Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
prozac ::
Najmanjši problem - AI pravi, da so tole potencialne rakete
NASDAQGS:CTMX
NASDAQGS:FRMI
NASDAQGM:RZLV
NASDAQGM:ATAI
NASDAQGS:KURA
energetik ::
Še kdo drži litij in baterije? Pravkar sem dosegel 100% dobička glede vložek iz let 2024/2025, mislim prodati vložek, ostalo pustim naprej. Morda slaba ideja, ampak pobrati 100% dobiček pa tudi ni kar tako.
Seveda se lahko demand nadaljuje še vsaj do 2030 in potem se bom tolkel po glavi.
Seveda se lahko demand nadaljuje še vsaj do 2030 in potem se bom tolkel po glavi.
vires in numeris

gruntfürmich ::
če AI pravi, ker sam trguje, potem bo za verjeti. razen če je škodoželjen
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
J.McLane ::
Držim iShares Lithium&Battery Producers iz 2024 trenutno je na 70% plusa, jaz še ne mislim prodajat. Če je bil pred leti prevelik hype, je sedaj IMO to dokaj naravna rast, ki se bo nadaljevala še dolgo časa.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
Držim iShares Lithium&Battery Producers iz 2024 trenutno je na 70% plusa, jaz še ne mislim prodajat. Če je bil pred leti prevelik hype, je sedaj IMO to dokaj naravna rast, ki se bo nadaljevala še dolgo časa.No, jaz držim LITU, to je praktično isto. Ja, napovedi za to panogo niso nič kaj skromne do 2030, je pa res da smo nominalno ravno dosegli prejšnji ATH iz 2022. Verjetno neka korekcija bo zdaj enkrat.
vires in numeris
prozac ::
@energetik
To naj svetuje kak bolj pameten.
Kar je meni letos "uspelo":
1. Dve nalozbi sem prodal prepozno in "izgubil" 70% nerealiziranega dobička. Padec se je zgodil v dveh korakih. Prvi dan je šlo dol za cca.50%. Po takem padcu sem upal na odboj, pa se je naslednji dan usulo đe za 50%. Ce bi to izvedel pravilno, bi dosegel letni plan že februarja.
Po tej zgodbi sem začel nastavljat stop limit predvsem na naložbah, ki imajo nenormalno rast (semiconductors).
Zaradi divjih nihanj med dnevom, se mi je pri dveh sprožila avtomatska prodaja in sem realiziral prodajo v višini skoraj celotnega začetnega vložka. Seveda je po dnevu dveh sledil odboj in mi je zdaj žal, da se je to zgodilo. Bi mi bilo pa še bolj žal, če bi prišlo do pull-backa, korekcije ali strmoglavljenja in bi ostal brez vsega.
Mi pa res ni jasno kako zadnje čase po 5% dnevno rastejo podjetja, ki so svetovno znana in velika podjetja. SMCI v enem tednu zrasel za 26%, Intel, San Disk, Micron,... vsi z dvomestno rastjo.
Za vse te pričakujem, da bo enkrat močna korekcija.
To naj svetuje kak bolj pameten.
Kar je meni letos "uspelo":
1. Dve nalozbi sem prodal prepozno in "izgubil" 70% nerealiziranega dobička. Padec se je zgodil v dveh korakih. Prvi dan je šlo dol za cca.50%. Po takem padcu sem upal na odboj, pa se je naslednji dan usulo đe za 50%. Ce bi to izvedel pravilno, bi dosegel letni plan že februarja.
Po tej zgodbi sem začel nastavljat stop limit predvsem na naložbah, ki imajo nenormalno rast (semiconductors).
Zaradi divjih nihanj med dnevom, se mi je pri dveh sprožila avtomatska prodaja in sem realiziral prodajo v višini skoraj celotnega začetnega vložka. Seveda je po dnevu dveh sledil odboj in mi je zdaj žal, da se je to zgodilo. Bi mi bilo pa še bolj žal, če bi prišlo do pull-backa, korekcije ali strmoglavljenja in bi ostal brez vsega.
Mi pa res ni jasno kako zadnje čase po 5% dnevno rastejo podjetja, ki so svetovno znana in velika podjetja. SMCI v enem tednu zrasel za 26%, Intel, San Disk, Micron,... vsi z dvomestno rastjo.
Za vse te pričakujem, da bo enkrat močna korekcija.
ripmork ::
Še kdo drži litij in baterije?Sicer ne direktno litij, sem pa lani poleti dodal tudi nekaj malega v ALB (Albemarle) ki se ukvarja z litijem. Izgleda je GPT kar zadel, ko sem iskal deeply undervalued zadeve, cca 140%+ od lanskega poletja. Bi bilo smiselno kmalu zapreti pozicijo (vsaj po fair-value analizah, kolikor gledam).
Evo, spucal nekaj zoprnih majhnih dividendih pozicij in po daljšem razmisleku zaprl pozicijo v AMD (cca 150% donosa). Mislim, da bo sledila korekcija po tem rekordnem vzponu od začetka Aprila. Prav mogoče bo še raslo, a prihodnost bo pomoje volatilna. Morda pa še kdaj :). Zaprl tudi izgubarja (ADBE, -35%) ki že dlje konstantno pada, k sreči je bila zelo majhna pozicija. Ne verjamem v nek preobrat, čeprav jim finančno ne gre slabo. Čas za nove izzive.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
Zaradi divjih nihanj med dnevom, se mi je pri dveh sprožila avtomatska prodaja in sem realiziral prodajo v višini skoraj celotnega začetnega vložka.
Leto pa pol nazaj sem poskusno uporabil "Stop Limit" na manjši Ethereum poziciji: ko je po nekajdnevnem padanju prišel en večji padec je bil ravno tolikšen, da mi je sprožilo prodajo, potem se je pa krepko odbilo navzgor in raslo naprej...
Lesson learned :)
Verjamem pa, da je zelo koristna stvar ob pravilni uporabi (in na pravih izbirah).
Kar hude projekcije tole 
Osebno se vedno precej zanašam na Morningstarjev "fair value estimate" (na voljo v IBKR Appu), ki je ocenjen na 200$ (trenutna cena delnice praktično tam nekje). Povprečna ocena analitikov kaže rast cca 9% (optimistični analitiki pričakujejo še ene 27%+ v letu, sam optimiste je vedno z rezervo za jemat :)). Vidim pa, da nihče ne priporoča prodaje. Delno pobiranje dobička pri zdaj 147% donosa se mi sicer ne zdi slaba varianta. Mogoče podcenjujem podjetje...
Osebno se vedno precej zanašam na Morningstarjev "fair value estimate" (na voljo v IBKR Appu), ki je ocenjen na 200$ (trenutna cena delnice praktično tam nekje). Povprečna ocena analitikov kaže rast cca 9% (optimistični analitiki pričakujejo še ene 27%+ v letu, sam optimiste je vedno z rezervo za jemat :)). Vidim pa, da nihče ne priporoča prodaje. Delno pobiranje dobička pri zdaj 147% donosa se mi sicer ne zdi slaba varianta. Mogoče podcenjujem podjetje...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
musicfreak ::
Micron in San Disk danes spet v vesolje. To je res neverjetno. Kaksen teden spet, kaksen mesec... Ko pogledam v porfelj hodim s trtim cel dan okrog :)
sebavet ::
Je kdo nedavno stavil na "Air 7" ? Ali je to že odpeta pesem? Razmišljal sem o vseh 7 podjetjih do konca leta... enakomerno porazdelit vložek.
LeQuack ::
Krka je nazaj na rekordu. Očitno imajo prav da bo sla do 300 do konca leta, mogoče celo 350. Enako NLB. Ta bull market bo trajal se leta, ne čakati na padce ker jih ne bo.
Quack !
tzpods ::
Jap Krka je nas paradni konj.
NLBR ima pa trenutno najvisji target nastavljen pri 284€, noro, da ne omenjam dividend koliko bodo letos, ugibam ampak pri trenutni ceni blizu 10%?
NLBR ima pa trenutno najvisji target nastavljen pri 284€, noro, da ne omenjam dividend koliko bodo letos, ugibam ampak pri trenutni ceni blizu 10%?
pingme ::
To je res najboljši stock market na svetu. Zastonj denar za vsakega ki vlaga.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
Spura ::
ATAI ce jim rata prodat glavni asset. Je slo na $5 ker zgleda da je RFK jr odprt za psihadelike.
CTMX je sel na 1B s Ph1 assetom, kar je drago in je itak padel. Glavni riziko je driska, dva pacienta umrla, en od dehidracije in en k je imel samo eno ledvico. Zna it pa tut na $10. KURA tko-tko, zna bit ok, ampak SNDX je boljs, ce ga dobis pod $20.
tzpods ::
Jap Krka je nas paradni konj.
Slabo ugibaš, slabih 6% pa res.
To za obe izplacili? Ker nlb ima dividende dvakrat letno.
musicfreak ::
odgovori kam je treba investirat
drugace pa Korea ETF ze skoraj 100 procentov letos, neverjetno
https://www.justetf.com/de/etf-profile....
sebavet ::
musicfreak je izjavil:
odgovori kam je treba investirat
drugace pa Korea ETF ze skoraj 100 procentov letos, neverjetno
https://www.justetf.com/de/etf-profile....
Kako si naredim plan za izstop iz pozicije, ko jo odprem. Lahko daš primer?
delavec44 ::
Upam da ni preveč off topic vprašanje za to temo. Ste že vsi dobili odločbe za davek od prodaje vrednostnih papirjev za 2025? Menda je Fursov rok do 30.04. ampak še nisem dobil. Staust na napovedi piše v obdelavi.
delavec44 ::
Redna tranša je šla ven 20.4.2026. Zato sprašujem če je še kdo takšen kot sem sam, ki v tej tranši ni dobil. In se sprašujem zakaj, me bodo podrobno pogledali?
