Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
GupeM ::
kow ::
Ja, samo taksna firma ima ze vec kot 10x manjso kapitalizacijo. Se v indeksu vec ne pozna veliko. Krka, NLB, Petrol so ze 65% indeksa. Tale slovenski indeks je joke.
LeQuack ::
Za primerjavo nemški DAX je letos še vedno par procentov v minusu, SBI pa 25+% v plusu. In smo šele na polovici leta.
Quack !
J.McLane ::
Expat Slovenia SBI Top je YTD +19,6%, tako da ne vem od kje si ti potegnu 25+%, aja sem pozabil da pumpaš da bi šlo še višje
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Malidelničar ::
Wow to je noro kam gre naša Krka! Še vedno sem besen, ker pred cca. 3-6 leti, ko sem povečeval pozicijo, nisem kupil več
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
ripmork ::
Te dni okrepil pozicije v MSFT in META, pa odprl manjše pozicije v ANET, NOW in TEAM (škoda, da sem se pri zadnji obotavljal, imel že pred mesecem ogledano).
Dodaten plus (vsaj zame) je, da nobena od novih odprtih opcij ne izplačuje dividend.
Dodaten plus (vsaj zame) je, da nobena od novih odprtih opcij ne izplačuje dividend.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
Te dni okrepil pozicije v MSFT in META, pa odprl manjše pozicije v ANET, NOW in TEAM (škoda, da sem se pri zadnji obotavljal, imel že pred mesecem ogledano).
Tudi jaz bom verjetno pojacal META. Potencialni downside se zdi manjsi kot upside.
Ali je kdo kdaj delal zahtevo za vračilo davka od dividend za norveško? Ali pa je to urejal v naprej, da do tega ni prišlo? Imam dva norveška naftarja z visokimi dividendami, pa mi je odbilo 25% Vitholding Tax, Slovenija seveda priznava samo 15%, razliko baje lahko zahtevaš nazaj direktno od Norvežanov. Znesek je seveda ravno tak, da ne veš ali se splača komplicirat ali ne, letno bo naneslo ca. 40€ preveč plačanega davka.
Machete ::
Ima kdo ELG? Malo me je padec presenetil. Sicer sem kupoval daleč nazaj in ni panike.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
SBITOP 2x boljša naložba kot zlato ali S&P, glede na tabelo. Edino nafta je boljša.
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/borz...
Quack !
energetik ::
SBITOP 2x boljša naložba kot zlato ali S&P, glede na tabelo. Edino nafta je boljša.Ponavadi nas dolgoročne vlagatelje zanima donos na recimo vsaj 10-15 let, ne pa letošnja sprememba... Primerjaj SP500 in SBITOP za zadnjih 15 let...še raje na 20 let..
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Okapi ::
Si hotel reči, dolgoročne vlagatelje, ki lahko čakate še dodatnih 5-10 let, če po prvotnih 10-15 letih razmere niso ugodne.
energetik ::
Si hotel reči, dolgoročne vlagatelje, ki lahko čakate še dodatnih 5-10 let, če po prvotnih 10-15 letih razmere niso ugodne.Jasno. Cilj ni na določen datum potegnit vsega ven, ampak živeti samo od donosa, to pa lahko gledaš dolgoletnega povprečnega.![]()
vires in numeris
HotBurek ::
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
Se pravi 200%+ brez rizika, kot ga imas pri S&P. To je win win. Drugace pa danes spet nov rekord.
Quack !
aborko ::
Za primerjavo še sp500 2x leveraged, ki ga imam kar dosti kupljenega: https://www.justetf.com/en/etf-comparis...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: aborko ()
Saj lahko tudi 3x leveraged kupiš, pri kriptu še več. Ampak to ne pomen da je boljši nakup.
Quack !
Lahko kupiš 3x, samo ne vem zakaj bi... Po analizi zadnjih 100+ let je 2x daleč spredaj: https://www.reddit.com/r/LETFs/comments...
Nekje med 1,5 in 2x naj bi bilo optimalno.
Nekje med 1,5 in 2x naj bi bilo optimalno.
@aborko: Zanimivo. Pri leveraged etf-ih načeloma t.i. volatility decay bolj zažira v donos, dlje kot se drži investicija (pa večja ko je volatilnost, bolj izrazite so izgube). Izgleda, da je 2x ravno še dovolj majhen vzvod, da volatility decay ni prehud, hkrati pa tudi na dolgi rok prinaša boljši donos kot običajen etf.
Kolikor vem sicer to spada pod CFD-je, pri dolgoročnem držanju je to za upoštevat (od letos naprej fiksen 25% davek na dobiček).
