori einstein :P je druga varianta. Pogovorno sicer nosi isto ime kot igra davljenja, a je mehanizem nekoliko drugačen. Gre za hiperventilacijo, pri čemer znižamo nivo CO2 v krvi. To sproži verižno reakcijo dogodkov v telesu, ki zopet pripelje do začasnega znižanja nivoja kisika v možganih, zaradi česar lahko pride do kratkotrajne nezavesti, pogosta je tudi kratkotrajna zmedenost, evforija, mravljinci po telesu.

Ta metoda je za kak odtenek bolj varna od prave igre davljenja, če jo izvajamo v družbi in imamo okoli sebe prijatelje, ki nas ujamejo ter preprečijo padec in morebitne poškodbe ob izgubi zavesti. Če jo izvajamo sami, lahko pride do hudih poškodb.

Pri obeh variantah se je potrebno zavedat, da so možgani močno občutljivi na pomanjkanje kisika. Čeprav kratkotrajno pomanjkanje kisika v možganih ne pušča posledic, pri pogostem ponavljanju te bedarije kar prosite, da gre enkrat nekaj narobe. Nepopravljiva škoda na možganih se začne že po okoli štirih minutah brez kisika. Glede na to, da lahko pride do različnih komplikacij, do motenj srčnega ritma ipd., se vprašajte, ali se tveganje splača. In, ali zaupate svojim prijateljem, da vas bodo uspeli pravočasno rešiti oz. priklicati pomoč, ali pa boste zaradi neustrezne prve pomoči in posledičnih poškodb možganov celo življenje prikovani na invalidski voziček.

Ja, gre za enako igro, samo da lahko pihneš v prst (kar mislim, da ti zaradi razširitve vratnih mišic zamaši vratne žile ali kaj podobnega), lahko si pritisneš na vratne žile (se "daviš") ali pa pritisneš nekje na prsa, vse je enako, samo veliko različnih načinov.

(nič ni bolj in manj varnega, vse je zelo nevarno)

bojany je izjavil:

@ einstein :P

LP, B

Seveda lahko hipnotizira tiste, ki si ne želijo ampak moraš biti tak primer. Kar poglej si Derren-a Brown-a na yt...

Zgodovina sprememb…

Vse to poteka vsem na očeh, vendar o tem ne razmišljamo. Ko stopiš v trgovino, kupiš Perwoll in ne nek X proizvod, ne glede na to, da ti gre reklama ("Je nov? Ne, opran s Perwollom!") blazno na jetra. Skratka, da nam nekdo "vcepi" neko idejo, tako da o njej niti ne razmišljamo ampak zgolj podzavestno vtaknemo proizvod v nakupovalni voziček, ni treba nobene formalne oblike hipnoze in ni treba, da subjekt pristane na to, da bo v njem sodeloval.

Mene pa reklame ne "hipnotizirajo" oz. nategnejo, nikoli ne kupim nečesa samo zato, ker reklame pravijo, da je dobro, vedno moram tudi sam oceniti ali je dobro, ali ne.

Ja, gre za enako igro, samo da lahko pihneš v prst (kar mislim, da ti zaradi razširitve vratnih mišic zamaši vratne žile ali kaj podobnega), lahko si pritisneš na vratne žile (se "daviš") ali pa pritisneš nekje na prsa, vse je enako, samo veliko različnih načinov.

(nič ni bolj in manj varnega, vse je zelo nevarno)

Ne gre za to, da ti stisne vratne žile, ampak da trenutno povišaš krvni tlak. Gre za različne izvedbe, vse pa imajo enak učinek: nekateri se igrajo to bedarijo tako, da jih tretja oseba močno stisne preko pljuč, ko zajamejo sapo. Nekateri "pihajo" v svoj palec. Mi smo se to šli npr. tako, da si čepel, kakih 30 sekund hiperventiliral, nato pa vstal, močno zajel sapo in poskusil izstisniti zrak skozi zaprta usta.

No, jaz osebno sem to poskusil kakih 5x, dokler me dva prijatelja, ki sem jima naročil, naj me ujameta, nista uspela zadržati in sem padel kot pokošena smreka na parket in z nekoliko sreče obdržal vse svoje zobe.

