» »

Strokovni izpit iz odgovornega projektiranja

Strokovni izpit iz odgovornega projektiranja

killa bee ::

Zanima me kakšni so pogoji in če se splača narediti ta izpit - se da s tem izpitom lažje najti službo? Ali je res da je potrebno imeti 5 let delovnih izkušenj (na projektih) da se lahko sploh prijaviš ?

fikus_ ::

Najbolje da se pozanimaš na inž. zbornici, kako je s tem, kakšni so pogoji (dosti tega imajo že na internetni strani www.izs.si).

Če nimaš nagledanega delodajalca (ali lasten sp), ki ti po možnosti plača izpite, ne pridobiš dosti. Vsaj tako je bilo ko sem jaz hotel delati izpit (okrog leta 1995). Veliko je bilo politike, nekaj predpisov, kar je ok, v glavnem iz gradbene stroke, kar za mene strojnika ni bilo dosti uporabno. Sem bil na nekaj predavanjih, kjer so bili predavatelji iz IZS, v glavnem vsi v penziji in po miselnosti iz prejšnjega sistema. Ravno tedaj so se dosti ukvarjali sami s seboj in ni bilo jasno, kakšna pooblastila bi imel! Tajnica, ki se je oglašala na telefon, je na vprašanja odgovarjala v smislu "ne vem", "moram se pozanimati", "pokličite jutri", . . . Po tedanjih izkušnjah jih ne morem pohvaliti, dobil sem občutek da so sami sebi namen.
Kako je pa sedaj se pa pozanimaj, pa če še kdo opiše sedanja stanje.

LP

telexdell ::

Strokovni izpit pomeni, da lahko samostojno opravljaš dela in naloge. Sam izpit zajema: poznavanje zakonov, predpisov, standardov... in praktično nalogo, katera je običajno projekt iz področja tvojega dela. Odvisno od stopnje izobrazbe potrebuješ od 2 do 10 let delovnih izkušenj na delih iz svoje stroke (sem to delal pred nekaj desetletji, za najnovejše podatke se obrni na inženirsko zbornico).
Če boš delal na področju gradnje objektov (projektiranje, vodja projektov, odgovorni vodja del, nadzor...) potem je strokovni izpit in vpis v inženirsko zbornico celo nujen. Torej se ti s strokovnim izpitom razširi obseg del, katere lahko opravljaš. Večji kot je obseg del, lažje najdeš službo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

killa bee ::

jst sm elektrotehnik in delal pri delodajalcu, se mi zdi da s to izobrazbo se kar splača naresti ta izpit? Kdo ti pa pove če je tvoje delo "ta pravo" za potrebne izkušnje?

Krigl ::

delodajalec poda izjavo, da si delal na projektih, nad teboj so pa bdeli sodelavci, ki so že odgovorni projektanti.

delovne izkušnje so odvisne od tega kakšno izobrazbo imaš. UNI rabi manj delovnih izkušenj kot VSŠ.

V SLO boš morda prej dobil službo če si odgovorni projektant, pri plači se pa ponavadi ne pozna kaj dosti

tu je vse lepo napisano:

http://www.izs.si/strokovni-izpiti/po-z...

lp

killa bee ::

Aha, kaj pa če pri nas v podjetju nihče še ni odgovorni projektant? A je potem sploh možno it na izpit?

fikus_ ::

Ja je možno, pa če te rabijo, ti bodo še financirali izpit.

killa bee ::

Kok je pa pomembno to kaj ti delaš v tem podjetju? Oziroma kakšne izkušnje moraš dobiti v petih letih? A je važno kakšne so te izkušnje oz. kaj delaš teh pet let?

Krigl ::

tako kot je navada v naši preljubi SLO, ti lahko 5 let kuhaš kavo pa prazniš kante za smeti, važno da ti nekdo podpiše da si delal na projektih, pa na parih projektih moraš biti napisan kot sodelavec (mislim da se zahteva seznam projektov na katerih si delal). zadeve se zakomplicirajo ko dobiš v okviru strokovnega izpita mentorja pa ti ta da konkreten projekt za obdelati. Potem so pa še štirje izpiti za opraviti

comp007 ::

Za pristop na osnovni izpit projektive ali vodenja del potrebuješ pri VS programu 5 let delovnih izkušenj (iz področja opravljanja izpita) po diplomi, pri UNI 3 leta, izpit za projektivo/vodenje del zahtevnih objektov pa pridobiš po dodatnih dveh letih dela na tem področju, s tem da diplomanti prve bolonjske stopnje ne glede na delovne izkušnje ne morejo projektirati/revidirati zahtevnih objektov.
Glede zaposljivosti bi rekel da pridobiš z izpitom dodatne opcije, si zvišaš ceno in se ga splača opravit, tukaj pa je več informacij o pristopu na izpit in dokazovanju opravljenega dela: http://www.izs.si/strokovni-izpiti/po-z...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

plača začetnika inžinerja elektrotehnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9618089 (3280) jure116
»

Strokovni izpit gradbeništvo - SLO in tujina (magisterij ali služba)

Oddelek: Šola
81969 (1753) nejcek74
»

Ustanovitev s.p

Oddelek: Loža
347019 (4894) BaToCarx
»

dela za elektrotehnika - Energetik

Oddelek: Loža
134719 (3989) killa bee
»

Študentsko delo ali hitra diploma

Oddelek: Loža
407493 (5597) Tomi

Več podobnih tem