Sem pred časom firbcal okoli TQQQ-ja (3x leveraged Nasdaq) in je načeloma priporočeno obdobje držanja na krajši rok (prej tedni ali meseci, kot leta). Razmišljam, da bi po naslednji korekciji nekaj malega kratkoročno riskiral tudi v kako tako zadevo. V najboljšem primeru bi eksperiment prinesel "boost" portfelju, v najslabšem pa lekcijo / anekodoto :)
Kolikor vem sicer to spada pod CFD-je, pri dolgoročnem držanju je to za upoštevat (od letos naprej fiksen 25% davek na dobiček).
Sem pred časom firbcal okoli TQQQ-ja (3x leveraged Nasdaq) in je načeloma priporočeno obdobje držanja na krajši rok (prej tedni ali meseci, kot leta). Razmišljam, da bi po naslednji korekciji nekaj malega kratkoročno riskiral tudi v kako tako zadevo. V najboljšem primeru bi eksperiment prinesel "boost" portfelju, v najslabšem pa lekcijo / anekodoto :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
Moraš pazit kateri ISIN trguješ. The security under ISIN LU0411078552 is 100% an Exchange-Traded Fund (ETF). It is not a CFD.
Prav imaš, hvala za popravek!
Tistih par Leveraged izbir, ki sem jih do sedaj ogledoval se ne da direktno kupit (edina varianta CFD), pa sem iz tega avtomatsko (napačno) sklepal, da se etf-ov z vzvodi direktno sploh ne da kupit :)
Tistih par Leveraged izbir, ki sem jih do sedaj ogledoval se ne da direktno kupit (edina varianta CFD), pa sem iz tega avtomatsko (napačno) sklepal, da se etf-ov z vzvodi direktno sploh ne da kupit :)
Ne samo kateri ISIN, ampak zgleda tudi kje ga kupiš.
"One final warning on how you buy it:While LU0411078552 is a real ETF, please check your specific brokerage account type. If you purchase this asset on a standard investment platform (like Trading 212 Invest or Interactive Brokers), you own the actual ETF shares. If you place the order on a CFD margin platform (like Plus500, eToro CFD, or XTB CFD), your broker may be selling you a CFD contract tracking the price of this Xtrackers ETF."
Sicer za Traderepublic velja: No CFDs on Trade Republic: Trade Republic does not support or offer CFD trading, forex contracts, or margin-based betting options.
"One final warning on how you buy it:While LU0411078552 is a real ETF, please check your specific brokerage account type. If you purchase this asset on a standard investment platform (like Trading 212 Invest or Interactive Brokers), you own the actual ETF shares. If you place the order on a CFD margin platform (like Plus500, eToro CFD, or XTB CFD), your broker may be selling you a CFD contract tracking the price of this Xtrackers ETF."
Sicer za Traderepublic velja: No CFDs on Trade Republic: Trade Republic does not support or offer CFD trading, forex contracts, or margin-based betting options.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: aborko ()
Samo treba se je zavedat, da čE pride do 50% padca, kar niti ni tako mala verjetnost, ti 2x leverage zbriše komplet investicijo.
Sem se igral leta 2008 z leverage certifikati, ni bilo zabavno, ko ti ga pobriše.
Sem se igral leta 2008 z leverage certifikati, ni bilo zabavno, ko ti ga pobriše.
rkobarov ::
Novomeški farmacevtski velikan Krka danes razkriva, kako so poslovali v prvih treh mesecih leta. Prihodki od prodaje so zrasli za osem odstotkov na 565,8 milijona evrov. Čisti dobiček po treh mesecih Krke se je zmanjšal za 21 odstotkov na 120,95 milijona evrov, kažejo danes objavljeni podatki o poslovanju.
Ključni razlog ni operativno poslovanje, temveč močan preobrat v neto finančnem izidu, ki je letos negativen pri 3,3 milijona evrov. V istem obdobju lani pa je bil zaradi ugodnega gibanja rublja izrazito pozitiven pri 56,8 milijona evrov.
Dobiček Krke ni upadel zaradi slabšega poslovanja, ampak skoraj v celoti zaradi finančnih oziroma valutnih učinkov.
Ključni razlog ni operativno poslovanje, temveč močan preobrat v neto finančnem izidu, ki je letos negativen pri 3,3 milijona evrov. V istem obdobju lani pa je bil zaradi ugodnega gibanja rublja izrazito pozitiven pri 56,8 milijona evrov.
Dobiček Krke ni upadel zaradi slabšega poslovanja, ampak skoraj v celoti zaradi finančnih oziroma valutnih učinkov.
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q
To je dobra stvar SBITOP, ne glede na poslovne rezultate vedno raste. Ni to ZDA kjer imajo earnings in potem delnice nihajo. Zato ne moreš izgubiti na našem trgu.
