Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
Velki ::
V crashu (delniški, finančni, gospodarski) vedno najbolj najebejo "navadni" ljudje, tista elita živi normalno dalej, čeprav izgubijo tiste imaginarne milijarde ali neke nepremičnine v katerih itak niso nikoli stanovali.
Se ne strinjam navadni ljudje danes dobijo službo za to mižerjo ki se danes ponuja pa magari če vse delnice izpuhtijo v luft. Najbolj bi tokrat nasrkali tisti ki imajo v delnicah par sto tisoč. Ker bi verjetno skupaj crashal tudi nepremičninski trg. Tem miljonarjem bi verjetno čez noč lahko izpuhtelo 3/4 premoženja.
Okapi ::
gen Maister ::
V crashu (delniški, finančni, gospodarski) vedno najbolj najebejo "navadni" ljudje, tista elita živi normalno dalej, čeprav izgubijo tiste imaginarne milijarde ali neke nepremičnine v katerih itak niso nikoli stanovali.
Se ne strinjam navadni ljudje danes dobijo službo za to mižerjo ki se danes ponuja pa magari če vse delnice izpuhtijo v luft. Najbolj bi tokrat nasrkali tisti ki imajo v delnicah par sto tisoč. Ker bi verjetno skupaj crashal tudi nepremičninski trg. Tem miljonarjem bi verjetno čez noč lahko izpuhtelo 3/4 premoženja.
Ja! Sredni sloj! Saj revežem, ki nič nimajo, že tako nimaš kaj pobrati!??
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko
pujsekpepe ::
za Južno Korejo sem nekje prebral da razmišljajo, da bi uvedli davek na nerealizirana dobičke, kot ga pozna Nizozemska. To je brutalen davek, saj plačaš, tudi če nič ne prodaš. Zna biti še zabavno, čeprav Južna Koreja verjetno ni tako problematična, kot Japonska. Za Japonsko vem da lahko zamaje tudi svetovne finance.
Sam ti si pa res negativec, nekako se ti napovedi nočejo in nočejo uresničiti. Saj imaš isto razmišljanje kot jaz, hotel bi pošten svet. Samo prej kot se sprijazniš da nič od tega kar ti predlagaš ali pa napoveduješ (crashi) eliti vsaj trenutno ne koristi prej te bo kdo jemal resno. Trenutno vse poteka tako da vedno večji procent prebivalstva živi iz meseca v mesec, hkrati pa jih je vedno več nesramno bogatih. Morda pa je ravno to plan elite da se čim več časa to stanje vleče in napihuje in bodo kar naenkrat rekli opala sedaj pa dovolj in bo res nek crash pa bodo zjebali še te. Pustimo se presenetiti![]()
No v vsakem primeru bo tist ki zivi iz meseca v mesec nafukal. Bogati ne bodo. Srednji in revni sloj bodo izgubil sluzbe, kreditov ne bo za poplacat kdor bo pa likviden bo pa poceni kupoval. Sej to je blo vedno. Crash pa sigurno bo
Ste me prehitel lol. Mod lahko izbrise moj post.
Js bom pa se vedno s fiatom na banki ostal. Nikol ne ves kdaj bodo ornk popusti
Miljonar ali bogatun danes ni da imas en miljon. Da si srednji sloj rabis med 5-10 miljonov sploh za zda.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pujsekpepe ()

Musashi ::
;) valda bo enkrat crash pujsek, samo na nivo 10k Nasdaq kot je bilo še leta 2023 pa zelo verjetno ne bo padlo. Lahko pade par tisoč, lahko 10k, da bo pa padlo na praktično tretjino pa zeeeelooo verjetno ne. In tolk si ti spušil v samo 3 letih.
me pa malo tale USD rally zadnje tedne preseneča...
me pa malo tale USD rally zadnje tedne preseneča...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Musashi ()
;) valda bo enkrat crash pujsek, samo na nivo 10k Nasdaq kot je bilo še leta 2023 pa zelo verjetno ne bo padlo. Lahko pade par tisoč, lahko 10k, da bo pa padlo na praktično tretjino pa zeeeelooo verjetno ne. In tolk si ti spušil v samo 3 letih.
