»

LG G8 vas prepozna po venah

Slo-Tech - Biometrika je že dodobra zakorakala med pametne telefone, ki se ne odklepajo več le s prstnimi odtisi, temveč tudi s prepoznavanjem obraza. LG pa je šel še korak dlje in predstavil telefon, ki nas prepozna po vzorcu ven. LG G8 ThinQ za odklep prebere vzorec ven na dlani, kar so v podjetju poimenovali Hand ID. V osnovi gre za podoben koncept kot pri prepoznavanju obraza, le da naj bi bilo sistem bistveno teže pretentati.

Telefon ima posebno kamero za IR, ki zazna vzorec ven v dlani. Druga, 3-D kamera (ToF - time of light) pa prepozna obliko, debelino in druge značilnosti dlani. V praksi to poteka tako, da telefonu približamo dlan nad kamero za selfije, pa se bo odklenil. Prvi preizkusi kažejo, da je...

7 komentarjev

E-bančništvo z bralnikom prepleta ven na prstu

Guardian - Britanski Barclays za svoje komitente pripravlja nov način preverjanja istovetnosti pri uporabi e-bančništva. Medtem ko doslej večina bank uporablja certifikate, kalkulatorje enkratnih kod za vstop, pošiljanje kode na mobilne telefone ali sezname PIN-kod, želi Barclays postopek poenostaviti z biometrijo. Odčitavali bodo vzorec prepleta ven pod blazinicami na uporabnikovem prstu.

V sodelovanju s Hitachijem so razvili napravo VeinID, ki je v velikosti žogice za tenis in jo uporabnik postavi na mizo. Enota vstavljen prst presvetli s svetlobo...

25 komentarjev

Samsung Galaxy S5 neodporen na star trik odlitka prstnih odtisov

The Register - Tudi Samsungov najnovejši pametni telefon Galaxy S5 je povsem neodporen na napad z odlitkom prstnega odtisa, s katerim so v nemškem CCC lani uspeli zlomiti Applovo zaščito TouchID. Ne le da se Samsung ni naučil ničesar, preskočili so tudi nekaj varnostnih praks, ki jih konkurenca vendarle uporablja.

Problem biometričnih podatkov je, da predstavljajo kompromis med praktičnostjo varnostjo. Medtem ko pri vsakdanjih aktivnostih svojega gesla ne delite naokoli, svoje prstne odtise nenadzorovano puščate po svetu. In medtem ko se pri zasliševanju lahko vsaj nekaj časa izgovarjate, da se gesla ne spomnite, prstnih odtisov ne morete skriti ali pozabiti.

Applov TouchID so lani uspeli zlomiti v manj kot 48 urah po izidu, zato bi pričakovali, da...

10 komentarjev

Fujitsujev prenosnik, ki skenira dlani

TechWeek Europe - Vajeni smo že prenosnih računalnikov, ki omogočajo prijavo oziroma ugotavljanje istovetnosti uporabnika iz njegovega prstnega odtisa. Ker je ta sistem mogoče pretentati, pa tu ne mislimo le na filmsko sekanje prstov, ampak na razne fizične artefakte, kot so odlitki, ali povsem matematične napade (programska oprema prstni odtis preračuna v številke), je Fujitsu izdal prenosnik, ki skenira dlan.

Na prvi pogled Fujitsu Celsius H730 ni nič posebnega. Ima 15-palčni zaslon, dvojedrni procesor Intel Core i7 s 3,8 GHz, grafično kartico Nvidia Kepler in SSD ali hibridni disk ter do 32 GB pomnilnika, odvisno od konfiguracije. Tipkovnica je odporna na polivanje, disk pa na padce zaradi...

13 komentarjev

Zlomljena "zaščita" iPhona 5S na podlagi prstnih odtisov

ccc.de - Nemška hekerska skupnost Chaos Computer Club je objavila novico, da je razbila varnostno funkcijo iPhona 5S, ki za odklep telefona uporabi do 5 različnih prstov oz. njihovih prstnih odtisov. TouchID, kakor je marketinško ime funkcije, je med drugim sposoben prepoznati tudi šapje odtise vaše mačke.

