» »

Vlažilec zraka

Vlažilec zraka

zvezdica82 ::

Pozdravljeni, zanima me, kater vlažilec zraka priporočate, rabila bi namreč kakšnega profesionalnega, pa ga nikjer ne najdem. Imam zelo velik prostor 150m2, vse to je talno ogrevano in posledično nobene vlage.. Vlago imam 30% in me zato vsakodnevno boli glava :( najlepša hvala za pomoč! Lp teja
  • polepsal: Mavrik ()

RejZoR ::

Delonghi ima drugace zelo dobre. Imas pa kar veliko kvadraturo, vprasanje ce se bo dobilo enega tolk zmogljivega za skor 400 kubikov prostornine. Ultrasonicni so fajn, ker so bolj varni za otroke, ker delajo hladno meglico ampak se rado po tleh okoli vlazilnika pojavijo pikice vodnega kamna kar nekatere moti.

Pri navadnih, ki uparijo vodo pa teh problemov ni in pri vecini imas se opcijo uporabe etericnih olj, kar pri ultrasonicnih ne mores. So pa mal bolj khm "nevarni" ker iz njih puhti vroca para.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Penderecki ::

- če imaš ploščice, položi mokre brisače na topla tla. Lahko tudi na tisto lahko stojalo za sušenje perila. Na ta način boš čez čas dvignila vlago v zraku. Brisače so lahko natopljene v slanico, na ta način boš vdihavala še Na. Če imaš možnost postavi na tla kozarce, v katerih narediš razstopino s C vitaminom, Mg, K, P (ali pa nekam, kjer ne bo v napoto).
Očitno si zelo dehifrirana, zato si naredi kopel, v katero vsuj ca. 200-300 g soli in eno merico glukoze (če nimaš glukoze, lahko to nadomesti sladkor). Glukoza je dodaten vir energije + bo poskrbela, da zadržiš Na v telesu. Namakaj se ca. 30 min. Kopel priporočam zjutraj. Nato idi vsaj še 1x isti dan v banjo napolnjeno z vodo + nekaj malega glukoze. Gre za osmozo…. na ta način se najhitreje hidriraš. Če nimaš banje, si naredi kad za noge (vmes si lahko na compu ali gledaš tv…)
Čez dan pij vodo (2/3 dopoldan, 1/3 popoldan).

- zrači prostor

- nabavi vsaj 1 (bolje 2 glede na m2) vlažilec od firme Boneco; http://www.plaston.com/de/ats/produkte/...
Je taki osnovni model, vendar dovolj dober.
Ne pušča kalka po površini. Verjetno je tudi v spalnici suho, zato lahko enega seliš po ostalih prostorih.

Samo s pitjem vode, se ne boš dovolj hidrirala.
Topli suhi prostori zahtevajo svoj davek, zato toplo priporočam kopeli.
Ko boš vnesla dovolj tekočine in mineralov v svoje telo, težav z glavobolom nebo več.

zvezdica82 ::

hvala vama za pomoč, grem nabavit nekaj takega!

energetik ::

Ultrazvočni dela hladno meglico in če si kje v bližini ni prijeten občutek, ker hladi. Poeg tega je potrebno zelo redno čiščenje, ker drugače se ti lahko zaredijo kakšne bakterije in jih pomeče v zrak.
Imaš rekuperator? V tem primeru nujno zapri zunanji dovod, ker če ne imaš sušilnico.
Znižaj nastavljeno temperaturo, tudi to zviša relativno vlago.

Sicer pa potrebuješ za tako kvadraturo vsaj ene 4-5 vlažilnikov, vsaj za vse spalnice in dnevno sobo. Jaz imam enega v dnevni sobi, pa je premalo, kljub temu da dela 24/7 in odda 3L vode/dan, v hudi zimi komaj drži vlago nad 40% pri 21°C.

Tr0n ::

Vlazna brisaca na radiator. :)

energetik ::

In je suha po 1h. Neuporabno. Itak pa imam radiatorje mrzle, ker bi bilo drugače prevroče.
Ona nima radiatorjev. :)

zvezdica82 ::

energetik, ja rekuperator imam, vendar, kakšna fora pa naj bi potem bila sploh imeti rekuperator, če zaprem zunanji odvod? v čem je pa razlika ultrasonični ali ultrazvočni? da piha vn vroč zrak odpade zaradi otrok...ja drugače imam tako kvadraturo za kuhinjo, jedilnico in dnevno...zgornji prostori so tudi suhi, nameravam tud v otroško sobo en vlažilce postavit, je pa spet ena soba 30m2...ne bi pa glih obubožala s temi vlažilci

mi ni jasno, zakaj imamo tako malo vlage, a mogoče zato, ker je strop iz mavčnih plošč in to vpija vlago?