Ne nisem spusil nic to kar dobivam sedaj nazaj od leta 2021 ko sem vlozil gre direktno na banko. Sure lahko bi kaj kupil naprej pa nisem sam po teh cenah pa tud ne bom. Kolk bo pa padl bomo pa vidl
ma ti o crashu sanjaš že leta...
Skoz bo slo sam gor ane. Js sm skesiral ko sem imel 700% plusa. Pa sem dal v druge stvari ki mi sedaj vozijo fiat. In ti mi bos tu nabijal
Zgodovina sprememb…
denabiker ::
Vem, da določeni balkan še zdaj se ni pobral, marsikaj je čisto propadlo, bili so tudi skladi, katere so enostavno likvidirali, folk je pa imel veliko denarja noter, no pri nas je bilo kar hudo, ko so ljudje jemali velike kredite in vse prihanke dajali v NKBM celo po 27 eur so kupovali, še celo v vrsti so stali, da so lahko kupili. Vlada je rekla, da to je to, za penzijo, kupite folk. Na koncu pa razlastitev. Če to ni afera vseh afer, pa tudi ne vem kaj je. Oni so govorili o stečaju, banka pa je naslednji dan funkcionirala naprej, samo izbrisali so delničarje. Če bi bil stečaj, bi morale iti vse nepremičnine, podjetja itd. v "stečajno maso", pa nič ni šlo. Pa saj se spomnite koliko denarja je bilo samo v nepremičninah, samo za zavarovanje kreditov od podjetij kot so SCT, Vegrad, Primorje, CPM,... so serijsko prevzemali njihova zemljišča in nedokončane projekte, pa kup poslovalnic po celotni Sloveniji, pa upravne stavbe, po polno nekih družb, pa zemljišč še celo v tujini,...tudi na Hrvaškem precej. Smo glih tako kot Ukrajina glede kriminala.
Poglej si delnice ww ali pa nike...Slovenija pa vezana na nemsko avto industrijo. Kaj sele pride… in ti tu blejas
Zgodovina sprememb…

pujsekpepe je izjavil:
Skoz bo slo sam gor ane. Js sm skesiral ko sem imel 700% plusa. Pa sem dal v druge stvari ki mi sedaj vozijo fiat. In ti mi bos tu nabijal
;) lol, zadnja tri leta si spušil enormno. Pa vprašanje če je tvoje pušione že konec ;) ampak ja, enkrat bo crash Kiyosaki. Boš se lahko takrat po prsih tolkel ;)
energetik ::
Če redno mesečno DCA, to le pomeni da boš dobil več mesecev ali let nižje cene in več robe za svoj denar. Če 10 let boš pa še vedno v močnem plusu.
Če si šel pa ravno takrat v penzijo in si načrtoval brezskrbno zapravljanje vloženega denarja, si dobil pa prst v rit.![]()
1. ko greš v FIRE penzijo, so načeloma 50% crashi vračunani. Saj ne prodaš vsega točno na dan nastopa penzije! Prodajaš po delčkih po FIFO, itak pa moraš imeti še rezervo v MMF, magari za 2 leti.
2. že ko vlagaš za FIRE, je to večinoma 15/20/25/30 let po DCA. 50% crash ti papirno premoženje zmanjša, a daaaleč nad začetni vložek.
Vedno dajete neke primere, ko 100% vložka vložiš točno 1 dan pred zlomom borze, nato greš pa v penzijo točno v največji globini recesije in točno takrat hočeš prodati 100% premoženja, kar je absurd.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
pujsekpepe je izjavil:
;) lol, zadnja tri leta si spušil enormno. Pa vprašanje če je tvoje pušione že konec ;) ampak ja, enkrat bo crash Kiyosaki. Boš se lahko takrat po prsih tolkel ;)
Kako sem spusil sej nimam vse v fiatu. Velik delez je v ceglih. A bi mogl po tvoje vsi v delnice metat?
Res pa je da cakam in bom vlagal samo v klrekcijah in ko bodo crashi.
Zgodovina sprememb…

Kaj se zdej ven vlečeš, v vsakem postu že mesece (leta?) nabijaš kako bo padlo da imaš vse v fiatu, zdej pa tststs :)
Leta? Ja bom cakal in kaj k. to tebe briga. Men je vazn da sm likvidn.
