» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
309 / 312
»»

Malidelničar ::

pujsekpepe: jaz imam od cel kup pozicij trenutno samo 2 v katere bi dodajal, pogojno 3. Pa še za ti dve bi morda dodal raje, če bi bile še nižje.

Plus imam ogledano eno potencialno pozicijo, ki se kar noče in noče spustiti pod mejo, pod katero bi vstopil in odlašam in odlašam.

A se vam zdi, da si preveč fiksno postavljam meje za DCA in z čakanjem delam večjo potencialno izgubo? Ker tako lahko čakam še nekaj mesecev, pol leta, leto ....

Je bolje reči, jebat ga vstopim not vseeno .... ? Kakšen pristop imate vi glede teh "skušnjav"?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

pujsekpepe ::

Noben nima odgovorov na tvoje vprasanja kdaj bo pocl.
Sej ni samo ww u podnu tud recimo nike je u kurcu. Samo tech sektor se pumpa.
Katere pozicije imas odprte?
Btw js cakam s fiatom na banki pa mi je vseeno ce kaka delnica naredi 5-10% v tednu ali dnevu.
Hocem likvidnost in nakup po dobrih cenah

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

pujsekpepe - Različne, trenutno sem overweight pharma in energy (nafta).

Od tech-a (Mag7) imam samo še majhen delež % portfelja v eni delnici, GOOGL pa sem prodal pred časom s plusom. Ob nižjih valuacijah bi vstopil nazaj v teh, ta zadnji rally po 2008 in predvsem po 2020 sem pa zamudil in ne silim notri.

Zaradi rasti LJSE mi je gor navpično odbilo SLO delnice (50% portfelja), imam pa potem še kar veliko v U.S., želim pa pojačati EU pozicije in tu iščem priložnosti. Cilj je dolgoročno 30% SLO, 30% ZDA, 30% Evropa, 10% Azija.

Sem pa kdaj tudi pragmatičen - recimo imel sem in želel imeti dolgoročno kot hedge rudarja zlata (NEM) ampak mi ga je ob tej krizi tako močno parabolično odbilo gor, da sem ga bil prisiljen prodati da sem unovčil profit.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

gruntfürmich ::

to že beremo 4 leta...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

energetik ::

Kaj se danes dogaja, da vse strmoglavlja? Berem novice, pa nič takega. Koreja že 10% dol danes.
Samo healthcare in staples so v plusu...
vires in numeris

Nic. Vse bo raslo v neskoncnost. No place ne:8)
Tako pravijo tu

Musashi ::

SK Hynix report da zmanjšuje proizvodnjo ai čipov in usmerja v dram. -13%. Je pa šla Koreja tolk parabolično gor da je prav vsak razlog dovolj za unovčevanje dobičkov.

Daytraderji so res patetični, da zaradi takih zadev prodajajo.
No, jaz sem 2 tedna nazaj pobral iz Koreje ves vložek in pustil samo profit, ki je bil preko 100%... Zgleda še pravi čas.

Sicer pa, SPCX se počasi že spušča proti izklicni ceni :D
vires in numeris

Pri takšnih skokih niso tolk day traderji odločilni. Momentum traderji povzročijo takšne skoke...

Okapi ::

Tu deluje kvečjemu teorija kaosa, ali pa Heisenbergovo načelo nedoločenosti;)

Prejšnji teden so Krko kupovali po 264, danes je pa 158. Poslovanje podjetja se v tem času ni spremenilo popolnoma nič. Oziroma je kvečjemu malce zraslo, ker je trend poslovanja ves čas pozitiven.

kamiKaZaA ::

Okapi je izjavil:

Prejšnji teden so Krko kupovali po 264, danes je pa 158. Poslovanje podjetja se v tem času ni spremenilo popolnoma nič. Oziroma je kvečjemu malce zraslo, ker je trend poslovanja ves čas pozitiven.

Kje se da kupiti Krko za 158€? :)

Grem takoj v akcijo in se danes upokojim, ko izpeljem arbitražo s temi delnicami.

Ups, 258;-)

Okapi je izjavil:

Ampak inflacije in printanje se je spremenilo

kamiKaZaA ::

Okapi je izjavil:

Ups, 258;-)

Ni panike. Vemo. ;)

dronyx ::

energetik je izjavil:

Kaj se danes dogaja, da vse strmoglavlja? Berem novice, pa nič takega. Koreja že 10% dol danes.
Samo healthcare in staples so v plusu...