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

Ultrasonični in ultrazvočni, to je vbistvu ena in ista zadeva, samo poimenovana drugače.

Na vlago najbolj vpliva centralna in pa rekuperator, kjer se verjetno tud nastavlja kako zadeva funkcionira, kot je že energetik omenil.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

energetik ::

zvezdica82 je izjavil:

energetik, ja rekuperator imam, vendar, kakšna fora pa naj bi potem bila sploh imeti rekuperator, če zaprem zunanji odvod? v čem je pa razlika ultrasonični ali ultrazvočni? da piha vn vroč zrak odpade zaradi otrok...ja drugače imam tako kvadraturo za kuhinjo, jedilnico in dnevno...zgornji prostori so tudi suhi, nameravam tud v otroško sobo en vlažilce postavit, je pa spet ena soba 30m2...ne bi pa glih obubožala s temi vlažilci

mi ni jasno, zakaj imamo tako malo vlage, a mogoče zato, ker je strop iz mavčnih plošč in to vpija vlago?
Pozimi je rekuperator pač odveč zadeva, razen če zunanji dovod odpreš samo parkrat na dan, da se prezrači. Sicer pa postane pozimi to ena ornk sušilna naprava...

Zakaj imaš nizko vlago? Zato, ker je zima je najbolj enostaven odgovor. Pozimi imamo vsi nizko vlago v stanovanjih, tisti z rekuperatorji pa ekstremno nizko. Zunanji zrak je v tem času izredno suh (absolutna vlaga), tudi če je megla. Ko tak zrak pride v bajto, se segreje in izredno posuši. Zato je pretirano zračenje (=rekuperator) pozimi neprimerno. Enako se zgodi v avtu, ko imamo zunanje kroženje zraka.
Recimo jaz imam zdaj v stanovanju 50% RH. Ko ornk prezračim, pade vlaga takoj pod 40%.

Torej nasvet zate - najprej zapri zunanji dovod v rekuperatorju, in ga odpiraj samo ko v bajti rata slab zrak. Perilo suši na stojalu v sobi namesto v sušilcu in vsaj za spalnice+otroške sobe nabavi vlažilnike zraka.

Zgodovina sprememb…

iso2000 ::

Od Vente se kar dobro obnesejo. So preprosti za vzdrževanje in delujejo.
https://www.venta-airwasher.com/

zvezdica82 ::

okej, to mi je jasno, da je pač pozimi problem z vlago, zaradi ogrevanja, ampak prou vsi k jih vprašam imajo nekje 40-50% brez vlažilcev, obešanja cunj in podobno...no glede rekuperacije, sm preverila in sm jo imela izklopljeno, ob vklopu sm imela še nižjo 24-25%...kaj mislite, da je ta vlažilec okej?

http://www.studiocerne.si/vlazilec-zrak...

hvala, lp

energetik ::

To je pa 3. tip vlažilnika, ki uporablja drug princip in sicer izhlapevanje vode iz mokrega filtra s pomočjo ventilatorja. Torej nekako tako, kot da obesiš mokre cunje na stojalo.
Deluje precej dobro pri nizki vlagi, ampak cena je pa ubijalska. Tuki notr je en motorček, ki vrti filter pa 1 ventilator. Ene 10x je precenjen ampak tko pač je pri večini stvari. :|

Na tvojem mestu bi vzel take parne:
http://www.mimovrste.com/artikel/302001...

Oziroma če se bojiš, da bi se otroci kaj igrali z njim, daš v otroško sobo ultrazvočnega.
Nekaj od tega, do ~70€ recimo. Vse kar je nad to ceno je za moje pojme nategovanje.

Zgodovina sprememb…

theBill ::

Da malo obudim tole temo, gledam za vlažilniki zraka, pogoj da je tudi ionizator, po možnosti pametna digitalna varianta, torej nastaviš procent vlažnosti in dela sam.

V stanovanju imam že sedaj brez ogrevanja pri 19-20 C vlažnost samo 35% (kaj šele bo ko bo potrebno zaradi hujšega mraza odpreti radiatorje), in posledice so že vidne, suha koža ki se lušči, itd. Za začetek bi ga postavil v dnevno sobo, kasneje bi morda kupil še enega manjšega za v spalnico.