Js ne pravm nobenmu kaj nej kup al pa ne
Js ne pravm nobenmu kaj nej kup al pa ne
Zgodovina sprememb…

pujsekpepe je izjavil:
Leta? Ja bom cakal in kaj k. to tebe briga. Men je vazn da sm likvidn.
;), tok te skrbi da mene in forumaše briga da vsak dan vsaj en post napišeš kako bo kreeeeeeeš. ;) Glede na poste bi reku da si ornk likvidn že dopoldne...
ripmork ::
To bojo uvedli vsepovsod, še posebej pa v EU.
Pogoltnim EU birokratom se cedijo sline po kapitalu ljudi, o tem ni dvoma. Zna pa tale (skrajno krivična) obdavčitev nerealiziranih dobičkov udarit nazaj kot bumerang, kot so nekatere države v preteklosti že z ekscesnim nabijanjem davkov na premoženje doživele (so potem spremembe hitro povrnili v prvotno stanje, ko so namesto več pobranih davkov dobili celo občutno manj kot prej, ker je kapital pobegnil ven).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
Okapi ::
Vedno dajete neke primere, ko 100% vložka vložiš točno 1 dan pred zlomom borze, nato greš pa v penzijo točno v največji globini recesije in točno takrat hočeš prodati 100% premoženja, kar je absurd.
Saj ni mišljeno, da obubožaš. Dovolj je, da se veseliš križarjenja na Antarktiko za 15.000 evrov, privoščiš si pa lahko samo dopust na Jadranu za 1500 evrov.
Drugi pa dajete primere, ko vlagaš za neko nedoločeno oddaljeno prihodnost, ko ti je vseeno, če začneš denar trošit 10 ali 15 let kasneje, ali pa ga sploh kar zapustiš potomcem.
V resničnem življenju večina ljudi denar vlaga zato, da jim prihranki ne stojijo na transakcijskem računu, in računajo na to, da bodo s tem denarjem pokrivali večje stroške, nakup avta, nepremičnine, obnovo strehe, daljše počitnice ob odhodu v penzijo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Machete ::
A sem prehitro spejsex kupil? :(
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Ne! Kdor prvi kupi, dvakrat kupi! 
Ko bo Čalky prišel nazaj, bo spejsex letela ko Raketa@
Ko bo Čalky prišel nazaj, bo spejsex letela ko Raketa@
gen Maister je izjavil:
Ne! Kdor prvi kupi, dvakrat kupi!
Ko bo Čalky prišel nazaj, bo spejsex letela ko Raketa@![]()
Haha gud one
Machete ::
150 je dno. Only up up and away..
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
delavec44 ::
musicfreak je izjavil:
Imam tak občutek, da smo pred bližnjim zlomom, ker vse tako brutalno raste, tako napihjene delnice tehnoloških podjetij, ljudje masovno vlagajo denar, podobno se je dogajalo leta tam 2005, 2006, 2007, vse je brutalno rastlo, naši skladi so takrat dobivali milijone na dan, je en rekel, ko je bil zaposlen v družbi za uipravljanje skladov, navadni folk je nosil na sto tisoče eurov za tudi balkanske sklade, bolj premožni po milijone, nato na BUM, zlom, rekordi v izgubah so tudi bili po -95%. Takrat se spomnim, je bilo kar nekaj samomorov in živčnih zlomov. No imam tudi znance, kateri so rekli nikoli več ne grem na borzo in pika,ko so skoraj vse izgubili, no ravno ti sedaj masovno spet vlagajo in spet velike denarje po 200, 300 jurjev.
ce prodas z izgubo si si sam kriv. ce si v minusu je pac treba cakat. govorim o etfih
Ne vem zakaj si potem pol leta jokal, da si ne moreš enega krofa privoščiti v trgovini, ker so šle delnice dol. Si takrat trolal ali daš sedaj?
delavec44 ::
pujsekpepe je izjavil:
Noben ni nič spušil. Kot mi ni žal, da nisem na lotu zadel recimo.
Na dolgi rok bi rekel, da bo definitivno poletelo. V naslednjih mesecih do konca leta znajo bit še padci, ker bojo po tranšah lahko dolgoletni bagholderji prodajali (prva tranša sredi Avgusta, zadnja tranša 9-ga Decembra, po mojih informacijah). Čez leto pa spet, ko/če bo Musk kej prodajal (sedi na večinskem deležu). Morningstarjev fair value delnice je sicer trenutno ocenjen na 67 dolarjev, a napovedi analitikov so visokoleteče (najbolj optimistični vidijo vrednost delnice na 400 dolarjih)...