Kakšen je princip izgube zavesti zaradi hiperventiliranja, si lahko prebereš na netu, zagotovo je opisan v detajle. Vsekakor pri "pihanju v palec" ne gre za stiskanje vratnih žil od znotraj, ampak za hipni padec parcialnega tlaka O2 v možganih.

Seveda lahko hipnotizira tiste, ki si ne želijo ampak moraš biti tak primer. Kar poglej si Derren-a Brown-a na yt...

Če govorimo o "stage settingu" ali pa terapevtskem okolju, je res potrebno sodelovanje osebka. Če pa imaš na voljo dovolj časa in ustrezne resurse (izolacijo posameznika, motnje spalnega ritma, ipd), lahko "hipnotiziraš" vsakega. Samo da temu potem ne rečemo več hipnoza. Efekt je pa isti.

Mene pa reklame ne "hipnotizirajo" oz. nategnejo, nikoli ne kupim nečesa samo zato, ker reklame pravijo, da je dobro, vedno moram tudi sam oceniti ali je dobro, ali ne.

To samo pomeni, da dobro delujejo. Vsi smo podvrženi temu.

Ti glede na svojo starost seveda še ne kupuješ Ariela in Persila - ko pa boš na temu, pa boš bolj pogosto segal po teh znamkah. Šele, ko je v vprašanju šparanje z denarjem, začneš gledat alternative. Dokler pa tega problema ni, kupuješ tisto, kar ti prodajajo preko reklam na TV, oglasnih letakov, ipd.

Za test mi poskusi našteti 3 različne znamke pralnih praškov (seveda ne Ariel in Persil). Dnevno se sprehajamo mimo teh izdelkov, pa jih niti ne registriramo.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

@imagodei

No, skratka, še vseeno je princip enak, ni zdaj, da se ti pri nekaterih izvedbah ne more nič zgoditi. Ko sem jaz to nekaj dni nazaj naredil, prisežem da sem mislil, da je po meni, komaj sem se uspel obdržati "budnega".

hipnoza... kako misliš, da če imaš ustrezne resurse (izolacijo posameznika, motnje spalnega ritma, ipd), da lahko hipnotiziraš vsakega? Dokler nekdo ne sodeluje s hipnotizerjem, ne bo delovalo, pri marsikom ne deluje tudi, če sodeluje.

No, skratka, še vseeno je princip enak, ni zdaj, da se ti pri nekaterih izvedbah ne more nič zgoditi. Ko sem jaz to nekaj dni nazaj naredil, prisežem da sem mislil, da je po meni, komaj sem se uspel obdržati "budnega".

Ne vem od kod ti ideja, da sem kdaj trdil, da "se ti pri nekaterih izvedbah ne more nič zgoditi"?

Opozarjam, da sta tako "choking game" kot namerna hiperventilacija nevarni. Sem pa povedal, da je hiperventilacija in posledična hipokarbija nekoliko bolj varna kot pa davljenje zavoljo igre.

hipnoza... kako misliš, da če imaš ustrezne resurse (izolacijo posameznika, motnje spalnega ritma, ipd), da lahko hipnotiziraš vsakega? Dokler nekdo ne sodeluje s hipnotizerjem, ne bo delovalo, pri marsikom ne deluje tudi, če sodeluje.

Slabo bereš. Povedal sem, da se je, ko je govora o hipnozi, potrebno otresti predsodkov o neki "mističnosti" ter nujnem "terapevtskem odnosu/okolju", kjer hipnotizer maha osebku pred očmi z nihalom ali pa z monotonim glasom žebra neke mistične mantre.

Hipnoza je v osnovi začasen suspenz kritičnega faktorja.

To je za začetek dovolj in ker to ni tema o hipnozi, si lahko kaj več o tem prebereš na Wikipediji oz. poiščeš druge vire preko Googla. Če te pa na moč zanima, pa lahko odpreš temo, pa bomo tam kaj več rekli.
- Hoc est qui sumus -

"nekoliko bolj varna"

Toliko bolj varna, da sem se pred nekaj tedni zaradi tega tresel celo noč?

BaToCarx ::

hehe me je spomnilno na to.

52:20 naprej. :D Zate einstein :P

Extreme living? Če sem prav razumel?

Why?

@imagodei

No, skratka pri metodi davljenja preprečiš dostop kisika, pri zviševanju tlaka pa posledično zmanjka kisika v možganih. Nebi pa vedel kako, piše pa na wikipediji.