Našel sem tega, naj bi imel vse, ionizator, možnost uravnavanja procenta vlage, avtomatsko delovanje, filter proti vodnemu kamnu, itd. Ima kdo kakšne izkušnje z njim. Priporočate kakšnega drugega?

http://www.edigital.si/vlazilci-zraka/u...
http://www.sencor.si/vlazilec/shf-1010

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: theBill ()

Spajky ::

Vsi ti UZV. vlažilniki so dobri samo za manjše prostore; nujno rabijo demineralizirano/destilirano vodo, čene boš mel polno belega praha (kamna) po stanovanju (+ v pljučih tudi) ... mam iskušnje s tem ...

Poglej temo o preveliki vlagi v stanovanju tu in delaj ravno obratno kot svetujejo proti preveliki vlagi >:D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

theBill ::

Se vodni kamen nabira tudi pri teh, ki imajo filter za vodni kamen in magnezij? A ni zato filter tam, da veže nase kamen?

A obstajajo kakšni, ki ne rabijo demineralizirane vode? Ker to je pa potem kar drag hec, vsak drugi dan celo zimo 5l destilitrane vode noter zlivat.

Kako naj dvignem nivo vlage, če je že sedaj brez ogrevanja in zračenjem stanovanja vlaga le okoli 35%?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: theBill ()

energetik ::

Potem nabavi parni vlažilnik raje. UZ res pušča naokoli bel prah + vsake 3 dni ga moram namočiti v kis, da se kamen na UZ elementu raztopi.

Nivo vlage dvigneš tako, da:

1. manj zračiš (to ni sprejemljivo zaradi vonjav)
2. vnašaš v prostore vodo na kakršnkoli način (vlažilniki, sušenje perila, kuhanje, mokre cunje na radiatorjih, špricanje sten s pršilko... :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

OrkAA ::

Tisti, ki boste nabavili vlazilnike, morate bit posebej pozorni na cistoco. Priporocam, da se ga cisti vsaj 1x na teden, ker se sicer notri namnozijo bakterije, ki jih lepo naspricas v zrak, od tam pa direktno v pljuca.

Jaz tega nisem jemal prav resno, pa sem 2x dobil vrocino in kaselj. Kmalu mi je kapnilo, da se mi to zacne pojavljat takoj naslednje jutro po priklopu vlazilnika.

theBill ::

Po nekaj guglanja sem se odločil, da grem zaradi vodnega kamna, kartuš, bakterij in vsega ostalega sranja pri ultrazvočnih, raje v nakup parnega (v zrak ne spušča vodnega kamna, vroča para pobije vse bakterije,...)

Trije so prišli v ožji izbor, najbolj mi je zanimiv Delonghi, ker ima edini za normalno ceno digitalno upravljanje + nastavitev vlažnosti in potem sam uravnava delovanje. Ostala dva imata samo ročno nastavitev, dve stopnji in to je to, sicer je možno dokupiti merilnik in regulator vlažnosti zraka za v vtičnico, ki deluje podobno kot timer le da glede na nastavljeno vlažnost, ampak to spet ni poceni.

Delonghi
https://www.alzashop.com/delonghi-uh800...

Beurer
http://www.windeln.de/beurer-luftbefeuc...

Wick
https://www.sevenrabbits.de/de/i/344665

Ponovno, kakšne izkušnje s parnimi, delovanjem in čiščenjem le teh, itd.?

Tilen ::

Beurer je zakon in zelo enostaven za uporabo. Mi smo lani za v pisarno kupili Beurer LB88. V desetih urah spiha v zrak več kot 5 litrov tekočine in ima dovolj velik rezervoar, da zdrži vsaj 8 ur delovanja na polno. Vlago merimo individualno.

Imeli smo tudi zgoraj omenjen DeLonghi UH800E in je praktično zanič. Lahko, da je imel defekt, vendar vlage ni pravilno zaznaval in se tudi ni pravilno vklapljal. Vlažnost v prostoru je bila prenizka in posledično je ves čas javljal error. V primeru, da si pihnil v senzor, se je aktiviral. Prav tako je izpihal premalo vlage za naš prostor, tudi če je ves čas deloval na polno.

Vroča para je sicer super, vendar ob daljšem obratovanju zna dodatno segreti prostor, kar mogoče komu ne odgovarja.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

jernejl ::

Jaz sem imel doma parni vlažilnik (zgoraj omenjeni DeLonghi) in še enega ultrazvočnega.
Ker mi je ultrazvočni puščal nadležen bel prah (vodni kamen) po celem prostoru, sem ga dal stran in nabavil še enega parnega DeLonghi-ja.
Pri ultrazvočnem je še ena težava, in sicer hladne kapljice vode padejo na tla, zato je treba vlažilnik namestiti višje (ne sme se postaviti na tla), če ne želiš imeti vlage v obliki "luže" na tleh.