Dolgoročno mislim, da je SPCX dobra izbira.
musicfreak ::
uf kaksni rezultati microna. resli so nas mogoce pred ohlajanjem AI delnic. moja nova najljubsa firma haha
Na dolgi rok bi rekel, da bo definitivno poletelo. V naslednjih mesecih do konca leta znajo bit še padci, ker bojo po tranšah lahko dolgoletni bagholderji prodajali (prva tranša sredi Avgusta, zadnja tranša 9-ga Decembra, po mojih informacijah). Čez leto pa spet, ko/če bo Musk kej prodajal (sedi na večinskem deležu). Morningstarjev fair value delnice je sicer trenutno ocenjen na 67 dolarjev, a napovedi analitikov so visokoleteče (najbolj optimistični vidijo vrednost delnice na 400 dolarjih)...
Dolgoročno mislim, da je SPCX dobra izbira.
Spcx je mem coin ki bi mogu bit 30 usd
jest10 ::
musicfreak je izjavil:
16 procentov plus ze, neverjetno. potem pa naj kdo rece da smo na koncu ai bubbla
Kar pripravi zalogo robčkov, glede na tvojo zgodovino, nam boš kmalu spet dnevno jokal
musicfreak ::
musicfreak je izjavil:
16 procentov plus ze, neverjetno. potem pa naj kdo rece da smo na koncu ai bubbla
Kar pripravi zalogo robčkov, glede na tvojo zgodovino, nam boš kmalu spet dnevno jokal
ne se jokat ti, ce si zamudil AI vlak pa privosci raje drugim da jim gre dobro kot pa da si favs.

gruntfürmich ::
kaj pravite, plemenite kovine se bodo vsule še nižje?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
musicfreak je izjavil:
musicfreak je izjavil:
ne se jokat ti, ce si zamudil AI vlak pa privosci raje drugim da jim gre dobro kot pa da si favs.
Heh... To mi pravi forumska jokica, ki toči krokodilje solze ob vsakem nihljaju borze
P.S. Kar se pa tiče tega, komu gre dobro, pa raje ne bi, da ne boš ti preveč fouš
gruntfürmich je izjavil:
kaj pravite, plemenite kovine se bodo vsule še nižje?
Znajo se, dokler se bo pumpalo druge balončke.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()
Nimaš pojma spcx bo kmalu začel rudarit na luni. No ampak takrat denar ne bo več vrednota.
pujsekpepe je izjavil:
Nimaš pojma spcx bo kmalu začel rudarit na luni. No ampak takrat denar ne bo več vrednota.
Ok, tudi prav

gruntfürmich ::
pujsekpepe je izjavil:
torej bo zlato strmoglavilo, če bodo še zlato rudarili. hvala za namig!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
IgorCardanof ::
Musicfreak se nam bo z mostu vrgel. A ma kdo njegov kontakt?
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
karafeka ::
Zakaj? Če pa grejo njegovi ljubi microni gor. Nam pa hkrati letijo cene rama in ssdjev v nebo.
otago ::
Bayer je dobil tožbo, s čimer se prekinejo vsi drugi začeti postopki proti prevzetemu Monsanto v ZDA. Delnica je zaključila +18%.
https://www.cnbc.com/2026/06/25/glyphos...
S tem sem končno v štirimestnem plusu po večletnem čakanju in minusu. Boste držali?
https://www.cnbc.com/2026/06/25/glyphos...
S tem sem končno v štirimestnem plusu po večletnem čakanju in minusu. Boste držali?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: otago ()
J.McLane ::
Obsežen in zanimiv intervju z Jeremy Granthamom, nisem si mislil da je tip sploh še živ
Na voljo tudi podcast:
https://podcasts.apple.com/si/podcast/b...
https://open.spotify.com/show/7iQXmUT7X...
Na voljo tudi podcast:
https://podcasts.apple.com/si/podcast/b...
https://open.spotify.com/show/7iQXmUT7X...