Rok naj bi bil res 30.4., je pa tudi res, da ni predvidenih nobenih sankcij ali ukrepov, če se ga ne držijo. Tako da to je bolj priporočilo.
Rok naj bi bil res 30.4., je pa tudi res, da ni predvidenih nobenih sankcij ali ukrepov, če se ga ne držijo. Tako da to je bolj priporočilo.
tony1 ::
Tudi jaz za prodajo vredn. papirjev še nisem dobil nič. Super, zdaj sem vem, da je vse OK. Niso resni...
rini ::
Upam da ni preveč off topic vprašanje za to temo. Ste že vsi dobili odločbe za davek od prodaje vrednostnih papirjev za 2025? Menda je Fursov rok do 30.04. ampak še nisem dobil. Staust na napovedi piše v obdelavi.
Januarja oddal prijavo za odsvojitev AMZN delnice, konec aprila že prejel odločbo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: rini ()
Dobil sem že za dividende, za 2025 in ne moreš verjeti še za 2024. 
Za kapitalske pa še ne, ker mi je manjkal nek statement in sem moral dopolniti.
Za kapitalske pa še ne, ker mi je manjkal nek statement in sem moral dopolniti.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Jaxson11 ::
V Trading 212 sem najprej kupil posamične delnice, sedaj pa sem si naredil pie iz istih delnic, kjer je nakup avtomatski. Mislil sem, da se bo znesek prištel prvotnemu, ampak se zaenkrat ni. Sedaj imam dvakrat isto in še manj pregledno.
Ali se to lahko reši?
Ali se to lahko reši?
Krka ze nad 250. Vsak teden gre gor par procentov, tako kot SBI. Neustavljiva rast, ki se ne neha.
Quack !
kow ::
Sem dobil.
Krka ze nad 250. Vsak teden gre gor par procentov, tako kot SBI. Neustavljiva rast, ki se ne neha.
To se zgodi, ko drzava spremeni likvidnost trga.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

na interactive brokers je za kupit SLO index? nekaj sem brskal in sem enega našel, ampak ne vem koliko je likviden...
Mislim, da ima velik TER.
Raje kupi Krko, Petrol, NLB v približnih razmerjih, pa boš praktično na istem brez TER.
Drgač maš tega bolgarskega
in pa HR Intercapital HRICAMFSB106
Raje kupi Krko, Petrol, NLB v približnih razmerjih, pa boš praktično na istem brez TER.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

Mislim, da ima velik TER.
hvala.
kaj je to TER?
The Total Expense Ratio (= TER) is the sum of fees as average of fund value during one fiscal year.
To je tako kot upravljalska provizija pri naših vzajemnih skladih, ti stroški se obračunavajo znotrja sklada in se odražajo direktno z nižjo vrednostjo ene točke sklada, vlagatelju so v bistvu skriti in nikjer direktno vidni.
To je tako kot upravljalska provizija pri naših vzajemnih skladih, ti stroški se obračunavajo znotrja sklada in se odražajo direktno z nižjo vrednostjo ene točke sklada, vlagatelju so v bistvu skriti in nikjer direktno vidni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()

pozabil sem že: UCITS ETF USD
te lahko kupujem, ki vsebujejo v sebi ime USD ??
gruntfürmich je izjavil:
pozabil sem že: UCITS ETF USDSeveda, to je samo valuta, ki jo ETF uporablja znotraj sebe. Ti ga še vedno lahko kupiš v € na EU borzah.
vires in numeris
V EU lahko kupujemo vse ETFje, ki so UCITS
Sem se resil NVDIA. Zna biti da prehitro, ampak nafta je spet cez 100$. Verjetno bom povecal delez v PLTR.
tony1 ::
gruntfürmich je izjavil:
pozabil sem že: UCITS ETF USDSeveda, to je samo valuta, ki jo ETF uporablja znotraj sebe. Ti ga še vedno lahko kupiš v € na EU borzah.
Zaradi lažje prodaje (ni treba pretvarjati valut v poročilu za davčno) sam raje nalagam v ETFje, ki so nominirani v EUR...
Sem se resil NVDIA. Zna biti da prehitro, ampak nafta je spet cez 100$. Verjetno bom povecal delez v PLTR.
Zdaj lahko končno SBITOP nabaviš, ki ni odvisen od cene nafte.
Quack !
Ne kupujem indeksov. SBITOP je Krka + Petrol + NLB + Triglav? Se kaj ostane?
Aja, se Luka in Sava.
Luka se mi zdi veliko predraga.
Aja, se Luka in Sava.
Luka se mi zdi veliko predraga.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Saj tudi jaz, hočem reči, da če ima kot interno valuto USD, še ne pomeni, da ni nominiran v €.gruntfürmich je izjavil:
Zaradi lažje prodaje (ni treba pretvarjati valut v poročilu za davčno) sam raje nalagam v ETFje, ki so nominirani v EUR...
Primer: https://www.justetf.com/en/etf-profile....
vires in numeris