» »

Oblika zvočnih omaric (boxov)

Oblika zvočnih omaric (boxov)

motorc ::

Pozdravljeni!

Trenutno imam doma 2 x 150W boxe, ki sem jih naredil sam. Vsak ima prib. 100l prostornine. Zdaj me pa mika, da bi si naredil boxe v obliki prizme (se pravi, s ptičje perspektive bodo v obliki pravokot. trikotnika in ne pravokotnika). To bi si naredil zato, da bi jih lažje v kot spravil in da nebi toliko prostora zavzeli.
Zanima me, če bo kvaliteta zvoka ista?

PS: Občutek imam, da je 100l za 150W bas več kot dovolj. Ali bi lahko zmanjšal volumen in za koliko?


lp

iso2000 ::

Živjo!
Kar se volumnov tiče, ni vse v velikosti! Vsak zvočnik ima optimalen volumen. Sicer imajo basovski bečje volumne, vendar ni večje vedno boljše! Od zvočnika do zvočnika se volumni spreminjajo. Npr. en zvočnik bo najbolje igral v 40l omarici, drugi pa v 60l, spet tretji rabi 150l. Najlažje je poznati model in proizvajalca zvočnika in potem malo pobrskat po netu, ker ponavadi proizvajalci prilagajo basovskim zvočnikom tudi predlagane volumne za zaprte in basrefleks škatle. Če tega ne najdeš, pa potrebuješ kar nekaj podatkov o zvočniku, da lahko izračunaš optimalen volumen. Za načrtovanje omaric se dobi tudi nekaj programov, ki ti na osnovi zahtevanih parametrov izračunajo volumen škatle.
Kar se tiče oblike, ni nič narobe, če je trikotna, pomembno je le, da nikocka (najslabša oblika, pride do interference). Dobro je, da je vsaj ena strannica poševna. Če bo oblika trikotna bo čisto ok. Priporočam pa ti tudi uporabo pene za dušenje - spet zaradi obnašanja zvoka (brez pene lahko odmeva in je zvok preveč doneč). Škatla ti mora tudi dobro "dihtat", oz. okrog med zvočnik in les, kamor je pritrjen je dobro dati kakšen kit, ker drugače (tam piha in zgubljaš zračni pritisk, ki zagotavlja globoke base).
LP

motorc ::

iso2000: Prav v tem je problem, ker vem ime proizvajalca (Route66) in model (RSS-1230) vendar ne najdem na netu nič v zvezi s temi zvočnik oz. nasploh z firmo. Vse kar mi najde je v zvezi z avtocesto route66 ali z nekim bendom.

A veš ti mogoče za kak link?


lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

predelava velikosti subwoofer boxa Logi Z623

Oddelek: Zvok in slika
191540 (1015) damirj79
»

Skatla za ZVOCNIKE

Oddelek: Zvok in slika
81974 (813) fulgur
»

Domača izdelava zvočnika :-> (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
17236109 (19568) čuhalev
»

izdelava zvočnikov

Oddelek: Zvok in slika
206652 (3364) RaVnI

Samogradja Subwooferja!!!!!

Oddelek: Zvok in slika
286079 (5648) CaqKa

Več podobnih tem