Parni omenjenih težav nima, porabi pa zato več energije.
Tudi čistiti ga je treba občasno - na grelnem elementu se nabere vodni kamen, zato ga približno enkrat na teden namočim v beli kis.

Regulator vlažnosti pri DeLonghiju pa po mojih izkušnjah ne deluje najbolje. Mislim, da je možno nastaviti minimalni odstotek za izklop na 40%, vendar prikazovalnik vlage skoraj nikoli ne pride na ta nivo. Vremenska postaja mi sicer prikazuje 60% vlažnost, vlažilnik pa kaže precej manj in se ne izklopi.

Penderecki ::

Nekaj let imel v rabi ultrazvočnega od Boneco. Prostor je bil vedno čist, nobenih madežev po tleh itd.. Takrat sem bil z njim zelo zadovoljen. Sedaj ga ima nečakinja.

2014 sem nabavil za drago v njeni pisarni model Boneco W490, ki je hkrati še čistilec zraka. Pisarno je imela v drugi etaži ob glavni cesti. Če si luftal, je bil pozimi užas od ispušnih in dimnih plinov....sploh če je bil še nizek pritisk.
Je bolj "počasne narave", čez čas pa zelo lepo očisti zrak v prostoru in ga navlaži.
Proti koncu zime sem ga imel v rabi doma. Imamo še dva muceka, ki puščata kr nekaj dlak po stanovanju. Ventilator (ima dve stopnji, tudi silent) je vedno polovil lepo količino mačjih dlak.
Ga je pa potrebno recimo na 10 dni očistit. Je malo večja kišta, in zato malo neroden za čistit. Sam se hitro zverziraš. Za kake alergike je po mojem super.

So pa ultrazvočni šli s časom naprej in imajo integriran samočistilni sistem.
Kako deluje v praksi, pa nimam izkušenj.
Če bi karkoli ponovno kupoval, bi vzel od Boneco.

          ::

Mi imamo ultrazvočnega in ne pušča nobenih belih sledi ali luže niz tla. Je bil pa hec ko je bila stara enkrat tako nažgana da je notri nalila konjak. To je cela bajta dišala.

theBill ::

jernejl je izjavil:

Jaz sem imel doma parni vlažilnik (zgoraj omenjeni DeLonghi) in še enega ultrazvočnega.
Ker mi je ultrazvočni puščal nadležen bel prah (vodni kamen) po celem prostoru, sem ga dal stran in nabavil še enega parnega DeLonghi-ja.
Pri ultrazvočnem je še ena težava, in sicer hladne kapljice vode padejo na tla, zato je treba vlažilnik namestiti višje (ne sme se postaviti na tla), če ne želiš imeti vlage v obliki "luže" na tleh.

Parni omenjenih težav nima, porabi pa zato več energije.
Tudi čistiti ga je treba občasno - na grelnem elementu se nabere vodni kamen, zato ga približno enkrat na teden namočim v beli kis.

Regulator vlažnosti pri DeLonghiju pa po mojih izkušnjah ne deluje najbolje. Mislim, da je možno nastaviti minimalni odstotek za izklop na 40%, vendar prikazovalnik vlage skoraj nikoli ne pride na ta nivo. Vremenska postaja mi sicer prikazuje 60% vlažnost, vlažilnik pa kaže precej manj in se ne izklopi.

Kaj potem, je Delonghi za kupit ali ne? Predvsem me zanima, ali spravi vlago na 40%-45%. Gre za dnevno sobo prostor kvadrature 20m2 + zraven kuhinja z jedilnico cca. 16 m2.

Glede nenatančnega senzorja za vlago, to je zgleda problem pri vseh teh cenejših vlažilcih, da ne kaže točno. Očitno je potem treba delat z njim kot z glupim parnim vlažilcem, torej da ga sam prižigaš in ugašaš.

Tisti, ki vam ultrazvočni ne puščajo vodnega kamna - verjetno imate filtre za vodni kamen, kako pogosto je treba to menjat?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: theBill ()

energetik ::

theBill je izjavil:

Kaj potem, je Delonghi za kupit ali ne? Predvsem me zanima, ali spravi vlago na 40%-45%. Gre za dnevno sobo prostor kvadrature 20m2 + zraven kuhinja z jedilnico cca. 16 m2.
To je pa še najmanj odvisno od kvadratov. Težko ti bo kdorkoli povedal.
Odvisno je od: rosišča zunanjega zraka, materiala sten, stropov, dejavnosti v prostoru, št. oseb, koliko kuhanja, pranja, koliko zračenja.
Izkušnje pri meni pa so, da mora v dnevni sobi 25m2 s 3,5m stropi in 70cm opečnimi stenami pri zunanjem rosišču -5° do 0°C delovati običajni vlažilec 24/7 na polno, da se karkoli pozna, torej da mi je nekako vlago držalo nad 45% pri +20°C.