Zgodovina sprememb…

"nekoliko bolj varna"

Toliko bolj varna, da sem se pred nekaj tedni zaradi tega tresel celo noč?

Ne zamenjuj svoje prestrašenosti nad rezultatom z varnostjo.

Vidim, da slabo bereš. Na kratko še enkrat: davljenje oz. stiskanje vratnih žil lahko pripelje do motenj srčnega ritma, le to pa lahko vodi v zastoj srca. Če imaš kakšno skrito, nediagnosticirano srčno napako (v najstniških letih to ni neobičajno), je to še večji risk faktor. Posledično lahko pri tej "igri", ki v družbi zgleda zelo nedolžna, pride do smrti, čeprav ti "partner" popusti prijem. Oziroma - čeprav ga popustiš sam, če se greš to bedarijo takrat, ko si sam. Enostavno ni več srčnega utripa. Tudi ob takojšnjem nudenju prve pomoči (beri: masaže srca) ni nujno, da se bo srce ponovno zagnalo.

Pri hiperventilaciji tega problema ni. Pride do hipnega padca kisika v možganih, zaradi česar se ti pač zamegli, zavrti in morda se celo onesvestiš. Če stojiš ali sediš, obstaja nevarnost, da z glavo butneš v steno, tla ali v kak oster rob, da se močno ugrizneš v jezik, ipd. Skratka, smrt ali hude poškodbe niso izključene, ne prihaja pa do srčnih zastojev.

To, koliko se ti prestrašiš, pa ne vpliva na varnost ene ali druge metode. Še najmanj pa jaz delam reklamo za katero koli od teh metod - samo razgrinjam dejstva.

Kapiš?
- Hoc est qui sumus -

Ne zamenjuj svoje prestrašenosti nad rezultatom z varnostjo.

O kakšni prestrašenosti pa govoriš? Sem kdaj omenil kakšno prestrašenost? Če nisi vedel, se po tejle "igrici" in tudi v trenutku, ko traja zelo treseš, kar preberi si, ali pa poglej na yt, kako se ljudje tresejo, nima to nobene povezave s kakršnokoli prestrašenostjo...

Kapiš?

Raje sebe to vprašaj. Jaz nisem nikjer omenil, da sem bil kakorkoli prestrašen. Misliš, da je strah edini vzrok tresenja? lol

Evo ti:

Kids don't realize that the 'shaking' (The game is also called by variants with the name 'Chicken' and 'Funky' in them) that happens when their friends pass out is not really funny - it's a side-effect of instant BRAIN DAMAGE. It's not their body struggling to 'chill out' or 'wake back up' - it's their brain and body reacting to BRAIN CELLS DYING - it's their body trying not to die!

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: jest10 ()

No, tako da prosim ne zavajaj s tem, da sem se jaz samo česa ustrašil, ker bi lahko prišlo do tega, da bi kdo mislil, da zadeva sploh ni nevarna in je fora samo v tem, koliko se ti ustrašiš ali ne...

Zgodovina sprememb…

No, skratka pri metodi davljenja preprečiš dostop kisika, pri zviševanju tlaka pa posledično zmanjka kisika v možganih. Nebi pa vedel kako, piše pa na wikipediji.

Ma, zviševanje tlaka ni bistveno. Prispeva k učinku. Bistvo je, da hiperventiliraš. S tem zmanjšaš nivo CO2 v krvi, zaradi česar se zožijo žile v možganih. Ker se žile v možganih zožijo, se za nekaj trenutkov zmanjša oskrba možganov z O2. Možganske celice porabijo razpoložljiv kisik, pride do padca delnega tlaka kisika v možganih, kar ima za posledico vrtoglavico, zamegljen vid, zmedenost, nezavest. Ko možgani porabljajo O2 in se v krvi začne nabirati CO2, se žile zopet razširijo in normalna oskrba možganov s kisikom je spet mogoča, vrtoglavica premine, spet se zaveš.

Evo tko nekako, poenostavljeno povzeto iz Wikipedije.
- Hoc est qui sumus -

Kids don't realize that the 'shaking' (The game is also called by variants with the name 'Chicken' and 'Funky' in them) that happens when their friends pass out is not really funny - it's a side-effect of instant BRAIN DAMAGE. It's not their body struggling to 'chill out' or 'wake back up' - it's their brain and body reacting to BRAIN CELLS DYING - it's their body trying not to die!