Slovenski borzni indeks prvič po začetku vojne v Iranu prebil pomemben mejnik
https://forbes.n1info.si/posel/slovensk...
Slovenski borzni indeks prvič po začetku vojne v Iranu prebil pomemben mejnik
https://forbes.n1info.si/posel/slovensk...
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
MadMen ::
No LeQuack, naredi domačo nalogo in primerjaj PE slovenskih delnic in delnic 10 najbolj popularnih ameriških podjetji.
Bolj je vazno koliko dodatne likvidnosti prinesejo tisti neobdavcen racuni, kar potem sprozi pozitivno zanko. Ker visje cene (ironija), lahko privabijo se vec investitorjev. Tako dobis baloncek.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
No LeQuack, naredi domačo nalogo in primerjaj PE slovenskih delnic in delnic 10 najbolj popularnih ameriških podjetji.
Hočeš reči da so naša podjetja še podcenjena?
Quack !
veronika788 ::
Danes sem klicala na Otp banko in jih vprašala, koliko stroškov imam, če odprem račun, poberem delnice Vzajemne in zaprem račun. So rekli, da je strošek 18,60 eur ne glede na število delnic. Ker sem opazila, da delnice Vzajemne konstantno padajo (trenutno je 1,30eur), me zanima, če se splača počakat. Ali lahko pade na 0 eur?? Imam jih cca 130. Kaj bi vi naredili na mojem mestu glede na trenutno stanje?
Spura ::
veronika788 je izjavil:
Danes sem klicala na Otp banko in jih vprašala, koliko stroškov imam, če odprem račun, poberem delnice Vzajemne in zaprem račun. So rekli, da je strošek 18,60 eur ne glede na število delnic. Ker sem opazila, da delnice Vzajemne konstantno padajo (trenutno je 1,30eur), me zanima, če se splača počakat. Ali lahko pade na 0 eur?? Imam jih cca 130. Kaj bi vi naredili na mojem mestu glede na trenutno stanje?
Torej imas 170 eur delnic, to ni nic, je dost vseeno kaj naredis. Ce te zanima ali se splaca te delnice obdrzat, potem moras it mal pogledat financna porocila vzajemne, kaka je struktura dohodkov, profita itd.
Hočeš reči da so naša podjetja še podcenjena?
Krka fairly priced, to je basically market beta podjetje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Spura ()
GregiB ::
veronika788 je izjavil:
Prenesli taščine delnice na ženo... Z ženo sva jih obdržala (imava trgovalni (jaz) in INR (žena) račun), taščine takoj prodala (po 2,05€), koliko je priteklo ca$ha sva pusila na INR, tašči pa izplačala ca$h (nakazilo s TRR)
Da greš celo kolobocijo skozi zaradi 200€... mah kaj pa vem... why not... Odprtje INR te ne zanima?
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica
Krka gre vztrajno proti 300€. Mogoče bo že na polovici leta na tej vrednosti, na koncu leta pa že 400?
Quack !
veronika788 je izjavil:
Torej imas 170 eur delnic, to ni nic, je dost vseeno kaj naredis. Ce te zanima ali se splaca te delnice obdrzat, potem moras it mal pogledat financna porocila vzajemne, kaka je struktura dohodkov, profita itd.
Po mojem je zdaj še prehitro, da bi lahko kdorkoli kaj pametnega napovedal. Pod 1 evrov po mojem vrednost v naslednjih dveh letih ne bo padla. Odločalo se bo pa po marcu 2028, ko bodo vse neprevzete delnice pripadle Kapitalski družbi. Sem precej prepričan, da bo takih več kot polovica, kar pomeni, da bo Kapitalska družba postala večinski lastnik. Potem bo pa odvisno od tega, kako bo Vzajemna poslovala in kako se bo Kapitalska družba odločila glede morebitne prodaje zavarovalnice kateri od večjih zavarovalnic.
Verjetno je najbolje počakati do januarja 2028, odpreti račun in se potem v roku enega leta (da ne plačuješ dodatnih stroškov računa) odločiš, ali obdržati ali prodati.
Da greš celo kolobocijo skozi zaradi 200€... mah kaj pa vem... why not... Odprtje INR te ne zanima?
A če bi ti rekli, da moraš priti na nek naslov v mestu, tam počakati pol ure in ti bodo dali 150 evrov, bi rekel, mah, naj jih imajo?