Nič posebnega. Vrednotenja so danes tako zelo ekstremna da so vsi živčni, kdaj se začne tole podirat in takrat če ne boš dosti hiter, se lahko obrišeš pod nosom za nerealizirane profite. Polprevodniki in AI tudi če bi padlo za 50%, še vedno ne bodo poceni. SPCX je pa sploh absurd. Naivnim ljudem prodajat data centre v vesolju, pri čemer zamolčiš vse probleme, ki so s tem povezani, je zame nateg. Rudniki zlata na Jupitrovih lunah pa niso niti za debato ob pivu. Pri teh 10 letnih ciklih je zanimivo meni to, da ti cikli so ravno tako dolgi, da ljudje v tem času vse pozabijo in so ponovno prepričani, da bo tokrat vse drugače. ;)

I HATE YOU ELON MUSK I HATE YOU SPACEX I HATE YOU I HATE YOU I HATE YOO I HATE
EVERYONE SAID IT WAS GOING TO THE MOON SO I PUT 18K INTO CALLS
THAT WAS MY LIFE SAVINGS AND THE MONEY I WAS GOING TO USE FOR COLLEGE I DONT KNOW WHATCTO DO ANYMORE
vir X

Upam da je to zajebancija. Delnica SPCX bi bila zelo draga, če bi bila cena 30$. :))

Jaz teh ljudi več ne razumem. Delnice niso nekaj čisto imaginarnega, kot bitcoin. V ozadju podjetji so finančni rezultati, kazalniki itd. Če bi ti nekdo recimo 5 let starega Cliota prodajal za 200k€ se vprašaš - WTF!? Pri SPCX pa...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

karafeka ::

Če je pa samo 20% spcx vezano na vesolje, vse ostalo pe ja xAI. Zakaj potem pada???

dronyx je izjavil:

I HATE YOU ELON MUSK I HATE YOU SPACEX I HATE YOU I HATE YOU I HATE YOO I HATE
EVERYONE SAID IT WAS GOING TO THE MOON SO I PUT 18K INTO CALLS
THAT WAS MY LIFE SAVINGS AND THE MONEY I WAS GOING TO USE FOR COLLEGE I DONT KNOW WHATCTO DO ANYMORE
vir X

Upam da je to zajebancija. Delnica SPCX bi bila zelo draga, če bi bila cena 30$. :))

Jaz teh ljudi več ne razumem. Delnice niso nekaj čisto imaginarnega, kot bitcoin. V ozadju podjetji so finančni rezultati, kazalniki itd. Če bi ti nekdo recimo 5 let starega Cliota prodajal za 200kEUR se vprašaš - WTF!? Pri SPCX pa...

Ravno to je glavni problem špekulativnega kapitalizma. Ko na delnice ne gledaš več kot na solastnišvo podjetja, kjer ti je najbolj pomembna soudeležba pri dobičku, torej redne, primerno visoke in zanesljive dividende.

Večina sedaj na delnice gleda kot na srečko pri loteriji, ali na športno napoved. Na gospodarske kazalnike podjetja gledajo kvečjemu v smislu, kot gledaš na trenutno formo ali poškodbe igralcev pri športni napovedi. Bistveno bolj kot dejanski gospodarski kazalniki pa so igralcem na borzni loteriji pomembne obljube neke oddaljene prihodnosti. Ki so v veliki večini primerov pretirane in se praktično nikoli ne uresničijo v celoti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Kako pa pa lahko dandanes še kako drugače gledaš na delnice kot na en loto?
En trump ali musk spusti twit in gre gor xxxx% . Ali pa Janša dvigne marže. Da se bo kaj takega zgodilo vedo vnaprej samo posvečeni in interni na visokih položajih. Navadna raja dobi informacijo šele ko se stvar zgodi, potem je pa že sell the news.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

Če niste daytrejdarji pa mogoče delajte tako kot vam predlagajo prav vsi, ki se z borzo profesionalno ukvarjajo. Vlagajte na 10 let plus in to v ETFe, ne pa loviti dnevne premike v posameznih delnicah. Če pa to počnete pa ne jokat, pač igrate mal rigged loterijo.

karafeka je izjavil:

Če je pa samo 20% spcx vezano na vesolje, vse ostalo pe ja xAI. Zakaj potem pada???

To sem že večkrat napisal. Neke revolucionarne reči, ki jih bo verjetno AI v prihodnosti morda res omogočala in bodo spremenile marsikaj, so oddaljene še leta, lahko desetletja ali še več. Verjetnost, da preden začne AI res ustvarjati omembe vredne dobičke pride do kakšnega hujšega zloma ali nove finančne krize je velika. To vse skupaj je izjemno evforično po moje, sploh kar se tiče vrednotenj teh podjetji.

iKst_ ::

Musashi je izjavil:

Če niste daytrejdarji pa mogoče delajte tako kot vam predlagajo prav vsi, ki se z borzo profesionalno ukvarjajo. Vlagajte na 10 let plus in to v ETFe, ne pa loviti dnevne premike v posameznih delnicah. Če pa to počnete pa ne jokat, pač igrate mal rigged loterijo.

Ampak, kako bom z DCAjanjem v sklade čez noč kupil Lambota?

Musashi je izjavil:

Jaz si ne morem predstavljat, da bi vložil vseh 20.000€ in bi mi čez noč padlo za 2 jurja. Potem pa pride nekdo in reče, da je to tek na dolge proge, in drug dan pade še enkrat tolk. Potem pa traja 5 let, da prideš spet na nulo.

karafeka je izjavil:

Musashi je izjavil:

Jaz si ne morem predstavljat, da bi vložil vseh 20.000€ in bi mi čez noč padlo za 2 jurja. Potem pa pride nekdo in reče, da je to tek na dolge proge, in drug dan pade še enkrat tolk. Potem pa traja 5 let, da prideš spet na nulo.

delnice niso zate. No al pa so, najdi svojo nišo, mogoče pa boš super day trejder, mogoče swing. Ampak če nisi pripravljen izgubit 20% ali pa tudi več pri posameznem trejdu delnice pač niso zate. Nismo vsi za vse.

Pri day tradenju moraš bit ko Tom Cruise v Top gunu, don't think, just do. Če samo sekundo predolgo premišljuješ, ali bi ali ne bi, si že zamudil.
Da ne omenjam, da lahko to postane težka odvisnost, in ne moreš nehat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

gfus ::

karafeka je izjavil:

Musashi je izjavil:

če bi pred dnevi vložil 20 jurjev v bloom energy bi zaslužil v parih dneh 6 jurjev. snažilke za to garajo celo leto.

HHAHA, povej kam naj vložim danes, da bom v parih dneh dobil 6 jurjev.

delavec44 ::

Na črno imaš enih 48% šanse.

Minimalna plača je drugače jurja neto. Tako da garajo pol leta recimo.

ripmork ::

Še kdo dodaja v MSFT, META? Kar nekaj softverskih podjetij je trenutno podcenjenih (P/E precej pod povprečjem zadnjih nekaj let). Visok Capex zgleda plaši investorje...

Kakšno je kaj mnenje okoli zlata in plemenitih kovin? Trenutno je kar padlo, lahko pa seveda še bolj.... oziroma se lahko spet zgodi preobrat, ko bo ob porastu inlfacije kapital poletel v kovine.
Kolikor vem, centralne banke globalno vedno raje namesto ameriških obveznic kupujejo zlato.

gruntfürmich ::

ni tako kritično kot je izgledalo v premarket.:'(

sem vedel da denar nima kam za iti; vedno gre nazaj v delnice. dandanes je to še bolj izrazito.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

ExOrcisT21 ::

karafeka je izjavil:

Musashi je izjavil:

Jaz sem leta 2013 vlagal v Luko Koper in nabavljal delnice po 7 eur, danes so 107 eur in še kr držim.

denabiker ::

Imam tak občutek, da smo pred bližnjim zlomom, ker vse tako brutalno raste, tako napihjene delnice tehnoloških podjetij, ljudje masovno vlagajo denar, podobno se je dogajalo leta tam 2005, 2006, 2007, vse je brutalno rastlo, naši skladi so takrat dobivali milijone na dan, je en rekel, ko je bil zaposlen v družbi za uipravljanje skladov, navadni folk je nosil na sto tisoče eurov za tudi balkanske sklade, bolj premožni po milijone, nato na BUM, zlom, rekordi v izgubah so tudi bili po -95%. Takrat se spomnim, je bilo kar nekaj samomorov in živčnih zlomov. No imam tudi znance, kateri so rekli nikoli več ne grem na borzo in pika,ko so skoraj vse izgubili, no ravno ti sedaj masovno spet vlagajo in spet velike denarje po 200, 300 jurjev.

musicfreak ::

danes je pomembnen dan za tehnoloski sektor, bomo videli kaj bodo povedali pri micronu zvecer. vceraj je bla lepa korekcija. upam da bo spet padlo kakih 15 procentov kjub odlicnim rezultatom, enako kot zadnjih par earnings reportov. to so lepe priloznosti za nakup.

Utk ::

That's the spirit!

enavlaka ::

The Wall Street crash of 2029, also known as the Greatest most beautiful Crash, was a major stock market crash in the United States which began in October 2029 with a sharp decline in prices on the New York Stock Exchange (NYSE). It triggered a rapid erosion of confidence in the U.S. banking system and marked what would later cascade into the worldwide Great Depression that lasted until the United States entered into World War III on December 8, 2041, making it the most devastating crash in the country's history.

enavlaka je izjavil:

The Wall Street crash of 2029, also known as the Greatest most beautiful Crash, was a major stock market crash in the United States which began in October 2029 with a sharp decline in prices on the New York Stock Exchange (NYSE). It triggered a rapid erosion of confidence in the U.S. banking system and marked what would later cascade into the worldwide Great Depression that lasted until the United States entered into World War III on December 8, 2041, making it the most devastating crash in the country's history.

Nekaterim se že močno kisa??

GregiB ::

denabiker je izjavil:

Imam tak občutek, da smo pred bližnjim zlomom, ker vse tako brutalno raste, tako napihjene delnice tehnoloških podjetij, ljudje masovno vlagajo denar, podobno se je dogajalo leta tam 2005, 2006, 2007, vse je brutalno rastlo, naši skladi so takrat dobivali milijone na dan, je en rekel, ko je bil zaposlen v družbi za uipravljanje skladov, navadni folk je nosil na sto tisoče eurov za tudi balkanske sklade, bolj premožni po milijone, nato na BUM, zlom, rekordi v izgubah so tudi bili po -95%. Takrat se spomnim, je bilo kar nekaj samomorov in živčnih zlomov. No imam tudi znance, kateri so rekli nikoli več ne grem na borzo in pika,ko so skoraj vse izgubili, no ravno ti sedaj masovno spet vlagajo in spet velike denarje po 200, 300 jurjev.

Dow Jones je bil na dan začetka zloma (torej high ob začetku padca, septembra 2007) 14.036 pik, prav zdaj je točno 52.000 pik. 270,5% v 19 letih, oz. 19,2% letno... Kaj bo ob naslednjem zlomu drugače?
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

denabiker je izjavil:

Če redno mesečno DCA, to le pomeni da boš dobil več mesecev ali let nižje cene in več robe za svoj denar. Če 10 let boš pa še vedno v močnem plusu.
vires in numeris

malo me skrbi edino situacija pri googlu, dva vodilna inzenirja sta dala odpoved in sla k open ai in anthropicu

https://www.searchenginejournal.com/goo...

musicfreak je izjavil:

malo me skrbi edino situacija pri googlu, dva vodilna inzenirja sta dala odpoved in sla k open ai in anthropicu

Kaj ima to veze s čimerkoli. Google ima neomejeno keša dela ima dejansko produkte in ne samo AI.

J.McLane ::

AI tehnologja je postala splošno znanje, vsak to lahko integrira in vsi modeli delujejo zelo podobno. Glavne razlike nastanejo zaradi podatkov za treniranje in integracije v vsakdanje življenje. Tu ima Google ekosistem, ki mu ni para, vedo vse o svojih uporabnikih, kar je po eni strani strašljivo, po drugi pa lahko ponudijo edinstveno izkušnjo osebnega asistenta, ki ima podatke iz gmaila, koledarja, slik...

Konkurent je Apple, ki sploh nima svojega modela AI, pa ga to ne bo nikakor zaviralo, ker ima podatke, ki jih uporabniki niso zaupali drugemu.