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
denabiker ::
Kaj spet pumpajo narod, da nima smisla vlagat, saj bo vse počilo? Takle bodo napumpali narod in bodo eni bolj znani začeli razprodajat pa se bo vsipal čredni nagon, pa bum. Ful strašijo razni analitiki, znani vlagatelji in strategi da se bo vsipalo, kao vse delnice so prenapihnjene.
FireSnake ::
A sem prehitro spejsex kupil? :(
Ne sekiraj se.
Najbolj bogat zemlja bo za svoje delnice zagotovo poskrbel.
Drži in uživaj. Sem jaz tudi vzel nekaj. Samo držimo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Kaj spet pumpajo narod, da nima smisla vlagat, saj bo vse počilo? Takle bodo napumpali narod in bodo eni bolj znani začeli razprodajat pa se bo vsipal čredni nagon, pa bum. Ful strašijo razni analitiki, znani vlagatelji in strategi da se bo vsipalo, kao vse delnice so prenapihnjene.
Se popolnoma strinjam. Je še en dober komentar na tem videu, da pri "Diary of a CEO" na iste teme tip gosti raznorazne strokovnjake, ki pogosto dajejo diametralno nasprotna stališča in sam zmedo delajo, šokantne napovedi so pa itak najbolj viralne za klike. Potem bo pa panika, ko bo "smart money" začel pobirat smetano in bo čredni nagon naredil svoje...
Ray Dalio že x let napoveduje kataklizmo, Michael Burry vsake pol leta napoveduje, kako bo balon počil, ipd...
Ironija je, da kdor vse te strokovnjake smrtno resno in dobesedno jemlje, čakajoč kataklizmo izgublja kupno moč zaradi inflacije (ali je pa zakopan v obveznicah). Kdor je pa ta čas najbolj naivno in na prvo žogo kupoval Nvidio, jo je pa najbolje odnesel :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
Se popolnoma strinjam. Je še en dober komentar na tem videu, da pri "Diary of a CEO" na iste teme tip gosti raznorazne strokovnjake, ki pogosto dajejo diametralno nasprotna stališča in sam zmedo delajo, šokantne napovedi so pa itak najbolj viralne za klike. Potem bo pa panika, ko bo "smart money" začel pobirat smetano in bo čredni nagon naredil svoje...
Ray Dalio že x let napoveduje kataklizmo, Michael Burry vsake pol leta napoveduje, kako bo balon počil, ipd...
Ironija je, da kdor vse te strokovnjake smrtno resno in dobesedno jemlje, čakajoč kataklizmo izgublja kupno moč zaradi inflacije (ali je pa zakopan v obveznicah). Kdor je pa ta čas najbolj naivno in na prvo žogo kupoval Nvidio, jo je pa najbolje odnesel :)
Hudič je v podrobnostih!
Sicer ne pravijo ravno za vse, seveda kakor kdo, predvsem pravijo, da so izpostavljene AI delnice.
To pomeni, da bo verjetno šlo po dot.com balonu ali vzorcu...
Kot drugo, mnenja so seveda subjektivna; dejstvo pa je, da v teh novih razmerah nihče ne ve, koliko zmore ta AI balon prenesti obremenitev, pričakovanj, upanja, ... in vsega ostalega. Ni tako memogoče, da bo zdržal in rasel še kaj let, morda celo 10+!? Le kdo bi vedel?
Čisto ignoriranje je pa prav tako neumno!
Vendar ima vsak svojo svobodno voljo odločanja in razpolaganja s svojimi (bornimi) lahko prisluženimi prihranki, ki so mu padli z neba kot sama mana.
redtech ::
Ali že delajo kaj profita?
Running raw AI models is largely an unprofitable venture today, as development and server costs often exceed the revenue generated. Instead, companies survive on massive investor subsidies while generating income through business subscriptions, APIs, and selling the foundational hardware infrastructure.
Serverje postavljajo ob najvišjih možnih cenah (bagholders needed).
Running raw AI models is largely an unprofitable venture today, as development and server costs often exceed the revenue generated. Instead, companies survive on massive investor subsidies while generating income through business subscriptions, APIs, and selling the foundational hardware infrastructure.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
Ali že delajo kaj profita?
Youtube tud ni imel 10 let profita.
Js bol čakam rudarjenje na luni v prihodnjih letih kot je musk zagotovil
Zgodovina sprememb…
J.McLane ::
In katera tako dragocena ruda se skriva na luni?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci