Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
prozac ::
Najmanjši problem - AI pravi, da so tole potencialne rakete
NASDAQGS:CTMX
NASDAQGS:FRMI
NASDAQGM:RZLV
NASDAQGM:ATAI
NASDAQGS:KURA
energetik ::
Še kdo drži litij in baterije? Pravkar sem dosegel 100% dobička glede vložek iz let 2024/2025, mislim prodati vložek, ostalo pustim naprej. Morda slaba ideja, ampak pobrati 100% dobiček pa tudi ni kar tako.
Seveda se lahko demand nadaljuje še vsaj do 2030 in potem se bom tolkel po glavi.
Seveda se lahko demand nadaljuje še vsaj do 2030 in potem se bom tolkel po glavi.
vires in numeris

gruntfürmich ::
Najmanjši problem - AI pravi, da so tole potencialne rakete
če AI pravi, ker sam trguje, potem bo za verjeti. razen če je škodoželjen
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
J.McLane ::
Držim iShares Lithium&Battery Producers iz 2024 trenutno je na 70% plusa, jaz še ne mislim prodajat. Če je bil pred leti prevelik hype, je sedaj IMO to dokaj naravna rast, ki se bo nadaljevala še dolgo časa.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
energetik ::
Držim iShares Lithium&Battery Producers iz 2024 trenutno je na 70% plusa, jaz še ne mislim prodajat. Če je bil pred leti prevelik hype, je sedaj IMO to dokaj naravna rast, ki se bo nadaljevala še dolgo časa.No, jaz držim LITU, to je praktično isto. Ja, napovedi za to panogo niso nič kaj skromne do 2030, je pa res da smo nominalno ravno dosegli prejšnji ATH iz 2022. Verjetno neka korekcija bo zdaj enkrat.
vires in numeris
prozac ::
@energetik
To naj svetuje kak bolj pameten.
Kar je meni letos "uspelo":
1. Dve nalozbi sem prodal prepozno in "izgubil" 70% nerealiziranega dobička. Padec se je zgodil v dveh korakih. Prvi dan je šlo dol za cca.50%. Po takem padcu sem upal na odboj, pa se je naslednji dan usulo đe za 50%. Ce bi to izvedel pravilno, bi dosegel letni plan že februarja.
Po tej zgodbi sem začel nastavljat stop limit predvsem na naložbah, ki imajo nenormalno rast (semiconductors).
Zaradi divjih nihanj med dnevom, se mi je pri dveh sprožila avtomatska prodaja in sem realiziral prodajo v višini skoraj celotnega začetnega vložka. Seveda je po dnevu dveh sledil odboj in mi je zdaj žal, da se je to zgodilo. Bi mi bilo pa še bolj žal, če bi prišlo do pull-backa, korekcije ali strmoglavljenja in bi ostal brez vsega.
Mi pa res ni jasno kako zadnje čase po 5% dnevno rastejo podjetja, ki so svetovno znana in velika podjetja. SMCI v enem tednu zrasel za 26%, Intel, San Disk, Micron,... vsi z dvomestno rastjo.
Za vse te pričakujem, da bo enkrat močna korekcija.
To naj svetuje kak bolj pameten.
Kar je meni letos "uspelo":
1. Dve nalozbi sem prodal prepozno in "izgubil" 70% nerealiziranega dobička. Padec se je zgodil v dveh korakih. Prvi dan je šlo dol za cca.50%. Po takem padcu sem upal na odboj, pa se je naslednji dan usulo đe za 50%. Ce bi to izvedel pravilno, bi dosegel letni plan že februarja.
Po tej zgodbi sem začel nastavljat stop limit predvsem na naložbah, ki imajo nenormalno rast (semiconductors).
Zaradi divjih nihanj med dnevom, se mi je pri dveh sprožila avtomatska prodaja in sem realiziral prodajo v višini skoraj celotnega začetnega vložka. Seveda je po dnevu dveh sledil odboj in mi je zdaj žal, da se je to zgodilo. Bi mi bilo pa še bolj žal, če bi prišlo do pull-backa, korekcije ali strmoglavljenja in bi ostal brez vsega.
Mi pa res ni jasno kako zadnje čase po 5% dnevno rastejo podjetja, ki so svetovno znana in velika podjetja. SMCI v enem tednu zrasel za 26%, Intel, San Disk, Micron,... vsi z dvomestno rastjo.
Za vse te pričakujem, da bo enkrat močna korekcija.
ripmork ::
Še kdo drži litij in baterije?Sicer ne direktno litij, sem pa lani poleti dodal tudi nekaj malega v ALB (Albemarle) ki se ukvarja z litijem. Izgleda je GPT kar zadel, ko sem iskal deeply undervalued zadeve, cca 140%+ od lanskega poletja. Bi bilo smiselno kmalu zapreti pozicijo (vsaj po fair-value analizah, kolikor gledam).
Evo, spucal nekaj zoprnih majhnih dividendih pozicij in po daljšem razmisleku zaprl pozicijo v AMD (cca 150% donosa). Mislim, da bo sledila korekcija po tem rekordnem vzponu od začetka Aprila. Prav mogoče bo še raslo, a prihodnost bo pomoje volatilna. Morda pa še kdaj :). Zaprl tudi izgubarja (ADBE, -35%) ki že dlje konstantno pada, k sreči je bila zelo majhna pozicija. Ne verjamem v nek preobrat, čeprav jim finančno ne gre slabo. Čas za nove izzive.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
Zaradi divjih nihanj med dnevom, se mi je pri dveh sprožila avtomatska prodaja in sem realiziral prodajo v višini skoraj celotnega začetnega vložka.
Leto pa pol nazaj sem poskusno uporabil "Stop Limit" na manjši Ethereum poziciji: ko je po nekajdnevnem padanju prišel en večji padec je bil ravno tolikšen, da mi je sprožilo prodajo, potem se je pa krepko odbilo navzgor in raslo naprej...
Lesson learned :)
Verjamem pa, da je zelo koristna stvar ob pravilni uporabi (in na pravih izbirah).
Kar hude projekcije tole 
Osebno se vedno precej zanašam na Morningstarjev "fair value estimate" (na voljo v IBKR Appu), ki je ocenjen na 200$ (trenutna cena delnice praktično tam nekje). Povprečna ocena analitikov kaže rast cca 9% (optimistični analitiki pričakujejo še ene 27%+ v letu, sam optimiste je vedno z rezervo za jemat :)). Vidim pa, da nihče ne priporoča prodaje. Delno pobiranje dobička pri zdaj 147% donosa se mi sicer ne zdi slaba varianta. Mogoče podcenjujem podjetje...
Osebno se vedno precej zanašam na Morningstarjev "fair value estimate" (na voljo v IBKR Appu), ki je ocenjen na 200$ (trenutna cena delnice praktično tam nekje). Povprečna ocena analitikov kaže rast cca 9% (optimistični analitiki pričakujejo še ene 27%+ v letu, sam optimiste je vedno z rezervo za jemat :)). Vidim pa, da nihče ne priporoča prodaje. Delno pobiranje dobička pri zdaj 147% donosa se mi sicer ne zdi slaba varianta. Mogoče podcenjujem podjetje...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()