Tehnologija je razvita, sedaj smo v fazi ko bomo dobili plačljive produkte in uporabniki bodo to mastno plačevali, ker so dobili vpogled kaj vse tehnologija zmore in ne bodo mogli živeti brez tega.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

• spremenil: J.McLane ()

Menda na Korejski borzi vlada popolna manija. Ljudje najemajo kredite, da kupujejo delnice. :)

pujsekpepe je izjavil:

musicfreak je izjavil:

Kaj ima to veze s čimerkoli. Google ima neomejeno keša dela ima dejansko produkte in ne samo AI.

inzenirji nimajo zastonj 2 milijona place. poglej kdo je danes najpomembnejsi v Formuli 1, inzenirji, dizajnerji, ne pa dirkaci. kdor pravi da AI in razvoj njega ni pomemben za prihodnost dela enako napako kot evropa, ki se je delala norca iz kitajcev in njihove kvalitete in nekateri se sedaj govorijo o kitajskih jajcih o njihovih avtih.

A si to ziher, da mehaniki dobivajo večje plače kot dirkači v F1?

musicfreak je izjavil:

pujsekpepe je izjavil:

musicfreak je izjavil:

inzenirji nimajo zastonj 2 milijona place. poglej kdo je danes najpomembnejsi v Formuli 1, inzenirji, dizajnerji, ne pa dirkaci. kdor pravi da AI in razvoj njega ni pomemben za prihodnost dela enako napako kot evropa, ki se je delala norca iz kitajcev in njihove kvalitete in nekateri se sedaj govorijo o kitajskih jajcih o njihovih avtih.

Samo ti pišeš neumnosti kot da bo google zdaj zdaj propadel. Ti povem da ne bo. Anthropic in open AI mu enostavno ne moreta konkurirati. Google bo preživel za druga dva nisem prepričan.

dronyx je izjavil:

Menda na Korejski borzi vlada popolna manija. Ljudje najemajo kredite, da kupujejo delnice. :)

Ne samo to, gre še bolj daleč:
In South Korea, a surge in "debt-fueled investing"—colloquialized as bito (빚투)—has driven many unemployed individuals and students to take out loans to buy stocks. Driven by FOMO (fear of missing out) and wealth inequality, younger Koreans are turning to margin loans and overdraft accounts to chase rapid gains, raising concerns among financial authorities

Prišel bo čas ko bo cash king again.

Zgodovina sprememb…

za Južno Korejo sem nekje prebral da razmišljajo, da bi uvedli davek na nerealizirana dobičke, kot ga pozna Nizozemska. To je brutalen davek, saj plačaš, tudi če nič ne prodaš. Zna biti še zabavno, čeprav Južna Koreja verjetno ni tako problematična, kot Japonska. Za Japonsko vem da lahko zamaje tudi svetovne finance.

To bojo uvedli vsepovsod, še posebej pa v EU.

Velki ::

dronyx je izjavil:

za Južno Korejo sem nekje prebral da razmišljajo, da bi uvedli davek na nerealizirana dobičke, kot ga pozna Nizozemska. To je brutalen davek, saj plačaš, tudi če nič ne prodaš. Zna biti še zabavno, čeprav Južna Koreja verjetno ni tako problematična, kot Japonska. Za Japonsko vem da lahko zamaje tudi svetovne finance.

Sam ti si pa res negativec, nekako se ti napovedi nočejo in nočejo uresničiti. Saj imaš isto razmišljanje kot jaz, hotel bi pošten svet. Samo prej kot se sprijazniš da nič od tega kar ti predlagaš ali pa napoveduješ (crashi) eliti vsaj trenutno ne koristi prej te bo kdo jemal resno. Trenutno vse poteka tako da vedno večji procent prebivalstva živi iz meseca v mesec, hkrati pa jih je vedno več nesramno bogatih. Morda pa je ravno to plan elite da se čim več časa to stanje vleče in napihuje in bodo kar naenkrat rekli opala sedaj pa dovolj in bo res nek crash pa bodo zjebali še te. Pustimo se presenetiti 8-)

J.McLane ::

V crashu (delniški, finančni, gospodarski) vedno najbolj najebejo "navadni" ljudje, tista elita živi normalno dalej, čeprav izgubijo tiste imaginarne milijarde ali neke nepremičnine v katerih itak niso nikoli stanovali.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

denabiker je izjavil:

ce prodas z izgubo si si sam kriv. ce si v minusu je pac treba cakat. govorim o etfih
««
309 / 312
»»