Od kod ti ta neumnost? Urlpls.

Možganske celice začnejo odmirat po cca 4 minutah brez kisika, ne pa, če za nekaj sekund saturacija kisika v možganih pade pod mejo zavesti.

Tresenje, ki ga opisujejo tukaj, je posledica dviga pH v krvi, ker pri hiperventilaciji spraviš iz obtoka preveliko količino CO2, ki v krvi deluje kot kislina. Je pa prehodne narave in se zaradi tega ne bi tresel celo noč.
- Hoc est qui sumus -

Gandalfar ::

(brisan en kup osebnih napadov)

@imagodei

No, za igro 4min. ne veljajo.

Igra traja nekaj sekund (upam, da mi tega ni treba dokazovati), wikipediin citat pa dokazuje, da se pri tej igri ustvari poškodba možganov:

There are two main mechanisms behind many variations of this practice, both resulting in cerebral hypoxia (oxygen deprivation to the brain). The two mechanisms tend to be confused with each other or treated as one but are quite dissimilar although both have the potential to cause permanent brain damage or death.

Torej po tem lahko vidimo, da v tem primeru niso potrebne 4 minute za poškodbo možganov. Obstajajo pa tudi druge stvari, ki ti lahko v sekundah uničijo možgane.

theBill ::

večer z dekletom ne, mislim pa, da dobro veš, kaj traja okoli 10s...

dekleta pa pač nimam. živim v zahojenem kraju.

Ni to vzrok, bolj je to, da cel dan previsiš za računalnikom.

Drugače nisem bral cele teme, mogoče je kdo že omenil - tole z davljenjem, pazi pri temu, je smrtno nevarno, David Carradine je počel nekaj podobnega, pa se mu ni izšlo.

Unknown_001 ::

imagodei je izjavil:

Možganske celice začnejo odmirat po cca 4 minutah brez kisika, ne pa, če za nekaj sekund saturacija kisika v možganih pade pod mejo zavesti.

Zanimivo. Sicer se nikoli nisem z nevroni in podobnim ukvarjal PODROBNEJE a od nekje imam še vedno shranjeno informacijo, da se že po 40s možgani začnejo udajati oz. nehajo delat, pol gre pa sam na slabše, sam če odštejem rezervo v pljučih in krvi.

Zdaj ne me tepst, če sem ga kaj biksnu, ker je vir teh informacij o odmiranju mozga malo bolj tako tako, ampak bi te prosil, da mi predlagaš kak konkreten vir če slučajno veš zanj.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Nikoli nisem trdil, da igra traja 4 minute. Žalostno je, da ne prebereš celega posta, na katerega odgovarjaš, od besede do besede.

Igra traja nekaj sekund (upam, da mi tega ni treba dokazovati), wikipediin citat pa dokazuje, da se pri tej igri ustvari poškodba možganov:

There are two main mechanisms behind many variations of this practice, both resulting in cerebral hypoxia (oxygen deprivation to the brain). The two mechanisms tend to be confused with each other or treated as one but are quite dissimilar although both have the potential to cause permanent brain damage or death.

Ne, tole dokazuje samo to, da poleg tega, da ne znaš brat, tudi ne razumeš dovolj dobro angleško. V prostem prevodu tale citat pravi samo, da oba mehanizma lahko privedeta do trajnih možganskih poškodb ali do smrti.

Torej po tem lahko vidimo, da v tem primeru niso potrebne 4 minute za poškodbo možganov.

Seveda so :\ Ne boš verjel, ampak ravno nekaj tednov nazaj sem študiral, kaj točno se dogaja v možganih, ko nekoga obesijo (short drop) in sem te zadeve precej dobro naštudiral.

(Možganske) celice za življenje potrebujejo kisik. Le-tega ga porabljajo v metabolnih procesih, kjer nastaja energija. Kisik se iz pljuč do organov prenaša večinoma vezan na hemoglobin, v manjši meri pa tudi raztopljen v krvi. Če popolnoma prekinemo dotok krvi v možgane (zaradi zastoja srca ali zamašitve vratnih žil z davljenjem), nivo kisika v možganskem tkivu ne pade hipoma na absolutno nulo, ampak se črpa postopoma. Različni deli možganov potrebujejo različne količine energije in povsem možno je, da ob zaustavljeni cirkulaciji krvi nekaterim delom kisika zmanjka prej kot drugim. V vsakem primeru pa količina kisika v krvi v možganih zadostuje, da največji del možganov preživi vsaj nekaj minut (2-3).