Za razbitje so uporabili enostavno metodo: z visoko ločljivostjo so fotografirali na stekleni površini odtisnjen prstni odtis, ga s programom za obdelavo slik prečistili in ga z laserskim tiskalnikom natisnili na folijo. Natisnjeno teksturo odtisa so zatem premazali z lateksom (dobro deluje tudi Mekol), da so dobili relief odtisa, ki so ga potem lahko odstranili s folije in enostavno uporabili na senzorju. Edina novost, ki pa je po navedbah CCC ni bilo težko premagati, je zgolj višja resolucija senzorja.

Ob tem se poraja vprašanje: ali lahko sploh kar koli zavarujemo na ta način, kakor nas učijo razni holivudski filmi, kjer imajo zlikovci svoj sef zavarovan s prstnim odtisom?

Prstnega...

23 komentarjev

Guardian Project za večjo zasebnost in anonimnost uporabnikov mobilnih telefonov

Gibberbot

Slo-Tech - Sodobni pametni telefoni so sicer zelo uporabne napravice, vendar pa je na njih bistveno slabše poskrbljeno za zasebnost in anonimnost uporabnikov kot na osebnih računalnikih.

Da bi to izboljšali, je skupina razvijalcev zbranih pod imenom Guardian Project pričela razvijati aplikacije ter odprtokodno strojno programsko opremo...

3 komentarji

Sony ima rešitev za sekanje prstov

Techdirt - Čitalec prstnih odtisov je v zadnjih letih vedno bolj popularna oblika zaščite računalniškega sistema. Običajni uporabniki ga uporabljamo predvsem zaradi kul faktorja (ženske ljubijo tajne agente), poslovneži pa imajo pogosto na svojih trdih diskih dejansko obilico zaupnih podatkov, za katere bi konkurenčna podjetja ubijala. Ali pa vsaj sekala prste, kar je odlična rešitev za dostop do računalnika, če se njegov lastnik s tem ne strinja najbolj. Sony se je odločil, da bo tovrstnemu mafijskemu početju naredil konec. Za ta namen so razvili čitalec prstnih odtisov, ki pri skeniranju naredi podrobno sliko kapilar v konici prsta, kar pa je možno zgolj in samo, če se skozi njih pretaka kri.

Izvorna novica.

Zbiranje zaupnih podatkov bo po novem tako zahtevalo malce več potrpežljivosti, saj bo direktorje treba na gobec, dokler ne bodo pripravljeni opraviti potega s prstom po senzorju.

18 komentarjev

Novi Thinkpadi s kriptiranimi diski

InternetNews -

Podjetje Lenovo se je glede na občutljivo naravo podatkov določenega deleža njihovih strank odločilo, da bodo izdali serijo svojih ThinkPad prenosnikov, ki bodo imeli podatke na disku zakriptirane.

Za kriptiranje podatkov shranjenih na disku uporabljajo Ultimacov SafeGuard Easy 4.30. Dostop do teh podatkov dobi uporabnik komaj po tistem, ko se prenosniku predstavi s pomočjo prstnega odtisa. Prijava se zgodi še pred začetkom zaganjanja operacijskega sistema, kar bi naj preprečilo morebitno "pohekanje" podatkov.

Pri Lenovo trdijo, da do datotek ni mogoče dostopiti niti, če je disk odstranjen iz prenosnika in priključen na drugi sistem.

Podrobneje na InternetNews.

15 komentarjev

Prstni odtisi so koristna stvar

Dan's DATA - Izredno zanimiva napravica, ki skenira vaš prstni odtis in vam s tem na primer odklene vrata ali vas spusti v varovano območje (kot 100x videno v filmih), si je priborila mesto tudi na namizjih običajnih računalniških uporabnikov.

Kaj zadeva pravzaprav počne? V WindowsihXP lahko zamenja geslo na prijavnem zaslonu. Enostavno izberete uporabnika in na napravi pustite svoj prstni odtis. Gonilniki in programje vas spusti naprej. Naslednja stvar je recimo menjavanje uporabnikov. Neka druga oseba, ki ima prav tako narejen svoj "račun" na računalu, pritisne prst na napravico in Okna se odprejo v njegovem okolju in uporabniških nastavitvah.

Je ta nova USB pogruntavščina uporabna? Se jo...

4 komentarji