Tisti, ki vam ultrazvočni ne puščajo vodnega kamna - verjetno imate filtre za vodni kamen, kako pogosto je treba to menjat?
Moj UZ ima tak filter, ki pa ni deloval niti kot nov. Sem ga kar odstranil, da se kaj ne zaredi v njem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

theBill ::

Na koncu sem se odločil za Lanaform New Vapo Lux, predvsem ker je v porabi elektrike pravi šparovček v primerjavi s parnimi, ima poceni nadomestne filtre, ima ionizator, daljinca, pa predvsem ker ima (in tudi predhodnik tega modela) precej boljši feedback uporabnikov kot Sencor. Najprej bom probal z vodo iz pipe, če se bo kljub filtru pojavljal vodni kamen, bom pa notri nalival deževnico. Tudi pod razno pa ne mislim kupovat destilirane vode, da jo bom lahko v luft spuščal.

https://www.mimovrste.com/vlazilniki-in...

Kako pa čistite ultrazvočne? S čistili, z alkoholnim kisom? Verjetno bi bilo najlažje kis notri nalit pa ga zalaufat, ampak to mora močno smrdeti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: theBill ()

Tammih ::

@theBill: kako se je potem izkazal vlažilec ob uporabi vode iz pipe? Kolebam med
- LANAFORM VAPO LUX
- Beurer LB88

Imam namen uporabljati vodo iz pipe (Ljubljanski vodovod), samo sse bojiim, da bom kakor jih večina opozarja :)

Stari maček ::

iso2000 je izjavil:

Od Vente se kar dobro obnesejo. So preprosti za vzdrževanje in delujejo.
https://www.venta-airwasher.com/

Moj glas za Venta. To pa zato, ker zrak ne samo da vlažijo, ampak iz njega pobirajo tudi nečistoče(seveda tudi bacile in viruse). Ga imam že 6 let in dela brezhibno.

Zgodovina sprememb…

flyby ::

Na ebayu sem kupil rabljen vlažilec Boneco U7142. Takole naj bi pihal 'meglico':



Tega pri mojem ni, piha le topel zrak. Ima kdo mogoče kako idejo preden ga vrnem prodajalcu?

energetik ::

Ali voda pride do UZ elementa na dnu?

flyby ::

da, voda se nabira nad grelcem, tudi topla je... vidi se čisto mala meglica, če odstranim tank z vodo. ven pa piha le topel zrak (sem čakal več kot 45 minut), vlažnost v prostoru pa se ne spremeni.

energetik ::

Potem je morda UZ element pokvarjen. Si ga kaj očistil? Jaz ga moram vsake 3 dni s kisom, toliko kamna se nabere.

flyby ::

to je element, ki je obkrožen na sliki?

energetik ::

Ja. Nekam čudne barve je. Po moje kamen. Nalij tja kis za vlaganje za kakšno uro in potem očisti z vatirano palčko.

flyby ::

super, hvala. bom poskusil popoldne, sporočim rezultat.

D3m ::

:)
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

hammock ::

Jaz mam neki ultrazvocni vlazilec da spravim vlago na 45%, drugace mi pade na okoli 30%. V sluzbi, recimo, imamo konstantno 21-23%, kar je bistveno prenizko, cloveka cez cas zacne vse srbeti.

Vodnega kamna na tleh ni nic, se pa ga precej nabere v napravi sami.

Kaj tocno je ionizator? Kaj ionizira? Kaksne so prednosti?

Spajky ::

Uzv.čistilce moraš futrat z demineralizirano ali destilirano vodo, da ne zasvinja prostora/naprave in stvari sčasoma ali pljuč z belim prahom (apnencem!) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

flyby ::

energetik je izjavil:

Ja. Nekam čudne barve je. Po moje kamen. Nalij tja kis za vlaganje za kakšno uro in potem očisti z vatirano palčko.


žal ni nič boljše, še vedno piha samo topel zrak :\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri vlažilec zraka? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7549539 (1951) darkolord
»

Plesen na stenah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17346065 (24540) Matejjjjj
»

Kateri razvlažilec zraka? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13975477 (58737) matijadmin
»

Kateri vlažilec zraka,če imam zelo trdio vodo?

Oddelek: Kaj kupiti
105143 (4958) pablic
»

Vlažilnik zraka

Oddelek: Loža
62969 (2809) Pyr0Beast

Več podobnih tem