» »

Fujitsujev prenosnik, ki skenira dlani

Fujitsujev prenosnik, ki skenira dlani

TechWeek Europe - Vajeni smo že prenosnih računalnikov, ki omogočajo prijavo oziroma ugotavljanje istovetnosti uporabnika iz njegovega prstnega odtisa. Ker je ta sistem mogoče pretentati, pa tu ne mislimo le na filmsko sekanje prstov, ampak na razne fizične artefakte, kot so odlitki, ali povsem matematične napade (programska oprema prstni odtis preračuna v številke), je Fujitsu izdal prenosnik, ki skenira dlan.

Na prvi pogled Fujitsu Celsius H730 ni nič posebnega. Ima 15-palčni zaslon, dvojedrni procesor Intel Core i7 s 3,8 GHz, grafično kartico Nvidia Kepler in SSD ali hibridni disk ter do 32 GB pomnilnika, odvisno od konfiguracije. Tipkovnica je odporna na polivanje, disk pa na padce zaradi tehnologije ShockSensor, ki verjetno zazna prosti pad in ga ugasne, preden pade na tla.

Omenjamo ga zaradi Fujitsujeve tehnologije PalmSecure, ki omogoča zaznavo vzorca ven in kapilar na dlani. Dlan namreč položimo na prenosnik, ki jo potem osvetli s svetlobo v bližnjem IR-delu spektra. Deoksigenirani hemoglobin v venah močneje absorbira, zato se na odsevu vene pokažejo kot temne lise. Vgrajene kamere zaznajo odbito svetlobo, kar omogoča identifikacijo uporabnika. Ta je natančna z zanesljivostjo 1:1,2 milijona.

Prenosnik bo v Evropi na voljo še pred božičem in bo stal okrog 1400 evrov. Še to: proizvajalec pravi, da če vam odrežejo dlan in se z njo poizkusijo prijaviti, to ne bo delovalo, ker v njej ne bo dovolj krvi. Seveda vam to nič ne pomaga, če vam grozijo, da vam bodo dlan odrezali, če se ne prijavite.

13 komentarjev

MrStein ::

tehnologije ShockSensor, ki verjetno zazna prosti pad in ga ugasne, preden pade na tla.

Verjetno?
Ta feature obstaja že ne vem koliko let. A še vedno ne vemo, kako deluje?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Apofis ::

Najbrž kak pospeŠkometer?

FlyingBee ::

retorično vprašanje ne zahteva odgovora, še posebej ne v obliki še enega vprašanja LOL

Zgodovina sprememb…

Phantomeye ::

Še to: proizvajalec pravi, da če vam odrežejo dlan in se z njo poizkusijo prijaviti, to ne bo delovalo, ker v njej ne bo dovolj krvi. Seveda vam to nič ne pomaga, če vam grozijo, da vam bodo dlan odrezali, če se ne prijavite


To be fair, če si oseba, za katero obstaja verjetnost, da ti bodo grozili s sekanjem rok, boš verjetno poskrbela za top secret podatke na drugačen način.

Zgodovina sprememb…

bobby ::

proizvajalcem je zmanjkalo idej, potem pa take, zame, resitve dajejo, ki jih ljudje ne implementirajo v resitve, poleg tega je to se eden od digitalnih biometricnih podpisov,ki jih vsekakor ne bi nikamor zavestno dajal. Kriptiranje diska za 20+ znaki (najmanj ena velika crka, mala crrka, stevilka in simbol) je vec kot dovolj. V osnovi pa je tako, da se vsaka zascita razbije, vprasanje je samo, koliko casa je na voljo in kaksen hardware. Teoreticno tud opica na pisalni stroj prej al slej napise roman Vojna in mir, ce ima na voljo dovolj casa in resursov.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

FlyingBee ::

no, časovno se omejimo na 3-5 let

Apofis ::

FlyingBee je izjavil:

retorično vprašanje ne zahteva odgovora, še posebej ne v obliki še enega vprašanja LOL

hihi, sam se pa ful dobr (glupo) sliŠi :D

71GA ::

Zanimivo, da skenira vene. To se pa res ne da ponarediti :D

darkotri ::

pač še en prenosnik za prodajo z eno ali dvema funkcijama več, tako kot nov samsung note, galaxy 4, tab 3, apple...dodajo dve stvari, boljši procesor, kanček večji zaslon in ovcam rečejo...to je to, zdaj pa lahko mobitel uporabljate za gledanje TV, neverjeten HD zaslon (bla, bla, bla), še ena markeinša poteza pač.
darko

Seljak ::

15 palčni zaslon 8-O

Sheteentz ::

bobby je izjavil:

Teoreticno tud opica na pisalni stroj prej al slej napise roman Vojna in mir, ce ima na voljo dovolj casa in resursov.


teoretično rabiš vsaj 17 opic, resurse ranga bdp-ja manjše afriške državice in ene par sto milijard let. ampak vseeno je stvar, kot si napisal, teoretično možna.

FlyingBee ::

vse je možno, tako da me prav zanima ali je 100,00% nemogoče prebiti to zaščito

drugače pa v neskončnosti je možno prav vse, če si dovolimo opisati recimo razširnost vesolja z: tako veliko je, da verjetno obstaja točno enak planet Zemlja v istem času z istim slo-tech pametnjakoviči

CaqKa ::

tale novica je kategorizirana kot modifikacije?
naj nekdo piscu novice prosim razloži v kakšnem smislu so modifikacije mišljene na slotechu...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LG G8 vas prepozna po venah

Oddelek: Novice / Android
74341 (2304) MrStein
»

Fujitsujev prenosnik, ki skenira dlani

Oddelek: Novice / Modifikacije
135616 (3528) CaqKa
»

Japonci bodo plačevali s prstnimi odtisi

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
374194 (2894) oemdzi
»

Čip v dlani namesto ključa

Oddelek: Znanost in tehnologija
282184 (1595) Pyr0Beast
»

Microsoftova nova strojna oprema

Oddelek: Novice / Ostale najave
142401 (2401) darkolord

Več podobnih tem