Kar se tiče zadrževanja sape: gre za čisto drugo zadevo. Če držiš sapo, te k vdihu sili povišan nivo CO2, ne pa znižan nivo kisika. Takrat ko se tebi zdi, da je treba nujno vdihnit, bi morda lahko sapo držal še nekaj dodatnih minut. Iskalci biserov, npr., brez težav držijo sapo 5 in več minut, ne da bi izgubili zavest. Svetovni rekorder jo drži 22 minut. In ne izgubi zavesti. Niti ne utrpi možganskih poškodb.

Če za hip pozabimo svetovnega rekorderja, je očitno, da hemoglobin zmore shraniti precej kisika, ki ga možgani lahko porabljajo še dolgo po tem, ko zadržimo sapo. Brez dvoma pa zdravi možgani zdravega človeka z normalno saturacijo in normalnimi nivoju hemoglobina preživijo 2-3 minute ob popolnem zastoju cirkulacije krvi.
- Hoc est qui sumus -

Unknown_001 je izjavil:

Zanimivo. Sicer se nikoli nisem z nevroni in podobnim ukvarjal PODROBNEJE a od nekje imam še vedno shranjeno informacijo, da se že po 40s možgani začnejo udajati oz. nehajo delat, pol gre pa sam na slabše, sam če odštejem rezervo v pljučih in krvi.

Hja takole je: točnih podatkov o tem, pri kateri koncentraciji O2 v možganskem tkivu začnejo odmirat možganske celice oz. koliko časa lahko preživijo neko znižano koncentracijo O2, seveda nimamo. In vivo je to malo težko meriti. Morda obstajajo kakšne raziskave, ki jih jaz nisem našel - se priporočam, če bo koga zamikalo in bo sam iskal.

Podatek o štirih minutah je pač neka splošna ocena, ki izhaja tudi iz prakse v urgentni medicini. Če utripa ni več kot štiri minute, se pojavljajo trajne možganske okvare in smrt; če z umetnim dihanjem in masažo srca začnemo pred potekom teh štirih minut, poškodb načeloma ni.

Kot rečeno že v odgovoru einsteinu :P, hemoglobin iz pljuč v organe prenese kar precej kisika (govorimo o arterijski saturaciji O2 - SaO2). Saturacija hemoglobina v arterijah je v normalnih pogojih 100-95%, v venah pa prav tako visoka, okoli 70%, kar pomeni, da organi ne izčrpajo kisika do konca in torej ostajajo v krvi določene "rezerve". Ob zastoju možgani počasi izčrpajo te rezerve do nekega tresholda (popolnoma pač ne gre, zaradi različnih razlogov).

Kisik se seveda porablja v metabolnih (aerobnih in anaerobnih) procesih. Glavnina energije nastaja v procesu glikolize znotraj mitohondrija. Le-ta porablja glukozo in kisik ter poskrbi za nastanek ATP molekul, ki so glavna energija za celice.

Kot vse celice, imajo tudi same možganske celice svojo zalogo ATP-ja. V primerjavi z drugimi celicami je le-ta omejena, poleg tega so energijske potrebe možganov zelo visoke. Zato so možgani tako zelo občutljivi na pomanjkanje kisika, saj produkcija ATP-ja takoj zastane. (Adaptive responses of vertebrate neurons to hypoxia, str. 3580):
Hypoxia kills neurons because anaerobic energy production fails to keep pace with demands. The ‘critical oxygen tension’, the PO2 at which brain ATP production in adult mammals begins to decline, is between 25 and 40 mmHg (3.29–5.33 kPa) (Erecinska and Silver, 2001). Many types of hypoxia-tolerant neurons solve this risk of energy failure not by increasing anaerobic metabolism, but by decreasing the demand for energy sufficiently to prevent the loss of high-energy metabolic intermediates such as ATP and phosphocreatine (Hochachka,1986). Understanding this response offers great promise in the hunt to identify mechanisms that control and coordinate ahypometabolic strategy of anoxic survival.