Bo pa dejansko veliko ljudi tako naredilo s temi delnicami. Ko bodo čez nekaj let po 10 evrov, se bodo pa čudili
Poanta je, da se ne splaca izgubljati cas. Gres iskati teh 150 evrov in zakljucis zgodbo. Nato gres domov na vrt in raje prodajas bio paradiznike IT-jevcem na slo-techu. Ce karikiram. Kaj bos "cakal" brez pametnega razloga?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
rini ::
Danes Ši dviguje tečaje. NVDA še dodatne 4% v plusu. Ta delnica se je po vrednosti pomaknila na vrh mojega portfelja z 1000%, torej 10-kratnik. Moja zadnja naložba v CRWD tudi raste. ASML in ostalo prav tako. MSFT pa še kar spi in čaka na boljše cajte.
musicfreak ::
micron in intel sta se malo ustavla. upam da se bo en pump ta mesec. predvsem micron na 1000
rini ::
Micron je tudi zlata zgodba. Sem ga gledal še nedolgo nazaj pri vsega 55 usd. Priložnosti je neskončno, če seveda imaš denar.
Vi se kar ene ameriške delnice kupujete, kjer si Trump spomni in gredo naslednji dan 5% dol. Medtem pa bo slovenski trg rastel konstantno brez teh rizikov, minimalno 1% na teden.
Nov rekord na Ljubljanski borzi
https://forbes.n1info.si/posel/nov-reko...
Nov rekord na Ljubljanski borzi
https://forbes.n1info.si/posel/nov-reko...
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
Jaxson11 ::
Jaz imam trenutno v svojem portfelju okoli 14 % v ETF (75 % VWCE, 20 % SXR8 in 5 % SGLN). Polovico vsega imam v ljudskih obveznicah in depozitih, kar bi rad zmanjšal na nekje 30 %. Ostalo je SBITOP, kar je po finančnih smernicah preveč, ampak sem ravno kupil in ne bom sedaj prodajal.
Zanima me vaše mnenje o postopnem prelivanju vezanih vlog v ETF. V ETF sicer dajem vsak mesec od plače, a to so manjši zneski.
Avgusta se mi izteče depozit, kar predstavlja 12 % vrednosti portfelja. Razdelil ga bom na 4-5 delov in vplačeval v ETF-je.
Razmišljam pa, da bi npr. vsak mesec prodal del ljudskih obveznic - npr. 1 % portfelja in vložil v ETF.
Super fino se sliši, da pač daš notri, ko pade, ampak to ujeti, je pa težko. Trenutno tile 3 moji ETF-ji lepo rastejo. Ne vem.
Kaj pravite?
Zanima me vaše mnenje o postopnem prelivanju vezanih vlog v ETF. V ETF sicer dajem vsak mesec od plače, a to so manjši zneski.
Avgusta se mi izteče depozit, kar predstavlja 12 % vrednosti portfelja. Razdelil ga bom na 4-5 delov in vplačeval v ETF-je.
Razmišljam pa, da bi npr. vsak mesec prodal del ljudskih obveznic - npr. 1 % portfelja in vložil v ETF.
Super fino se sliši, da pač daš notri, ko pade, ampak to ujeti, je pa težko. Trenutno tile 3 moji ETF-ji lepo rastejo. Ne vem.
Kaj pravite?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Jaxson11 ()
HotBurek ::
Moje mnenje: obveznice = obvoz (oz. garantirana nula ali celo minus).
Vse daj v "širok" ETF (buy & hold). STOXX 600, S&P 500, NASDAQ 100, JAPAN...
TER ISIN
0.05 LU2089238385 (Japan)
0.07 LU0908500753 (Europe)
0.20 IE000A2YGZU5 (USA)
Ter še, simple is the best.
TER ISIN
0.20 IE000A2YGZU5 (USA)
root@debian:/# iptraf-ng
delavec44 ::
A če bi ti rekli, da moraš priti na nek naslov v mestu, tam počakati pol ure in ti bodo dali 150 evrov, bi rekel, mah, naj jih imajo?
Bo pa dejansko veliko ljudi tako naredilo s temi delnicami. Ko bodo čez nekaj let po 10 evrov, se bodo pa čudili![]()
Bojo k*. Potem je že bolje, da proda in kupi delnice Krke. Bojo vsaj dividende vmes.
Pa tudi pod 1€ lahko pade. Zakaj ne bi.
Tom Lee pravi, da bodo naslednje 2 leti delnice rasle, kot še nikoli prej, rekordno.
https://www.youtube.com/shorts/p_Res4A2...
https://www.youtube.com/shorts/p_Res4A2...
Quack !
Jaxson11 ::
Moje mnenje: obveznice = obvoz (oz. garantirana nula ali celo minus).
TER ISIN
0.20 IE000A2YGZU5 (USA)
Ja, saj. Tisti 3 % danes niso nič.
Z VWCE in SXR8 imam tiste najbolj sigurne, sem pa precej vezan na USA. NASDAQ 100 je spet amerika.