When oxygen or blood flow to the mammalian brain decreases to critical levels, energy failure occurs, with a decline in ATP by as much as 90% in as little as 5 min (Erecinska and Silver, 2001). When 50–65% of the ATP is lost, depolarization of the membrane and subsequent uptake of sodium and water occurs (Hansen, 1985; Knickerbocker and Lutz, 2001). Depolarization causes Ca2+ influx through voltage-gated Ca2+ channels. The Na+ gradient collapse causes the sodium-glutamate cotransporters to eject glutamate into the extracellular space (Rossi et al., 2000). Glutamate triggers vigorous activation of glutamate receptors, initiating a process of calcium influx and excitatory injury called the glutamate
cascade. N-methyl-D-aspartate glutamate receptors are responsible for a significant part of the Ca2+ influx and the Ca2+ -dependent cell injury that ensue

Po svoje bi lahko rekli, da je nastop nezavesti obrambni mehanizem možganov, da si znižajo energijske potrebe na minimum in tako ohranjajo preostalo zalogo ATP-ja kar se da dolgo.

Treba je tudi vedeti da imajo različni deli možganov različne energijske potrebe, torej verjetno tudi različno porabo O2:
The utilization of oxygen by the brain is not uniform throughout its mass. The gray matter consumes as much as 94 percent of cerebral oxygen. while the white matter, which makes up fully 60 percent of the brain's mass. consumes only 6 percent. Oxygen consumption, and hence oxygen need, increases as we move up the neuraxis. It is lowest in the spinal cord and increases through the medulla. midbrain, thalamus, cerebellum, and cerebral cortex. Thus it is not surprising to find that the sensorimotor functions of the cerebral cortex are more sensitive to hypoxic damage than are the vegetative functions of the pontomedullary areas.

IMO je povsem možno, da manjših, lokaliziranih odmiranj nevronov pride že po 40 sekundah; a če se to dogaja, gre za zanemarljive poškodbe, ki jih brez posebej zasnovanih psiholoških in medicinskih testov ne zaznamo. Vendar pa, kot pravi citat, ne sme presenečat, da pomanjkanje kisika najprej prizadene višje funkcije (ki so energijsko najbolj potratne), šele na koncu pa vegetativne, ki omogočajo življenje.

Unknown_001 je izjavil:

Zdaj ne me tepst, če sem ga kaj biksnu, ker je vir teh informacij o odmiranju mozga malo bolj tako tako, ampak bi te prosil, da mi predlagaš kak konkreten vir če slučajno veš zanj.

Regulation of Cerebral Metabolic Rate
Cerebral Blood Flow and Oxygen Consumption
How much oxygen is in the blood? The Differences Between PaO2, SaO2 and Oxygen Content
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

@imagodei

Najraje bi se kar obesil, ko berem tvoje poste zgoraj. Pa kako za vraga lahko trdiš, da ne znam brati in mi obenem odgovarjaš, da sem trdil nekaj, kar sploh nisem? Mislim ej, tole je pa res, ne vem, kaj naj rečem, smešno? Čeprav je za zjokat.

Preden sploh trdiš, da jaz česa nisem razumel ali prav prebral, preberi ti, kako sem jaz napisal in potem odgovarjaj, ne pa da trdiš, da sem napisal nekaj, kar nisem.

Predlagam, da začnemo s temle:

jaz sem izjavil:

ti pa si izjavil:

Nikoli nisem trdil, da igra traja 4 minute.

No, zdaj si pa poglej, kaj pišeš - ne znaš brati? Kje sem jaz napisal, da si rekel, da igra traja 4 minute? Daj, lepo te prosim, preberi si še enkrat vse skupaj in potem odgovarjaj.

Zgodovina sprememb…

Hint: z mojo izjavo, ki sem jo citiral, sem ti poskuŠal povedati, da ko izvedeŠ to igro, ne rabiŠ trajanja Štirih minut, da se ti začnejo kvarit moŽgani. Ti pa si nazaj napisal, da nisi nikoli trdil, da igra traja 4 minute, česar jaz tudi nisem trdil, da si ti rekel.

Zgodovina sprememb…

• polepsal: imagodei ()

Potem pa ni jasno, zakaj si to sploh posebej izpostavil? Kot da ni bilo očitno, da mi je prekleto jasno, kako hitro nastopi nezavest.
- Hoc est qui sumus -

Najraje bi se kar obesil, ko berem tvoje poste zgoraj.

Jah, tak efekt lahko doživiš, če poskušaš blefirat, da nekaj veš, pa v bistvu nič ne veš in te nekdo demantira na celi črti.

No, zdaj si pa poglej, kaj pišeš - ne znaš brati? Kje sem jaz napisal, da si rekel, da igra traja 4 minute? Daj, lepo te prosim, preberi si še enkrat vse skupaj in potem odgovarjaj.

Napisal sem ti celo klobaso zlahka preverljivih dejstev (vse kar rabiš je osnovna internetna pismenost, da znaš pobrskat po Googlu (BTW, če bi to naredil že prej, namesto da na pamet klobasaš, tega pogovora sploh ne bi bilo), ter znanje angleškega jezika), ti pa se ukvarjaš z eno obstransko rečjo? Kdo je koga narobe razumel? :\

Navrgel sem celo nekaj linkov ter tako zadostil pogojem argumentirane debate, ki se zahteva na tem forumu. Saj veš, tukaj resno razpravljamo, ne igramo se otroškega vrtca.

z mojo izjavo, ki sem jo citiral, sem ti poskuŠal povedati, da ko izvedeŠ to igro, ne rabiŠ trajanja Štirih minut, da se ti začnejo kvarit moŽgani.

Ja - in glede tega se motiš. In kljub moji obširni razlagi (po kateri bi se najraje obesil), še vedno trdiš svoje.

Eno je, če se motiš, drugo pa, če se ti pokaže, da se motiš, pa še kar lajnaš svojo lajno.

Medicinski konsenz je, da patološke spremembe na možganih zaradi hipoksije nastanejo, če je krvni obtok v možganih prekinjen štiri minute in dlje. Zdaj - smrt ne stoji zraven s štoparico, tako da ti ne vem povedat, ali je točna številka morda 3m11s, ali je morda 3m48s, točno 4m, ali pa morda 4m57s. Prav tako je lahko nekaj odstopanja od posameznika do posameznika.
- Hoc est qui sumus -

mtosev ::

Uruguay becomes first nation to legalise marijuana trade
Uruguay has become the first country in the world to make it legal to grow, sell and consume marijuana.

After nearly 12 hours of debate, senators gave the government-sponsored bill their historic final approval.

The law allowing registered Uruguayans over 18 to buy up to 40g (1,4oz) of the drug a month is not expected to come into force before April.

The government hopes it will help tackle drug cartels, but critics say it will expose more people to drugs.
-
tuki se lahko lepo drogirate
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

LitralSM ::

imagodei je izjavil:

Potem pa ni jasno, zakaj si to sploh posebej izpostavil? Kot da ni bilo očitno, da mi je prekleto jasno, kako hitro nastopi nezavest.

einstein, poglej spodnje povezave in iz njih razberi, s čim se imagodei poklicno ukvarja.

@hašišanje pred petimi dnevi, prometna nesreča, voznik vozil pod vplivom psihoaktivnih substanc.

@imagodei

No, gremo lepo počasi, morda še pridemo skupaj.

Tole je delček stavka iz wikipedije da ali ne?:

although both have the potential to cause permanent brain damage or death.

Igra traja nekaj sekund, da ali ne?

In, če traja nekaj sekund, na wikipediji pa piše, da lahko povzroči poškodbo možganov ali smrt, torej ali se strinjaš, da je bila v teh nekaj sekundah povzročena škoda možganom ali ne (v primeru preživetja)?

Če se ne strinjaš, potem se ne strinjaš z wikipedijo.

Jasno?

PS: še enkrat ne, da se ne strinjaš samo z mano. Ne strinjaš se z wikipedijo.

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

Ne strinjaš se z wikipedijo.
Ane, ker je Wiki vsemogočen in nezmotljiv vir modrosti. Če že, raje daj direktno povezavo do povezanega članka, od kjer je bil povzet prej omenjeni citat.

Itak pa tudi ta citat prav lepo dopolnjuje to, kar je imagodei že zapisal.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

@bluefish

Ja in imagodei je pa boljši vir, kot wiki ane? lol

Itak pa tudi ta citat prav lepo dopolnjuje to, kar je imagodei že zapisal.

In to je edino, kar je prav zapisal, ker je to pobral iz wikija.

although both have the potential to cause permanent brain damage or death.

Igra traja nekaj sekund, da ali ne?

In, če traja nekaj sekund, na wikipediji pa piše, da lahko povzroči poškodbo možganov ali smrt, torej ali se strinjaš, da je bila v teh nekaj sekundah povzročena škoda možganom ali ne (v primeru preživetja)?

Ne boš odnehal, kajne? Ne boš priznal, da si se zmotil. Ni problema, greva še enkrat.

To, da ti angleščina dela težave, smo že ugotovili. Zgoraj naveden citat se še zdaleč ne omejuje na 10 sekund prekinitve cirkulacije oz. hipoksije. Citat, če ga bereš v kontekstu, je povsem jasen: posledica te "igre" je lahko tudi možganska poškodba ali smrt. Niti približno pa ne govori o tem, da je teh 10 sekund dovolj za možganske poškodbe.

Citat govori o tem, da če se ukvarjaš s to aktivnostjo (Choking game oz. Fainting game), se izpostavljaš nevarnostim, ki lahko privedejo do smrti ali trajnih možganskih poškodb. Ne govori pa o tem, da kratka, 10 sekundna prekinitev dovoda kisika v možgane povzroča trajne okvare.

Če bi uspel v celoti prebrat Wikipedijin članek in ga tudi ustrezno predelati ter razumeti, bi ugotovil, da Wiki navaja da komplikacije lahko izhajajo iz:
1.) Za "Choking game:
* nevarnost, da zaradi pritiska na vagusni živec zmotiš ritem srca, kar vodi v srčni zastoj (neodvisno od hipoksije) - Wikipedija direktno v zvezi s tem celo navaja: "This method is responsible for most, but not all, of the reported fatalities."
* nevarnost, da ob izgubi zavesti padeš po tleh in se pri tem hudo poškoduješ (glava, vrat)
* kadar to prakticiraš sam, je nevarno, da bi udarec v glavo še podaljšal stanje nezavesti in/ali pa bi se med nezavestjo prebrnil/zataknil tako, da bi se zadušil.
* še posebej je nevarno, če pri "igri" uporabljaš pripomočke (vrv, pas), ker obstaja velika verjetnost, da ob izgubi zavesti ne boš mogel popustiti pritiska na vrat.

2.) Za "Fainting game":
* nevarnost, da ob izgubi zavesti padeš po tleh in se pri tem hudo poškoduješ (glava, vrat)
* kadar to prakticiraš sam, je nevarno, da bi udarec v glavo še podaljšal stanje nezavesti in/ali pa bi se med nezavestjo prebrnil/zataknil tako, da bi se zadušil.

Wikipedijin članek ne govori o še dveh pomembnih aspektih: a.) kakšen učinek ima na možgane ponavljanje te aktivnosti večkrat dnevno, v daljši časovni periodi in b.) kako vpliva ta aktivnost na osebo, ki ima že obstoječe nevrološke (epilepsija) motnje, psihične motnje (psihoze, bipolarne motnje...) ali kardiološke težave (okvara srca).

Glede točke a je verjetno res težko dobit eksperimentalne podatke; glede točke b pa je jasno, da takšne motnje tveganje za komplikacije še zvišujejo.

POD ČRTO: Nezavest, povzročena s hipoksijo, je šele prvi člen v verigi dogodkov, ki se lahko končajo tragično. Ampak, da je zgolj kratkotrajna hipoksija razlog za smrti in možganske poškodbe, je pa približno enako neumno trdit, kot bi rekel, da je razlog za prometno nesrečo to, da si se usedel v avto.

Še celo Wikipedijin članek se strinja:
Full recovery is usually made within seconds if the strangulation stops.

Če se ne strinjaš, potem se ne strinjaš z wikipedijo.

Sine, hodi v šolo, da se boš naučil angleškega jezika ter razvil bralno razumevanje.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

1 2
3
4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Znanstveniki delno oživili možgane prašičev več ur po smrti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
276793 (4489) -Nevsky-
»

Darovanje organov (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5811450 (10250) Kaboom
»

dihanje iz navadne plastenke (strani: 1 2 )

6414891 (13324) St235
»

Heroin vs. mariuhana (strani: 1 2 )

6521594 (19596) poweroff

Več podobnih tem